Общината и живеещите в центъра не сближиха позициите си за паркирането, задават се нови протести

Живеещите в центъра заплашиха с нови блокади на кръстовища, ако искането им не бъде удовлетворено

© Николай Николов

Живеещите в центъра заплашиха с нови блокади на кръстовища, ако искането им не бъде удовлетвореноПозициите на протестиращите срещу платения престой на автомобилите им живеещи в центъра столичани и представители на общината не се сближиха на днешното заседание на Столичната комисия по транспорт. Конкретни решения не се чуха, въпреки че срещата даде повод на хората да спрат временно протестите си..


След заседанието Йорданка Фандъкова обясни, че вероятно ще бъде облекчена процедурата за издаване на винетни стикери за паркиране на живеещите в центъра.  Според нея облекчението трябва да важи не само за собствениците в центъра, но и за наемателите на апартаменти и роднини на живеещите.


Изненадващо между самите граждани се появиха разногласия и те дълго време не успяха да формират общи искания. "Аз бях много изненадана, че има разногласия, защото реално погледнато ние всичките се борим гражданите да паркират безплатно. Мога да кажа, че разчитаме на г-жа Фандъкова да си влезе в правомощията, да сложи вето на тези конфликтни текстове и най-накрая гражданите да се успокоят, защото това е тормоз, не само е рекет, но вече става и психически тормоз", коментира по БНТ Гергана Ценова от фейсбук група "НЕ на данък паркинг".
В крайна сметка те поискаха едно, единствено нещо – да не плащат за престоя на колите си в центъра, като заплащат единствено стойността на лепенките, които ще удостоверяват правото на паркиране. Представителите на гражданското общество обявиха, че ще прибягнат до блокиране на някои кръстовища, ако общината не промени правилата за хората, живеещите в центъра на града, предаде Би Ти Ви. Председателят на транспортната комисия към общината Радослав Тошев обаче обяви, че отмяната на наредбата за паркиране не стои на дневен ред, защото това би довело до хаос. От 1 септември новите правила за паркиране, предвиждащи ново райониране на София и цени за престой, все пак ще влязат в сила.


При какви условия ще паркират живеещите в центъра, ще стане ясно най-рано в средата на септември. Последната дума е на общинския съвет.  Взетото за момента решение е всички предложения на живеещите в центъра да се съберат и всяко от тях да се гласува от общинския съвет по отделно.  


На днешното заседание на комисията по транспорт стана ясно, че се обсъжда буферните паркинги край метростанциите в столицата да станат безплатни срещу карта за градския транспорт. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK