ДСБ: Тройната коалиция и ГЕРБ са виновни за скъпия ток от възобновяеми източници

Зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров

© Анелия Николова

Зам.-председателят на ДСБ Димитър БъчваровДСБ обвинява правителствата на тройната коалиция и на ГЕРБ за високата цена на тока от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). От дясната партия същевременно ще предложат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, за да бъде възстановена конкуренцията в сектора и да бъдат гарантирани разумни цени на енергията от ВЕИ. Това съобщи зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров.


"Тройната коалиция завеща корупционен и непазарен модел на развитие на енергията от (ВЕИ) със заложени повишение на цените на електроенергията и неоправдано високи печалби за привилегировани инвеститори", пише в позицията на дясната партия. Според ДСБ сегашните управляващи са доразвили този модел и са осигурили привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи - основни производители на енергия от ВЕИ. "Това са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята "Мултигруп", добавят от формацията.


Цената на тока поскъпна с 13% от 1 юли, което беше повече от очакваното 10 на сто увеличение. Едно от оправданията беше, че т.нар. зелена енергия покачила цената, въпреки че тя има значително нисък дял от формирането на стойността на електроенергията.
Общинският съветник от ДСБ в предишния мандат на Столичния общински съвет Грети Стефанова пък припомни проект за възобновяемата енергия, който все още залежавал в общината. Проектът предлага разполагане на фотоволтаици върху плоските покриви на панелните сгради, в които по данни на ДСБ в страната живеят около 2 млн. души. Само в София имало 240 хиляди панелни апартамента.


"Животът на едни такива панели, с такава конструкция може да бъде 25-30 години. Такъв дългосрочен договор може да задължи фирмите, разполагащи и експлоатиращи площта, да санират сградата и да я поддържат", каза още Стефанова. По този начин нямало да се използва само земеделска земя за поставянето на фотоволтаици.Предлаганите от ДСБ промени в Закона за енергията от възобновяеми източници:


- Присъединяване към мрежата на конкурентен принцип в зависимост от цената и срока на преференциално изкупуване


- Равни права за малките и големите предприемачи и честни условия за присъединяване на фирмите с подписан предварителен договор, които да ги защитят от фалит


- Нови правила за определяне на цената от действащи ВЕИ, свързани с разходите за производство и намаляващите цени на технологичното оборудване, като печалбите на фирмите се сведат в разумни граници 


- Отговорно управление, което гарантира конкуренцията и пресече корупцията в сектора, може да превърне ВЕИ във фактор на енергийната сигурност и намаляване на цените на енергията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK