Продължават протестите против застрояването в столичния "Младост"

Така изглеждаше днес част от игрището в "Младост"

© Николай Николов

Така изглеждаше днес част от игрището в "Младост"След като не успяха да се преборят да не бъде застроено футболно игрище, жителите на "Младост 3" организират протест срещу градоустройствения план на София. Той е насрочен за сряда в 18.30 ч. на кръстовището срещу "Макдоналдс" между "Младост 2" и "Младост 3".


Те са сформирали "Фейсбук" група, която се казва "Протест срещу градоустройствения план на София". Жителите на "Младост" приканват всички софиянци, които са недоволни от градоустройствения план на София, да се включат в недоволството.


На мястото вече е започнало изграждането на сградата върху частния имот, който е част от игрището. Има багер, който разкопава, за да бъдат положени основите. Представител на собственика обясни пред "Дневник", че протестите всъщност не са за тази сграда, защото тя е встрани от игрището. "Тук ще се строи на първия етаж автодиагностичен център, а на втория - закрито кафене, като на третия етаж е предвидена тераса за пушачи", обясни мъжът, който недоумяваше защо общината е дала грешни данни какво ще се строи.
Наблизо намиращите се пенсионери обясниха, че строежът е започнал преди седмица, а от вчера се копае. Според тях сградата ще пречи както на игрището, така и на живеещите наблизо хора, затова протестът е точно срещу построяването й. Разстоянието на бъдещото кафене ще е на около 15-20 метра от жилищните кооперации.


Освен този терен игрището е разположено и върху съседен имот, върху който засега не е предвидено застрояване. В момента там са преместени двете врати на футболното игрище, което е единственото на естествена трева в района. Наоколо има и други площадки, но те са оборудвани с люлки и пързалки. Има и още две игрища, но за баскетбол.


До оградата на строежа стои дете на около 10 години, което участваше в протеста. Наблюдава безмълвно случващото се, но багерът продължава да копае.


Деца, родители и пенсионери блокираха кръстовище на 6 август в опит да спрат строителството на сградата

© Николай Николов

Деца, родители и пенсионери блокираха кръстовище на 6 август в опит да спрат строителството на сградата


В началото на август жителите на "Младост", сред които деца, родители и пенсионери, блокираха кръстовище в квартала за пет минути. След това кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че теренът трябва да се отчужди, но това няма как да стане, защото "за кое по-напред да даваме пари". Миналата седмица поканиха и премиера Бойко Борисов на последен мач на игрището, преди да започне строителството на сградата, но той не се отзова.


Пред "Дневник" тогава кметът на "Младост" Цвета Авджиева обясни, че на мястото на игрището е предвидено да бъде построена триетажна сграда според приетия през 2009 г. подробен устройствен план. На първия етаж е предвидена автомивка, на втория - кафене, а на третия - офис помещения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK