Пенсионерите ще празнуват без пари Съединението

Пенсионерите ще празнуват без пари Съединението

© Красимир ЮскеселиевИзплащането на септемврийските пенсии в цялата страна ще бъде забавено с няколко дни. Това съобщи днес Националният осигурителен институт. Досега пенсионерите получаваха парите си от 7 до 10 число. През септември този период обаче съвпада с почивните дни за празника на Съединението, поради което изплащането на пенсиите ще започне от първия работен ден - 10 септември (понеделник), мотивираха се от НОИ. Тогава ще започне и изплащането на пенсиите по банков път.


От общественото осигуряване обясниха, че изпреварващо изплащане на пенсиите в случая би означавало, плащанията да започнат още тази седмица. Според НОИ това би затруднило процеса а и може да се стигне до вариант част от пенсионерите да получат средствата си преди почивката, а други да останат за след нея.


От НОИ посочиха, че и по наредбата за пенсиите, когато датата съвпадне с почивни дни или празник, изплащанията започват от първия работен ден след почивката. Оттам припомниха, че по-ранно изплащане на пенсиите бе направено тази година през април, преди Великденските празници. Плащанията са започнали по-рано, тъй като в противен случай част от хората биха получили пенсиите си преди празника, а друга - след.


Разплащането на пенсиите ще продължи до 20 септември (четвъртък). Пенсионерите ще могат да получат пенсиите си в този период съобразно утвърдения график, обявен във всяка пощенска станция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK