Бойко Борисов: Станишев щеше да се надене с вот за олимпиадата (стенограма)

БОЙКО БОРИСОВ

© Надежда Чипева, Капитал

БОЙКО БОРИСОВКак колегата Станишев щеше сам да се надене с един вот на недоверие по тема Олимпиада, как се усети в последния момент, че го тикат неговите хора да падне в най-приятен капан, защото щях да му покажа снимките как изглеждаше "Спорт палас" по време на неговото управление и как изглежда сега". Това заявява премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда при обсъждането на постановление за 10 млн. лв. за спортни зали в 10 общински училища.


По този повод Борисов нарежда на министрите си да заснемат обектите, по които работят и да ги сравняват как са изглеждали по времето на тройната коалиция, става ясно от стенограмата на правителственото заседание, публикувана днес. "Изваждате и сравнявате, сравнявате, сравнявате. Хората да могат да си избират", напътства ги той.


Другата му заръка към министрите е да са на място и да контролират строеж или ремонт на сграда или път и след това да го откриват. "Да си имаш своята биография, се казва", разяснява Борисов.
Премиерът споделя, че му е много радостно, където е карал по пръст, сега да открива път. "И сега, например, в петък отиваме и си пускаме до Петолъчката магистралата и се радвам. Просто не могат да ни я вземат, наша си е, направили сме си я и сме я предоставили на хората и те ще си карат дълги години", въодушевен е Борисов.


При обсъждането на постановлението, с което правителството отпуска още 18 млн. лв. за пътища Борисов насърчава министрите си: "Вярвайте ми, че това, което правим сега, въпреки огромния политически натиск, който имаме като правителство, ви гарантирам, че след десет години хората ще ви помнят повече, отколкото всички останали". Затова стискайте зъби, работете и го направете, продължава той.


"Както и ти, Ковачева – ще минат години и ще кажат: дойде една министърка, 20 години се бутахме, по шкафовете, по мазетата ни течеше и ни капеше по главата вода, гледай какво ни направи. Ще станеш като Вежди Рашидов, ще си показваш "Света София" и другите обекти", обръща се Борисов към правосъдния министър Диана Ковачева. И и заръчва да контролира ежедневно ремонта на сградата на бившето ГУСВ, започнал от сряда, за да приключи до края на годината и там да бъдат настанени съдии от Софийския районен съд.


Ето и част от разговора между министрите на заседанието на правителството в сряда:


Сергей Игнатов: ... Всъщност, колеги, основната цел на проекта е в тези големи общини в най-големите училища, в които има около 1000 ученици, плюс минус 100-200 да се изгради, не просто да се боядиса и замаже физкултурният салон, а да се изгради модерна многофункционална спортна зала, за да може да се ползва както от децата и учениците от това училище, така и от другите.


Бойко Борисов: Тук как колегата Станишев щеше сам да се надене с един вот на недоверие по тема Олимпиада, как се усети в последния момент, че го тикат неговите хора да падне в най-приятен капан, защото щях да му покажа снимките как изглеждаше "Спорт палас" по време на неговото управление и как изглежда сега.


Как изглеждаше Белмекен, как изглежда сега. Как изглеждаше залата на Йовчев за гимнастика, акробатика и скокове и всички дисциплини, които се тренират там, как изглежда сега. Щях да му покажа Спортната зала в София, която беше в неговите мечти, както на него, така и на Весела Лечева. Щяхме да му покажем така един прекрасен лекоатлетическите писти, които направихме, залите по стрелба с лък включително.


С радост бих го развел в спортната зала в Пловдив, където 30 хиляди студенти спортуват. Може би по стадионите, които направихме дори и в градове, където са червени кметовете. Щеше да е приятно учуден, че сме провели световните купи по ски за мъже и жени.


Неговият съпартиец Румен Петков щеше да му каже, че три години подред изпълнява пълната програма на федерацията по мотокрос, и че за първи път имаше по фрийстайл първенство в България.


Щях с удоволствие да му покажа строежа при пловдивската многофункционална голяма зала и в Русе, а може би да види и какво сме направили за волейболистите. Парите, които се даваха за тези турнири и благодарение на тези турнири те отидоха да ни радват в Лондон, просто иначе нямаше да отидат.


Мога дълго и тягостно да му напомням за всичко несвършено, че станах кмет и заварих София без зала, Пловдив без зала, в най-големите градове и нищо не се е направило в предишните три години. Така че, много ми се искаше да има вот. Само за гмуркането нищо не сме направили, защото там просто си има естествени природни красоти (гмуркането е хоби на Сергей Станишев - бел.ред.).


Тази точка, колеги, която правим в момента е във връзка с ученическия и масов спорт. Разбира се, направиха се хиляди игрища по кварталите и в градовете и продължаваме да правим.


Пропуснах, щях да го заведа и в Дупница да види какво сме направили на "Марек". Сигурно още много мога да си спомня - и в Стара Загора, и във Велико Търново, сега и в Гоце Делчев, и в Благоевград, преди няколко дни и в Плевен. Но искаме да направим така, че училищата, където спортът, първо, е за здраве, второ, дисциплина, трето, нищо не е направено през годините.


В Русе и във Варна през миналата седмица открихме две многофункционални зали, 20-30 вида спорт в тях могат да се играят, които са към самите училища. Например, така както е във Варна английската гимназия - с прекрасен салон и условия да се тренира, да се провеждат учебни занятия и след училище, който иска вечер да тренира баскетбол, футбол, хандбал.


С министър Игнатов и Дянков седнахме и решихме, че имаме десет милиона, които да сложим в такива многофункционални спортни зали в най-големите училища в девет града като начало, по типов проект, за да излязат и по-евтино и да видим как ще се отрази.


Между другото, и в Съединение 1 милион лева дадохме за училището до 15-ти септември.


Сергей Игнатов: Господин министър-председател, няма да стане до 15 септември, защото Министерството на финансите и издало разпореждане за превеждане на парите сега в понеделник, онзи ден, а току що ми звъня кметът на Съединение, за да ни благодари, получили са парите.


През месец октомври някъде ще стане, но така или иначе това училище е започнато през 1983 година, а в училището учат 491 деца учат, то е без тоалетни. Това, което каза и премиерът – къде са били тези излишъци – не знам, и ние го довършваме сега. Довършваме едно модерно и много прекрасно училище и наистина най-хубавите неща станаха в най-кризисните години.


Бойко Борисов: Добре и пак не можах да разбера, учебната година се открива на 17 септември, защо няма да е готово на 15-ти?


Сергей Игнатов: Защото процедурата е следната: Министерството на финансите първо редуцира бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката с 1 милиона лева, и чак сега в понеделник са издали разпореждане, а днес общината или снощи вечерта ги е получила.


Бойко Борисов: От 1983 година досега нищо ли не са направили?


Сергей Игнатов: Общо взето са усвоявали средства, както се казваше...


Бойко Борисов: Добре, кога ще е готово това училище?


Сергей Игнатов: Мисля, че през месец октомври ще е готово. Днес (сряда - бел.ред.) след обяд ще замина за Съединение, за да разговарям.


Бойко Борисов: Отиваш в Съединение и както Лили Павлова - всяка седмица следиш строителството в училището.


Сергей Игнатов: Ще контролираме този процес.


Бойко Борисов: Искам да знаеш бай Киро с теслата днес какво работи. Децата започват на 17 септември.


Сергей Игнатов: Ще ги притиснем за по-бързо, но просто парите закъсняха.


Бойко Борисов: Те са закъснели от 1983 година.


...


Светла Боянова (зам.-министър на земеделието и храните): Господин премиер, само ако ми позволите да добавя. Тепърва резултатите за спорта в селските райони ще бъдат налице, защото ние осигурихме пари специално за спортни центрове и клубове в селските общини, по които в момента тече приемът по общинската мярка.


Бойко Борисов: За колко пари?


Светла Боянова: Около 30 милиона мисля, че бяха, но не съм много сигурна.


Бойко Борисов: Има ли ги така приоритизирани в училището, както тук в Ловеч, в Шумен?


Светла Боянова: Зависи от преценката на общините, няма никакви такива допълнителни условия. Общините, които подадат за спортни центрове, се финансират.


Бойко Борисов: Подали ли са?


Светла Боянова: Да, току що говорихме за две забавени.


Бойко Борисов: Къде?


Росен Добрев (кмет на община Оряхово): В Селановци и Оряхово са подадени две спортни зали.


Бойко Борисов: Искам, ако може за всичко това да се извадят тези работи и да могат да се показват на хората, понеже ние сме сами срещу всички и излиза някой и вика: "Виж какво става в държавата". И хората си викат "Какво става?" и мислят, че лошо става.


Дайте да сложим всички тези неща и от другата страна на Станишев и ко. Колко са усвоили те и са дали на хората и какво сме дали съответно ние. Ето го, нищо по-хубаво за българина няма от това око да види и ръка да пипне, да го погледне.


Ето го Сатиричният театър как изглежда и ето как е изглеждал при Стефан Данаилов. Дайте да видим. Ето ви спортната зала в София - как изглежда при нас, дайте да видим при вас. Дайте да видим бул. "Брюксел" как е изглеждал при вас, как изглежда сега при нас. Дайте да видим Околовръстното как е при вас, дайте да видим сега как изглежда при нас и сравняваме, сравняваме, сравняваме и толкоз.


Делян Добрев: По енергийната ефективност са направили десетина сгради, а сега правим 243.


Бойко Борисов: Извадете тези техните десет сгради и кажи: "Ето това много хубаво е направено, десет сгради - браво!", а ето нашите 240 сгради – 24 пъти повече – браво!


Просто слизайте им на нивото и показвайте.


Вежди Рашидов: Управлявам 24 училища по изкуствата. Смея да кажа в подкрепа на това, което казвате, че чрез Оперативна програма "Регионално развитие" с госпожа Павлова вече сме ремонтирали из основи пет училища и шестото скоро ще открием в Бургас – музикалното училище.


Над 8 театъра са ремонтирани основно, господин премиер, два нови музея и третият скоро стартира и археология, така че не би могло да се говори така свободно какво сме направили. По време на криза сме направили това, което те не са направили по време, когато не е имало криза. Съжалявам, но този труд все пак трябва да бъде отчетен.


Бойко Борисов: Да, но например, се изреждат в едно предаване пет политици от пет политически партии, провалени през тези двадесет години, повтарям – провалени, и всеки като каже "Виж какво става", от нас има един и хората викат "А, ама дали вярно е така".


Затова изваждате и сравнявате, сравнявате, сравнявате. Хората да могат да си избират. И на място – всеки, правещ нещо, отива и го контролира, осигуряваш му финансиране, проектиране и отиваш и го откриваш. Да си имаш своята биография, се казва.


Например, много ми е радостно, където съм карал по пръст и съм го откривал след това. И сега, например, в петък отиваме и си пускаме до Петолъчката магистралата и се радвам. Просто не могат да ни я вземат, наша си е, направили сме си я и сме я предоставили на хората и те ще си карат дълги години и ще викат: "Добре, че я направиха". И затова е тази мъка. Сега като стане и метрото, като махнем ламарините след три-четири дни, да излязат площадите с цветята… Какво да кажа?! Да ги върна по времето на синьо-червената мъгла, която беше в София. Аз знам какво ще кажат: "Ние имахме идеи, имахме мечти да има метро" – сиреч, ние сме напред, а вие сте само едни прости строители и изпълнители. Наглостта им е безкрайна!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK