Жители на "Младост" протестираха срещу застрояването в София

"Настъплението" на багерите в  градинката в ж.к. Младост 3 продължава с пълна сила.

© Николай Николов

"Настъплението" на багерите в градинката в ж.к. Младост 3 продължава с пълна сила.Повече от 150 души се събраха на втори протест в столичния квартал "Младост" 3 в сряда вечерта. Те изразиха гражданското си недоволство срещу застрояването на футболно игрище, което се намира на до столичния бул."Филип Аврамов". Освен това протестираха и срещу целия градоустройствен план на София. Организацията протече във "Фейсбук" групата "Протест срещу градоустройствения план на София".


"Все още се надяваме, че има някакъв начин да бъде спрян строежът", коментира Незабравка Пенкова, един от организаторите на протеста, който се състоя на кръстовището на бул."Филип Аврамов" и бул."Александър Малинов". Протестиращите пресичаха кръстовището. "Искаме да затрудним движението не за друго, а за да ни забележат", коментираха недоволни.


Триетажна сграда - с автокозметичен център, кафене и тераса за пушачи на третия етаж. Това ще изникне на вече бившото футболно игрище, с площ от 600кв.м., между блоковете 303, 305 и 309 в "Младост 3". Машините вече са вътре и са започнали работа по строежа. Кафене и автокозметичен център, така пише и на табелата, закачена на входа на строежа. Всъщност с просто око, пресичайки кръстовището, човек може да преброи 4 автомивки. "Тази ще бъде петата", обясни гражданинът Георги Анев.
Теренът е частен и заема част от единственото футболно игрище с естествена трева в района. Във вторник представител на собственика каза за "Дневник", че протестите всъщност не са за тази сграда, защото тя е встрани от игрището.


"Строежът започна преди две седмици. Ето така - внезапно", коментира възрастна жена. "Защо не се построи детска градина?", попита протестиращата Цвета Генова. В началото на август столичния кмет Йорданка Фандъкова обясни, че пари за отчуждаване на терена няма, а бившият столичен кмет и настоящ премиер на България - Бойко Борисов беше поканен на символичен последен футболен мач на вече тотално несъществуващото игрище. Той не се отзова на любезната покана на недоволните столичани.


Освен срещу строежа, гражданите протестираха и срещу целия градоустройствения план на столицата. В официално съобщение те се аргументират по следния начин: "Влошава се околната среда в района, усилва се праховото и шумовото замърсяване, както и качеството на живот". Заради подобни проблеми в цяла София, протестиращите определят протеста си като политически.


Проблемът според Незабравка идва от нерешения проблем с междублоковите пространства. "Той докато се разреши, такива няма и да останат", отбелязва тя. Пенкова изрази своята надежда, че протестите ще продължат, а подкрепата на гражданите ще се увеличава.


"Градоустройственият план, който се ползва от 1984г., е предвиждал тук да се строи битова сграда. Само, че тогава не е имало и тези сгради", сочи Пенкова няколко съседни блока и постройки. Оказва се, че подобен на настоящия проблем може да се разрази и в съвсем близко бъдеще, защото в съседство на този парцел има още един, който също е частен и урегулиран. Пенкова коментира, че собствениците предлагали на живеещите в съседните блокове да купят парцела. "Къде е общината, къде е държавата в цялото това безумие?", попита тя.


Според районния кмет Цвета Авджиева, която присъстваше на протеста, става въпрос за два парцела, които са реституирани от частни лица през 90-те години. Собственикът, който строи в момента, е уредил документите си за строеж още през 2002г.", коментира кметът. По време на обсъждането на градоустройствения план преди 2009г. живеещите в района реагирали. Авджиева дори попаднала на жалбата им до Столична община. "Според моята информация обаче, те не са го направили точно по реда, по който е трябвало. Нещо са изпуснали, но не се знае точно какво", коментира районният кмет, която встъпи в длъжност в края на 2011 г..


"Ние нищо не можем да направим", обяснява кметът. Собственикът се появил в общината, заявявайки, че ще строи, защото имал всички документи и всички разрешителни. Пред кмета той е обяснил, че сградата, която ще бъде едноетажна, с квадратура - 240кв.м. Част от автомивката щяла да бъде под земята. Това означава, че действа законно. Авджиева изрази тревога, че ще стане "още по-страшно", ако и в съседния парцел също започне да се строи, защото и той е частен, но е по-голям.


"Човекът като собственик на имота има пълните основания да си реализира проекта", коментира районният архитект Стефан Цанков. Той също се позова на приетия през 2009г. градоустройствен план. "Нашите правомощия стигат до там, ние да одобрим инвестиционния проект", обясни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK