Е-управлението ще проходи догодина

Изпълнителният директор на "Борика" Любомир Цеков и министър Ивайло Московски

© Анелия Николова

Изпълнителният директор на "Борика" Любомир Цеков и министър Ивайло МосковскиЕлектронното управление на държавата трябва да заработи следващата пролет. Това обяви днес министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски при подписването на договори за надграждане на централните системи на електронното правителство. Проектът е на стойност около 12 милиона лева, обяви Московски и ще бъде финансиран от оперативната програма "Административен капацитет".


Проектът е разделен на няколко модула, които ще бъдат изпълнявани от 7 компании. Един от тях е системата за електронна идентификация (т.нар. електронно ЕГН). Регистърът за електронната идентичност на потребителите ще бъде реализиран от "Борика Банксервиз" АД. Той трябва да е готов след 10 месеца и ще струва 1.56 милиона лева. Електронната идентификация, с която всеки гражданин ще може да удостоверява самоличността си пред администрацията, да попълва документи и да иска услуги по електронен път, ще работи с карти с чип. Първите 5000 карти ще са безплатни, а след това ще се издават на цена, сравнима с тази на личните карти – под 30 лева, каза изпълнителният директор на "Борика" Любомир Цеков.


С пускането на картите, притежателите им ще могат да ползват електронните услуги на държавните ведомства и общините. Догодина трябва да тръгнат над 30 виртуални публични регистъра, припомни Московски.
Запитан какъв интерес очаква към тази система, Цеков посочи, че сега 60-70 % от фирмите, регистрирани по закона за ДДС предпочитат административните услуги по електронен път.


Сред днес договорените дейности по е-управлението е и изграждането на система за "демократично ориентирано вземане на решения с участието на гражданите и бизнеса". Системата за електронните референдуми ще струва 1 млн. лв. и трябва да е готова в същия срок. Изпълнителят й е "Матерна България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK