Парк за тъгуващи мечки

Единият от цирковите мечоци, изоставени тук. Тъмнокафявата кръгла следа около лицето му е спомен от цирковото му минало

Единият от цирковите мечоци, изоставени тук. Тъмнокафявата кръгла следа около лицето му е спомен от цирковото му миналоВ България има две места, където можете да видите множество мечки накуп. Едното вече е сравнително популярно – гр. Белица в Рила, където паркът за танцуващи мечки приютява 24 животни (двайсет и петият обитател – мечката Изаура, неотдавна почина). Там някогашните панаирджийски мечки живеят сред относителна хармония и охолство, лекувайки спомените за болезнените халки на муцуните и тоягите на бившите си стопани.


Другото е много по-старо и въпреки това е известно на малцина. То е в гората над едноименното с. Белица в Родопите и в него от години живеят 14 мечки. За разлика от горната Белица това място обаче съвсем не е атракция и тук се влиза само с разрешението на стопанина му – държавното ловно стопанство "Кормисош". Тук, в местността Карамуш, скътани сред гористите родопски гънки и зъбери, населявани от свободни елени, стада диви прасета, диви кози и десетки свои братовчеди, затворените мечки обитават тесните бетонни клетки на един омърлушен изолиран "вивариум".

Тази симпатична мецана, също както останалите обитатели на вивариума, си няма име. Това място не е атракция

© Дневник

Тази симпатична мецана, също както останалите обитатели на вивариума, си няма име. Това място не е атракция


За сравнение - общото им жизнено пространство е по-малко от заграждението на една–единствена мечка в рилската Белица. Тук, в края на стръмния черен път, мечкарникът сякаш е отдалечен и от българските закони, според които днес това място не би трябвало да съществува. По действащото законодателство в България мечка може да се затвори само в парк, покриващ определени критерии за пространство, хигиена и др., или в спасителен център.


История на едно пленничество
Всъщност 10 от мечките са в бетонните клетки, други 4 са настанени в по-старите заграждения със затревени дворчета. Когато влизаме, всички застават по решетъчните врати и по "дворовете", и вирват всенадушващите си муцуни през решетките. Вероятно свързват човешкото присъствие с храна, защото общуват основно с двете служителки на ловното стопанство, които ги хранят ежедневно и им почистват. Не всички са "местни" - двама от мечоците са бивши циркови изпълнители и при вида ни единият се изправя, за да ни позира – професионално изкривяване. Има дива мечка, заловена като малка и отраснала тук, има и родени тук – като двата едри около 7-годишни мечока в най-крайната клетка, които с ръмжене си поделят поувехналата диня, хвърлена им преди секунда през оградата.

Хубаво е, че някой се е сетил да дари дини за 14-те животни, но те не стават за основно ястие. Кафявите затворници ги ловят като баскетболисти - спират динята с лапа във въздуха и я заземяват. Изяждат я с кората

© Дневник

Хубаво е, че някой се е сетил да дари дини за 14-те животни, но те не стават за основно ястие. Кафявите затворници ги ловят като баскетболисти - спират динята с лапа във въздуха и я заземяват. Изяждат я с кората


Тези създания, които имаме "привилегията" да наблюдаваме на едно място, никога не се скупчват така в дивата природа. Всяка мечка обитава квадратни километри площ и изминава огромни разстояния – места за ядене, за дрямка, бърлога за зимен сън и т.н. Всички тези кафяви мечки обаче са изтеглили "късата клечка" в един почти половинвековен процес по възстановяване на вида в района – с цел лов и в трансформацията на националното природозащитно законодателство.
Мечкарникът е построен в края на 60-те години от ловното стопанство, за да развъжда и "реаклиматизира" вида, който тогава е бил почти изличен от района, обяснява директорът на ДЛС "Кормисош" Динко Господинов. За времето си вивариумът е бил дори модерен – с отделни клетки за всяко животно, с вода за миене и пиене, с вътрешни помещения и т.н. Възрастни животни или малки мечета се залавяли от други планини и прекарвали тук известно време за аклиматизация, след което били пускани в дивата природа.


Проектът бил приключен през 80-те години на миналия век, но въпреки това стопанството продължило да развъжда мечета. Това продължило дори след забраната за лов на мечки, въведена в средата на 90-те години, за да се опазва видът – ето откъде са се взели младите мечоци тук. Изглежда, от стопанството са се надявали един ден забраната да падне, и все още са събирали мъжките и женските, "подсказват" експерти от природозащитните организации.

Циркаджийски номера

Циркаджийски номера


Откакто е въведена забраната, всеки отстрел на мечка трябва да става с отделно министерско разрешение – доскоро със заповед на министъра на околната среда, а от 2010 г. със заповед на земеделския министър.


Тези симпатични и опасни гиганти вече не могат да се пуснат на свобода. Прекарали са твърде много време тук и са привикнали с човешката миризма, която иначе предизвиква генетичен страх у тях. Без този страх, пуснати на свобода, носовете им биха ги завели в близките села за храна. Тогава става особено опасно и "стресовата дефекация" от двете страни (по израза на експерти) е най-малкият проблем. Отделно те не биха представлявали интерес за лов, защото не могат да се похвалят с "трофейни" достойнства.


Така че за решаването на проблема им има два варианта. Единият е да бъдат преместени – в европейски зоопаркове (тъй като сегашните български няма да им предложат по-добри условия), в чужди специални мечи паркове или в нов български парк, по подобие на този в Белица. Другият е сталинисткият: няма мечка - няма проблем, т.е. животните да бъдат евтаназирани, за да им се спестят мъките на непълноценното съществуване.


Решението обаче е от компетенциите на екоминистерството, което отговаря за опазването на кафявите мечки в България, и на земеделското министерство, което е шапка на ловното стопанство. А докато то бъде взето, "просто ще ги гледаме - какво да ги правя", казва шефът на стопанството. Тъй като животните живеят по около 30 години, това би означавало още над 20 години те да се свиват тук, да обикалят нервно и да мързелуват унило, без да има къде да потичат.


Физически здрави, емоционално – едва ли
Мечките са наследен проблем за стопанството и то не печели от тях, а само харчи за поддържането им. По думите му годишната издръжка на 14-те животни струва около 60 хиляди лева. В тази сума обаче влизат и заплатите на персонала, на ветеринарния лекар, медикаменти и издръжката на мечкарника – токът, водата, ремонтите му и т.н.

Една от обитателките на старите клетки с пръст в двора

Една от обитателките на старите клетки с пръст в двора


Окаяното положение на мечките бе използвано неотдавна при опит за прокарване на една спорна поправка в Закона за горите. Депутатът Емил Димитров от ГЕРБ предложи част от таксите на концесионерите на ловни стопанства да им се връщат ежегодно, което би им спестило стотици хиляди левове (самият той е свързан със стопанство "Елен" в Етрополе). След като първоначално идеята бе отхвърлена, при второто четене на закона Петя Раева от ДПС опита да я върне, заявявайки, че така ще се намерят пари например за мечките в стопанство "Кормисош".


Макар че очевидно храната не би решила генерално проблема на 14-те мечки, е истина, че тя не е добра. Те се хранят основно с качамак и плодове и макар че по природа са всеядни, никога с месо – за да не се настървят. По думите на Господинов порционът им следва предписание на института по ветеринарна медицина в Стара Загора и мечките не са недохранени. Менюто им обаче страда от хронично еднообразие – в него липсват различни пресни плодове и зеленчуци, риба, кучешки крокети и хляб например, с каквито се хранят мечките в рилската Белица. През 2010 г. за около 2 месеца животните са вкусили от лукса на танцуващите си роднини – тогава те са били изхранвани от фондация "Четири лапи" по проект за подобряване на състоянието им, включващо и медицински изследвания. Паркът обаче отказва да ги приюти, защото това означава да лиши от пространство сегашните си обитатели.


Дините, които хвърляме в клетките, пък са били дарени неотдавна от пловдивска борса за плодове и зеленчуци, след като търговците от телевизионен репортаж научили за 14-те животни.


"Може в даден момент пари за заплати на хората да няма, но животните гладни няма да оставя", заявява Господинов. и добавя: "Много хора проявяват уж някаква загриженост, но реално никой не ги взема. Защото искат издръжка."


Търси се: парк за "щастливи" мечки
Сегашният мечкарник в Карамуш не може да се разшири до по-приемливи размери, защото земите в района около него са частни, казва шефът на ловното стопанство. Това е и причината да се търсят по-далечни дестинации, обяснява Руслан Сербезов, експерт по биоразнообразието и зоопарковете в екоминистерството.

Да, мечките ядат и джанки. За жалост, тук свежите плодове в менюто са кът

© Дневник

Да, мечките ядат и джанки. За жалост, тук свежите плодове в менюто са кът


С години закъснение министерството се е заело да реши проблема на животните. Сербезов е опитвал да изпрати едно от животните в германски зоопарк. Тъй като нямало снимка и досие обаче зоопаркът предпочел една мечка в сходно положение от Литва. Миналата седмица Сербезов и екипът му са били в "Кормисош", за да заснемат всяко едно и да му направят "досие". До началото на септември мечите биографии ще бъдат изпратени до партньорски екоорганизации в Европа, които са се ангажирали да помогнат за намирането на мечки паркове и свестни зоологически градини за тях, казва експертът. "Заведох хората от тези НПО-та на място, за да ги видят и те се хванаха за главите", разказва той.


Друг вариант, който в момента се обсъжда, е да се направи специален мечи парк до зоопарка в Стара Загора, казва Сербезов. "Старозагорският зоопарк има добър мениджмънт, а и в близост може да се осигури подходящ терен." Този проект обаче засега е в зародиш.


Изпращат ни няколко чифта кафяви очи и звукът от хрупането на динени кори. Една ореховокафява лапа се протяга през решетката и старателно придърпва натъркаляните джанки от последната шепа, която й хвърлихме.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 883 Разстроено

  Красиви и величествени животни в мизерна и жалка "квартира"! Наистина е тъжно!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  ...."Може в даден момент пари за заплати на хората да няма, но животните гладни няма да оставя", заявява Господинов.....
  ------

  ?
  Баланс винаги трябва да има.Хуманност значи човеколюбие.Няма дума "Зоолюбие"

 3. 3 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Ако Южното централно горско предприятие което стопанисва най-големите горски масиви на България няма пари за 14 мечки, давай да го закриваме. А и Батков дето стопанисва Кормисош защо се ослушва?

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  Едва ли тъгуват за цирковите атракции, по скоро за компанията на хората или мечтаят за свобода в гората.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Нима с хората не е така ?
  От бидонвилите до дворците ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Защо се сещам за прекрасния филм "Защо тъгува Гилбърт Грейп" с великия Джони Деп играещ изчезващ в модерния свмят човешки вид..

  Всяко страдащо същество е ценно. А за мечките това важи с по-горлямао сила.- Те винаги са били наш спътник в създаването на човешката цивилизация. Неслучайно за всичси европейски народи мечката е включена в митологията им, мечокът е свещено всемогъщо животно със същата функция като индианските тотеми.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Повече пиар трябва, продънете ушите на всички, пуснете тъжни снимки на мечките и на местата които обитават и ще почнат да излизат пари... таки и нпо-тата и правителството ще бъдат притиснати и няма да могат да се измъкнат лесно...

 8. 8 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Tъжно отвсякъде - и за мечоците, и за нас дето сме я докарали дотук.. Дано такива публикации стигат до богати чичковци и лелки, до сърцата и джобовете им и разтворят кесии - без благотворителност какви хора сме ?!
  Хубава статия, Дневник и без грешки - поне не открих такива , поздравления !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 9. 9 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  и към животни, и към хора, отношението е все едно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 10. 10 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Храним и подслоняваме десетки хиляди улични кучета, а не можем да намерим пари за няколко мечки? Много ни е объркана държавицата.

 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Милите! Колко тъжно е че човечеството се размножава и разпространява безконтролно. Рано или късно това ще му струва скъпо, но дотогава ще сме изтребили едрите видове. Не че не ги съжаляваме, а просто защото сме безпомощни да прекратим да им изземваме пространството. Успешен вид сме ама дали така ще е вечно?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3105 Весело

  Вивариум? Срамота! Айде, разкарайте мечките по-скоро в цивилизовани места, че ни трябва хабитат за бистришкия тигър и останалата гад след мандата. Освен туй ще късаме билетчета по 5 лв. на желаещите да видят едрите екземпляри на Герб в отделни клетки. Край на мъките на непълноценното съществуване. Сменяме дините с тикви и всичко е точно.

 13. 13 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Не обичам зоопаркове, затворени животни, става ми тъжно и не ми е интересно, това не е естествената им среда. Предпочитам филми, разказващи за животни.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Има и трети вариант,най логичния.Да се преместят в Белица при танцуващите мечки.Фондацията на Бриджит Бардо е доказала,че може да се грижи за такива животни,държавните структури,че не могат.За такова решение бих дарил известна сума.

 15. 15 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  и аз съм като тях в квартирата ми за 400 лева на месец.

 16. 16 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "mozaka":

  За 400 лева може да се наеме прилична квартира. Ако твоята е мизерна, значи си се минал

 17. 17 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Баланс винаги трябва да има.Хуманност значи човеколюбие.Няма дума "Зоолюбие"[/quote]

  Едно е да не оставиш затворени животни да умрат от глад, друго е да се лижете с домашното си псе и да ядете от една чиния. Първото го разбирам, второто хич...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 18. 18 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#11] от "emil":
  [quote#11:"emil"]Успешен вид сме ама дали така ще е вечно? [/quote]

  Koe ни е успешното?
  Че си въобразяваме,че сме "венеца на творението" ли?
  Че сме единствените умишлени замърсители на тази райска планета?
  Че сме единствените живи същества,убиващи останалите за удоволствие?
  И докъде я докарахме?
  Планетата "цъфти и връзва"?
  Ние превръщаме в пустиня всичко,до което се докоснем...

 19. 19 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 477 Неутрално

  нормалността и състраданието сочат, че отношението към животните в беда е функция от отношението ни към хората в беда - не е нужно да се разделят нещата ...
  другото е логорея и социопатия

 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#18] от "trafopost":

  Успешното ни е че се увеличаваме и се "разправяме" с другите видове. За съжаление както ти казваш по този начин подготвяме собствения си край. Първите бактерии са се хранели от въглеродния двуокис в земната атмосфера като са го превръщали в кислород. Били са успешен вид за милиарди години, но както знаем въглеродния двуокис е свършил и заедно с това и тяхното царство. Никой вид не е вечен.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 21. 21 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 963 Разстроено

  Тъжно, тъжно, много тъжно.;(

  "Проектът бил приключен през 80-те години на миналия век, но въпреки това стопанството продължило да развъжда мечета. Това продължило дори след забраната за лов на мечки, въведена в средата на 90-те години, за да се опазва видът – ето откъде са се взели младите мечоци тук. "
  Сигурно и следващия век ще има отломки от грандоманското мислен на комунистическите първенюта!

  Да те отглеждат за да те убият!
  Да те затворят ,за да те опазят?!?!?
  Милите животни-ужасна съдба!
  Дано по скоро да си имат досиета, че да си намерят и нова родина и обич!

 22. 22 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Тъжно!
  Аплодисменти за увлекателната и интелигентно написана статия!
  И аз мисля,че животът на тези окаяни животни ще се подобри ако се вдигне малко повече шум около тях-репортажи, статии..
  Срамота е да не се осигурят пари за 14 мечки, а да се наливат милиони в Екоравновесие, които потъват незнайно къде..
  Не обичам животни в клетки, поради тази причина мразя и зоологическите градини. Според мен най-добре би било да се търси нов район за мечи парк.
  Безразсъдство е било да продължат да ги развъждат "на своя глава", въпреки,че програмата е спряна..
  Дано цялата история да има щастлив край..Надявам се...

 23. 23 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Весело

  Ех, Мечки, Мечки, друго си беше с циганите из цяла България - гъдулката и екшън всеки ден...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK