Монументът пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк

Снимките са от сайта <a href="http://stara-sofia.com/" target="_blank">"Стара София"</a>.

© Стара София

Снимките са от сайта "Стара София".Монументът "1300 години България" пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк. Това потвърди пред "Дневник" главният архитект на София Петър Диков.


В днешния си брой в. "Преса" цитира финансовия министър Симеон Дянков като отговорен за управлението на НДК, който искал паметникът да се събори и на мястото му да се монтират мемориалните плочи, които се съхраняват в Националния военноисторически музей. Пред изданието Дянков развил идеята си "циментовата част, която е грозна, трябва да падне почти до кота нула, по-точно - до височина 50 см", като "така ще се запазят изображенията в ниското - тези, които проследяват паметни събития от историята на България, а около нея трябва да се вие пейка, от коята хората да ги разглеждат".


Земята пред НДК обаче е общинска собственост.
Пред "Дневник" главният архитект на София потвърди, че тепърва ще се прави проект за градината пред НДК. По думите му в рамките на мемориалния комплекс има място и за разполагане на паметните плочи. Според него обаче не може да се каже, че те ще бъдат поставени на мястото на паметника "1300 години България", защото цялостното му демонтиране и изграждането на нов постамент ще струва скъпо.


До края на август паметникът трябва да бъде обезопасен, като бъдат премахнати от него 1000 тона метал, който ще бъде предаден на вторични суровини. Ще бъдат съборени опасни бетонови части, за да останат бетоновите пирамиди и скулптурните композиции.


Монументът пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк

© Стара София


Диков не пожела да уточни къде евентуално може да бъдат разположени паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк. До 1977 г., когато започва строежът на НДК, те са били в сегашната градина пред НДК, която някога е била казармен район. В него са били дислоцирани прославените Първи и Шести пехотен полк. Над 3000 техни войници са загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.


Там през 1934 г. цар Борис Трети открива мемориал, разположен в пространството между казармите на двата полка - три внушителни стени, разположени във формата на буквата П. На специални метални табели върху тях били изписани имената на загиналите за отечеството.


От Националния военноисторически музей казаха за "Дневник", че плочите се съхраняват отговорно и са запазени имената на всички загинали. Според Диков няма опасения за повреда на плочите, тъй като те са от поцинкована ламарина, която е вечна, а буквите са изписани с черен емайл, който също е издръжлив.


В последните години имаше различни варианти за възстановяване на военния паметник и съответно монтиране на паметните плочи. Една от тях е за предната част на Южния парк, зад хотел "Хилтън", друга - в двора на т.нар. военно НДК, където дори са изградени мемориалните стени, върху които да се монтират плочите.

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3316 Любопитно

  съхраняване значи да пазят само ламаринките? За убиване са! Гадни комунисти!

 2. 2 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Според мен този мемориален паметник трябва да бъде върнат на публично място, далеч по-смислен и важен е от сегашната 'историческа спирала' пред НДК. Дали да е там, или някъде другаде, не знам.

 3. 3 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 632 Неутрално

  За плочите на полковете и против паметника.

  Ще е страхотно да им сменят местата.

  Всъщност плочите биха били най-добре на мястото на паметника на съветската армия, но това е повод за една по-дебела дискусия

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Монументът пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк
  ---------------------------------------------------
  не мисля, че може. Монументът си се демонтира и на негово място се възстановяват паметниците. не в Южния парк или Обеля 2. точно там, дето са си били.

 5. 5 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Монументът "1300 години България" пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.

  Това няма да го направи по-красив от сега!
  Другият вариант е да съжителства със старите печки и бойлери на някой пункт за скраб!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Много хубава идея! Добре е да се възстановят монументите на падналите във войните за национално обединение от1-ви Софийски и 6-ти Търновски пехотни полкове в първоначалния им вид!

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  Махайте седмоягълният петохуй_ик и връщайте паметните плочи!!! Този "паметник" е гавра с паметта за историята на 1300 годишната ни държава!!! Абстркциите , които изобразява, могат да внушат нещо само в спиртосаните мозъци на "културтрегерите" ни!!! Да махат тази гавра с историята ни на мига!!!

 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#3:"_1914_"]Всъщност плочите биха били най-добре на мястото на паметника на съветската армия, [/quote]

  ++++++++

  20000% за!

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  А може и да не съжителства. Пълен демонтаж и поставяне на паметните плочи на българските герои на това място.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 10. 10 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всеки паметник трябва да се пази, а в случая с този - под някаква безопасна форма.
  Паметта е тази, която ни дава шанс да не повтаряме грешките си.

 11. 11 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мястото му е за скрап...

  bigman
 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2225 Весело

  Значи да се махне ламаринената конструкция и да остане само бетонният фундамент. Браво! Тамам работа за Веждито - колко му е на този фундаментда се направи един паметник на върха в 14-тия век на България - Бобо Банкянски!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#3] от "_1914_":

  Не прочете ли?Плочите ги няма!Пазят само ламаринките!

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Видно от фотографията на "Стара София" , комплексът си е бил отлично изграден и за мен е много внушителен и достоен за паметта на българските воини.Само не разбрах защо е било необходимо това отлично организирано пространство да се демонтира и да се изработи онази грозотия, която сега се демонтира! Ако комунистите са искали величествени и монументални сгради- те са си съществували и преди да дойдат на власт! Защо е трябвало да се демонтират и разрушават?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Според мен паметникът трябва да се запази, но на друго място, където ще бъде безопасен. Нали някакъв музей на социалистическото изкуство имаше. Във всеки случай мястото му не е там, където е сега!

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Войнишките паметници бяха там ,където сега е НДК.

 17. 17 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Ако не е риторичен въпрос - отговарям. Това за войници, загинали в редовете на българската царска войска, в съюз с Германия и понякога в бой срещу руснаците. Комунистическата пропаганда ги изобразява като подлъгани от "Кобургската прогерманска империалистическа клика" селяни. Не й изнася да признае, че същата "клика" е помнела своите герои. По същата причина са забравени и хора като кап. Списаревски. Защото Съветската армия ни е по-мила от собствената ни.

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":
  Ясно... Добре де - сега да ги преместят на мястото на демонтираното чудо - в крайна сметка, тези арки са изключително внушителни и са къде- къде по-достоен паметник за българските воини. Дори да остане една или две, пак може да се организира пространството така, че да се получи максимална прилика с фотографията на снимката!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "tibaramov":
  Тогава СЕГА е времето да се почетат ВСИЧКИ българи, загинали за България, без значение от политическите пристрастия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "dqdomart":

  Въпросът е дали наследниците на шумкарската шайка са готови за такава равносметка.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  "Според него обаче не може да се каже, че те ще бъдат поставени на мястото на паметника "1300 години България", защото цялостното му демонтиране и изграждането на нов постамент ще струва скъпо."

  >>> Стига глупости бе, цели заводи ги разкарват и извозват за смешни цени. Да не говорим, че работата по този паметник е повече засипване на подземната част, отколкото рушене на надземаната. Съберете оферти и ще видите. Вярно е точно обратното - с един куршум: 2 заека.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 22. 22 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пак колебливост и половинчатост.

  Гаранция на най-"решителната", "твърда" и "принципна" партия - ГРОБ!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 23. 23 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Неутрално

  [quote#21:"cinik"]Стига глупости бе, цели заводи ги разкарват и извозват за смешни цени. Да не говорим, че работата по този паметник е повече засипване на подземната част, отколкото рушене на надземаната. [/quote]
  Доколкото знам,има проблеми с авторското право!
  Авторът,архитект „Не му помня името“ не се съгласявал да се разруши „художественото“ му произведение,а само той можел за даде санкция за тотално унищожение!
  Но човекът смята,че Общината трябва да запази „шедьовъра“ му а памет на поколенията!

 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#7:"kimba3"]Махайте седмоъгълния пето _ик и връщайте паметните плочи!!![/quote]
  +++++++++++++

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ БЕ, ИЗРОДИ КОМУНОИДНИ.

  ЧЕ ТО ВСИЧКИ ЖЕРТВИ ДАДЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО УТВЪРЖДАВАНЕ БИХА СЕ ОБЪРНАЛИ В ГРОБОВЕТЕ СИ.

  ОЩЕ ОТ ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО НАСАМ.

  Индивиди предали интересите на държавата, обявили се против нея, изклали парламента до крак издевателствали половин век над маси от населението, фалшифицирали историята, създали лагери за репесивно въдворяване потъпкали права и свободи на пет поколения и изкривили съзнанието им до налудност
  Фалирали страната и бюджетът и три пъти и унищожили пътя към всякакъв икономически просперитет и прогресивност, ще съжителствували с истинските жертви паднали за утвърждаване на Нацията.

  ТОВА Е НАЛУДНА ИДЕЯ, АКО НЕ И ПОЗОРНА.

 26. 26 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Посоката е вярна >

  събаряме скелето и бетона

  правим градинка и паметник.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ГЕРБ са правителство от КОМУНОИДИ, нагаждащи се към статукво на олигархично управление и групови интереси.

  Те неразбират изобщо какво вършат подтиквани и поставени нарочно от една ретроградна, остатъчна комуноутайка.

  ТЕАТРАЛНИТЕ ПОСТАНОВКИ на КГБ/ДС нямат край.

 28. 28 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не трябва да се забравя, че монументът "13 века.." слиза поне на 4 м. под нивото на терена. В този смисъл Дянков е прав - разбиването на масив от десетки кубици бетон е много трудна задача. Ако се премахне видимата част от монумента и се остави само частта под терена, това би освободило визуално пространството и там могат да бъдат аранжирани войнишките плочи. "Как точно?" е най-добре да се реши с конкурс. Парите за конкурса се осигуряват от продажбата на демонтирания скрап.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Проф. Старчев да ме извинява, но показаните арки са много по- аристократичен и по-изискан паметник от неговото творение! В тях има наистина нещо могъщо и величаво, за разлика от поръчковата му халтура. За района на НДК знам, че е имало казарми- едноетажни постройки и за мой срам наистина не знаех за показаният мемориален комплекс.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на redoutable
  redoutable
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не е ли време да се отървем от рушащите се руини на всякакви соц. идиотщини , така характерни с грозния , бетонен и подтискащ стил на соц-сюреализма...? Разните му там: камбани, 1300 г. Българии, шестоъгълни петохуйници и прочее "произведения" загрозяващи всеки по-голям град в България. Изобщо , жалко е , че българите не могат да се оттърсят вече 20 години от реминисценциите на едно време , в което ги управляваха овчари....

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Никой ли неразбира, че БЪЛГАРИЯ няма 1333 годишна история, или ако има то тя е накъсана от столетия, а не от години или десетки, а от стотици години...

  ТОЗИ ПАМЕТНИК Е ИЗГРАДЕН ОТ НАЛУДНАТА ИДЕЯ ДА ОБЕДИНИМ СТРАНАТА И ДЪРЖАВАТА СИ НА ЕДНА ФАЛШИВА ИДЕОЛОГИЧЕСКА ОСНОВА, А НЕ КАКТО ПОДОБАВА НА ИСТОРИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ТАКАВА.

 34. 34 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Неутрално

  [quote#28:"karak"]Ако се премахне видимата част от монумента и се остави само частта под терена, това би освободило визуално пространството и там могат да бъдат аранжирани войнишките плочи.[/quote]
  Прав си,ама нали вече писах,проблемът е разрешение от проф. Валентин Старчев(това е авторът)!

 35. 35 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]Войнишките паметници бяха там ,където сега е НДК.[/quote]
  Не е точно така, не сте точен. Военните паметни плочи бяха някъде в първата част на водната каскада пред НДК и малко западно от нея. Не забравяйте, че с НДК улиците не бяха променени а само пасажът на трамвая беше вкаран в подлеза. Казармите бяха малко по-на север от трамвайната линия и малко по-близо до Витошка отколкото до Фритьоф Нансен. Но независимо от това идеята да се възстановят в съшата градина на по-подходящо (от архитектурна гледна точка) място е чудесна и ако е на министър Дянков, то моите поздравления към него! А многоъгълният пето...мъжественик трябва да бъде унищожен и за никакво "съжителство" не може и дума да става. Но идеята да се възстановят военните паметни плочи на мястото на МОЧА е също прекрасна и заслужава адмирации!

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#33:"convince"]че БЪЛГАРИЯ няма 1333 годишна история, или ако има то тя е накъсана от столетия, а не от години или десетки, а от стотици години... [/quote] Е, тук не сте прав- колкото и да е накъсана българската история, Третата българска държава се явява правоприемник на Втората българска държава. Тук нещо не сте наясно....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#35:"gibi"]Военните паметни плочи бяха някъде в първата част на водната каскада пред НДК и малко западно от нея. [/quote] Ясно- за това се озадачих на коментарът за местонахождението им....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#30] от "фон Корен":


  До коментар [#29] от "фон Корен":

  Много съм наясно даже неможеш да предположиш, какво готвят КОМУНОИДИТЕ.

  Старчев и сие. искат да се пригоди паметника с мемориала на загиналите във войните, което е един абсурд, като идея и смисъл.

 39. 39 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "цялостното му демонтиране и изграждането на нов постамент ще струва скъпо"

  Да направят фонд за събиране на пари. Предостатъчно хора ще пуснат левче-два за махане на грозилището и връщане на военните плочи.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  ТО И ДЪРЖАВАТА НРБ също е продължение на нещо, както и днешните ни дни също.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "convince":
  Ако не бяхме продължители на НРБ/ в смисъл на българска държавност/ , щяхме ли да признаем т.нар. възродителен процес? Държавност имаше- да - под тоталитарна форма , но имаше държавност, имаше държава НРБ, независимо, че нейни политръководители искаха да сме 16тото колело на СССР и да се откажем от българската държавност....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  Нали и ако бяхме станали 16 република на СССР,пак щяхме да сме си България.

  Както сме си и 200 години Византобългария, а после и 500 години Османобългария

  Това са глупотевини и подигравки на парализирани и промити мозъчни клетки.

  БЪЛГАРИЯ Я НЯМА СТОТИЦИ ГОДИНИ ОТ КАРТИТЕ НА СВЕТА - има само българско население населяващо зависими територии.

  Като например както Татьо искаше да сме РУСНАЦИ от български произход, като в Украйна и Молдова днес.

 43. 43 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Неутрално

  [quote#33:"convince"]Никой ли неразбира, че БЪЛГАРИЯ няма 1333 годишна история, или ако има то тя е накъсана от столетия, а не от години или десетки, а от стотици години... [/quote]
  Батка,аре по-кротко,че нещо не си в крак!Щом сме си запазили името и азбуката(неща,дето други народи са изгубили за десетилетия) - ИМАМЕ ИСТОРИЯ!
  Относно паметника - наистина е грозен,но в основата му е изписан цитат на Левски - това не е фалшива идеология,мисля!

 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2802 Гневно

  """ тъй като те са от поцинкована ламарина, която е вечна, """
  ====================================

  1. Не са от ПОцинкована ламарина ,
  а от ЦИНКОВА !

  2. Понеже помня отлично къде бяха паметните плочи , си е най -добре да се възстановят във вида в който си бяха и на мястото на което си бяха ! ! !

  Мястото е точно по средата на парка между Фр.Нансен и Витошка , близо до Патриарха !

  А не в кьошето !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Добре, хайде да забравим за момент, че повечето тук не одобряваме комунизма, става ли?
  Знаете ли, че някога в София е имало кула с часовник - както в Трявна например? Някой е решил, че столицата ще бъде по-модерна, ако се махнат някои стари постройки, включително и тази. Сега бихме дали мило и драго да имаме и такава, която да си съжителства със сградите от 20-ти век и да я щракат туристите за спомен. Както и да си познаваме малко по-добре историята на града, в който живеем. Да, ама не. Няма я тази кула.
  Паметникът е аналогичен случай, можете ли да го разберете това? Само се опитайте, преди да ми сложите минусите.
  И питам аз за пореден път - с какво ще бъдем в днешно време по-различни от комунистите навремето, ако продължаваме да рушим паметници от отминали времена? Да не би да ставаме по-умни от това? Или по-малко хора да гласуват днес за БСП например? Или пък да не би да знаят повече хора действително какво е ставало по времето на комунизма с всичките репресии, както и с огромните външни дългове, на които са се крепели лелеяните от всички носталгици заплатки? Един паметник ли ви е реалният проблем?
  Нека всеки, който смята, че знае достатъчно за миналото, включително и за преди комунизма, и за преди Освобождението - миналото на София конкретно, да ми сложи спокойно минуса. Искрено се надявам да са повече.

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#42:"convince"]Нали и ако бяхме станали 16 република на СССР,пак щяхме да сме си България. [/quote]
  Нямаше да имаме СУВЕРЕНИТЕТ, щяхме да сме наистина Задунайска губерния в юридически смисъл....
  [quote#42:"convince"]Както сме си и 200 години Византобългария, а после и 500 години Османобългария [/quote]
  Това е глупост! Българската държавност е прекъсната официално около 1396г. и се възстановява официално през 1878г. Не зная какво сте чели, но това е по линия на възстановяване на българската държавност. Отделно, по-редно е дори да се чества Денят на независимостта на България - 28.09 1908г. - едва тогава България става напълно суверенна държава...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Да сложат там и паметника на Тато от Правец за да си стане манджа с грозде

 48. 48 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#41] от "dqdomart":

  Че кво му беше лошото на възродителния процес?
  А относно 16-та Република,наистина ли не разбирате,че всичко беше игра на Тато!Той много добре разбираше,че СССР от политически съображения няма да предпроеме такава стъпка(и без това им бяхме пръв подгъзник),но така гъделичкаше самочувствието на съветските лидери!

 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО на мемориала на истинските жертви паднали за утвърждаване на нацията нямат място до една НАЛУДНА ИДЕОЛОГЕМА за вековно съществуване без достатъчни реални показатели и резултати за това.

  Даже обратнотното за 134 години ние сме постигнали достатъчно за да се гордеем с с това, особено като се има предвид, че само 70 са РЕАЛНИТЕ в които страната се утвърждава и върху тях стъпва КОМУНОИДНАТА ПАПЛАЧ решила да ги ИЗТРИЕ ОТ СЪЗНАНИЕТО НА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.

  Паметникът на Старчев е един от пилоните в тази антинационална кампания.

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "фон Корен":
  Твърде малко време е минало от тогава - нашите професори казваха, че за да се погледне що-годе обективно на даден исторически период, трябва да изминат поне 70 години от обсъжданите събития и тогава да се обсъждат.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Весело

  До коментар [#45] от "Цветна":

  Аз пък ти сложих плюс,въпреки че не съм съгласен с всичко,дето пишеш!Кво да се прави - ДИАЛЕКТИКА!
  P.S.а сведения на антикомунягите,диалектикаа не я е измислил комунягата Маркс,а фашагата Хегел!

 52. 52 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#31:"dqdomart"]. За района на НДК знам, че е имало казарми- едноетажни постройки и за мой срам наистина не знаех за показаният мемориален комплекс. [/quote]

  Точно така,там бяха казармите на 6-ти полк и гарнизонния арест,поне прес 1969 год.,когато имах честта и удоволствието да полежа там за 15 дни.

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чардо":

  ПЛОЧИТЕ СА ОТ ЦИНКОВА ЛАМАРИНА НО НАДПИСИТЕ СА ПОСТАВЕНИ ВЪРХУ НЕЯ ЧРЕЗ ЕМАЙЛ И ПОСЛЕ ТОЙ Е ФИКСИРАН ВЪРХУ ТЯХ, ЧРЕЗ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА

  ТОВА Е ЕДНА СЪВРЕМЕНА ТЕХНОЛОГИЯ ТОГАВА И ДЕЙСТВИТЕЛНО Е ЗДРАВА, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МНОГО КРЕХКА.

  ЕМАЙЛЪТ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА МЕТАЛНИ ОКИСИ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНА ТЕМПЕРАТУРА ВЪРХУ МЕТАЛ.

  Пак поради липса на пари или друго буквите не са гравирани върху камък както подобава.

  СЕГА Е ВРЕМЕ ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ И ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА СА ОТ ВСЕНАРОДНА ДАРИТЕЛСКА ПОДПИСКА С ИСТОРИЧЕСКИ РАЗЯСНИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА КАКВО СЕ СЪБИРАТ.

 54. 54 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#50] от "dqdomart":

  Съгласен съм!
  Той въобще този 70 годишен период(не знам колко поколения)е типичен за историята!
  Ако анализираме Френската Революция и после ВОСР,едва около 70 години след тях поне нещо става ясно!И държавите,извършили революция тръгват да се развиват що-годе уверено!

 55. 55 Профил на lazarova
  lazarova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  С нетърпение очаквам да разбера какво мислят от Съюза на българските художници. От тях разбрах, че паметника "1300 години България" въпреки разрухата "носи в себе си епично внушение, а знаковата му архитектоника, оголена от детайли сега, е въздействаща и звучи още по-драматично и напълно съвременно".
  Това като го прочетох и започнах наистина да си задавам въпроса за етичесикте и моралните принципи, от които се ръководат тези лица с висока ерудиция и естетическо чувство. И само да припомня, че те не допускат обикновени граждани да обсъждат мястото и бъдещето на паметници...

 56. 56 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#53] от "convince":
  Подкрепям такава идея за възстановяване. Само че би било най-добре да е в оригиналния вариант и да си бъде пред НДК..

 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#52] от "vjacho":

  НЕ Е СРАМЪТ ЗА ТЕБ, а е за комуноидната безродна интернационална паплач, решила да векува по земите ни.

  ТЕЗИ ПРИСПОСОБЕНЦИ И СЕГА ЗАМЪРСЯВАТ ПСИХИЧНО ВСИЧКО СВЪРЗАНО ОКОЛО СЪЩЕСТВУВАНЕТО ИМ.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на paradox1960
  paradox1960
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много добре си спомням пространството около казармите, разбира се и паметните плочи. Съгласна съм с всички, които смятат че те са много по-величествени и стилни от полусъборетината, която гледаме от толкова години. Но е невъзможно да се съчетаят с "произведението на изкуството" на Старчев. Абсолютно са несъвместими като стил и внушение (доколкото може да се каже, че сегашният паметник има някакъв стил). Мисля, че паметникът трябва да се премахне, а паметните плочи да се монтират на подходящо място в пространството около НДК.

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#56] от "Цветна":

  Няма вече място, за такова оригинално възстановяване, всичко е променено, а и не е нужно.

  ПРОСТО трябва да се изградят мемориалните стени и на тях да се гравират имената от каменоделци, това е!

  СКРОМНО, ПРОСТО И ВНУШАВАЩО РЕСПЕКТ, УВАЖЕНЕ И ПОЧИТ ПО ВОЙНСКИ ВЕЛИЧЕСТВЕНО.

 61. 61 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Неутрално

  [quote#52:"vjacho"]Точно така,там бяха казармите на 6-ти полк и гарнизонния арест,поне прес 1969 год.,когато имах честта и удоволствието да полежа там за 15 дни. [/quote]
  Аз пък там съм подпечатвал военната книжка,като си идвах в София през отпуските!
  А около плочите имаше някакъв летен театър,там ходеха „старците“ да играят шах и табла,а ние,ученици и после студенти,играехме „барбут“,„генерал“ и „покер“!Викахме му „Монте Карло“ - на летния театър де!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хубаво е че най-накрая започва да се говори за възстановяването на войнишкия паметник. Дано темата узрее и най-накрая се лишим от пeтоху**ика!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 64. 64 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#60] от "convince":

  Нямам понятие за размерите на мемориала (ето ти един ефект от такива разрушаващи историята дейности), но си мислех, че връщането в оригинал ще е един вид "реабилитиране", някакъв вид заявка ако не да се върне назад историята, да се поправи. Е, но така или иначе фактът си остава - върне ли се мемориалът, това ще бъде един вид и правилна критика на премахването му по времето на комунизма.
  Което ми напомни за един добър аналог - до преди да отида в Русе тази година, не знаех, че пантеонът там е изграден през комунизма точно на мястото на църква "в името на великата идея". В днешни времена църквата се възстановява в другия край на парка и поне съдейки по снимките, изглежда почти 1:1 с разрушената.

 65. 65 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#62] от "фон Корен":

  Те поне си живеят в някакъв техен свят, в който се чувстват наистина ценени. Жалко е, че няма много общо с реалността. По мое мнение ще мине едно-две поколения и нещата ще се оправят. Точка с отклонението.

 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#58] от "фон Корен":

  Щот си глух, затова!

  Но не само ти!

  ТОВА е в резултат на 63 ГОДИНИ на ИЗДЕВАТЕЛСТВА и НАРОЧНИ ЗАБЛУДИ. Хората престават да чуват и губят интерес към ставащото около тях.

  Това бе и целта на комунистическият режим, който е продължен от четвърт вековно подгласничество на заразна комуноидност.

 67. 67 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#46:"dqdomart"]Отделно, по-редно е дори да се чества Денят на независимостта на България - 28.09 1908г. - едва тогава България става напълно суверенна държава...[/quote]

  А защо не 16 април 1879 год.Приемането на Търновската Конституция е акт на суверенитет,тъй като Русия ни е предложила Органически Устав на Княжество България,но нашите деди са приели конституция,което имат независимите държави.Пък и по-актуално е,защото де юре Търновската Конституция си е единствено легитимна у нас,а народа ни е въдворен в друга,с оглед на това по-лесно да бъде ошушкан.

 68. 68 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#53] от "convince":

  Една от причините за да бъдат само от ЦИНК плочите е , че след като се нанесе СИЛИКАТНИЯ ЕМАЙЛ , те трябва да се "опечат"
  !
  Само цветните метали имат сходен или близък процент на линейно разширяване със силикатния емайл !

  Иначе се получава натрошване на силикатния емайл .
  Той е оцветено стъкло и технологията АМА ХИЧ НЕ Е СЪВРЕМЕННА , А Е НА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ВЕКА ! ! !

  По тази технология работИМ и в Българския монетен двор в който съм бил зам.гл.технолог и старши контрольор по качеството ЕДНОВРЕМЕННО .
  Така че , а да не се надзнайваме

  В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#63] от "anihilator_jack":

  То това зреене продължава с векове у нас, а цицането от държавно виме е обявено за доходна професия.

 70. 70 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#68] от "Чардо":

  То затова ли бъркат в Сливен кашите от спанака в кухнята в ЕМАЙЛИРАНИ ТЕНДЖУРЛЯЦИ още.

  Технологията я бива но само за бижута, но тъй като е по-евтина от гравирането са я ползвали и тогава.

  ПУСТА НЕМОТИЯ!

 71. 71 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Весело

  До коментар [#70] от "convince":

  Айде,закроти се малце,малце!
  Разбираш от химия по малко и отколкото от политика и история,ама се намесваш в разговорите на специалистите!
  Приличаш ми на помиярче,дето джафка та се дере,докато големите песове се лаят!

 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  [quote#3:"_1914_"]Всъщност плочите биха били най-добре на мястото на паметника на съветската армия, но това е повод за една по-дебела дискусия[/quote]
  А не е ли крайно време да се проведе тази дискусия!? Дискусия за истината и паметта в историята на една повече от тринадесет вековна държавал, която някои от около век се опитват да изкривят и заменят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  [quote#8:"dnk"]20000% за![/quote]
  Аз също!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  1. Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…
  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.
  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!
  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.
  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!
  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…
  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.

  Gunter glieben glauchen globen
 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ПАМЕТНИКА НА СТАРЧЕВ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ КЪМ МУЗЕЯ ВЕДНАГА, А ЗА МЕМОРИАЛНИТЕ СТЕЛИ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ КОНКУРС МЕЖДУ АРХИТЕКТИ И СКУЛПТОРИ ЗА ДА ОРГАНИЗИРАТ ПРОСТРАНСТВОТО НА СЪЩОТО МЯСТО

  Средствата за него да са от национален нарочно създаден дарителски фонд с разяснителна кампания, защото хората вече нямат понятие и култура както и доверие в събирането на средства.

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  [quote#17:"tibaramov"]Защото Съветската армия ни е по-мила от собствената ни.[/quote]
  Това трябва постоянно да се крещи в ушите на червените безродници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#71] от "фон Корен":

  СРЪБ'ОМАКЕДОНИЗМЪТ нямат място в нациналните ни приоритети.
  Проблемите са си техни. Затова и Турция може да влезе в ЕС преди тях.

  МАЛЦЕ!

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  [quote#34:"фон Корен"]Прав си,ама нали вече писах,проблемът е разрешение от проф. Валентин Старчев(това е авторът)![/quote]
  Старчев да си вземе творението, да си го носи у дома и да даде възможност София да добие старата си красота и политическа необремененост.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 812 Неутрално


  Нормално е на мястото на тоя паметник да бъде издигнат нов на воините, загинали заради глупостта на политиците ни, довели България до две национални катастрофи...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 80. 80 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#70] от "convince":


  [quote#70:"convince"]Технологита я бива но само за бижута,[/quote]
  ===========================

  Драги ,
  аз като не знам нещо си трая и питам !
  А ти на всичкото отгоре се набута и в кухнята на Дома за стари хора Сливен -=- и пак сбърка !
  Цялата посуда е от неръждаема стомана , на която някои й казват алпака , което не е така !
  Та по въпроса за бижутата -=- отговори си САМ на СЕБЕ СИ , дали държавните контролни номера на МПСтата , на мотоциклетите , че и на велосипедите до към 1965 година са били бижута ,
  ЧЕ БЯХА НАПРАВЕНИ ПО АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ НАЧИН като плочите от паметника ! ! ! Имаше само една разлика на плочите текста е бял в/у черен фон , а на номерата бе обратно -=- черни букви и цифри на бял фон!
  На първата ми кола която си купих 1964-та номера й бе Сф 75-11!

  И друго , също не маловажно нещо ;
  трябва да правиш РАЗЛИКА между СИЛИКАТЕН , ОРГАНИЧЕН , КЛЕТЪЧЕН и МАСЛЕН емайл ! ! !

  Всичките са различни не само по състав , но и технологията за работа с тях е различна !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 81. 81 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#23:"фон Корен"]Доколкото знам,има проблеми с авторското право!
  Авторът,архитект „Не му помня името“ не се съгласявал да се разруши „художественото“ му произведение,а само той можел за даде санкция за тотално унищожение! [/quote]
  Я, само автора (архитект) можел да даде санкция за унищожението на творбата му Това за архитекта на мавзолея също ли е важало? Или за куп постройки ("създадени" от архитекти), които един ден биват събаряни от собствениците им?

  Уважаемия професор е получил хонорара си за своето творение, и сега то принадлежи на който му е платил. Авторските му права предотвратяват копирането на този "шедьовър".

  Да се върнат паметните плочи на мястото им, или на друго подходящо за това място. Това е част от реалната българска история, за която част от нея няма разногласия. Доколкото разбрах, тази дата на годишнината от "1300 г' българска държава" е била свързана с някакъв партиен конгрес, или годишнината "на тато", не е реална дата.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 82. 82 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#76:"Храбър"]Това трябва постоянно да се крещи в ушите на червените безродници! [/quote]
  Само крещене не помага, явно

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  [quote#45:"Цветна"]Паметниът е аналогичен случай, можете ли да го разберете това?[/quote]
  Има голяма! Много голяма разлика между предназначението и функциите на една часовникова кула и един паметник. Когато разрушиш един паметник ти унищожаваш паметта за събития които (в случая с паметника на загиналите от 1 и 6 полк) ни повече българи. Когато построиш "паметник" който няма нищо общо с историческата истина (какъвто е случая с истукана с шмайзер в ръка над София), ти се опитваш да изкривиш историческата истина, което ни прави по-слаби защото сме разделени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  Старчев да си признае колко мангизи е взел за паметника. По Тошово време сигурно доста.

  Gunter glieben glauchen globen
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  [quote#82:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Само крещене не помага, явно[/quote]
  Защото тази идеология от време оно, днес ги свързва в едни здрави икономически интереси с путинова Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#80] от "Чардо":


  Това с бижутерийните регистрационни номера ми хареса!

 87. 87 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#55] от "lazarova":

  [quote#55:"lazarova"]епично внушение, а знаковата му архитектоника, оголена от детайли сега, е въздействаща и звучи още по-драматично и напълно съвременно". [/quote]

  "епично внушение", "знакова архитектоника" - високопарни думи, които не могат да прикрият неумението за смислен, критически анализ на едно художествено произведение. Не само хора от СБХ, но и някои архитекти се напъват немощно да докажат, че този паметник има естетически достойнства. Архитектите дори виждат в него предвестник на деконструктивизма.. По същата сбъркана аналогия всеки бункер от ВСВ може да е предвестник на брутализма.

 88. 88 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#86] от "фон Корен":

  Благодаря ти !
  Ами опитах се леко и внимателно в самото начало още , да му подскажа кое как е , а то като пърле пред майка си !
  Не знам и не можах да разбера от какъв зор взе та нападна и емайлираните тенджери в Сливен .
  А то на времето всички кухненски уреди и ел.готварските печки даже се покриваха със силикатен емайл , а сега е органичен. Силикатен , това е оцветен стъклен прах , който в бижутерията , значките , ордените , медалите се нанася с една метална джаджа която взима по-малко сил.емайл разреден леко с вода и се нанася капчица по капчица на място . После се изпича , разстопява се за да стане на стъкло , заглажда се да стане равно на фин шмиргел и накрая за да е лъскаво стъклото пак се разстопява.
  Ама оно рупа ли рупа !
  А приятна вечер

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 89. 89 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#85:"Храбър"]Защото тази идеология от време оно, днес ги свързва в едни здрави икономически интереси с путинова Русия. [/quote]
  Знам и още няколко причини освен това, далеч по нелицеприлични. Не че съм деструктивен по натура, обратното е по близо до истината, ама...Струва ми се че в онази гюрултия в първите месеци на "прехода", биха могли да гръмнат и паметника на съветската армия в Борисовата градина, и този на Альошата на тепето в Пловдив, както гръмнаха и мавзолея

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 90. 90 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#80] от "Чардо":

  Кажи професор, по емайлите, докога ще постваш неща които не са преки по темата. Имената на загиналите са ЕМАЙЛНО НАНЕСЕНИ върху метал,това е истината и той колкото и да е издържлив, толкова е и крехък на удари .

  Надявам се новите да ги гравират върху гранит за да няма психопатични спорове, кое как се нанася пече и изработва.

 91. 91 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#84] от "g_t_CBR600RR":

  Мангизите на Старчев са от пенсионният фонд, както и няколкостотинхилядният масраф за това недоразумение щръкнало 33 години в центъра на една европейска столица.

 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#89] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Трябва да се приеме и историческият факт на окупацията, всичко не е възможно да бъде разрушавано, но неща ИЗПЪЛНЕНИ С АРОГАНТНО НАХАЛСТВО И БЕЗОЧЛИВ НИХИЛИЗЪМ потъпкващ исторически те факти и създаващ погрешни идеологемни предпоставки за нарочно и тенденциозно изопачаване нетрябва да съществуват.

  Това е вредно за бъдещето на държавноста на и в БЪЛГАРИЯ.

 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#88] от "Чардо":

  Добре е, че са сетили да ги подменят с алпака тенджерите и тиганите, че иначе ще е опасно.

  Металните окиси са отровни.

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#59:"paradox1960"]Но е невъзможно да се съчетаят с "произведението на изкуството" на Старчев. [/quote]
  Имам предвид съжителството на сградата на НДК и този мемориал, възстановен оптимално на мястото на "творението" на Старчев.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #93-conwince- Добре е , че припомни факта за пенсионния фонд, които бе в размер от над 40 МИЛИАРДА тогавашни лева!!! Огромна част от тези пари отидоха за НДК-то и още други мегаломански проекти, като "Знаме на мира". Трагедията на България бе, че Тодор Живков , на всяка цена искаше да наложи щерка си за свой политически наследник и понеже тя не ставаше за нищо друго, я направи министър на КУЛТУРАТА. Представяте ли си обаче , какво би станало , ако тя бе кадърна и тези пари бяха наляни в министерството на Туризма, или земеделието под нейно ръководство??? Просто малшанс за България и българите, но гените са си гени!!!За да изпъкне пред предшествениците си, мегаломанските 'и проекти бяха заляти с народни пари, включително и с милиардите от пенсионния фонд на българите, който бе ошушкан до дупка!!! Учудвам се, че нито един журналист не се е разровил , колко милиарда лева са потрошени от министерството на Културата по времето на Людмила и колко по времето на всички останали министри ...

 96. 96 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#92:"convince"]Трябва да се приеме и историческият факт на окупацията, всичко не е възможно да бъде разрушавано, но неща ИЗПЪЛНЕНИ С АРОГАНТНО НАХАЛСТВО И БЕЗОЧЛИВ НИХИЛИЗЪМ потъпкващ исторически те факти и създаващ погрешни идеологемни предпоставки за нарочно и тенденциозно изопачаване нетрябва да съществуват. [/quote]
  Да разбера ли че сме съгласни че "съветската армия не е освободила България"? Далеч съм от мисълта да отричам ролята на съв' армията във ВСВ, напротив! Но в конкретния случай тя не е освободила България от нищо. И въпросния паметник, както е представен, е изопачаване на българската история. Ако надписа беше "благодарност за заслугите в победата над хитлеризма, барабар с свързаните последствия, ако хитлеризма би победил", мнението ми би било друго.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 97. 97 Профил на фон Корен
  фон Корен
  Рейтинг: 62 Весело

  [quote#93:"convince"]Металните окиси са отровни.[/quote]
  Вай,Алллах!
  Ела си прибери вересиите!

 98. 98 Профил на martinangelov
  martinangelov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дайте да изринем НДК и да го направим на казарми м?
  Много баби хилаво дете.
  Авторът на паметника има визия за него, а идеи за мястото бол.
  Нека рушенето бъде последната възможност.
  София се готви за културна столица и ще адски дебилно да е под надслов - ДА НАРЕЖЕМ ИСТОРИЯТА СИ НА СКРАП.

  martinangelov.com
 99. 99 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#93] от "convince":

  Млади момко ,

  Най-малкото е недостойно и невъзпитано , когато нещо не се знае да се правиш на велик !
  А най-глупавото нещо в един спор е вместо аргументи и факти да ръсиш лични нападки !
  Понеже не знаеш и не разбираш нещо -=- ти обиждаш ! ?
  Па и измисляш някакви нови префърцунени думи
  [quote#90:"convince"]психопатини[/quote]
  дето не съществуват !
  Но важното е да се чувстваш велик или пък с това си признаваш собствената психопатия !
  Постовете между мен и теб ти ги обръщаш в лични нападки и същевременно пишеш глупост след глупост :
  [quote#93:"convince"]Металните окиси са отровни. [/quote]
  Кои метални окиси са отровни бе джанъм ? Емайлираните домакински съдове или са чугунени или стоманени ! Къде си чул че най-обикновената РЪЖДА е отровна ?
  Отровни са окисите на цветните метали и въпреки това във ВСЕКИ ЕЛИТЕН РЕСТОРАНТ на запад съдовете в които готви ШЕФА са от мед !
  Отровен е и алуминия , но той отгоре е покрит с един окис Al2O5 ( двуалуминиев петоокис) който НИ предпазва от отровния метал !
  Тук има една изключително елементарна практика , че ВЕДНАГА след приготвянето на храната , тя се пресипва в друг съд !
  Разбираш ли български ?

  Ти някога виждал ли си тези плочи за които ТУК иде реч младо ?
  [quote#90:"convince"]Имената на загиналите са ЕМАЙЛНО НАНЕСЕНИ върху метал,това е истината и той колкото и да е издържлив, толкова е и крехък на удари .

  Надявам се новите да ги гравират върху гранит[/quote]

  1. Такова понятие : "" ЕМАЙЛНО НАНЕСЕНИ"" няма ! Пак сътворяваш нов термин
  Но тук в твоята логорея излиза още една глупост ако четеш внимателно , цитирам те с копи :
  "" НАНЕСЕНИ върху метал,това е истината и той колкото и да е издържлив, толкова е и крехък на удари ""

  КОЙ МЕТАЛ Е КРЕХЪК НА УДАРИ БЕ ВСЕЗНАЙКО ? ? ?

  И не се пише : издЪржлив !

  Поне това ми е висшето образование от ВМЕИ : Студена обработка на металите и Технология на машиностроенето .
  Металите стават крехки при съвсем други и то лабораторни условия ( течен азот ) , НО не и когато са подложени на софийския климат !

  Пишеш абсурди !

  2. Самите цинкови плочи с емайлното покритие са захванати плътно и стабилно върху твоята мечта -=- сиенитни плочи ( това е най-твърдия вид гранит и се добиваше едно време във кариерите на Владая! От там са и паветата !)

  3. Когато едно нещо се възстановява в автентичния му вид , а така трябва да стане , абсолютно нежелателно е да се променят нещата !
  Или СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА или се прави ново !

  4. Не съм в никакъв случай  [quote#90:"convince"]професор, по емайлите, [/quote]
  и даже това го знам случайно и то заради това , че съм имал късмет да работя на такова място където се работи и с 4 вида емайлиране !

  И друго младо , важно е за тебе : бъди готов винаги да научаваш нещо ново и да уважаваш по възрастните , защото и ти ще остарееш , за да няма после каквото повикало това се обадило

  Приятна вечер от дядо Владо от Дома за стари хора Сливен

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 100. 100 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#97] от "фон Корен":

  Виж горе ако обичаш

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK