Община Пловдив спира тролеите, ще ги замени с автобуси

Община Пловдив спира тролеите, ще ги замени с автобуси

© ДневникОбщина Пловдив ще развали договора с "Градски транспорт" в частта за тролеите. Причината е неизпълнение на договорените маршрути, съобщи зам.-кметът на града Александър Държиков, цитиран от БТА. По думите му липсата на тролеи ще бъде компенсирана с промяна на маршрутите на дублиращите ги автобусни линии.


Данните от проверката на междуведомствена комисия, съставена от служители на община Пловдив, КАТ и РДНСК, е установила, че по осемте тролейбусни линии в Пловдив се движат по 6 тролея на ден при 50 предвидени в договора. Оказало се също, че фирма "Градски транспорт" изпълнява едва 26 на сто от договора за тролеите. Съгласно клаузите той може да бъде разтрогнат при изпълнение под 70 процента.


Установени са четири критични места в Пловдив, където жиците на контактната тролейбусна мрежа висят по-ниско от допустимото. Те са по булевардите "Васил Априлов", "Коматевско шосе", "Цар Борис Трети" и "6-ти септември".


В седемдневен срок фирма "Градски транспорт" трябва да ги поправи, препоръчва междуведомствената комисия. Проверката беше назначена след инцидент на 10 август в Пловдив, при който почина 42-годишна жена, след като бе ударена от скъсана контактна тролейбусна мрежа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK