Монументът пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк

Снимките са от сайта <a href="http://stara-sofia.com/" target="_blank">"Стара София"</a>.

© Стара София

Снимките са от сайта "Стара София".Монументът "1300 години България" пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк. Това потвърди пред "Дневник" главният архитект на София Петър Диков.


В днешния си брой в. "Преса" цитира финансовия министър Симеон Дянков като отговорен за управлението на НДК, който искал паметникът да се събори и на мястото му да се монтират мемориалните плочи, които се съхраняват в Националния военноисторически музей. Пред изданието Дянков развил идеята си "циментовата част, която е грозна, трябва да падне почти до кота нула, по-точно - до височина 50 см", като "така ще се запазят изображенията в ниското - тези, които проследяват паметни събития от историята на България, а около нея трябва да се вие пейка, от коята хората да ги разглеждат".


Земята пред НДК обаче е общинска собственост.
Пред "Дневник" главният архитект на София потвърди, че тепърва ще се прави проект за градината пред НДК. По думите му в рамките на мемориалния комплекс има място и за разполагане на паметните плочи. Според него обаче не може да се каже, че те ще бъдат поставени на мястото на паметника "1300 години България", защото цялостното му демонтиране и изграждането на нов постамент ще струва скъпо.


До края на август паметникът трябва да бъде обезопасен, като бъдат премахнати от него 1000 тона метал, който ще бъде предаден на вторични суровини. Ще бъдат съборени опасни бетонови части, за да останат бетоновите пирамиди и скулптурните композиции.


Монументът пред НДК може да съжителства с мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк

© Стара София


Диков не пожела да уточни къде евентуално може да бъдат разположени паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк. До 1977 г., когато започва строежът на НДК, те са били в сегашната градина пред НДК, която някога е била казармен район. В него са били дислоцирани прославените Първи и Шести пехотен полк. Над 3000 техни войници са загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.


Там през 1934 г. цар Борис Трети открива мемориал, разположен в пространството между казармите на двата полка - три внушителни стени, разположени във формата на буквата П. На специални метални табели върху тях били изписани имената на загиналите за отечеството.


От Националния военноисторически музей казаха за "Дневник", че плочите се съхраняват отговорно и са запазени имената на всички загинали. Според Диков няма опасения за повреда на плочите, тъй като те са от поцинкована ламарина, която е вечна, а буквите са изписани с черен емайл, който също е издръжлив.


В последните години имаше различни варианти за възстановяване на военния паметник и съответно монтиране на паметните плочи. Една от тях е за предната част на Южния парк, зад хотел "Хилтън", друга - в двора на т.нар. военно НДК, където дори са изградени мемориалните стени, върху които да се монтират плочите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK