Няма резон в МВР да получат 25% увеличение на заплатите, категоричен е Дянков

Няма резон в МВР да получат 25% увеличение на заплатите, категоричен е Дянков

© Надежда Чипева, КапиталНяма резон в МВР да получат 25% увеличение на заплатите, това каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю по "Нова телевизия". Искането за това дойде вчера от Синдикалната федерация на служителите в МВР.


Дянков посочи, че в момента средната заплата за всички 48 000 служители на МВР е 1004 лева, което е почти на нивото на тази в Министерството на финансите, "където всички работещи са с висше образование". "Ако увеличим заплатите с 25%, средната ще стане 1280 лева и МВР ще е второто най-добре платено министерство, а не мисля, че това е редно.


Финансовият министър посочи, че служителите на МВР ползват редица привилегии - отпуск 45 дни (при 25 за повечето работещи), пенсиониране на 52 години и получаване на 24 заплати. "Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите", посъветва Дянков и добави, че през есента му предстоят интересни разговори по темата.
Вицепремиерът посочи, че в бюджет 2013 акцентът ще е повишаването на пенсиите. Дянков добави, че министерство на финансите има разчети както за индексиране за всички с един и същ процент, така и за диференцирана актуализация, според взиманата сума и ще ги представи пред депутатите. Финансовият министър беше категоричен, че пенсиите ще се повишат с процент по-висок от натрупаната инфлация.


По повод цените на горивата Дянков посочи, че те са сезонна стока и през есента ще  поевтинеят. Той поясни, че евентуална промяна на акциза за тях може да има от 2014 г., като преди това всички страни - членки на ЕС трябва да одобрят подобно решение. "Някъде ще са нужни и референдуми, така че е малко вероятно това да се случи, но е хубаво да се опита", поясни финансовият министър.


Дянков е категоричен, че по отношение цените на стоките държавата трябва само да контролира дали няма спекула. Той все пак допуска възможността парламентът да приеме пределни цени на някои стоки, но трябвало внимателно да се прецени кои да са те.


Финансовият министър повтори и тезата си, че диференцирането на ДДС е грешно икономическо решение, а приемането на по-ниска ставка за лекарствата ще е популизъм със слаб ефект. "Ако намалим ДДС за лекарствата, всичко ще стане лекарства - хранителни добавки, някои напитки, някои храни", посочи Симеон Дянков.


Финансовият министър обяви, че финансирането на спорта ще се промени, като вече е имал разговори за това с премиера Бойко Борисов. Дянков е на мнение, че от съществуващите 106 федерации трябва да се изберат около 15, които да са приоритетни и само те да получават пари от държавата.


Според него това трябва да се финансирате тези спортове, в които има потенциал за олимпийски медали или пък развиват детско-юношеския спорт. Финансовият министър посочи, че тази година за спорт са дадени над 100 млн. лева, което е голяма сума.


Дянков посочи, че в още 20 федерации са започнали проверки на изразходваните пари. При направените четири ревизии на финансовия инспекторат от началото на тази година в различни спортни федерации навсякъде се отчитат нарушения и "безстопанственост на парите", добави финансовият министър.


Той изрази мнение, че самият механизъм на тяхното финансиране е грешен. "Като се създаде федерация, веднага може да се кандидатства за организиране на някакво домакинство. Така например Асоциацията за полумаратон е поискала 1.4 млн. лева, за да направи състезание в Каварна. Аз бях категорично против, защото не изглежда сериозен спорт и не знам да имаме състезатели в него, но се оказа, че министерството на спорта вече е отпуснало 800 000 лева", възмути се финансовият министър.


Той смята, че и финансирането на мотоциклетизма трябва да се ограничи, защото това не е олимпийски спорт. Дянков е на мнение, че и даваните премии за олимпийски медали са твърде високи. "Парите за един сребърен медал (140 000 лв. - бел. ред.) са повече, отколкото аз ще взема за четири години работа като министър, не мисля, че това е нормално", аргументира се министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK