Синята зона за столичаните в центъра се отлага до 1 октомври (обновена в 19 ч.)

Миналата седмица имаше протести против винетните стикери за живеещите в центъра на София

© Николай Николов

Миналата седмица имаше протести против винетните стикери за живеещите в центъра на СофияНовите правила за паркиране за живеещите в центъра на София, които трябва да си купуват винетни стикери, за да паркират до дома си, се отлагат с един месец. Променената през пролетта наредба трябваше да влезе в сила от 1 септември, но след протестите от последните дни Столичната община склони да отложи частта на столичани в центъра до 1 октомври. Решението е взето днес на среща между председателят на общинския съвет Елен Герджиков и представители на недоволните.


Въпреки договореното отлагане днес, недоволни от новата синя зона се събраха и тази вечер на протест в София. Гражданите проведоха акцията си на площад "Славейков" и за кратко блокираха кръстовището на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Г. Раковски".


До сряда неправителствената организация "Днес", която е събрала над 15 хиляди подписа против нововъведенията, както и представителите на "Фейсбук" групата "Не на данък паркиране" трябва да представят писмени предложения за изменения на наредбата за паркиране в частта за живеещите в центъра. Следващият понеделник ще бъде свикана извънредна транспортна комисия, която да обсъди предложенията, които най-рано ще бъдат гласувани на първата сесия на общинския съвет след лятната почивка на 13 септември.
Според сегашните правила живеещите в центъра на София подават от 1 август молби за винетни стикери за платено паркиране в синята и новата зелена зона. В синята зона за първия автомобил годишният абонамент ще е 150 лева. Тройно по-скъпо ще платят за втора кола - 450 лева на година. В зелената зона таксата за първия автомобил ще бъде 100 лева на година. Така за втората кола стикерът ще струва 300 лева на година. Нямат право на повече от два автомобила, които да паркират до дома си в платените зони.


Подаването на документи за кандидатстване за винетен стикер не спира. Важно е хората да внесат документите си, за да получат входящ номер, защото промените реално ще се гласуват на 13 септември, обясниха от общината. Спират се плащанията на винетния стикер, докато не се гласуват новостите. Същевременно вече платилите няма да бъдат ощетени. Ако има по-ниска стойност на винетния стикер, Центърът за градска мобилност ще върне надвишената стойност.


Засега няма да има промени в новите цени на свободното паркиране в синята зона, което досега струваше 1 лев и не беше ограничено във времето, вече да се таксува с 2 лева за час, а максималният възможен престой е 2 часа. В зелената зона пък автомобилът ще може да се оставя до 4 часа, всеки от които струва по 1 лев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK