Читателски Дневник: Стъпките към евросредствата за селски туризъм, или какво се финансира с тях

Читателски Дневник: Стъпките към евросредствата за селски туризъм, или какво се финансира с тях

© Юлия ЛазароваВъв форума на "Дневник" читателка с псевдоним galla публикува историята си как се е опитала да кандидатства за евросредства за развитие на селски туризъм. И за това при кого и за какво отиват част от средствата, каква помощ се оказва от държава и консултанти. Получихме разрешение да публикуваме разказа:

"Ако някой иска да знае истината, цялата истина и само истината... просто да си гледа работата...


Опитах като "бял" човек да разбера мога ли да реализирам проект по Мярка 311 от т.н. Програма за развитие на селските райони и... тръгнах...


Първо потърсих съдействие от експертите по програмата - глас в пустинята... ако няма внесено искане и разрешено финансиране, консултации не се дават. Да съм се обърнела към консултанти.
Оказа се, че такива консултанти - колкото щеш. И че те са в началото - неизменната юридическа кантора, която ще регистрира на мое име фирма, след това ще я регистрира като "Земеделски производител", ще ми осигури...забележете... ИСТОРИЯ, под формата на отчети за дейността на фирмата за предишни години... и това всичкото като пролог на одисеята щяло да ми струва 4000 лева + 1000 лева за правно обслужване.


След "Старта" нещата вече ще станат по-лесни, тъй като има "ИЗРАБОТЕН МЕХАНИЗЪМ", по който ще ми бъде внесено искането за разглеждане на проекта във Фонд Земеделие...естествено, само срещу 10% от размера на Интереса, плащано на етапи, за да не съм била натоварвана финансово...Чудесно! Плеснахме с ръце и се прегърнахме.


И след прегръдката питам: "А предварителните действия не мога ли да изготвя сама и да внеса сама искането". - Неее, трябва всичко да мине по "правилния ред", защото рискувам никога да не ми бъде допуснат до разглеждане проекта.


А кога ще разбера дали проект ми е одобрен и как ще протече финансирането... Труден въпрос. Възможно е от фонда да върнат проекта, ако се окаже, че има разходи, които не се финансират от програмата, но пък "всичко може да се оправи, знаете как е в пазарната икономика..." което в превод означава, даваш едни при на едни хора и забравяш за проблемите.


Добре де, какво се финансира тогава с тази програма? Ами - адвокатски хонорар, проектантски хонорар, информационно обслужване, софтуер и хардуер, СМР + надзор, реклама, съдържаща обозначението на проекта и... финансиращата програма...


И, о, чудо - в миг прозрях, че моето скромно проектче за развитие на селски туризъм в китно кътче на страната , разположено в полите на Стария Балкан, окъпано в слънце и наметнато с песента на птиците, ще си остане завинаги блян, защото аз не искам НА ТАЗИ ЦЕНА да ставам ортак с дявола... но разбрах и защо фондовете все още са "неусвоени"... и че ако някой ми каже, че все пак има усвояване, то то е за всичко останало, но не за да се раздвижи животът в пустошта, наречена БЪЛГАРСКО СЕЛО...


И се сетих за филма на Рангел Вълчанов ЗА КЪДЕ ПЪТУВАТЕ..."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK