Служителите в затворите може да получат по-високи заплати догодина

Полицаи и служители от затворите се събраха на протест в срещу условията на труд и заплащането на 10 юни в София.

© Красимир Юскеселиев

Полицаи и служители от затворите се събраха на протест в срещу условията на труд и заплащането на 10 юни в София.Близо три месеца след протеста, организиран от Синдиката на служителите в затворите в България заради недостиг на средства, Министерски съвет отговори на поставените искания и призна за съществуващи проблеми със социалните права на една категория служители в Министерството на правосъдието, съобщават от синдиката.


В писмото, което е получено от Министерски съвет, се казва, че ситуацията със служителите в затворите се дължи на недостига на бюджетни средства, които обаче щели да се заложат в бюджета за 2013 г.


През юни синдикатът изпрати писма до премиера, председателя на Народното събрание както и до правосъдния и финансовия министър. В тях беше подчертано, че служителите в затворите получават ниски заплати, трудовите стандарти са в разрез както с европейското и международното, така и с националното трудово право. това се отнасяло до структурите в две дирекции към Министерството на провосъдието Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана".
От кабинета на премиера коментирали в писмото и че не приемат за коректен и професионален упрекът на служителите в тези структури, че не се спазват принципите на публичност прозрачност и ефективност при разходване на отпуснатите бюджетни средства. Основание за това било обстоятелството, че никой не е отправял запитване както до правосъдното министерство, така и до кабинета на премиера.


От синдиката признават, че не са правили запитване, но нееднократно по време на срещи с "отделните нива на компетентност", представители на Синдиката са обръщали внимание на въпроси свързани с договорите за централизирани доставки на хранителни продукти заради завишените цени на доставяните стоки, "качеството" и нереално високите цени на служебното облекло, високите цени на телефонните услуги, предоставяни на лишените от свобода, което е и основната причина "за стремежа на лишените от свобода да ползват нерегламентирано мобилни телефони". По част от тези проблеми били взети и мерки.


От синдитата посочват и че подкрепят всички мерки срещу пресичане на корупцията, но смятат, че по верме на реформата в цялата система медиите и неправителствените организации трябва да имат достъп до местата за изтърпяване на наказания, което да гарантира, че обществото ще знае какво става "зад високите стени".


На заседание на управителния съвет на синдиката в началото на септември ще бъде внесено за разглеждане предложение за подкрепа исканията за законодателни промени от страна на синдикалната федерация в МВР и за внасяне на предложение в правосъдното министерство за увеличаване на заплатите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK