Мукаддес Налбант: Игнатов използва националните герои, за да се превърне в политически герой

Мукаддес Налбант: Игнатов използва националните герои, за да се превърне в политически герой

© Юлия ЛазароваБившият зам.-министър на образованието в кабинета на Тройната коалиция Мукаддес Налбант публикува на сайта на ДПС остро критично открито писмо до просветния министър Сергей Игнатов. Причина за него са изказванията на министър Игнатов във връзка със скандала с учебниците.


Миналата седмица на специална пресконференция Сергей Игнатов и новото ръководство на Комисията за защита от дискриминация посочиха Налбант като автор на предизвикалия скандал доклад за дискриминацията в учебниците.


Сергей Игнатов официално опровергава информации за несъществуваща идея за отпадането на Ботев от учебниците, а след това по поръчение на премиера Бойко Борисов свика нова пресконференция, на която обяви, че правителството ще разглежда като заплаха за национална сигурност всеки, който направи опит за подмяна на историята.
Ето и пълния текст на откритото писмо на Мукаддес Налбант до министър Сергей Игнатов:


Открито писмо


във връзка с изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование",   възложено от Комисията за защита от дискриминация на екип, състоящ се от независими експерти и представители на държавни институции


УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР  ИГНАТОВ,


Тъй като си позволихте да цитирате само моето име във връзка с посоченото по-горе изследване, си позволявам да Ви отговоря в лично качество.


Дойдохме си на думата господин Министър.


Защо цитирате само моето име? По какъв признак го избрахте – етнически, политически? – защото то е единственото разпознаваемо  в това отношение. Понякога разпознавате и признака професионализъм, защото когато се разделяхме по взаимно съгласие и ме наградихте с шест брутни заплати, заявихте, че нямате съмнения в моя професионализъм и че причините са политически. …Което, разбира се, е една отделна тема.


Нещо повече – от Вашите думи излиза, че списъкът на поканените експерти сам по себе си е бил достатъчен, за да сте  спокоен и да се доверите на изследването. Ако бяхте изчели докладите, може би нямаше да си позволите твърденията, че някой иска да премахне класиците на българската литература от учебниците.


Националната сигурност ли е Вашият ресор или образованието? Ако е националната сигурност, трябва да знаете, че първото условие за нея е толерантното общество. Ако е образованието, крайно време е да направите нещо за него.


Кое Ви дава право да се обявявате за по-голям патриот от всички останали? Властта? Съветското образование? Владеенето на  семитско-хамитски езици? Вие не сте патриот,  господин Министър, защото си измислихте и създадохте скандал, за да освежите увехналия си имидж. Използвахте националните герои, за да се превърнете в политически герой.


Но Ботев го е казал най-добре: "Патриот е – душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!"


Кой може да отрече този гений?


Във Вашите думи има  заплаха. Кого заплашвате – експертите, изготвили докладите? Сред тях имаше представители и на държавни институции. Убедена съм, че в основната си част те са по-големи патриоти от Вас.


Казвате: "Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години." Май забравяте, че сме в Европейския съюз и че сме в 21 век, ако това има някакви измерения за Вас. Ако ще си говорим за пришълци, искам да Ви заявя, че Вие сте един добър пример за пришълец в образованието и в политиката.


Казват, че човек се съизмерва според това кои са неговите врагове. Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. Но не си позволявайте да се съизмервате с Ботев и Левски и да се храните от тяхното величие, защото те са духът на България.


И ако сте способен на интелигентно четене, би трябвало да вникнете в смисъла на написаното от мен, че този дух трябва да обединява българските граждани, а не да ги разделя. За да се постигне това в училище, са необходими талант, професионализъм и непредубеденост, каквито за наше щастие ги има и сред авторските колективи и сред учителите. И точно те винаги първо биха тръгнали от историческия контекст, за да стигнат до общочовешките ценности и съвременните демократични принципи.


Трябва наистина да сте много предубеден, господин Министър, за да не забележите в написаното от мен, че акцентът е върху един изключително добър учебник по литература на издателство "Просвета", който не създава стереотипи, а напротив – позитивни нагласи, чрез които учениците, независимо от техния етнос, биха припознали Ботев като едно от най-ярките и светли имена в българската литература. Ще се опитам да го кажа по-простичко – проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор, а в интерпретацията и анализите към тях.


Трябва и да сте сляп, за да не видите нелепостта на задача, поставена на учениците да се разделят на два лагера и опирайки се на "Опълченците на Шипка" да защитават тези за българите и против българите. Възрастта между детството и юношеството е твърде крехка, за да могат децата да разграничават игровата ситуация от реалността. Ако подкрепяте такава задача, значи приемате риска половината от всички ученици преминаващи през VІІ клас да не съумеят да се дистанцират от аргументите си против българите. Така ли трябва възпитаваме в патриотизъм?


Колкото до текста за Левски - не зная кой го е написал, но искам да му кажа следното: Борбата за свобода във всичките и измерения е винаги срещу "законния ред". Приемането на  тезата в разпространения текст би превърнала всички признати герои в историята на човечеството в "закононарушители".


Всъщност по-големият проблем сте Вие, Министър Игнатов, защото сте обезличен.


 Как го бяхте казали? -  "По заръка на премиера Бойко Борисов".


Как го бяха казали? – че сте "воденичният камък" на това правителство.


 Съжалявам Ви.


Мукаддес Налбант

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Феса не го разбрах, но определено Игнатов е явление което няма място в образователната система!
  Като изключим тези двамата за какво иде реч, че не можах да му хвана края?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Весело

  Хидрофилософа Ахмед Доган да разреши спора срещу "скромен" хонорар.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на xpirate
  xpirate
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Сега министъра бил виновен!

 4. 4 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Мукадес е жена.

 5. 5 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 983 Неутрално
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Весело

  "Защо цитирате само моето име? ... – защото то е единственото разпознаваемо в това отношение."

  Госпожо Налбант, бързам да ви успокоя. Името ви е напълно неразпознаваемо за 99.99% от българите.

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Манго Джери няма ли и той да напише някое открито писмо?

 8. 8 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Предизборно трупане на дивиденти и разпалване жаждата за гласуване у малцинствата! Поредният опит за манипулация! И пак от страна на ДПС!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#4:"Dragoslava"]Мукадес е жена.[/quote]
  При това арменка, която на турски сайт публикува филипики срещу българи, че не били достатъчно патриоти.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  "Защо цитирате само моето име? По какъв признак го избрахте – етнически, политически?"

  Защо мсички мюсли,след като ги обвиниш в нещо,се хващат в етническата дискриминация!

  Ами,резеленето на българските национални герои и народно творчество,не ще да е извърщено от българите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И коя жена ще се кръсти Мухадес? Егати табиетите! Това министерство съвсем го е закършило.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]Защо мсички мюсли[/quote]
  Арменците са християни още от 4 - ти век.

 13. 13 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  ГЕРБ са изключително опасни за националната сигурност на България.
  Бъдещето ще го покаже.
  Дано да греша!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 14. 14 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dragoslava":

  Верно ли ... ?!
  Значи, права си е жената тогава ...

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 15. 15 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  Умалително я наричаха Деси.

 16. 16 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 609 Разстроено

  "Колкото до текста за Левски - не зная кой го е написал, но искам да му кажа следното: Борбата за свобода във всичките и измерения е винаги срещу "законния ред"
  На това му се казва прозрение,явно господин Налбант си мисли,че законен ред значи да сменяш насила религията на някого,да му взимаш кръвен данък и всички други зверства които са вършили османските турци,сигурно и холкоста е налагане на законния ред? Но за разлика от любимата му Турция,Германия имаше силата и доблестта да си признае греховете,нещо нечувано и невероятно за южните ни съседи.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#12] от "Каишков":

  Защото другарката е толкова разпознаваема,че не зная даже,мъж ли е,жена ли е,пък за вярата,предположих по резултата от доклада.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Много нагло и злобно писмо. То, не, че министъра е цвете, ама и тази кадъна със злобата си с нищо не е по-добра от него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Извинявай, моя е грешката. Родена е в Момчилград.

 20. 20 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Когато идва нов шеф (в случая министър), незабавно наритва старите подлоги. Понеже старите подлоги като писмопишещата имат статут на "държавен служител" вместо да ги уволнява дисциплинарно министърът ги вика и им предлага: - Вземи шест заплати и се махай по добрия член, в противен случай те наритвам по онзи- "дебелия" член ! Така че да не си приписва тези заплати като награда за голям професионализъм Мукадес Налбант- просто такса се прави хуманно.
  А че е българофобка- всички го разбрахме.

  Има ли живот след демокрацията ?
 21. 21 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Eх Игнатов, Игнатов, какъв готин преподавател беше в НБУ, в какъв пореден смешен министър в правителството на Боко се превърна!!!

 22. 22
  bravo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Мукаддес Налбант: Игнатов използва националните герои, за да се превърне в политически герой" ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ИМАШЕ ПУБЛИКУВАНИ НАЙ- МАЛКО 12 ДОКЛАДА НА САЙТА НА КЗДИСКР., КОИТО ВИДЯХ И ПРОЧЕТОХ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ! ИМАШЕ И РЕШЕНИЕ МАЛКО ПО НАДОЛУ- ТОЧНО ПОД ДОКЛАДИТЕ! КЗДискр.- напомням ви, че съгласно чл. 52 ал.1 от ЗЗДискр.-Чл. 52. (1) Не се образува производство, а образуваното се прекратява, ако са изтекли три години от извършване на нарушението. Вашите "насоки" как учителите трябва да преподават И КОМЕНТИРАТ ТВОРЧЕСТВОТО НА Ботев, Вазов и Чинтулов са ДИСКРИМИНАТИВНИ И РУШАТ ОСНОВИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА И КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Гневно

  тая къдъна кво реве ве... не можах да й прочета писмото до края даже, защо нейното име било споменато, бе какво значнеие има ве...

  АЗ ИСКАМ ДЕЦАТА МИ ДА ЗНАЯТ ЧЕ ЛЕВСКИ Е ОБЕСЕН ОТ ТУРЦИТЕ !!! ЯСЕН ЛИ СЪМ !!!! ТУРЦИ, НЕ ОСНАЛИИ, НОМАДИ И НЕ ЗНАМ КАКЪВ ОщЕ ПЛЕМЕ !

  КАКТО ИСКАМ ДА ЗНАЯТ, чЕ ЛЕВСКИ Е ОБЕСЕН ЗАРАДИ ОСВОБОДИТЕЛНАТА БОРБА, А НЕ щОТО "ПОЛИЦИЯТА СИ ВЪРшЕЛА РАБОТАТА" - ТОЙ НЕ Е КРАЛ КОКОшКИ БЕ АМУДЖИ РЕЗАНИ, ТОЙ Е ПРАВИЛ ОСВОБОДИТЕЛНА БОРБА !!!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 25. 25 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#18:"VеnRus 2008"]Много нагло и злобно писмо. То, не, че министъра е цвете, ама и тази кадъна със злобата си с нищо не е по-добра от него. [/quote]

  кадъните по принцип са си злобни.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 26. 26 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На-жалкото е , че Налбант е помакиня... за тези , които не знаят - етническа българка, чиито предци са приели исляма, най-вероятно в 17-ти век

  По въпроса има изрази като по-католик от папата и по-турчин от турците....


 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Тази я четох на диагонал защото още от началото ми стана ясно че нищо съществено няма да видя. Познат похват от софистиката - лепваш на опонента нещо и след това героично го громиш. Иначе те двамата с Игнатов са един дол дренки - празни от всякакво съдържание.

  Единственото вярно е, че и двамата /всъщност всички политици/ ще търсят политически дивиденти от въпроса.

  "Бедни, бедни Македонски ... защо не умря при Гредетин!" Изглежда се отнася за всичките ни национални герои. Страх ме е да си помисля какво щяха да почувстват ако по някакъв начин оживееха и видеха родината си за която се бориха и загинаха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Смешници са всичките.

  Това /между другите неразбории/ хич не го разбрах: "Сергей Игнатов официално опровергава информации за несъществуваща идея за отпадането на Ботев от учебниците".

 29. 29 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Жената си е права, този недоучил мухльо , изгонен за некадърност от СУ прави само суматохи в образованието по ваканционно време за да се прави на герои като Миро Гуцата и Монката и Деси Кривогледата

 30. 30 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1162 Гневно

  Кога ще забранят противоконституционната партия ДПС? Нали Бойко голям го вадеше за Доган и ДПС преди изборите през 2009?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#3:"xpirate"]Сега министъра бил виновен![/quote]

  Той че е виновен, виновен е: http://www.dw.de/dw/article/0,,16177726,00.html

  Ама и Налбант доста лично подхожда малко трудно се получава да гледа отвисоко.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 33. 33
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  ...Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. ..

  Ха-ха-хаа!

  Сергейчо, Сергейчооо,
  направиха те бербат, душо убога!

  Ама си го заслужавате!
  За мен има само един въпрос: Как така изведнъж "изчезнаха" долументите по въпроса от ПАРЛАМЕНТАРНА комисия?
  А остана само ... списъкът с хонорарите?

  Лично за мен вече няма съмнение, че цялата работа е чиста проба провокация.
  И да се "позачисти рейтинга", и да се отвлече вниманието, и да се почне с отскок нахъсването преди изборите, че вече му е време.
  А мат'рялът .... да го видим доколко му е увряла главата и му е останало чувство за самосъхранение ...

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  http://www.focus-news.net/?id=n1686891
  Кемал Еюп: Нямам желание да подавам оставка от Комисията за защита от дискриминация "...На въпрос - има ли дискриминационни текстове в учебниците - Еюп посочи: „Аз не съм запознат с учебниците, някои от експертните становища съм прочел – някъде има, някъде няма.." КЕМАЛ ЕЮП, ЩОМ СТЕ САМО БГ. ГРАЖДАНИН - ТЪЙ КАТО СТЕ БГ. ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ- СТЕ ДЛЪЖЕН ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТЕ НА ЧЛ.52 АЛ.1 ОТ ЗЗДИСКР., ИНАЧЕ НЯМАТЕ МЯСТО В ДЪРЖАВНИЯТ ОРГАН "КЗДИСКР"! Що се отнася до изказването в статията, цитираният тескт за Еюп ясно говори, че лицето НЕ ПОЗНАВА ЗЗДискр., не знае основните му положения, но пък ИСКА ДА ЯДЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА БАНИЦА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#33:"lonely_ninja"]АЗ ЛИ СЪМ ВИНОВЕН, чЕ ПРАДЕДИТЕ ТИ СА ИЗКЛАЛИ СУМА ТИ НАРОД ПО АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЯ МА ...[/quote]

  Очевидно никой от живите днес не е виновен за кланета преди стотици години, но за очевидната липса на възпитание на първо място са отговорни родителите и едва след това министри и учители.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 37. 37 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Разстроено

  [quote#32:"mapto"]Ама и Налбант доста лично подхожда малко трудно се получава да гледа отвисоко. [/quote]

  определено лично, определено злобно...а доде аз имах търпение да й изчета глупостите-нищо конкретно не видех,
  Не съм расист, но не приемам че една кадъна ще държи сметка, и ще си позволява публично да задава на български министър ресора му.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  "...И ако сте способен на интелигентно четене, би трябвало да вникнете в смисъла на написаното от мен, че този дух трябва да обединява българските граждани, а не да ги разделя...." КАТО Е ТАКА, КАДЪНО- ХАЙДЕ В РОДНИЯТ МИ ГРАД СТАРА ЗАГОРА ЗАЕДНО ДА ЧЕСТВАМЕ 135 ГОДИШНИНАТА ОТ СТАРОЗАГОРСКОТО КЛАНЕ , В КОЕТО ОТ 40 ЧОВЕКА ОТ РОДАТА НА МАЙКА МИ СА СЕ СПАСИЛИ ЕДИНИЦИ! ЗАПОВЯДАЙ ЗАЕДНО ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТТА НА МОИТЕ УБИТИ ОТ РЕДОВНАТА ТУРСКА АРМИЯ НА СЮЛЕЙМАН ПАША ДЕДИ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#17:"lz2"]не зная даже,мъж ли е,жена ли е[/quote]

  Ето именно това е симптом на дискриминацията в учебниците (и повече на възродителния процес). Срам (който ние с насмешка приписваме на американците) е да не можеш по имената да различиш пола на гражданите на собствената си държава. Тук не става дума за имигранти, а за общност, която от стотици години съжителства мирно сред нас. Аз самият също не мога, но това наистина е тъжно и определено вината не е в хората, чиито имена и култура са по-различни.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Типичен комунистически номер : обвиняват те в НАМЕРЕНИЕ да извършиш нещо неприемливо , изчакват да започнеш да се оправдаваш , че не си имал такова намерение и почват да крещят : "Лъже"! , след което те обвиняват в нещо друго , което няма абсолютно никаква връзка с първото и викат : "ето видяхте ли - виновен е".

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 41. 41 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#6:"Beyond"]Госпожо Налбант, бързам да ви успокоя. Името ви е напълно неразпознаваемо за 99.99% от българите. [/quote]

  Което я прави идеалния опонент за един търсещ слава министър. От малцинство, неизвестна на широката публика и още по-добре - жена. Направо все едно от каталог я е избирал. Много достойно от негова страна...

  А между другото прочетохте ли какво е написала (за тази статия говоря, да)? Защото си звучи права в горе-долу всичко от написаното.

 42. 42 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  """ Мукаддес Налбант: Игнатов използва националните герои, за да се превърне в политически герой """
  ==========================

  А тази използва случая да се представя като етнически преследвана ли ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За писалият минус на моят коментар № 38 19 юли 1877 - 19 юли 2012 г. Стара Загора: град - герой
  Тази година се навършват 135 години от Старозагорските кланета. Нека си спомним с поклон за избитите наши деди от Старозагорско и Новозагорско..." И ТОВА ЛИ РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО СА 80% С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД? „.....Къщата на Унджи Генчо била двуетажна, с осем стаи, изба, ракиджийница, две конюшни, широк, добре ограден двор. Около два часа цялото здание за запълнило с мъже, жени, деца, граждани и селяни. След малко време турците нападнали, счупили вратите, нахлули в двора и почнали да убиват наред и мъже, и жени, и деца – даже и пеленачетата. Избили почти всички, обрали ги, обрали къщата, а после я запалили. Туък баба Дафина Андонова неволно била зрителка на много неща. При това паднал убит мъжът и Андон, брат му Петър Славов, Неделковите четирима сина – Коле, Къне, Иванчо и Михаил, Марийка Михайлова и двете и деца, годиначета близнаци. В завръщането си след Освобождението, из пепелищата на тази къща изровили 250 глави и десетина коли кости, които закопали в две гробници в Пеленишките гробища...”

  „...Според показанията на Марийка Иванова Ахънова, която била в къщата на Коле Гюпхаленеца до самата църква „Св.Троица”, там загинали много хора. В църквата и двора се събрали над 2 500 души, натъпкани един до друг , така че нямало игла къде да падне. Турците нахлули в църквата и клането, убиването и обирът продължили няколко часа. Ахънова скрита в един долап, била свидетел на всичко, и по-късно не намирала думи, с които да опише турските зверства при избиването на хората. В някои ъгли на църквата избитите оставали прави, защото нямало къде да паднат труповете...”

  „....В къщите на Никола, Иванча и Симеона хаджи поп Димови жертвите наближавали числото на онези в църквата „Св.Троица”. В двете обградени със здрави стени двуетажни здания имало до 2 000 граждани и селяни, почти всички били зверски убити и обрани....”

  „...Такава черница, наричана по турски шам-дудъ, се намирала в двора на Пенчо хаджи Славов, на която се качили мъже, жени и деца, повече от 30 души. Гъстите листа затулили и хората никак не се виждали; но някое от децата си изпуснало феса на земята, турците обърнали внимание, почнали да стрелят и скритите като пилци падали. В това турците намерили голямо удоволствие. Щом удареният се сгромолясвал и простирал на земята, казвали: „Още една гарга падна, стреляйте”! В разстояние на няколко минути под черницата било застлано с трупове...”

  „....Къщата на Стоянча Попоглу, в която имало около 200 души граждани и селяни, след като била обградена от турците, после запалена, всички, които излизали навън, за да избегнат огъня там, на място оставали /убити/....”

  „.....Побягналите към конака на Шемши бей около 250 души селяни, мъже, жени, деца – едни избити, а други до един изклани. В съседната къща на Кара Къне били изклани до 80 души мъже, жени и деца....”

  „....Дворът на Салханата бил пълен с коли и около 400 души мъже, жени и деца от селата. Всички до един избити,,, В избата на Коле Кавалджиев и в къщата на Атанас хаджи Колев били избити до 150 души....”

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  http://bogolubie.blog.bg/drugi/2012/07/20/da-ne-zabraviame-dnes-se-navyrshvat-135-godini-ot-starozagor.981116
  20.07 15:23 - ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ: ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 135 ГОДИНИ ОТ СТАРОЗАГОРСКОТО КЛАНЕ
  Днес се навършват 135 години от Старозагорското клане!
  Старозагорско клане. ОТ 19 до 21 юли 1877 г. e изклана и опожарена Стара Загора от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш) с участието на албански башибозук, черкези командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани при логистичната подкрепа на старозагорски евреи. Актовете на садизъм са ужасяващи. Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одрирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първом поляти с газ. Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро където са озлочестявани и после изклани. В църквата „Св. Троица" са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете. Изклани са и укрилите се в храмовете „Св. Богородица" и „Св. Николай", които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират глад и преживяните ужаси. В Турция са отвлечени към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат. Околните села имат същата съдба. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и след Освобождението е изцяло изграден наново.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Същия този гений Ботев отговаря на Налбант на друго място: "Нашият народ има свой особен живот, особен характер, особена физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои".
  Това го е написал Ботев в "Народа ,вчера,днес и утре".

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Въпрос към Налбант - ако лица от Вашият род са подложени на това, Вие как ще реагирате ? ЩЕ СИ ЗАМЪЛЧИТЕ ЛИ В ИМЕТО НА ТОЛЕРАНТНОСТТА В СОБСТВЕНАТА ВИ ДЪРЖАВА?
  [quote#44:"dqdomart"]Актовете на садизъм са ужасяващи. Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одрирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първом поляти с газ. Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро където са озлочестявани и после изклани. В църквата „Св. Троица" са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете. Изклани са и укрилите се в храмовете „Св. Богородица" и „Св. Николай", които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират глад и преживяните ужаси.[/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2431 Разстроено

  "По заръка на премиера Бойко Борисов". - според НОВИТЕ европски правила, с НОВИТЕ "харизани" пари, заради старите закони - разделяй и владей. Щото хляб за българите има в излишък, а зрелища от сорта им липсват...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#43] от "dqdomart":

  Сложих ти минус без да искам , не се пèни , обърках бутона.
  Но пък и темата не е кой кого е клал (в това няма никакво съмнение) , а че се пускат димки и компромати с политическа цел , тази да се шуми около ДПС и да се насажда омраза с цел сплотяване на електората им. А това е от значение за БЪДЕЩЕТО , което е всъщност важното , миналото е минало.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 50. 50 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#45:"1_bulgarin"]"Нашия народ има свой особен живот, особен характер, особена физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои"[/quote]

  Сигурен ли си, че Ботев е имал предвид помаците като варварско племе или просто вадиш цитата от контекст?

  Това е добър пример за тънката разлика между това да "променяш класиците" и да внимаваш как ги тълкуваш.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 51. 51 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#46] от "dqdomart":

  Мда, и на мен няма да ми е приятно да знам, че на север от мен има варвари (Крум), които са си направили бокал от черепа на императора ми (Никифор). За щастие времената са се променили от тогава.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 52. 52 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Мукаддес леко да ме прощава,ама много е прозрачно кой недолюбва и Ботев и Левски и Вазов..Та да не се крие тя зад тях ще е най добре..Спомняме си как се промени турското робство в османско присъствие ,спомняме си как някои искаха да си водят митингите на турски ,щото не ги разбирали на български..И си спомняме откъде идват тежи свежи идеи ,част от които са и противоконституционни..Та някак не виждам кой да и се върже в случая..То излезе така че накрая ние ще сме дискриминираните от Комисията по дискриминация..Ма четете Конституцията и на който не му изнася установеният ред в Република България да си взима опинците и свят широк..

  П.ПМежду другото именно заради такива изменения като с османското присъствие се появи почва да се отрича и Баташкото клане и зверствата по земите ни по време на турското робство..Разни Кириак Стефчовци и Стефковки , в съдружие с разни добре платени и никому неизвестни институтчета ще ни пренапишат и историята ако продължаваме в същият дух..Ае стига , а.....

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#49:"Karla Hanneman Alien"] а че се пускат димки и компромати с политическа цел ,[/quote]
  Напротив- коментарът ми показва точно това- че няма никакви "димки и политигри"- поне в тази тема! Аз ЛИЧНО видях докалдите и отделих 2 часа време , за да ги прочета - решението след докладите- също! Регистрирах се в сайта на КЗДикср, под ник "Една българка" , но не мога да влезна в сайта- излиза съобщение, че бил" в ремонт"...Иначе там съм дискутирала темата за Еюп и за чл.52 ал.1 от ЗЗДискр.! Не може да се твърди, че един текст е дискриминационен, след като са изминали над 120 години от създаването му! ЗЗДискр. предвижда срок ТРИ години от реализиране на дискриминативното действие! Отделно- докладите предписваха да не се давали примери от произведения на Ботев и Вазов, щото били "неподходящи" и ЕВЕНТУАЛНОТО им възприемане можело да стане причина за дискриминация !

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "dqdomart":

  Очакваш ли да получиш отговор? Иначе, скланям глава в почит пред напразно погубените животи. Това е престъпление, оказало влияние далеч напред, защото са прекъснати родовете. Изчезнали са всички при този погром. Добре, че има оживели, да разкажат за тях, та да не изчезне споменът.

  goblenka
 57. 57 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#50] от "mapto":

  Какви помаци бе човек . Това е откъс от "Народа, вчера ,днес и утре" . Прочети го, целия.

 58. 58 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Този случай, нещо средно между "Много шум за нищо" и "Смешен плач", за пореден път подменя един истински въпрос с други измислени. Например в годините, когато бях гимназист, книжката със стихотворения на Иван Вазов от прословутата "Библиотека за ученика" не съдържаше следното стихотворение, нито пък то се изучаваше в училище:

  На руските воини


  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки...
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо...
  Как ръце сега да разгърнем?

  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко –
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно по любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам и за нея
  кат нас да живейте и мрете!
  1916

  Бих се радвал някое дете на демокрацията да сподели дали е изучавало това стихотворение наскоро в училище. Ако ли отговорът е "не", тогава може би плеядата министри на образованието от 1989-та година насам биха били така добри да обяснят защо са цензурирали Иван Вазов (за тези преди тях е отдавна известно защо).

 59. 59 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#55:"dqdomart"]че няма никакви "димки и политигри"- поне в тази тема![/quote]

  Ми има. Турците пускат димки и бунят духовете и така присъстват на първите страници на вестниците - което им е и целта. Залагат капани , в които много хора падат с огромна радост.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#55:"dqdomart"]Регистрирх се в сайта на КЗДикср, под ник "Една българка" , но не мога да влезна в сайта- излиза съобщение, че бил" в ремонт"...[/quote]

  Мартичке, а това, че сайтът на КЗД и че от Парламентарна! комисия "изведнъж" изчезнаха документите не те ли кара да наостриш уши и да подушиш, че намирисва на сяра? От Лукавия? Че е провокация?

  Те ти списъкът с работилите по "творението". 17 души, от които трима - Еюп, Мукаддес и една Билялова са от "онези", а един е май от циганския етнос. Останалото са ... чисти българи!
  Ама се хванаха за Мукаддес! Защото им е удобна и лесно разпознаваема за пропагандата. Както и Еюп, който, видите ли, като шеф бил взел 10% от всичките пари за хонорар.
  Ето ти и списъка:
  Изследването са изготвили: Проф. Ирина Колева – преподавател в катедра „Етнология” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”; Кристина Йорданова – главен асистент по „Българска литература след Освобождението до Първата световна война” към СУ „Св. Климент Охридски”; Людмила Драгоева – управител на „Центъра за социална рехабилитация и интеграция”; Боян Захариев – Институт „Отворено общество”; Татяна Кметова – изпълнителен директор на „Център за изследване и политики на жените”; Ралица Сечкова – експерт по социално планиране на социалните услуги към „Уницеф - България”; Мукаддес Налбант – експерт в сферата на образованието; Георги Богданов – изпълнителен директор на национален ромски център „Свети Георги”; Станка Шейнова – главен експерт Отдел „Достъп до образование” – Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН); Ванина Стоянова – етнолог Пенка Иванова – Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” – МОМН; Елка Божкова – представител на „Сдружение на Националния съвет на религиозните общности в България”; Грета Савчева – представител на Комисията за защита от дискриминация; Веселина Билял - представител на Комисията за защита от дискриминация; Камелия Илиева - представител на Комисията за защита от дискриминация; Иван Игов – Дружество на психолозите в България; Методи Коралов - Дружество на психолозите в България.
  http://www.focus-news.net/?id=n1686908

 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#49] от "Karla Hanneman Alien":

  Не е така. Какво значи, миналото си е минало? Такова било времето, политиката и така на татък и така... Не смеем да кихнем, защото имало възродителен процес. Те си го помнят и не ни позволяват да го загърбим, макар и тогава да е била такава политиката. Не одобрявам този процес, но жертвите от страна на турци и българи са несъпоставими. /Много загинали от атентати българи, малко загинали турци и то не от българско оръжие/ А, ние трябва да забравим пролятата кръв! Може би трябва да се извиним и за турските жертви край Шипка, Плевен, Стара Загора? Отново казвам: Историята трябва да се прочете, заедно с причинно-следствените връзки и едва след това да се гради нова история! Как пък все те дискриминирани, обидени, насилени! Ето и тази жена / жена е, ако не знаете/. Да бяхте я чули тази сутрин по Нова! Все съм си мислила че циганите са кресливи, а турците, културни, ама тази сложи в джоба си ядосана циганка. Това не била написала, онова било И сложено в устата... Бе, защо е изчезнал доклада? Защо никой не смее да си признае, че го е вдигнал в нета? Ако нещата бяха наред, щеше ли да е такъв проблем да видим оригиналния текст и имената на тези, дето са го подписали?

  goblenka
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#60:"xm..."]Мартичке, а това, че сайтът на КЗД и че от Парламентарна! комисия "изведнъж" изчезнаха документите не те ли кара да наостриш уши и да подушиш, че намирисва на сяра? От Лукавия? Че е провокация? [/quote] Изобщо не мисля, че е провокация! Как я виждате тази работа- КЗДискр. е ОФИЦИАЛЕН НЕЗАВИСИМ ДЪРЖАВЕН ОРГАН и сайтът му се третира като сайт на БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН ОРГАН! Това не е нечий блог....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#61] от "goblenka":

  Кой ти каза , че трябва да забравим?
  Само казвам , че манипулират о.м. за свои цели и изгоди , и че не трябва да падаме в капаните им.
  Нито ще забравим кланетата им , нито ще ни е (много) срам от "възродителния процес" , но с тези емоционални изблици наливаме вода в мелничката на ДПС , само това казвам.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Все едно да влезете в сайта на НАП и там да се мъдри невярна информация, която на всичко отговре е и незаконосъобразна!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3499 Весело

  [quote#62:"dqdomart"]Изобщо не мисля, че е провокация! Как я виждате тази работа- КЗДискр. е ОФИЦИАЛЕН НЕЗАВИСИМ ДЪРЖАВЕН ОРГАН и сайтът му се третира като сайт на БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН ОРГАН![/quote]

  Мартичке, а какво в Държавен вестник?
  И какво става там, включая и при сегашните управници?
  "Поправката Мери Джейн" забрави ли я?

  Правят си безогледно какавото им отърва и да им пука дори на жилетката, уважаема Мартичке! Само за изгодата, както би казал Ботйов, да ме извинява за интерпретацията ...

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#65:"xm..."]Мартичке, а какво в Държавен вестник? [/quote]
  Мани, мани....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 506 Неутрално
 68. 68 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#58] от "Vedrin Jeliazkov":

  Отличен въпрос. Много ми се иска министъра да каже нещо по тази тема. Мисля, че няма да даде правилен отговор.

 69. 69 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#57:"1_bulgarin"]Това е откъс от "Народа, вчера ,днес и утре" . Прочети го, целия.[/quote]

  Ето ви още един провокативен откъс:
  "При тези радикални реформи, ако и да се случва да нападнат някои правоверни къщата на гявурина, да го убият или удушат, да обезчестят жена му или дъщеря му, а сина му да извлекат и жив на огъня опекат, то това са изключения и случайности, защото не стават всяка неделя в една и същата къща, всяка нощ в едно и същото село. И освен това правосъдното правителство с голяма строгост наказва виновниците, като им отнеме половината и повече печала и ги гуди на най-тежка работа - кърардари или заптиета, за да гонят виновните на други още по-маловажни случайности, кои стават аллахън кърънда - думи, кои на езика на нашите аги имат туй преносно значение, че престъпника на къра тряба да се остави на правосъдието божие. От туй нашите баби и майки, кога оплакват мъжете си и синовете си, утешават се с тази - не знаем как да кажем - клетва или молитва: "От бога да намери душманинът!"
  http://www.litclub.bg/library/bg/botev/publ/narodut.htm

  Дали днес не е същото, само дето душманите сега се казват олигархия и мутри, а гяурите - редови граждани? Обектът на Ботев разбира се е Турция, но какво от следното няма да е вярно за съвременна България (с новите бейове):
  "Повтаряме - Турция няма живот, няма бъдеще, тя е труп на смъртния одър, когото никакви дервишки баяния на нейните мандарини, никакви дипломатически молитви на западните доктринери няма да я спасят от анатомическия нож..."

  Та не ме вълнуват толкова убийствата станали преди векове, колкото тези, които станаха през изминалата година и останаха "неразкрити".

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 70. 70 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 443 Любопитно

  [quote#44:"dqdomart"]Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират глад и преживяните ужаси. В Турция са отвлечени към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат. Околните села имат същата съдба. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. [/quote]
  И това някой оспорва ли го? По-добре ще е да кажем мир на душите им и, че България никога няма да ги забрави....отколкото да нагнетяваме обстановката, съвсем ненужно!!! И между другото, това се е случило през 19в. Какво ще кажеш за положението сега в съвременен Ирак - 21 век, там паднаха почти един милион невинни жертви, ама баш невинни !!! Ами в Либия не е ли идентична ситуацията ? И накрая ти, какво предложение имаш..... да се вдигнем и да избием турците ли ?! Това ще е малоумие !!! Да ти имам адвокатското мислене !!! Мисля си, ако случайно някой бълг. гражданин от турски произход, попадне на теб и тръгне чрез теб да си търси правата в съда.... какво ли ще го постигне нищо не подозиращият човечец. Дано и цялата ни съдебна система не е съставена и крепена от юристи, като теб. Аз винаги съм се съмнявал в твоето юридическо образование.... нямаш реално и адекватно мислене. Sorry.......

 71. 71 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#63] от "Karla Hanneman Alien":

  Не знам дали, ако подминем с мълчание провокациите ще спрем мелницата им. Ние като, че ли имаме комплекси спрямо тях. Страхуваме се да кажем каквото и да било, да не ги засегнем. Те, обаче нямат такива притеснения. Това ме дразни. Не мразя турците. Дразнят ме техните пропагандатори, които им мътят главите. А, ние не знаем как да реагираме, как да се защитим.

  goblenka
 72. 72 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#44] от "dqdomart":

  ++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Гневно

  Тази кадъна е нагледно доказателство за подривната дейност на турската партия в държавната ни администрация. Лицемерието и е безгранично и стига дотам да цитира Ботев за да обругае българския патриотизъм и да обяви, "че първото условие за нея (националната сигурност) е толерантното общество". Под толерантно общество се има предвид разбира се разградената ни държава подложена на ескалиращата турцизация. Да те нямат нищо против Ботев, Левски и Опълченците на Шипка, стига да са сложени в покрустовото ложе но толерантността. Така нищо чудно един ден учениците да учат че Ботев и Левски са се борили против руските имперски интереси в България, а опълченците са се били рамо до рамо с турците срещу руските окупатори.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 74. 74 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Гневно

  Тази кадъна е нагледно доказателство за подривната дейност на турската партия в държавната ни администрация. Лицемерието и е безгранично и стига дотам да цитира Ботев за да обругае българския патриотизъм и да обяви, "че първото условие за нея (националната сигурност) е толерантното общество". Под толерантно общество се има предвид разбира се разградената ни държава подложена на ескалиращата турцизация. Да те нямат нищо против Ботев, Левски и Опълченците на Шипка, стига да са сложени в покрустовото ложе но толерантността. Така нищо чудно един ден учениците да учат че Ботев и Левски са се борили против руските имперски интереси в България, а опълченците са се били рамо до рамо с турците срещу руските окупатори.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 75. 75 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#69] от "mapto":

  На майчин език казано мязаш ми на карабина.

 76. 76 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За Мукадес - 10 години за държавна измяна!

  it comes from inside, just listen ...
 77. 77 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 443 Любопитно

  [quote#24:"lonely_ninja"]АЗ ИСКАМ ДЕЦАТА МИ ДА ЗНАЯТ ЧЕ ЛЕВСКИ Е ОБЕСЕН ОТ ТУРЦИТЕ !!! ЯСЕН ЛИ СЪМ !!!![/quote]
  Разбира се, че си е така ! Турците навремето / Османлиите / никой не ги долюбвал и съвсем заслужено !!! А, как ще обясним на децата си предателството на Левски и то от българин, ама баш християнин....ПОП !!! А и убийството на на великият български революционер - поет не е дело на турските османлии..... Как ще го обясним ????????

 78. 78 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#77] от "idiot_ot_bg":

  Четете Шекспир и ше видите, че в световната история има много по-големи предателства. Да оставим настрана това, че Левски не е предаден от Поп Кръстьо. Просто турците пристигнали в хана, Левски побягнал въоръжен и го заловили. Изобщо не са знаели в началото даже кого са заловили. А за Ботев сведенията са много противоречиви, възможно е дори да се е самоубил и да са скрили от останалите четници, за да не ги разколебаят.
  Това са наши национални герои, нищо човешко не им е чуждо и ние такива си ги обичаме. Никой не може да ги изтръгне от народната памет.

 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Стар и нов състав на КЗД се хващат за гушите
  Анели Чобанова алармира, че настоящата комисия нарушава Закона за защита от дискриминация от iNews.bg | 20.08.2012 | 18:02 Скандалите и шокиращите новини около Комисията за защита от дискриминация (КЗД) не секват. Този път обаче новините идват не от новия, а от член на стария състав на държавната независима комисия.Старият състав на Комисията за защита от дискриминация ще заведе съдебен иск срещу новия за 10 хиляди лева. Парите са неизплатени обезщетения за неизползвани отпуски.Бившият член на КЗД Анели Чобанова се оплака, че предишният състав е бил изгонен по "обиден" начин от кабинетите и ползваните жилища, предаде БТА. По думите ѝ при сформиране на новата комисия са допуснати много нарушения на Закона за защита от дискриминация – в състава на комисията е нарушено балансираното участие на мъже и жени. "Смущаващо" било и че сега няма представителство на арменци, евреи и други малцинства, освен на турци и роми. Сред другите нарушения са, че в комисията преобладава възрастта пред пенсия - няма баланс по възраст, че членовете на новата комисия не само не са юристи, но нямат исканият опит в защита правата на човека.Чобанова твърди, че няма експерти в сферата на религиите, на образованието, на хората с увреждания. Освен това по думите ѝ новият председателят Ана Страшимирова продължава да преподава, което не е научна дейност и така нарушава забраната за заемане на друга платена длъжност. Освен това не е спазена забраната за членство на хора от комисията в партийно ръководство – например Баки Хюсеинов е секретар на БСП.

  Анели Чобанова бе член на комисията, когато неин председател бе Кемал Еюп. Въпросният състав нашумя в последните дни със сканалния доклад, в който се предлагаше да бъдат "спестени" цитатите от Иван Вазов и Христо Ботев, като неуместни при задаването на задачи, свързани с правописа, а не с изучаването на художествените им произведения.Въпросните препоръки в доклада на бившия зам.-министър на образованието Муккадес Налбант, изготвен по проект "Равенство – път към прогрес", чийто ръководител е бившият председател на комисията – Кемал Еюп, участвал и бившият заместник-председател Лало Каменов. Като ръководител на проекта Еюп каза, че не помни какъв хонорар е вземал. Според справката на КЗД е получил общо 4 884,67 лв., а неговият заместник Лало Каменов – 4 115,80 лв. по граждански договори.
  Новият председател на КЗД Ана Страшимирова обяви, че не може да открие договора по проекта, няма го и решението с препоръките към МОМН. Няма ги и гражданските договори по проекта. "Това мен лично ме озадачава в някаква степен", коментира Ана Страшимирова. Кемал Еюп обвини за изчезналото решение администрацията, защото разпоредил препоръките да се изпратят в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Оказва се, че комисията, която е държавен независим орган, няма архив и има доста липсващи документи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯТА НЯМАТ!!!! ЮРИСТИ, А ТРЪГНАЛИ ДА ПРОВЕРЯВАТ КАК СЕ СПАЗВА ЗАКОНЪТ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ! УЖАС!
  [quote#79:"dqdomart"] По думите ѝ при сформиране на новата комисия са допуснати много нарушения на Закона за защита от дискриминация – в състава на комисията е нарушено балансираното участие на мъже и жени. "Смущаващо" било и че сега няма представителство на арменци, евреи и други малцинства, освен на турци и роми. Сред другите нарушения са, че в комисията преобладава възрастта пред пенсия - няма баланс по възраст, че членовете на новата комисия не само не са юристи, но нямат исканият опит в защита правата на човека.Чобанова твърди, че няма експерти в сферата на религиите, на образованието, на хората с увреждания.[/quote]
  http://inews.bg/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%97%D0%94-%D1%81%D0%B5-%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-_l.a_c.328_i.212790.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#78:"Dragoslava"]Никой не може да ги изтръгне от народната памет. [/quote]
  В това никой не би трябвало и да се съмнява ! Мога да ти декламирам на Прощаване...още не съм забравил стиховете! В гимназията бях отличник с 5,87 успех ! По бълг.език и литература / както и по математика / имах 6. Не съм се явявал на матура по нищо..... Но да си призная любимите ми поети са Смирненски и най-вече Вапцаров.......велик българин, като него втори няма да имаме !!!

 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#79:"dqdomart"]Въпроснит препоръки в доклада на бившия зам.-министър на образованието Муккадес Налбант, изготвен по проект "Равенство – път към прогрес", чийто ръководител е бившият председател на комисията – Кемал Еюп, участвал и бившият заместник-председател Лало Каменов.[/quote] Мдааа- лица с турско самосъзнание тръгнали да "препоръчват" на учителите в България как да се осъществява съвременният "прочит" на Ботев, Вазов и Чунтулов, за да не имало ВЪЗМОЖНОСТ за дискриминация?! И ТЕЗИ не мразели творчеството на Вазов и Ботев? Защото тази ОМРАЗА ПРОЗИРА под "препоръките" им и НЕ МОЖЕ да се скрие!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#9:"Каишков"]При това арменка, която на турски сайт публикува филипики срещу българи, че не били достатъчно патриоти. [/quote]
  Ако това, което казваш, е вярно (предвид досегашните ти форумни изяви не мога да съм сигурна), то следва, че г-жа Налбант е широкоскроен човек, неробуващ на етнически стереотипи.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 84. 84 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Разстроено

  [quote#77:"idiot_ot_bg"], как ще обясним на децата си предателството на Левски и то от българин, ама баш християнин....ПОП !![/quote]

  прочети, а не пиши. че пишеш ИДИОТИЗМИ. Това, че си чел Под Игото и Записките не те прави експерт, та да ти дава правото и да се изказваш квалитетно по форумите.

  Всъщност преди близо 10 години много историци изнесоха тезата, че имаме огромен дълг към семейството на Поп Кръстьо, защото попа май няма никаква вина. Това една легенда тръгнала от тогава и станала вече на принципа на "сестра ти дето е к...рва, а пък ти нямаш сестра".

  Левски турци го предават. В действителност попа е невинен.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 85. 85 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Ще се опитам да го кажа по-простичко – проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор, а в интерпретацията и анализите към тях."
  -------------------------------------------------------------------------------------
  В учебник по български език има цитат от произведение на Ботев. Този цитат илюстрира правилата за цитиране. Текстът на Ботев в случая е инструмент. Този инструмент не е предмет на обсъждане. Това е ясно за "експертите", които сами пишат в доклада, че "в случая не се изучава Ботев, а се посочва пример за правилно и неправилно цитиране." Затова забележките не са свързани с липсата на интерпретации, а са свързани с автентичния текст - защо точно този текст е избран от авторите на учебника. Препоръката е текстът да "бъде спестен и заменен с друг". И сега, провокиран от простичкото обяснение на г-жа Налбант, задавам въпроса:
  След като "проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор", ЗАЩО не може произволен текст на който и да е български класик да служи като пример за правилно или неправилно цитиране в урок по български език?

 86. 86 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#24:"lonely_ninja"]КАКТО ИСКАМ ДА ЗНАЯТ, чЕ ЛЕВСКИ Е ОБЕСЕН ЗАРАДИ ОСВОБОДИТЕЛНАТА БОРБА,[/quote]
  Разбирам ви, но това няма нищо общо с истината. Делото на Левски (всъщност то не е само срещу него, а срещу група) е за ограбването на държавната хазна в прохода Арабаконак. Свидетели на обвинението са участници в органидзацията и изпълнението, най-известният от които е Димитър Общи. В показанията си Левски потвърждава основни факти на обвинението и изобщо не засяга национално-освободителнат борба. Това е основната причина материалите по делето и досега да не са публикувани на български език. Защото в тях няма никакъв образ на митологичения Левски, изграден по-късно, а един конкретен, разумен, прагматичен политик и боец, който иска да минимизира щетите, нанесени от авантюриста Димитър Общи и други огънали се ожт малодушие участници. Което поведение не само е достойно за умажение, но и показва за пореден път изключителната политическа зрялост на юлевски - казвам "изключително", защото я съпоставям с хъшлащината на гюргевските хъшове и разбойническото непокорство на "старите войводи" като Панайот Хитов. За съжаление, българската нация не беше дорасла за модерние европеец Левски.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#85:"walrus"]След като "проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор", ЗАЩО не може произволен текст на който и да е български класик да служи като пример за правилно или неправилно цитиране в урок по български език?[/quote] Изключително правилен въпрос! Ако ми позволите, ще цитирам коментарът и въпросът Ви , заедно с Вашият ник, в сайта на КЗД, след като сайтът отново проработи.Много ми е интересно дали ще има реакция на този въпрос...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#37:"lonely_ninja"]не приемам че една кадъна ще държи сметка, и ще си позволява публично да задава на български министър ресора му. [/quote]
  Ако ви разбирам правилно, една "кадъна" не може да оценява български мини4стър, но българка може?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 89. 89 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#84:"lonely_ninja"]да се изказваш квалитетно по форумите. [/quote]
  Благодаря за това, че си успял/а да ме оцениш Но, когато аз ги изучавах тези неща....това беше през 80 те години / ако и това не знаеш ще ти го напиша по-точно през периода 1970-1980г. / Моята другарка/учителка по български език тогава така ни го обясняваше / аз нямам вина / . Същото важи и за Ботев.... от ''заблуден куршум'' . Ееее кажи ми аз каква вина имам ?! Може би трябва да спра да помня..........

 90. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Не споменавайте напразно името Му . Казано е в Библията .
  С пълна сила би трябвало да важи и за Апостола .
 91. 91 Профил на cunegonde
  cunegonde
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#9] от "Каишков":
  Немой дума, Каишков ! В Момчилград имало ахряни "ерменци" ? Ти да не си някой гезаджия агарянин от Кърджалийските села ? Я каи нещо повече за тая ерменска ахрянка. Има ли татуировки ? Ей на това му се вика новина за ерменския поп.

 92. 92 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#89:"idiot_ot_bg"] Ееее кажи ми аз каква вина имам ?! Може би трябва да спра да помня..........[/quote]
  хехех хехе
  ето виж... помогнах ти в живота и сега ще знаеш.
  Поп Кръстьо е между шамарите, няма вина, лошото е, че семейството му живее с тоя позор.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 93. 93 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#86:"Вени Г."]Разбирам ви, но това няма нищо общо с истината. Делото на Левски (всъщност то не е само срещу него, а срещу група) е за ограбването на държавната хазна в прохода Арабаконак. [/quote]

  Ама разбира се, бе Венета... То и делото срещу Джулиян Асандж е за изнасилване на 2 кур...ета, дето после казали, че не бил искал си слага си презерватив. И така, както е за изнасилване - ще го екстрадират в САЩ и ше го осъдят на смърт. Каква е разликата?
  С Левски е същото, като е нямало как да докажат друго, а за това приемам, че са им били безспорни доказателствата, карабинките са обесили Левски за обир. Важното е резултата, какво им пука тях причината.
  В действителност Димитър Общи е предател, предполагам заради мъченията на които е подложен.

  Предлогам, че от там идва и прякора му, нещо като мъжкия вариант на Мара Общата.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 94. 94 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Разстроено

  [quote#88:"Вени Г."]Ако ви разбирам правилно, една "кадъна" не може да оценява български мини4стър, но българка може?[/quote]

  Да. Точно това имам в предвид.
  Една кадъна НЕ може да се изказва по отношение на учебниците и написаното в тях за ТУРСКОТО робство, защото е ПРИСТРАСТНА.

  Когато започне да се говори за ТУРСКО робство КАДЪНАТА отива в кухнята да готви курбан и баклава. По останалите теми моиже да се изказва и да дава оценки, но е все пак добре да избягва да го прави.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 95. 95 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Както се вижда и от коментар [#69] , най-мъчно ми е, че повече от век по-късно българите не могат да осъзнаят ценностите на техните апостоли. И не е само Ботев. Едва ли някой не знае думите на Левски, но явно все още има много хора, които не ги разбират:

  "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!"
  http://bg.wikiquote.org/wiki/Васил_Левски

  Не се сдържам и ще направя опит да ги преведа в контекста на сегашната дискусия - не етносът е това, което определя един човек дали е добър или лош, а това как използва властта, с която разполага.
  Именно с тези ценности влизат в конфликт текстовете от учебниците, посочени в анализа, защото от примерите личи, че не съумяват да разграничат етническата принадлежност от злоупотребата с власт, а двете нямат нищо общо.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 96. 96 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Защо се бавят коментарите? Искам да сложа цял ред за коментара на Марто, но не го виждам тук.

  — mapto написа:
  21 август 2012 08:29

  Както се вижда и от коментар [#69] , най-мъчно ми е, че повече от век по-късно българите не могат да осъзнаят ценностите на техните апостоли. И не е само Ботев. Едва ли някой не знае думите на Левски, но явно все още има много хора, които не ги разбират: "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" http://bg.wikiquote.org/wiki/Васил_Левски Не се сдържам и ще направя опит да ги преведа в контекста на сегашната дискусия - не етносът е това, което определя един човек дали е добър или лош, а това как използва властта, с която разполага. Именно с тези ценности влизат в конфликт текстовете от учебниците, посочени в анализа, защото от примерите личи, че не съумяват да разграничат етническата принадлежност от злоупотребата с власт, а двете нямат нищо общо. "
  Абсолютно прав е! Етносът не определя дали човекът е добър или лош. Той не дава право да не спазваш законите на страната. Точно това е казал и Левски! Всички в България ще са равни! И българи, и турци и арменци... Това, че други етноси не искат да са равни, а по-равни е друго! Това е дискриминация на малцинствата над мнозинството! Звучи смешно, парадоксално, но е факт у нас!

  goblenka
 97. 97 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До като го постна и излязъл. Нищо. Прочетете го пак. Струва си. И, наистина, в пощата ми пристига поста, а под темата - закъснява. Защо?

  goblenka
 98. 98 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#96] от "goblenka":

  Че етническите малцинства имат повече права от мнозинството е широко разпространена теза в България, но ако съпоставяме ромските (Цар Киро) и българските (Черепа, ТИМ) босове или турските (Доган) и българските (Р. Овч. и Бойко Рапона) политици, не съм убеден, че такава теза издържа.

  Преди доста години Красен Станчев написа много хубава статия по темата: http://www.dnevnik.bg/667100

  Проблемът в България е на първо място беззаконието, а за това вина имат широк набор от държавни институции. Все пак за мен най-голяма е вината на главния прокурор (заради централизацията, безотчетността и несменяемостта лично отговорен за цялата структура). Надявам се всички помним историята на главните прокурори от последните десетилетия. Разчитам, че няма да позволим и следващия да бъде избран от олигархични кръгове, защото ако ние не се погрижим за това с всички възможни средства, понастоящем управляващите със сигурност няма да го направят.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 99. 99 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#98] от "mapto":

  Аплодирах шумно и от сърце поста ти, но сега се налага да те апострофирам. Не смесвай етническите утайки, изтикани от горе под формата на " елити", с обикновените хора. Циганите, от най-малкия, до най - възрастния толкова шумно крещят претенциите си, толкова шумно заявяват, че държавата и обществото са длъжни да търпят противообществените им прояви и да обслужват нуждите им, иначе, били дискриминиране като етнос. Турците кротко си работят и живеят добре с останалите, но техните " лидери", нарочно слагам кавичики, не спират с провокациите на тема етническа чувствителност, възродителен процес и не малко техни събратя ги слушат и следват. Българите търпят. Българският " елит" не гледа ентос, а си върти алъш веришите с всеки, с когото го свързват общи интереси. Дрязгите за дискриминация са за простолюдието. А, там, българите са принудени да търпят изстъпленията на роми и турци, нахъсвани от своите първенци. Как комисията по дискриминация не забелязва това? Пак повтарям: Дискриминацията е средство за манипулация на малцинствата над мнозинството, умело използвано от всички " лидери". Ние нямаме лидери. И те нямат. Да си лидер, значи да водиш група към обща цел. Тези хора използват група хора, да ги избутат до личната им цел! Предполагам виждаш разликата.

  goblenka
 100. 100 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Странна работа са модераторите - изтриха коментарите ми за Старопзагорското клане от 1877г. като несвързани с темата....Я да ги попитам, като много знаят- РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЮРИДИЧЕСКИ ПРАВОПРИЕМНИК ЛИ Е НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И НАСЛЕДЯВА ЛИ ВСИЧКИ ПОЗИТИВИ И НЕГАТИВИ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ? С КАКВО ПРАВО ТОГАВА ТУРЦИТЕ ПРЕТЕНДИРАТ, ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С КРИМИНАЛИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ГЕНОЦИДА СПРЯМО "РАЯТА", ИЗВЪРШВАНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ? ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ПРЕЗ 1877Г. РЕДОВНА ОСМАНСКА АРМИЯ Е ИЗВЪРШИЛА ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В СТАРА ЗАГОРА СЪС СМАЙВАЩ САДИЗЪМ? А сега пак трийте - но ако нещата опрат до съдебен спор, не можете да изтриете оригиналните писмени документи, свидетелстващи за тези зверства!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK