Диана Ковачева: Министерството на правосъдието не трябва да се намесва в процеса на Тодорова

Министърът на правосъдието Диана Ковачева

© Анелия Николова

Министърът на правосъдието Диана КовачеваНе бива по никакъв начин изпълнителната власт да влияе на решенията на съдебната. Моят прочит е, че препоръката е да бъде оставено изцяло в ръцете на съда решението и включително Министерството на правосъдието да не се намесва по никакъв начин".


Така правосъдния министър Диана Ковачева разтълкува пред БНР препоръките на Международната комисия на юристите, която в понеделник призова "компетентните държавни власти" да осигурят на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова гаранции за справедлив процес и защита от по-нататъшен тормоз.


"Не само в закон, но и в практиката съдебната власт трябва да е свободна от всякакво влияние, заплаха или намеса... Затова организацията препоръчва процес за обжалване на уволнението в съответствие с международните стандарти... да бъде защитена съдия Тодорова от по-нататъшен тормоз."
Днес Диана Ковачева заяви, че в никакъв случай не разпознава Министерството на правосъдието като адресат, към който са насочени очаквания за действия в становището на международната организация.


"В момента всичко е в ръцете на съда. Аз смятам, че всеки има право на безпристрастен процес. Има висящо производство и аз лично не смятам, че трябва да имаме някакви съмнения в справедливостта на съда. Министерството на правосъдието няма как да участва в този процес, аз лично го следя, той ще бъде достатъчно публичен. Мисля си, че не бива да имаме очаквания за липса на гаранции на справедливост", убедена е министър Ковачева.


Ковачева предпазлива в коментара си на информацията, че заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) и шеф на Наказателното отделение Петя Крънчева е забавила мотивите по почти всичките си присъди от началото на 2011 г. досега.


Според правосъдния министър решението на ВСС да не разглежда проблема със забавянето на делата на съдия Крънчева и това да бъде оставено на следващия съвет е правилно. На въпрос дали не е трябвало така да се процедира и със случая на съдия Мирослава Тодорова министър Ковачева отговори, че може би така е трябвало да се случи.


"Връщайки се назад, човек би могъл да открие различни пътища за решаването на различните проблеми, но така или иначе този случай е факт", заяви още министърът.


"Във всички случаи темата за дисциплинарната практика на ВСС е много важна. Мисля си, че голяма част от съдиите имат притеснения, че поради прекомерната си натовареност по-голямата част от тях наистина имат забавяния на мотиви с месец, два, три. Онези случаи, които за мен са драстични, са като има години забавяне, тъй като става въпрос за забавено правосъдие и накърняване правата на гражданите. Никой съдия и никой прокурор не бива да има имунитет в случаите, когато наистина е нарушил закона и има толкова сериозно забавяне", заяви Диана Ковачева.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  що, само вътрешното ли може?

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело

  Диана Ковачева е пешка на Цецко Милиционерски...

  Всъщност не точно пешка щото предполага знания относно играта шах които Цецко не притежава...може би по скоро 8ца коз от белот-а.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Аз смятам, че всеки има право на безпристрастен процес.

  Ти добре смяташ , ма Туй не мое...И всъщност за какво ни е това министерство ,като от него явно нищо не зависи...Даже в състемата на правосъдието и правораздаването..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Весело

  Не пипайте Петя Крънчева! Тя е приятел на нашия човек и е много добър съдия. Говори си с мен преди да произнесе всяка присъда.

  Цв.Цв.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Никога не е късно да станеш за резил!Защо ѝ трябваше да става министър и маша на цв.цв.?

 6. 6 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Отново бездарни опити на юристката без един ден стаж в съдебната система, да замаже грубите и безцеремони попълзновения на министъра на Цветанов в делата на съдебната система.
  Когато Международната комисия на юристите отправи справедливи критики към изпълнителната власт в България, тя едва ли е имала пред вид конкретно Министерството на правосъдието.И ако Ковачева успява да забаламоса в някаква степен българската публика, едва ли ще успее да стори това по отношение на международните правителствени и не правителствени организации.

 7. 7 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Изказването на Диана Ковачева,че Министерството на правосъдието нямало да се се намеси в процеса срещу Мирослава Тодорова е смехотворно,след като и децата в България знаят,че именно изпълнителната власт и нейните протежета в съдебната система инспирираха и реализираха покушението върху председателката на Съюза на съдиите в България.

 8. 8 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-лошото в тая работа, е че един орган ще решава вътрешни проблеми по обществен почин!

  "Истината е винаги посредата!"
 9. 9 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Невероятно, безгранично и прозрачно излявление на Министър Съдебна

 10. 10 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това е дебелоочие. Всички знаят, че точно изпълнителната власт започна да мачка Тодорова. Сега какво се обяснява като ученичка!?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 11. 11 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никой съдия и никой прокурор не бива да има имунитет в случаите, когато наистина е нарушил закона и има толкова сериозно забавяне", заяви Диана Ковачева

  Освен Тодорова има и едни по-равни

 12. 12 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Перхидролката е слугинаж на Цветанов.На всички е ясно,че Цветанов поде акцията срещу съдия Тодорова!Тази защо се прави на ощипана?!Владимира Янева има десетки забавени дела,но е недосегаема,защото е семейната приятелка на Цветанов и също негов слугинаж!

  4itatel
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Весело

  Да,това е територия на МВР и всякаква външна намеса е нежелана/от Цветанов/

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  В полицейските държави Министерството на Правосъдието е в подчинена роля на МВР.

 15. 15 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  То и ВСС не трябва да се намесва във вече съдебния процес във ВАС, ама в тая държава държавниците спазват закони както дяволът чете Евангелието.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 16. 16 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Добре че има снимка към статията,иначе все едно че чета тъпотийте на Цецо.Тази блондинкане беше ли нещо полезна някъде някому или ниското и IQ e гаранция за министерското и кресло.

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  "компетентните държавни власти" да осигурят на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова гаранции за справедлив процес и защита от по-нататъшен тормоз.
  Това е задължение на "компетентните държавни власти" по отношение на всеки и според Конституцията,и според Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи,Харта на основните права на Европейския съюз .
  А как се връзва от една страна МП да не се намесва,от друга в министъра да изразява мнение,което повтаря позицията на страна в процеса-последния абзац .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK