Комисията срещу дискриминацията се отрече от изследването за учебниците

Комисията срещу дискриминацията се отрече от изследването за учебниците

© Юлия ЛазароваНовият състав на Комисията за защита от дискриминация обяви, че не може да открие договора по проекта за изследване на съдържанието на учебниците и свали от сайта си проучването, чиито интерпретации през седмицата предизвика обществен скандал.


На специална пресконференция, посветена на казуса, председателят на комисията Анна Страшимирова обяви, че липсва и информация къде е решението на органа, с което докладът е бил одобрен и по него са били изготвени препоръки за учебното съдържание.


По разпореждане на Страшимирова от сайта е свалено и прессъобщението, изпратено преди дни, с което КЗД дава подробности около проекта и обяснява, че никъде не се предлага отпадане на български автори от учебната програма.
В доклада на КЗД, който стана известен в началото на август се казва, че народното творчество съдържа дискриминация към Османската империя, но това не може да бъде избегнато за разлика от коментарите и анализите към него в учебните помагала. В него се уточнява, че учебниците са трудни и неразбираеми за децата.


Част от  констатации бяха интерпретирани като опит за промяна на съдържанието на учебниците и махането от тях на произведението на Христо Ботев. Този слух предизвика негативна реакция в обществото, а правителството видя опит за посегателство върху историята и заплаха за националната сигурност.


Пресконференцията днес беше свикана по повод "негативните нагласи" към новия състав на комисията, обясни председателят Анна Страшимирова, която на няколко пъти обяви, че се разграничава от проучването. Тя беше номинирана от ГЕРБ и избрана в края на юли.


Според Страшимирова в регистъра на комисията няма вписан договор по проекта. "Не съм намерила информация, много неща липсват във връзка с този договор. Аз не получих информация и не видях гражданските договори, които са подписани", обясни тя.


"За съжаление в архивите и деловодството на КЗД не намерихме окончателно решение, оказа се, че то е било подписано от членове на комисията, но незнайно как е изчезнало. Проекторешение е изготвено и го има, но екземплярът, който е трябвало да бъде подписан, е изчезнал", заяви още Страшимирова.


"Ако Министерството на образованиетоне не са получили такова решение, ако то е изчезнало някъде по трасето, значи някой от администрацията не си е свършил работата", заяви бившият  председател на комисията и настоящ неин член Кемал Еюп. Той е бил ръководител на проекта, но не успя да си спомни никаква конкретика около доклада.


"Нямам външна памет като на компютър. Досега не е имало случаи да изчезват документи от комисията. Не знам дали някой не се възползва от междувластието на своя глава", каза той по повод изчезналото решение по проекта от архива на комисията.


"Минавали са ревизии. Ние не можем да се отчетем, ако не са изпълнени изискванията по финансите. Минали са проверки от Сметната палата, не са открити никакви нарушения. Ние сме стриктни", обяви още Еюп.


За "данданията" според него роля имат издателствата. "Те бяха силно притеснени. Въпреки че учебниците са безплатни, някои ни предоставиха, други не ни предоставиха и трябваше да издирим и да закупим учебниците, за да може експертите да разполагат с всички издания", разказа Еюп. "Наближава началото на новата година, ще се одобряват новите учебници и те са притеснени, тъй като са цитирани пасажи от различни учебници", коментира Еюп.


"Нашата цел беше да има обществена дискусия, да обърнем внимание, затова е предложена и препоръка, а не някакво предложение – министерството да хвърли едно око на тези проучвания и да прецени, дали има почва за това твърдение или няма и какво може да се  направи, ако не тази година, в бъдеще", коментира още Еюп.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В него се уточнява, че учебниците са трудни и неразбираеми за децата.

  Хайде бе, на нас на времето не ни беше трудно, много добре си разбирахме даже!

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Имаше го, вече го няма,е как така не сте Архивирали.

 3. 3 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 661 Любопитно

  "Ако Министерството на образованиетоне не са получили такова решение, ако то е изчезнало някъде по трасето, значи някой от администрацията не си е свършил работата", заяви бившият председател на комисията и настоящ неин член КЕМАЛ ЕЮП.

  Забележете името на въпросния бивш председател... който е бил отговорен за въпросния доклад.

  I don't want to believe. I want to know.
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  """ Комисията срещу дискриминацията се отрече от изследването за учебниците ""
  ======================

  Късно е чадо !

  Резето падна и мандалото падна !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Нищо лошо нямаше в докладчето, ама тези мухльовци са просто смешни. Плъзнаха слуховете, развика се народа, развикаха се "големите" и мишките почнаха да забравят кой подписал, къде го оставил, как се казват...

 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#1] от "g0nzi":

  Бяха същата купчина безполезен зубрачески талаж каквато са и днес. И полезни неща скрити случайно под плявата, които за съжаление никой не помни вече.

 7. 7 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално


  Един милиционер (по време на комунизма) спира нарушител и му дупчи талона ( така беше тогава - дупки)
  На другата сутрин заварва нарушителя при шефа си и шефа му вика.. да оправиш нещата, незнам. Опраай се
  И милиционера взел талона и написал от долу
  "Таа дупка, не е дупка"

 8. 8 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 551 Весело

  Комисията за защита от дискриминация сама се дискриминира, следователно трябва да се закрие.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Тази чудесна новина иде да покаже, че промяната към по-добро в една държава зависи именно от хората, от гражданското общество. Ако хората не бяха изказали ясно възмущението си и заплашили с протести, като нищо щяха да изхвърлят някои спорни автори и произведения от учебниците и да редактират политкоректно други. Винаги трябва така да се действа, да се показва на управляващите, че народът е този, дето ги е избрал и пак той може да ги свали при нужда, да го знаят и да се съобразяват с него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Кой ще бъде уволнен заради изченалия доклад?

 11. 11 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Както и да го мисли човек това си е работа за ДАНС.Тез организации плачат за "одит" от контраразузнаването.
  От там ако се тръгне и към някои западни "инвеститори" може да ни спретнат една "Свободна армия за освобождение на България" от български бунтовници.... усеща се каква завъртяна демагогия са тези понятия дори само в изписването им.

 12. 12 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#7] от "gsb":
  Това е истински случай в плевенско

 13. 13 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  1. Първо лъжат най-нагло като казват, че не могат да си намерят договора.
  2. Тоя договор струва пари - на някой е платена тлъста сума
  3. Кой ще връща парите, след като е направено нещо безполезно

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 14. 14 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Целият чиновнически апарат в България работи на това ниво за това сме на никъде.

 15. 15 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#3] от "Milva":

  +++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 16. 16 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  ""Нашата цел беше да има обществена дискусия, да обърнем внимание, затова е предложена и препоръка, а не някакво предложение – министерството да хвърли едно око на тези проучвания и да прецени, дали има почва за това твърдение или няма и какво може да се направи, ако не тази година, в бъдеще", коментира още Еюп"

  Значи ПРЕДЛОЖЕНА е ПРЕПОРЪКА. Но няма ПРЕДЛОЖЕНИЕ. И министерството с едно око ще прецени има ли ПОЧВА за ТВЪРДЕНИЕ или няма. И КАКВО може ДА СЕ НАПРАВИ! Ако не тази ГОДИНА, в БЪДЕЩЕ!

  Е, така е, когато се пускат уеници да преминават в пети клас, без да са научили официалния език!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Да върнат парите! За едно заседание на комисия се плащат 50 лв. на депутат.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#12] от "smile":

  не е ли от Врачанско ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Щом не могат да намерят договора и няма подписано решение, значи са изразходвали едни пари без основание- прокуратурата да се замосезира и всички дали пари по този "проект" да се разледват, а тези взели пари да ги върнат! Стига с тази безотговорност!

 20. 20 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#16:"phh"]Е, така е, когато се пускат уеници да преминават в пети клас, без да са научили официалния език![/quote]

  В замяна на това много добре са изучили математиката - веднага са си сметнали хонорарчето...

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  "Той е бил ръководител на проекта, но не успя да си спомни никаква конкретика около доклада."

  Егати ръководителя на проекта,като не помни конкретика!Един доклад е трябвало да изготви и той го загубил!И тоя доклад,в един,уникален,екземпляр,ли го е направил,въпросния Еюп?Май,го достраша и номерът,"ако мине", не мина, и взе да дава задна!Ч

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3682 Неутрално

  До коментар [#19] от "kkk_20":
  В случая безогледното харчене на държ. пари е най-малкият проблем. Докладът на К. Еюп според мене е имал ролята на лакмус / индикатор / за обществената поносимост към подмяната на бълг. история и налагането на нови норми и разбирания както за миналото, така и за настоящето, може би и за бъдещето. Това наистина е нарушаване на нац. сигурност и тези ибрикчии трябва да бъдат разследвани за много по-сериозни деяния.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Трима са заговорниците - Еюп, Мукадес Налбант, бивш зам.министър на МОН в правителството на тройкаджиите и още едно лице, чието име не се знае...

 24. 24 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Гневно

  Жалка история. И как точно правителствена комисия се отрича от изследване, защото "не можела да си намери договора"?!? Опитват се да се измъкнат като мокра връв.

  Една българка
 25. 25 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Взели са едни 50 000 (т нащия джоб) за да учат следващите поколения, че националната светиня Левски е бил хулиган и по тогавашните закони османската полиция е трябвало да го арестува и малко да го обеси. Съвсем демократично при това, както искали от Европа да разказваме на децата си (това според турчина КЕМАЛ ЕЮП). Никой не се сети да го попита как трябва да се разказва по европейски на младото поколение демократичното сваляне на иракския диктатор, на либийското пустинно куче Муамар Кадафи, или от по-далечната история с какви епитети ще е допустимо да обясняваме за демократите националсоциалиста Хитлер и социалиста Сталин? Защото видите ли народите се стресирали когато се казвало в прав текст и децата щели да се настройват един срещу друг!

 26. 26 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тояга":

  да не би да не ти е познато това...

 27. 27 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  Като не можете да намерите решение , както сега сте свалили /наредили да се свали/ от сайта проучването, не е ли просто. Питайте този, на който нареждате, кой му е разпоредил да го качи. То качването не беше преди три години , скоро стана. Ама дали няма да трябва някои да се погледнат в огледалото. / Герберки, Калинки , Анки .../

 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#1] от "g0nzi":

  Вземи прочети един учебник по биология и литература за единадесети клас от преди и от сега и после ела пак да си говорим.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#7] от "gsb":

  Историята е истинска и се е случила с Иван Славков, преди да стане "Бате" .

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1366 Гневно

  [quote#22:"domakinq"]Това наистина е нарушаване на нац. сигурност и тези ибрикчии трябва да бъдат разследвани за много по-сериозни деяния.[/quote]
  Разбира се! За това, че харчат държавни пари от държавни служители за антидържавна дейност се носи и политическа отговорност, освен всичко друго...

 31. 31 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Страшимирова изреди и експертите дали своя принос към скандалните доклади. Ето и техните имена: Ралица Сечкова, експерт към УНИЦЕФ, Ванина Стоянова етнолог, Георги Богданов от ромски център „Св. Георги“ , Кристина Йорданова гл ас. по българска литература СУ СВ. Климент Охридски“, Грета Савчева от КЗД, Мукаддес Налбант, Елка Божова, която е държавен експерт към КЗД, Камелия Илиева от КЗД, Сийка Шейнова, Веселин Билял от КЗД, Ирина Колева преподавател по етнология в Алма Матер, Боян Захариев от Отворено общество, Людмила Драгоева от Център за увреждания, Пенка Иванова. Освен това са участвали Иван Игов и Методи Коларов от Дружество на психолозите в България.

  Тримата ръководители са проекта са били бившият председател на КЗД Кемал Еюп, неговият заместник Лало Каменов и Есен Фикри. Според ръководителя на проекта и настоящ член на комисията Кемал Еюп някой иска да нажежи обществения градус. Аз съм един от тримата идиоти, които са антипатриоти. Никой не би помислил да санкционира Ботев, Вазов и Левски. КЗД винаги е наблягала на превенцията, а не на самата санкция, оправда се Еюп.

  Ние само сме препоръчали на министерството на образованието как да се отнася към произведенията, опита се да се оправдае Еюп. Те трябва да вземат решение по предложението да се синхронизира политиката на МОМН и в учебните помагала да се въведат антидискриминационни критерии, настоя бившия председател на КЗД. Ако бях председател в момента отново щях да възложа подобно проучване. Не виждам за продуктивна политиката на разчистване на сметки между старите членове на комисията и новите, каза Еюп.

 32. 32 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#9:"VеnRus 2008"]като нищо щяха да изхвърлят някои спорни автори [/quote]
  Първо - Ботев не е "спорен" автор. И второ - не вярвам, че се вдигна толкова шум, за нещо, което нямаше изобщо да стане. Но истерията на скучаещите във Фейсбук явно няма граници. Защото фразата предизвикала всенародния вой беше от някаква писачка от "Просвета" - "ами те ако не харесат Ботев - и него ли ще изхвърлим?" И се заформи синдрома "нека пуснат, че сестра ти е ку.ва, пък ти доказвай, че нямаш сестра!"

 33. 33 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Гневно

  [quote#1:"g0nzi"]Хайде бе, на нас на времето не ни беше трудно, много добре си разбирахме даже![/quote]
  Отвори някой учебник за четвърти клас и пак ще си приказваме!

 34. 34 Профил на bogpan
  bogpan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За патриотично настроените форумци с финансови възможности ето една интересна идея, за да подпомогнат патриотчния министър от най-бедното министрество в България. Напълно безплатно! http://www.cdsee.org/publications/studies

 35. 35 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Щом КЗД са клекнали, значи са безгръбначни тъпаци.

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "....Част от констатации бяха интерпретирани като опит за промяна на съдържанието на учебниците и махането от тях на произведението на Христо Ботев. Този СЛУХ предизвика негативна реакция в обществото.." Какъв СЛУХ?!
  http://www.focus-news.net/?id=s3975
  http://www.focus-news.net/?id=s3977
  Кемал Еюп: Нямам желание да подавам оставка от Комисията за защита от дискриминация 17 август 2012 | 13:32 | Агенция "Фокус" Начало / Образование София. Много са ми искали оставката. Нямам желание да подавам оставка. Това каза пред журналисти Кемал Еюп – член на Комисията за защита от дискриминация, който е бил начело на комисията, когато е направено спорното изследване за стереотипите и предразсъдъците в учебниците и ръководител на проекта, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Аз съм от основателите и създателите на тази институция..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ТОВА ЛИ Е СЛУХ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ДЪРЖАВЕН "НЕЗАВИСИМ"/ ЯВНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ И КОНСТИТУЦИЯ / ОРГАН КЗДИСКР.? Това е част от докладите на сайта на КЗДискр., а не "слух"!!!!!
  http://www.focus-news.net/?id=s3975
  1.Български език, 7. клас, Просвета, 2008, Милена Васева, Весела Михайлова

  Стр. 56 - Урок „Знам и мога”, Правилно и неправилно цитиране,: „...Той беше Мунчо. Като позна главата на любимия си Русия-на, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана...” Приведеният текст от „Под игото” на Иван Вазов би могъл да бъде спестен и заменен с друг, доколкото в случая не се изучава художественото произведение, а се посочва пример за правилно и неправилно цитиране.

  Стр. 57 - „... да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище... Бунтовникът не може да се примири с това, че турците „беснеят над бащино му огнище”. Приведеният текст би могъл да бъде спестен и заменен с друг, доколкото в случая не се изучава Ботев, а се посочва пример за правилно и неправилно цитиране.

  2.Български език, 7. клас, изд. къща "Анубис", 2011, Петя Костадинова, Капка Велинова

  1.Български език (Образователно направление) за Пред училище, автор проф. д-р Фидана Георгиева Даскалова – Димиева

  Стр. 17 - "Художествен текст" Упражнение върху "На прощаване" от Христо Ботев,
  „...Но кълни, майко, проклинай
  Таз турска черна прокуда,
  Дето нас млади пропъди
  По таз тежка чужбина –
  Да ходим,да се скитаме
  Немили, клети, недраги!...”
  При евентуалното възприемане на текста извън историческия контекст, съществува риск за пренасяне на тези отношения от страна на учениците върху техните съвременници.

  -Дискриминация по Възраст:
  Стр. 17 - "На прощаване" от Христо Ботев, В цитирания по-горе текст, младите са прокудени, немили, клети, недраги.

  3.Литература, 7. клас, изд. къща „Анубис”, 2011, Клео Протохристова, Светла Черпокова, Аделина Странджева, Николай Даскалов, Деян Янев
  -Етнически произход:
  Стр. 10, 18, 22 - "Свободолюбие и героизъм" , Христо Ботев "На прощаване в 1868 г." „...Но кълни, майко, проклинай
  Таз турска черна прокуда,
  Дето нас млади пропъди
  По таз тежка чужбина –
  Да ходим,да се скитаме
  Немили, клети, недраги!...
  ... та сърце, майко, не трае
  да гледа турчин, че бесней
  над бащино ми огнище...
  ...затуй, че клетник не трая
  пред турци глава да скланя,
  сюрмашко тегло да гледа!"
  "Турска прокуда, беснеещ турчин, турците...убиват, позорят.. и т.н." При евентуалното възприемане на текста извън историческия контекст, съществува риск за пренасяне на отрицателното отношение към турците от страна на учениците върху техните съвременници. Липсва съвременен коментар за историческите измерения на описани събития и явления.

  Стр. 73, 74 - Иван Вазов " Една българка", "Едното заптие, стар и дебел турчин, плесна с бича си и ги изпсува. -Назад, свини гяурски! Бягайте!....Хай, влазяй, магарице!..." Турчинът е стар и дебел. Българките са наречени свини гяурски, хънзъри, кучки, а баба Илийца - магарица... Тази наситеност на текста с епитети обогатява художествения текст, но в същото време обърква учениците по отношение на собствената и чуждата идентичност. Автентичният текст не е съпроводен с подходящ коментар от страна на авторите на учебника.
  Стр. 82 - Иван Вазов " Една българка", "...Турци трябва да са... Тая нощ ще ни изколят..." Турците са представени като убийци. Цитатът, оставен без необходимия коментар, води пряко към създаване на крайни стереотипи. Нещо повече, анализът на авторите ненужно и небезпристрастно акцентира върху цитати, които, извадени от контекста на разказа, изместват вниманието от високата морално-естетическа стойност на разказа към фона от исторически събития. Примерите за това са в следващия текст.
  Стр. 90, 96, 107 - Иван Вазов "Една българка", "...презрението на турците, неотзивчивостта ..." "Те са зли, кръвожадни, люти, свирепи. Определянето им като "тълпа", "шумна сган", "тайфа" ги поставя на равнището на нецивилизоваността. Неподплатеното с разумни основания господарско високомерие, безсмислена жестокост, стихийността на постъпките - всичко това са важни елементи от характеристиката на поробителя в разказа." "б) героинята търси път към сърцето на насилника..." Изброени са всички възможни отрицателни качества, като поробителят се свързва с определен етнос. Анализът на авторите би трябвало да е в посока моралните качества на героинята и художествената стойност на произведението.
  Стр. 108-111 - Иван Вазов "Опълченците на Шипка"
  "...гъсти орди лазят...И ордите тръгват с викове сърдити...Турците реват, насипи налитат и падат, и мрат; - Идат като тигри, бягат като овци...душманските орди, бесни и шумещи!...орди дивашки.... "...младите дружини...оплискани с кърви... ...всякой гледа само да бъде напред и гърди геройски на смърт да изложи, и един враг повече мъртъв да положи. .....те ще паднат, но честно, без страх кат шъпа спартанци...
  .. При тез думи силни дружините горди очакват геройски... с една смърт юнашка и с една победа... героите наши като скали твърди желязото срещат с железни си гърди и фърлят се с песни в свирепата сеч..."
  Две страни в пряк сблъсък. От едната страна са турците - с всички характеристики на врагове. От другата страна са българските опълченци - с всички характеристики на герои. Авторите на учебника не са направили разграничение между изобразените в художествена форма исторически събития и съществуващи съвременни стереотипи, разглеждащи отношенията между турци и българи винаги като вражески.
  4.Музика, 7. клас, Просвета, 2008, Вяра Сотирова, Здравка Матеева
  Стр. 107 - Песни – „Къде си вярна ти любов народна”, текст Добри Чинтулов. Трите куплета, представени в учебника могат се впишат в рамките на патриотизма. Но при проявен интерес към целия текст, учениците ще прочетат следното:
  "..Пламни, пламни ти в нас, любов гореща,
  противо турци да стоим насреща!
  Да викнем всинца с глас голям
  по всичкия Коджабалкан:
  голямо, мало, ставай,
  оръжие запасвай!
  На пояс тънки саби запашете,
  за бащината си земя станете,
  колете турски племена,
  пълнете с техните тела
  пространните равнини,
  дълбоките долини!
  Прочитът на такъв текст, в който турците са представени като врагове, които трябва да се колят, неизбежно ще доведе не само до предразсъдъци, но и до взаимна омраза. От една страна е напълно реална опасността от издигане на съвременни призиви с подобно съдържание. От друа страна – обидата от незаслужено вменяване на историческа вина.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Гневно

  ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ОПИТ НА ТУРЧИЛКИТЕ ДА ЗАМАЖАТ ЗВЕРСТВАТА ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО.
  ИМАШЕ И ПРЕДИШЕН ТАКЪВ НЕОТДАВНА, КОГАТО ПАК ТЕ ИСКАХА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ". ТЕ ЕСТЕСТВЕНО НЕ СЕ ЧУВСТВАТ ТАКИВА И ЗА ТОВА ИМ ВАДИ ОЧИТЕ. АМИ КАТО НЕ СЕ ЧЕВСТВАТ БЪЛГАРИ КАКВО ТЪРСЯТ ТУК ??? ДА СИ ВЪРВЯТ В ДИВИЯ АНАДОЛ. СЕГА ПЪК БОТЕВ ИМ КРИВ. ЩЕЛИ ДА СЕ ЗАСЕГНАТ ТЕ "МИЛИТЕ". ДИСКРИМИНАЦИЯ БИЛО ТОВА. ЕГА ТИ НАГЛИТЕ ТУРЧИЛКИ. АМИ КАТО НЕ СЕ ЧУВСТВАТ КОМФОРТНО В НАШАТА ПОВТАРЯМ НАШАТА СТРАНА ДА СИ НАБИВАТ КАМШИЦИТЕ И ПАК В АНАДОЛА, ОТ КЪДЕТО СА ИЗПЪЛЗЕЛИ ТЕЗИ МИХЛЮЗИ.

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#37:"dqdomart"]Прочитът на такъв текст, в който турците са представени като врагове, които трябва да се колят, неизбежно ще доведе не само до предразсъдъци, но и до взаимна омраза. От една страна е напълно реална опасността от издигане на съвременни призиви с подобно съдържание. От друга страна – обидата от незаслужено вменяване на историческа вина.[/quote]
  ОБИДА ОТ НЕЗАСЛУЖЕНО ВМЕНЯВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКА ВИНА, А?! И ТУРСКАТА РЕПУБЛИКА НЕ Е СЪЗДАДЕН КАТО ЮРИДИЧЕСКИ ПРАВОПРИЕМНИК НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, А Г-Н ЕЮБ? И ПО СИЛАТА НА ЮРИДИЧЕСКОТО ПРАВОПРИЕМСТВО НЕ СЕ ЯВЯВА ПОРОДЪЛЖИТЕЛ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ В ПО-СЪВРЕМЕНЕН ВИД? И ПОСЛЕ ВСИЧКИ СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НЕ ОБИЧАТ БГ. ГРАЖДАНИ С ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ- ЖИВ НЕГАТИВЕН ПРИМЕР Е Г-Н ЕЮБ ЗАЩО ТОВА Е ТАКА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Днес си направих регистрация в сайта на КЗДискр. и в техният форум поисках отговор от КЗДискр. дали са наясно с юридическият факт, че Р. Турция е създадена като държава - юридически правоприемник на Османската империя и с това поема всички негативи и позитиви от съществуването си под формата на Османска империя. Какво беше учудването ми, когато точно след 15 минути беше прекратен достъпа ми до сайта на Комисията, не само до форумът им, да не говорим, че използваният от мен език беше юридически и коментарът ми спазваше на всички закони на Р. България , ЕС и международни договори, по които Р. България е страна. Не мога да отворя и сайта на Комисията. АКО ТОВА Е БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН ОРГАН, АЗ СЪМ ТРАМВАЙ! ТОВА Е ТУРСКИ ДЪРЖАВЕН ОРГАН-попитах Комисията и дали й е известно, че обидата към турската идентичност и турският народ е престъпление по турският НК, НО НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО БЪЛГАРСКИЯТ НК и наясно ли са, че всъщност с докладите се прави позитивна дискриминация спрямо етническо малцинство в България в противоречие с чл.6 от КРБ и чл4. от ЗЗДискр. Беше ми отговорено с...прекратяване на достъпа до форума им. Толкова за турският орган КЗДискр.!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#40] от "dqdomart":

  Подбуждане към дискриминация не може да се отнася за минал период.Кирливия султан,за който говорят Ботев и Левски е свален от турците, че и във всеки турски град има паметник на този,който го е свалил,така,че за никакво насаждане на омраза към никоя съвременна група хора.
  А липсата на основание за плащане на публични средства намирисва на длъжностно присвояване.

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#41] от "slonsco":
  За това да се сезира прокуратурата и тя да разследва материали с какво съдържание се публикуват на официалната страница на КЗДискр., тъй като този орган е официален държавен орган. Да се разследва и дейността на г-н Еюп специално за тези доклади, тъй като той сам посочва , че
  [quote#36:"dqdomart"] е бил начело на комисията, когато е направено спорното изследване за стереотипите и предразсъдъците в учебниците и ръководител на проекта, [/quote].Да не излезе , че ДАНС трябва да се занимава с тази персона

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Гневно

  До коментар [#40] от "dqdomart":
  Възмутително!
  Самият предимно турски малцинствен състав на т. нар. "Комисия за защита от дискриминация" е крещящ пример за конфликт на интереси.
  Поздравление за примерите, които сте си направили труда да извадите по-горе!

  Една българка
 44. 44 Профил на dilive
  dilive
  Рейтинг: 494 Гневно

  с основание можем да се запитаме: уместно ли е в условията на икономическа криза парите на данъкоплатците да бъдат харчени по един такъв безумен начин за поддържане на напълно излишна структура? Която на всичко отгоре системно работи срещу устоите на националната сигурност, непрекъснато провокира обществото и унижава тези, които я издържат. Отговорът е: не, не и не!

  Решението е: незабавното закриване на това недоразумение. Моля, подпишете петицията: http://www.peticiq.com/anti-kzd

 45. 45 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 911 Неутрално

  http://bolgari.net/glednata_tochka_na_osmanskata_policiia-el-1653.html

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  " Ръководителят на проекта Кемал Еюп, който беше шеф на комисията до 12 юли, не помни нито на каква стойност е, нито дори какъв хонорар е получил за него. Според справка на КЗД той е получил 4884 лв., а общият размер на изплатените хонорари е 45 452 лв."...Позор! А Б.Б. казваше, че натикал ДПС в миша дупка!?

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  [quote#46:"dobrich"]общият размер на изплатените хонорари е 45 452 лв.[/quote] По БТВ съобщиха , че хонорарите са на стойност 240 000 лв.!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ръководният екип на изследването се състои от трима души, от които двама са турци, а именно Кемал Еюп и Есен Фикри. Като се има предвид процентното съотношение на етносите в България, на какво основание турците са водещи в това изследване? След като вече има нов председател на КЗД, защо е пуснато това изследване, а не е спряно? Имам чуството, че в тази комисия в момента цари пълно безхаберие, от което бързат да се възползват представителите на ДПС.

 49. 49 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Искане за закриване на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Моля, подпишете петицията.

  http://www.peticiq.c om/anti-kzd

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 50. 50 Профил на dilive
  dilive
  Рейтинг: 494 Весело

  анкета на Фокус относно темата
  Вижте и резултатите

  http://anketa.focus-news.net/

 51. 51 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#28] от "rapidfire":

  Няма да тръгна да търся сега учебник, но ако си наясно кажи каква е разликата? Сега материала е повече ли?

 52. 52 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  А тези помия_и няма ли да се отрекат и от заплатите си???Защо лапат пари от държавния бюджет, за този де клати дърветата???

 53. 53 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Пробват се ама не мина, ама после пак ще пробват, има време.

 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Щом са покрили доклада, значи, дискусията е била основателна. А, че той е покрит, мисля, нямате съмнения. И, не може да се обвинява народа, че е създал " дискриминиращ" фолклор! Тази дума тогава не им е била позната. Но, пък страданията са им били ежедневие и те са ги изразили чрез фолклора. Не виждам защо днешните турци трябва да се чувстват дискриминирани от това. Такава е била реалността. Осъждам опитите да се дескридитира Батак, да се намали значението и ролята на Левски, Ботев, априлското въстание, четите. Това са наши герои и героични събития, довели до суверинитета ни. Будителите пък, са съхранили българския ни дух. Напомнили са на предците ни кои са и защо трябва да пазят корените и вярата си, с цената на всичко! Осъждам вкарването на политика в историята. Което е било - било е! Опитите да се смекчат фактите, да се оправдаят или не назоват нещата с истинските имена, само натоварват с емоции засегнатите и увеличават напрежението. А, нали целта беше обратна? Мога да разбера до някъде, да намеря причини, за опитите на турски деятели да преиначат историята ни, но български? Тях ги презирам и смятам, че трябва да бъде отрязан достъпа им да тия светини и правото да ги коментират! Няма значение къде живеят и с кого работят! Говоря за Мая Вапцарова, която постави в Германия под въпрос Батак, и с немския си колега тръгна да развява из Европа, дори в България новата си версия! Говоря за тези, които са разработили и одобрили този " изчезнал" доклад! Аман от недорасли, като възраст, като знание, като дух " интелигенти", които рушат българщината! И, от това се препитават! Как се казва това? Дори българските турци, наричайки България, своя родина, нямат право да пипат историята! Трябва да я приемат, да я разкажат на децата си, като им обяснят, че това е минало и не бива да се повтаря, и да спрат да цепят обществото. Щом България е тяхна родина, то те са част от обществото и е редно да работят за просперитета на страната и добрите отношения! Същото важи и за ромите! Както арменци, евреи, власи, гагаузи са се вписали, така и те трябва да го направят! А не, да дават пример как да се раздели народа. Власите се опитаха да ги последват! Така толерантността ни, поради която тези хора са избрали страната ни за втора родина се обръща срещу нас!

  goblenka
 55. 55 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Поредният опит за тестване нивото НИ на търпимост .
  И този път не мина !
  След като министър Игнатов отговорно заяви,че тук става въпрос за националната ни сигурност,чакаме ответни действия от органите,на които плащаме добри пари,за да пазят суверенитета на държавата ни.
  Къде ги тези действия ?
  240 000 лв народна пара са потънали в джобовете на хора,които са работили против интересите на България.
  Най-малкото,което очакваме е да се върнат взетите пари с лихвите !
  Има по-достойни хора от тях ,на които могат да се дадат и които са направили нещо за Родината си.

 56. 56 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#49] от "bg.bg":

  БРАВО за инициативата !

  Призовавам всички форумци да подпишат петицията и с този минимален жест ,да покажем гражданската си позиция в действие !

 57. 57 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "В доклада ... се казва, че народното творчество съдържа дискриминация към Османската империя, но това не може да бъде избегнато"
  Кой идиот за бога е писал тоя доклад? Вече ще се стараем "да избягваме" истината, когато е неудобна за слульо и пульо. Все едно да забраниш на евреите... грешка. Все едно евреите сами да си забранят да разказват да нацистките лагери, за да не се почувства неудобно дискриминиран някой си. И кой кого дискриминира в песните ни?

  Еничери ходят, мамо,
  от село на село,
  мъже роби събират, мамо,
  еничери правят.
  Зели, кого зели,
  и Стоилчо зели,
  а Стоил си беше
  едничък на мама.
  Плакала е Стоилова майка,
  плакала е девет години
  три пъти по девет
  все за Стоил си мисли,
  косите й побелели,
  очите й изтекли.

  Свободата, Санчо, ...
 58. 58 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#55] от "valia":

  Съвсем правилен въпрос. Къде са парите?

  Свободата, Санчо, ...
 59. 59 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  "Когато свободата си отива,тя не си отива нито първа, нито втора, нито трета.
  Тя очаква всичко друго да си иде - тя остава последна.
  КОГАТО ВЕЧЕ НЯМА ПОМЕН ОТ ГЕРОИ И МЪЧЕНИЦИ
  и когато всичко живо и душите на всички
  хора изчезнат накрай света,
  Едва тогава свободата ще изчезне от този край на света
  и НЕВЕРНИК и ТИРАН ЩЕ ГО ЗАВЛАДЕЯТ."

  Уолт Уитман

 60. 60 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Американският поет, есеист и журналист Уолт Уитман, благодари искренно на поставилият минус на мислите му в пост #59 !!!

 61. 61 Профил на bogpan
  bogpan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ‘Patriotism is the virtue of the vicious.’- Oscar Wilde . Като ще се цитират класици нека да отбележим, че Уитмън е живял в друго време в САЩ. Мисълта на Уайлд обаче е твърде валидна и днес.

 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#48:"xxxxx1963"]Като се има предвид процентното съотношение на етносите в България, на какво основание турците са водещи в това изследване? След като вече има нов председател на КЗД, защо е пуснато това изследване, а не е спряно? [/quote]
  Приеми, че е търсен скандала. Да не говорим, че се вика и крещи, но няма резолюции, няма доклади, няма нищо. А има скандал !?
  Така и се отклони вниманието от предоставянето на правителствения аероплан на селските ритнитопковци

 63. 63 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Гневно

  Обществото чака уволнения в КЗД! И още нещо. Не е ли непропорционално силно представено едно малцинство в комисията? Комисията е БЪЛГАРСКА и присъствието в нея на персони с небългарски имена трябва да е не правило, а изключение. Председател трябва винаги да бъде етнически българин! ТОВА НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ, А НАЧИН ДА БЪДЕ ИЗБЕГНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯТА. В комисията, както виждаме, се дискриминира българския етнос!

 64. 64 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #61 -bogpan- Винаги прощавайте на враговете си - за тях няма нищо по-дразнещо от това!!!

  Оскар Уайлд

  И ние аборигените поназнайваме нещо от творчеството на Уайлд!!!

  Идеалите на Христос са хубаво нещо, но ако привържениците на християнската религия се бяха придържал на 100%-та към тях,а не ВОЮВАЛИ ЗА ТЯХ, днес те отдавна щяха да са забравени!!!

  Това ти го казвам АЗ, без да съм класик!!! Това го е осъзнавал и Дякона, също без да е писател класик!!!Борил се е за идеалите си и ги е постигнал , макар и не по най бързият начин, като Гарибалди например!!!

 65. 65 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #61- bogpan- Да си чувал случайно , че провалилият организацията на Левски ,Димитър Общи е освобождавал Италия , под знамената на Гарибалди!!! ???!!!

 66. 66 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #61- bogpain - А пък мисълта на Оскар Уайлд :"Patriotism is the virtue of the vicious", я кажи на американските войници , дето налагат "демокрация" в Афганистан и на американските "съветници" в Ирак. Не , че те не се бият там повече за пари отколкото за патриотизъм!!! Можеш да я кажеш и на турските войници, дето трепят кюрдите на турска, иракска и сирийска територия, може и да ви повярват и на теб , и на Оскар Уайлд!!!

 67. 67 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Уолт Уитман е роден през 1823-та , а умира през 1892-ра година!!! Кое те кара да си мислиш, че идеите му са по- малко актуални от тези на роденият през 1854-та и починал през 1900-та година Оскар Уайлд??? И двамата са били съвременници!!!

 68. 68 Профил на bogpan
  bogpan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това е интересно, уважаеми(а) kimba3. В четири последователни поста се опитвате да ме убедите, че за Вас е валиден принципа "око за око" или по популярно казано " ама в Америка бият негрите". Дали християнството е просъществувало благодарение на идеята за ненасилието ( вж, Светците) или благодарение на Кортес едва ли бих дискутирал тук, особено след толкова емоционални препинателни знаци. В крайна сметка това , което е било актуално и прието като норма в предходните векове, едва ли е валидно и сега. Бързото решаване на проблемите по насилствен път само ражда нови проблеми - близката история е съвсем категорична, но за една млада цивилизация, както и за един млад човек другия път е бавен. При всяко положение не споря, а само излагам виждането си , защото "всяко време си иска нещото"

 69. 69 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #68-bogpan-Според вас докъде щяха да гонят сърбите предците ни, ако през 1885-та година бяха тръгнали да защитават позициите сi на Сливница викайки на глас мисълта на Оскар Уайлд: "Патриотизмът е порочна добродетел"???? До Бургас, или само до Пловдив??? Разбирам меракът ти да причислиш патриотизма към 10-те божи гряха, ама номерът ти няма да мине!!! No pasaran !!!

 70. 70 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Намесихте кого ли не в един нашенски спор! Елементарно е! Всяка държава трябва да си познава и брани името, историята, престижа! България също, макар да не го прави. В историята няма място за недомлъвки и тълкуване! Но, нашата е пълна с такива! Поне тази, която се вмества в учебниците! Ако искате етносите, които живеят в България да враждуват заради тия недомлъвки и тълкувания - продължете да пишете глупости. Ако искате народ, като американския, нека историята се разкаже такава, каквато е! Знаете колко много етноси има в Америка, но за всеки американец Америка / САЩ/ е над всичко! Където и по света да изпаднат в беда, те заявяват с гордост: Аз съм Американец! Това значи: Не ме закачай! Америка е зад мен и ще ме защити! Мечтая български граждани да чувстват тази увереност, че България е зад гърба им и тя да е за тях над всичко!

  goblenka
 71. 71 Профил на bogpan
  bogpan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой

  Тъй Времето
  прастара плоча
  превива
  кост.

  Та кой познава
  сгъването на
  Дома
  от
  паднала ракета
  ( в Горна Баня)
  или ще помни
  Храма
  (без Херострат)
  на склад, които
  ще.

  В реката
  набъбват клонките
  на потопените върби.

 72. 72 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Литература, 7. клас, Просвета, 2008, Инна Пелева, Албена Хранова, Нелида Перянова

  (...)

  Стр. 7,8 - Христо Ботев, "На прощаване". Противно на предварително съществуващи очаквания, анализът на произведението е изключително коректен и не предизвиква съвременно преекспониране на отрицателно отношение към турците. "
  Това е цитат от доклада на КЗД. От горепосочения цитат излиза, че анализирайки Ботев, ние трябва да се съобразяваме единствено с интересите на малцинствата. Не е важно какво е искал да каже авторът, важно е да спазваме каноните на Брюксел. А каквото е искал да каже, той го е казал пределно ясно, без да го увърта и да се съобразява с никого. Нека да се поучим от неговата прямота.

 73. 73 Профил на driven
  driven
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [email protected]
  Ей я пощата за контакти с въпросната комисия. Предлагам всеки да им драсне по един и-мейл, който да е с нотка на обвинение срещу кемал еюп. Сигуноо няма да прочетат всички и-мейли, но нека от първа ръка да знаят какво мислим за тях.

 74. 74 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Където се намеси ДПС, винаги мирише на корупция, лицемерие и предателство.

 75. 75 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Решението на КЗД е абсолютно неадекватно и несъстоятелно. Разбира се това не попречи на Дневник да публикува малоумна статия в негова защита и шепа еничари да се упражняват в демагогия и родоотстъпничество.

 76. 76 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#69:"kimba3"]Според вас докъде щяха да гонят сърбите предците ни, ако през 1885-та....... [/quote]
  Кога най-после в учебниците по история бъде написано, че Русия кара Сърбия да ни удари в гръб през 1885г., и че по същия начин действа през 1913г., изпращайки Румъния в гръб на българската армия!
  И че през ПСВ Русия е бомбардирала Варна. КОГА?
  Очаквам минуси от русофилите.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Председателят на Комисията по защита от дискриминация Кемал Еюп е работил за бившата Държавна сигурност като агент, обяви комисията по досиетата. Тя е проверила общо 7 души от ръководството на Комисията по защита от дискриминация, като е установила принадлежност към ДС само на председателя й.

  Агентурната принадлежност на Еюп беше официално оповестено още при проверката на народните представители през 2007 г., тъй като той беше депутат на ДПС в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание.

  Кемал Еюп е бил вербуван през 1978 г. от Окръжно управление на МВР в Силистра. Сътрудничил е на отделение "Турско" под агентурния псевдоним Емил. Фактите за агентурната му принадлежност към ДС са установени от личното и работното дело, както и от собственоръчно подписано обещание за сътрудничество. Според изнесените данни през 1990 г. той е снет от отчет като агент.

  http://www.capital.bg/blogove/dosieta/2010/10/28/983536_komisiiata_po_zashtita_ot_diskriminaciiata_rukovodena/

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В момента се дискутира по Нова темата! Слушайте член на комисията участвал в проучването и се ядосвайте!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK