Увеличават се средствата за приемните семейства

Отделно към всяка регионална дирекция за социално подпомагане ще бъде създадена комисия за приемна грижа.

© Юлия Лазарова

Отделно към всяка регионална дирекция за социално подпомагане ще бъде създадена комисия за приемна грижа.Увеличават се средствата, които приемните семейства получават за отглеждане на настанените при тях деца. За едно дете ще бъдат получавани 150% от минималната месечна заплата при сегашните 130 на сто, за две деца - 160% при настоящите 140 на сто. За три и повече деца се покачва от 150 на 170 на сто. В момента минималното възнаграждение у нас е 290 лева. Това решение ще бъде взето на днешното правителствено заседание след приетите от парламента изменения в Закона за закрила на детето.


Отделно към всяка регионална дирекция за социално подпомагане ще бъде създадена комисия за приемна грижа. "Промените в наредбата ще доведат до разширяване на възможността за развитие на услугата "приемна грижа" от всички възможни доставчици - дирекции "Социално подпомагане", общините и лицензирани доставчици на социални услуги за деца", посочват от правителствената пресслужба. Така се очаква да бъде увеличен броят на приемните семейства у нас.


Като основна промяна в съобщението се посочва, че "всички доставчици на услугата "приемна грижа" ще извършват дейности по набиране и оценяване на кандидати за приемни семейства, обучение, взаимно адаптиране, подкрепа и наблюдение на отглеждането на детето". "Общините ще могат да извършват всички дейности, които са част от услугата, без настаняването на деца в приемни семейства, което е в правомощията на Дирекция "Социално подпомагане" и съда и отглеждането на децата, което се извършва от самите приемни семейства", уточняват от правителствената пресслужба.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Със сигурност разходите при приемни семейства са по-малко отколкото при разни специализирани училища и приюти.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Любопитно

  До коментар [#1] от "Марин":

  Разходите в случая не трябва да са водещ фактор! Според мен самата грижа за децата и даването им на шанс за равен старт с всички останали е приоритет!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#2:"madagaskar"]грижа за децата и даването им на шанс за равен старт[/quote]
  Абсолютно съм съгласен, и за мен децата са най-важното нещо на света, но за общи разходи винаги поглеждам първо през финансовата призма.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 4. 4 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Като знам кои пари режат първо силно се съмнявам че ще стигат навреме и достатъчно до тези семейства...

 5. 5 Профил на sena5
  sena5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  тези пари да се дават на родителите, които нямат средства да ги гледат, а не на наемници. детето се взема от родителите и се плаща на други да го гледат...

 6. 6 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Както винаги и тово добро начинание ще се превърне в "бизнес". Разни търгаши ще взимат деца които ще попаднат от трън та на глог. Социалните като ги знам какъв контрол упражняват ще си затварят очите. Държавата като почне да реже от тези пари или да ги бави и от всичко това ще страдат горките деца.

  пп. При мен дойде бабата на две деца която се оплакваше от сина си пияница който не си гледа децата. Бяха отнети от майката и предадени на бащата който е деградирал пияница и го интересуваше да вземе само бележката за детските. Алармирах социалните и те установиха че всичко е наред и да не ги занимавам повече... Представете си как ще бъде в приемните семейства.

 7. 7 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Има нещо тотално сбъркано тука, което не мога да разбера. Приемно семейство за 2 деца ще получава 928 лв. на месец за гледане на тези деца, като не е сигурно и как ще ги гледа. Наскоро имаше публикации за физическо насилие над две момиченца упражнено върху тях от приемните родители. В същото време колко български семейства с две деца и двама работещи родителя получават чист доход от заплати 928 лв. Тези хора работят за да изхранят, облекат и дадат образование на децата си. С какво те са по-различни от приемните семейства. Защо държавата и на тях не дава по 928 лв. на месец. Отчитайки от кои социални групи са децата дадени на приемни семейства излиза, че държавата провежда политика на стимулиране разрастването на тези групи. Каква е целта на държавата, по-скоро на нейните управници в момента при провеждането на тази политика?

 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4913 Неутрално

  След като навършат пълнолетие, ако не и по-рано, децата се връщат в собствените си семейства, за съжаление.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#6] от "lady_sp":

  Ами бизнес е, факт. Буквално пише за "услугата "приемна грижа" от всички възможни доставчици". Дистрибутор на услугата си търси доставчици. Какво по-ясно от това. Ти да не би да очакваш милосърдие и топла грижа от мутренската държава?

 10. 10 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пак прочитам статията и допускам, че съм тълкувал неправилно помощта за две деца като 2х160%хМРЗ. Може би е 464 лв. но логиката остава същата.

 11. 11 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Любопитно

  А защо не се инвестира в ограничаване на раждаемостта на тези, които пълнят "институциите" - ромите?

 12. 12 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#5:"sena5"]тези пари да се дават на родителите, които нямат средства да ги гледат,[/quote]
  И да подстрекават популацията на тези, дето и без друго са народили 10-тина "деца на тази държава"?

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Марин":

  Така си е ,а и има шанс да се развие по правилния нячин.

 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "solaris69":

  е няма как да ги склопят
  А и трябва да ги интегрираме ,че след 30 г.ще са половината население

 15. 15 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Средствата би трябвало да отидат за насърчаване на осиновители и за облекчаване на тежките административни процедури при осиновяване на дете.
  Приемните "семейства" са най-порочната и унищожителна за семейството и обществото практика, станала модерна напоследък. Оглеждането на дете става "професия", а не морално задължение, както е при родителите и осиновителите. Тези хора могат да гледат децата по няколко месеца или година-две и после се отказват от тях. Детето вече се е привързало към тях, но се връща в приюта или го подхвърлят на други "приемници". Да не говорим за какви издевателства над деца в "приемни" семейства се съобщава напоследък.

  Една българка
 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lemmy":
  В случая не нашата "мутренска държава" го е измислила, а се копират практики от "демократична Европа".

  Една българка
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#10] от "tometo2":

  Е не е баш същата логика. Напротив, сумата е твърде малка и определено недостатъчна за отглеждане на две деца. Което означава, че този, който би ги взел да го гледа ще трябва да вади пари и от собствения си джоб, а това изключва тия, дето чакат бележката за детските и до тук.
  Всъщност, това е правилния начин за борба с този проблем, надявам се да не се изврати. А парите трябва да се увеличат още, че иначе проблема тепърва ще става сериозен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Отглеждането на дете изисква много разходи. Това е отговорност, за която трябва да се плаща. Разбира се, без да става бизнес.

 19. 19 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони!":
  Не мога да разбера каква е логиката ако имаме две семейства, едното от които гледа собствените си две деца и друго което гледа две приемни деца, на едното да даваме 464 лв. а на другото - нищо!
  И смятам, че приемни семейства могат да бъдат такива, които имат постоянни доходи от трудови договори, с размери доста по-големи от МРЗ и върху които в доста продължителен период са плащани социални и здравни вноски. Това ще бъде гаранция, че обезщетенията за приемното семейство няма да бъдат използвани основно за неговата издръжка и че децата ще бъдат възпитавани в дух на уважение към обществото и трудолюбие.

 20. 20 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#14:"bta"]А и трябва да ги интегрираме ,че след 30 г.ще са половината население[/quote]
  Таман сега французите като ги научат да работят - ще ни покажат как се интегрират такива!

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#19] от "tometo2":

  Ами логиката е следната:
  До две години (може и да бъркам срока) трябва да бъдат закрити всички домове за деца. И всички деца от тях трябва да отидат в приемни семейства. Децата не са много, а интереса не е голям. Затова той трябва да се стимулира с пари, за да могат поне хората, които биха взели такова дете, но парите са им в тежест да могат да се включат.
  А към момента, при почти нулевия интерес, да си подбираме така лежерно приемните семейства мисля, че не е умно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тони!":
  Лежерно изглежда ако не сме си поставили някаква цел към която се стремим а именно: приобщаването и интегрирането на една част от обществото. Но според мен трябва да има баланс от различните мерки в тази област. Образно казано между моркова и тоягата. Нашата държава набляга само на морковите.
  Извинявам се но излизам от дискусията, трябва да бъдем коректни и към работодателите Довечера може пак да се включа. Приятен ден!

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#22] от "tometo2":

  Всъщност, мисля че в повечето случаи държавата набляга само на тоягата. Прав си, че трябва да има баланс - в случая желаещи няма, та баланса се измества в посока, която може и да не искаме, но нямаме особен избор. Ако се появят достатъчно желаещи, може да се промени това.
  Приятна работа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Кратка икономическа логика:
  В Детския дом на Ручей има 30/тридесет/ деца. Ако ги деинституционализираме всичките наведнъж държавата ще трябва да плаща за тях 30х500х12=180 000 лева годишно по сегашни цени преди увеличението. Бюджета на този дом е около 200 хил лева годишно. Значи икономическата логика неиздържа.
  Може би всичко това се прави за доброто на децата за да се отглеждат в нормални семейства и да растат както другите при нормални условия.
  Дали обаче приемните семейства ще им предложат това и доколко ще бъде по дабре за децата не съм сигурна... като гледам каква ни е социалната система си представям персоналната.

 25. 25 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Държавата явно дефинира минималната издръжка на дете към момента - 430 лв. примерно. И си задавам два въпроса. Първият - защо за децата, които са в семействата си, не се получават такива суми (евентуално детски, към 35 лв., ако не греша). Не са ли всички деца еднакви за държавата? Вторият въпрос - защо разведените жени в масовия случай получават детски в размер на 50-120 лв. (и то я ги получат, я не). Излиза, че издръжката трябва да е около 215 лв...
  Похвално е, че държавата иска да се погрижи за изоставените деца. Но нека прояви грижа и към останалите.

 26. 26 Профил на mirodida
  mirodida
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#5] от "sena5":

  ами дали сте се замисляли-на много от родителите които си изоставят децата е правено опит да им се дават тези пари но те отиват за например алкохол или дрога .мисля си,че приемните родители са много по-добро решение в много от случаите!

 27. 27 Профил на pleshkovica
  pleshkovica
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз съм осиновила момче преди 10 години но много искам момиче,но исиновяването стана много трудно затова се записах за приемен родител.Затова не пишете в множествено число,също така познавам и други семейства който мислят за децата и не го превръщат в бизнес.А в нормален дом ще му се предложат повече грижи а най-вече повече обич и топлина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK