Държавата да подари БДЖ - предлага подалият оставка Йордан Недев

Йордан Недев

© Цветелина Белутова, Капитал

Йордан НедевБДЖ - Товарни превози" не може да остане в държавни ръце, защото те постоянно се сменят, сменят се интересите, сменят се и управляващите го. Час по-скоро дружеството трябва да бъде приватизирано. Моето лично мнение, въпреки че нямам никаква облага от това нещо, е, че дори може наистина да се подари на някого. Абсурдно е това, което се случва в момента там."


Това заяви подалият оставка от поста изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев в предаването "Неделя 150" на БНР.


Според него нищо не се прави БДЖ да привлече кандидати за приватизация. "А състоянието на железниците е по-добро, отколкото преди една година", добави той. Недев управлява около 1 година дружеството.
Същевременно поелият поста изпълнителен директор на БДЖ Велик Занчев заяви пред "Фокус", че
финансовият резултат за първите седем месеца на 2012 г. на БДЖ е около 10 млн. лева загуба. "Като направим едно сравнение с 2011 г., когато загубата е 23 милиона лева, виждаме, че той е по-добър с 13 млн. лева", каза още Занчев. До края на август се очаквало да бъде актуализиран планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на БДЖ, като очаква подкрепата на финансовото и транспортното министерство.


Недев каза още, че държавата не прави нищо, за да намери кандидати за приватизация на БДЖ

© Николай Николов

Недев каза още, че държавата не прави нищо, за да намери кандидати за приватизация на БДЖ


Недев отново коментира причините, заради които подаде оставка. "Когато получихме първия шамар със спряната субсидия, не можах да получа обратна връзка от Министерството на финансите защо се случва това", обясни той. Полученото писмо от Симеон Дянков било формално и не давало отговори. "Отне ни 3-4 седмици, за да направим контакт с министерството, защото актът им беше незаконосъобразен", обясни бившият директор. По думите му спрените средства дошли в момента, в който БДЖ имало постигнати договорки за отсрочки за задълженията към доставчици.


"Подадох оставка от чувство за професионализъм", каза още той и добави, че е нямало натиск върху него. Като причина за напускането си бившият директор на БДЖ изтъкна, че е загубил ценен гръб и е получил ясна атестация.


"Свикнал съм да работя в среда, в която има някакви аксиоми, в която все пак нещо се знае априори, че то е така, че е фиксирано и продължава във времето, за да бъде опора за едно управление", каза още той.


Йордан Недев управляваше железниците повече от година. Този период ще се запомни с близо едномесечната стачка на служителите на компанията заради вече извършените масови съкращения на близо 2 хиляди железничари, което се случи в края на миналата година. Амбициите на Недев тогава бяха да направи железниците печелившо дружество, което до този момент не е станало.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK