Държавата "закрива" 16 обезлюдени села в Троянско

Държавата "закрива" 16 обезлюдени села в Троянско

© Надежда ЧипеваОбщо 16 малки селища в община Троян ще се закрият като административни единици и ще бъдат присъединени към други. Това решение ще бъде гласувано днес от министрите на правителственото заседание.


Селата Баба Стана и Радоевското се присъединяват към с. Орешак. Село Габърска преминава към с. Балабанско, а с. Долна Маргатина – към с. Белиш. Селата Дрянска, Калчевска и Райковска стават част от Троян; Лакарево и Селце – от с. Гумощник; Жеравица, Жидов дол, Иваншница, Лешко пресои, Миленча, Стойновското и Стругът – от с. Черни Осъм.


До 1995 г. тези селища са били махали, но по Закона за административно-териториалното устройство на България са придобили статут на отделни села. Тъй като нямат самостоятелни землища обаче, а и според националните данни за населението в тях никой не регистриран по постоянен или настоящ адрес, община Троян е предложила да бъдат причислени към "действащите" села.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK