Решението за сградата на Районния съд ще мине през правителството утре на "първа инстанция"

Решението за сградата на Районния съд ще мине през правителството утре на "първа инстанция"

© Правителствената пресслужбаНаказателното отделение на Софийския районен съд и районната прокуратура ще се преместят в сградата на т.нар. Военно НДК в София. Това стана известно след  посещение на премиера Бойко Борисов,вътрешният министър Цветан Цветанов, председателят на Софийският градски съд и семейна приятелка на Цветанов - Владимира Янева и министъра на правосъдието Диана Ковачева. Те посетиха съда и се срещнаха с и.д. председател Методи Лалов.


На предстоящото заседание на Министерския съвет утре се очаква да бъде разгледано решение за предоставяне на 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната по бюджета на Министерството на правосъдието, за да може в бизнес сградата с хотелски комплекс в центъра на София, т.нар. военно НДК да бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура.


"Всичко това съм го подготвил на постановление. Утре на Министерски съвет, ако нямаш дела, заповядай. Всички тези точки утре минават на първа инстанция, както се казва при вас и отиваме да правим процедури. Утре, заповядай в 10 часа като вземем решение с чукчето, вече оттам нататък идваме при тебе, ако не го изпълняваме", обясни Бойко Борисов , цитиран от "Правен свят".
Според изданието Борисов е поискал листа, на които през цялото време чертаел и показвал кое, къде, как ще се прави и колко ще струва.


"По този начин осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души, включително и на хората от администрацията – деловодство, архив. Въпреки преместването, няма да отнемаме правото за ползване на сградата на Софийския районен съд.", заяви премиерът Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. Той допълни, че държавата ще отпусне допълнително средства в размер на около 4 млн. лв. на Столична община, свързан с реализацията на проект, чрез който да бъде изграден подземен паркинг, удобен за служителите.


"Аз се надявам да я открием и след изборите, като е готова. Иначе, това не ме притеснява – избори или не. Важното е да стане и да е така, както я искат колегите", каза премиерът.


За посещението, което беше уговорено преди две седмици на "случайна среща" между Борисов,Цветанов и Янева в Евскиновград, не беше пусната официална предварителна информация. Прессаташето на СРС беше разбрала също постфактум за посещението.


Решението за сградата на Районния съд ще мине през правителството утре на "първа инстанция"

© Правителствената пресслужба


Проблемите са на Софийския районен съд и прокуратура са от много отдавна. Често работещите в него използват думи като "бедстващ", "критична ситуация", "изнемогване". В сградата няма добра вентилация, съдебните зали не достигат, а папките с дела буквално преливат заради липсата на място.


"Защо го взимаме сега и го прехвърляме тук? Защото през годините така са го насадили, такива нарушения са правени, че всичко е в съда. И взаимно са се блокирали и не можем да го прехвърлим",заяви Борисов, цитиран от БНР.


"Обрали са машините по вентилационните системи, а струват майка си и баща си. Едно разследване с Аню Ангелов да го възложим на военна полиция, да отидат, поне да уловиме някой. Късно е, късно е, но поне тормоз да има", казва още премиерът.


"В четвъртък стартира процедура, ще я ремонтираме и направената сграда, защото вече са го окрали и е пет за шест. Може да видите в метрото какви плочи съм слагáл и на военно министерство какво са слагáли навремето Свинаров и компания. Едните в метрото ще изкарат поне 30 години, а тези сега трябва да ги сменяме", заяви още Борисов.


От правителството уточниха, че на заседанието утре ще бъде обсъдено отнемането поради отпаднала нужда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството правото на управление върху сградата на ГУСВ на бул. "Цар Борис III" N54 . "Ще предоставим безвъзмездно терена за управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на около 500 души от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.", заяви министър-председателят. Той подчерта, че за целта от държавния бюджет ще бъдат осигурени 6.9 млн. лв. Имотът обхваща трети, четвърти и пети етаж на административната сграда и 10 паркоместа.


По времето на правосъдния министър от правителството на Сергей Станишев - Миглена Тачеваидеята беше  сградата на ГУСВ да бъде разрушена и на нейно място да се построи нова. Тачева сключва договор за 184 милиона лева, който беше обявен за нищожен в първите дни на правителството на ГЕРБ. Заради липса на пари.


Затова се решава сградата на бул. "Цар Борис Трети" да бъде само ремонтирана. За това беше обявена обществена поръчка, която от няколко месеца е"затворена", без да има избран изпълнител.


Борисов е уверил, че за плановете си има подкрепата от страна на финансовия министър Симеон Дянков:


"Само да кажа, че след като се говори за пари, Дянков е дал съгласие. След като се говори за проблеми, свързани със съда, вицепремиерът Цветанов подкрепя решаването на поставените въпроси. Така че, двамата вицепремиери и премиерът като чертаят тая схема, е ясно какво ще бъде решението", обобщи вътрешният министър Цветанов.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Поредният "султански " жест на Кратункото, този път на карти ли е падал или са падали нечии гащи

 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 531 Весело

  Добре,че е Цецо Физкултурата,че да уреди приятелката си Владимира Янева,че иначе щяха да си стоят в старата сграда,докато минем на летящи чинии

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Гледам във фокуз нюз пише, че се възражда флиртът с "избрания победител" за нова съдебна палата във Варна, с когото се "договаря намаляване на цената". Ако сте забравили, тогава за победител за тази 140 милиона леваа поръчка беше излъчена фирма от Тетевен с основен предмет на дейност "измиване на прозорци по алпинистки способ" и оборот 80 хиляди. Останалите кандидати, между тях световни строителни гиганти, бяха отстранени защото "обектът е секретен" и "нямат сертификат от ДАНС"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  - CONGRATULATIONS GENERAL BORISOV !!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  малииии ... каква веселба, какво настроение в тоя правителствен пресцентър ... тц тц тц ...
  ... и "първата инстанция" ... - доволен и с ръце в джобовете

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  ПС. Тогава имаше идея да се протестира чрез строителната камара срещу подобни нагласени търгове, но в самата строителна камара баламосваха възмутените с бодряшки заучени фрази като "кихнАли са момчетата, заслужИли са си - важното е да се строи..."

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  тези каквото са пипнали са си оставили ръцете...

 8. 8 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  След като сградата не е още преустроена,къде са тръгнали да се преместват или пак само да се вдига пушилка за някаква "благородна" дейност.

 9. 9 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Ако е вярно това,защо не се чува по медиите това безумие?

 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело  " .... осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души ....",
  =============

  СЕГА >
  ще си пишат по-бързичко "мотивите" ??!!

  Само
  Мирослава Им Тодорова >
  не дочака ... компютър и кабинет ......

  Началниците и от ВСС я уволниха > макар, че им се мазнеше > мазно-мазно с Декларации против Цецо.
  Мирослава Ви Тодорова > защитаваше и Мутрата Пенгезов !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на hedonist1985
  hedonist1985
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От цялата статия не разбрах дали гражданско отделение си остава в настоящата сграда или ще се мести в сградата на ГУСВ?

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Наш Боце да не е станал юрист та вика '' както искат колегите '' ?
  ==============
  "Аз се надявам да я открием и след изборите, като е готова. Иначе, това не ме притеснява – избори или не. Важното е да стане и да е така, както я искат колегите", каза премиерът.
  ==============
  До коментар [#2] от "moloko_":

  Писах + но минусите са Ви заради факта, че '' семейната приятелка '' е в Сифийки Градски Съд а не в Районния.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Това може би е добро решение :
  Софийския районен съд - гражданско отделение да се премести на Лагера в бившето ГУТП ,
  а Соф.гр.съд - наказателното в бившия Военно - исторически музей .

  НО и на двете места КЪДЕ ЩЕ СЕ ПАРКИРА ?

  Пак ще е лудница за шофьорите , а да не говорим и как ще излизат колите само на кръстовището на Лагера или чак на Кр.село ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#11] от "hedonist1985":
  Само наказателните и Районна прокуратура ще са във Военното НДК а '' Гражданските дела '' ще се гледат пак на Римската стена освен ако не ги турят в '' изгорелата поликлиника '' на ГУСВ.
  Архива щял да е в Новото НДК а Гражданските в старата сграда или в ГУСВ и ще падне '' @@ем ти и търчанеьето '' поне така ми дума един запознат със съдебните работи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#9] от "gonzalez":

  Трябва първо да го напудрят и префасонират, ще се наложи да се легитимират и истинските играчи зад миячите на прозорци.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  И най-важното, първо трябва да се опипа почвата...Затова се почва със споменаване между другото, което 90% от репортерите са изпуснали в новините си....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Това е добро решение, защото в районния съд възможността за нормална работа е почти невъзможна. Който не вярва, да постои 2-3 часа в съда. Да се надяваме, че за една година ще успеят да го направят.

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Защо, Туй и '' семейната приятелка '' не са му обяснили на Светиня му, че всички ВИП персони на първа инстанция се явяват в Софийски Градски Съд ?
  ================
  Утре, заповядай в 10 часа като вземем решение с чукчето, вече оттам нататък идваме при тебе, ако не го изпълняваме", обясни Бойко Борисов на Методи Лалов, който благодари и пожела да не се налага да идват.
  ================

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Любопитно

  Ама боце и плочки ли е слагАл?

 20. 20 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  И сега като почнат едни благодарности, едни поклони, блюдолизците са готови да си счупят кръста.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Ало, Ваньо?
  Ало, Ваньо?
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прави мили очи на съда, защото знае къде ще прекарва повечето време догодина, когато загуби изборите.

  Спечелилият поръчка за около 50 000 лв. за коментари във форумите е 25-годишният Антони Стоев, управител на дружеството "ЕМ ЕНД МАРК" ЕООД.
 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "Танас":


  [quote#12:"Танас"]

  Наш Боце да не е станал юрист та вика '' както искат колегите '' ?[/quote]
  ==================

  Извинявай , ама не си го разбрал добре . Иска да же колегите МИНИСТРИ на правосъдието , на отбраната и т.н.
  Защото те -=- министрите го внасят за разглеждане в МС.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да си пожелаем боко Тиквата и Туй първи да опитат удобствата на новата съдебна сграда. Да започнат от конвойното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 24. 24 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Същото решение беше взето от предишното правителство. Бойко дойде и спря всичко. Скъса вече подписаните договори за изпълнение и каза, че "необезпечените" договори на тройната коалиция няма да ги плаща той. Сега 3 години по-късно прави абсолютно същото нещо.
  Само забави цялата работа с 3 години - за да може да си направи ПР и да каже _ "ЕТО АЗ НАПРАВИХ!!!"
  Цената на това бе няколко години допълнително мизерстване! Нищожна цена, която робите трябва да платят , за да може божествения да се показва по "телевизора" и да казва "АЗ...."

 25. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Вместо нова съдебна палата, застроителството на която имаше решение и сключен договор, сега пак проблема не се решава а се отлага, тепърва ще се правят преустройства на сгради строени за друго, ще се крадат пари, за да се пръсне накрая Софийския районен съд на 100 места, то бива бива алчност и некадърност, ама тия и в Албания не биха ги търпели!

 26. 26 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1509 Гневно

  Какво общо има Цвък със съда или със строителството, че той да ходи да разговаря за това преместване??

 27. 27 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Това така наречено Военно НДК винаги ми е звучало повече от тъпо. Интересно, кой титан на мисълта го измисли.

 28. 28 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Отвори се нов профил на вожда - Плочкаджията;
  Между раздаване на пенсии, даване на заплати, игра на тенис, карти, футбол, рязане на много ленти ( многоленторезбой ), хвърчене със самолет и хеликоптер, маратон по СМО, пишене на СМС -си, намира време да лепи плочки в метрото.Сега ще намери място да налепи и плочки в СРС, такива, а не онакива, дето Станишев и Свинаров са ги лепили! Нали е и българският Пикасо в новите метростанции плочките ще са с мотиви от гения на Банкя, заслужилия ....... на ......... такива ще са и в реконструирания СГС с образа на реформатора, разбивача на съдебната система - Туй в целият му образ и подобие!

  apoloniy
 29. 29 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#26] от "murry":Как каква, той го разби, той ще го разпилее...

  apoloniy
 30. 30 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да дадат на Районния съд поне част от бившия партиен дом. Стои полупразна тази сграда. На Народното събрание не му трябва толкова площ.

  damian
 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не може ли СГС, СРС и прокуратурите да ги набутата в онова бетонно чудовище на Цариградско?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  "Обрали са машините по вентилационните системи, а струват майка си и баща си. Едно разследване с Аню Ангелов да го възложим на военна полиция, да отидат, поне да уловиме някой. Късно е, късно е, но поне тормоз да има"...

  Жалко, че случаят не е в компетенцията на МВР, иначе щеше да има акция "Тормозените".

  Шегата настрана, но такова изказване в присъствие на съдии... А в страни с демократична култура такова публично изказване би било равносилно на скандал с единствен възможен изход - оставка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK