Веселин Марешки строи "Либерален алианс" с листовки в аптеките си

Веселин Марешки строи "Либерален алианс" с листовки в аптеките си

© Спас СпасовВарненският бизнесмен Веселин Марешки, който е и собственик на едноименната верига аптеки днес обяви, че след парламентарните избори догодина партията му "Либерален алианс" ще е трета политическа сила.


"В следващия парламент ще има четири групи. Те ще са на ГЕРБ, БСП, "Либерален алианс" и ДПС", обясни на специално свикана пресконференция Марешки, който от края на юли е герой основно в спортните новини, след като стана собственик на "Локомотив" (Пловдив) - решение, за което по собственото му признание го убедил лично премиера Борисов за 5 минути.


Днес той обяви, че неговата партия щяла да е единствената алтернатива на съществуващото в момента политическа статукво, а на изборите догодина щял да си яви като пряк конкурент на формацията на Меглена Кунева "България на гражданите". "Според нашите проучвания г-жа Кунева няма да може да прескочи изборната бариера, каза Веселин Марешки. Изобщо, как си представяте, че хора като нея и Даниел Вълчев, които бяха "изгонени" от политиката, като принадлежащи към НДСВ, сега отново ще влязат в нея. Няма как да стане това".
Марешки стана известен с арогантното си поведение по време на изборите за местна власт през миналата година. "Вярно ли е, че по време на кампанията, мъртво пиян, фъфлейки, 25 мин. ме държа на телефона и ме пита... дали няма да се откажа в негова полза?" Този въпрос той зададе на опонента си Кирил Йорданов по време на телевизионен диспут, предаван на живо от Канал 1 на БНТ. "Няма данни за частично увреждане на черния ми дроб... алкохолно. Няма данни за каквито и да е било психични и соматични увреждания", отговори Йорданов и заведе срещу Марешки дело за клевета. То завърши с писмено извинение от бизнесмена към кмета и обяснението, че думите му били провокирани от напрежението, натрупано по време на кампанията.


"Щеше да стане много весело!"


Пак по време на кампанията преди кметските избори миналата година гръмна скандала с двуетажната къща, която Марешки построи върху пясъка на плаж "Кабакум" във Варна, на който е концесионер през фирмата на съпругата си. По документи постройката се води преместваем обект, а предназначението й е обявено като "фитнес клуб". Тъй като цената за час тренировка е 100 лв., а "комплексната услуга" фитнес плюс масаж 10 хил. лв. единствените клиенти на клуба са самият Марешки, семейството и приятелите му.


В началото на август къщата беше инспектирана от министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. "Ама това преместваем обект ли е? Според мен това не е преместваем обект", възкликна Павлова при вида на постройката. Тя коментира и табелата "Privаtе club" (Частен клуб), поставена върху къщата, като заяви, че е абсурдно постройка на плажа, обявена като частна, да е предназначена за обществено ползване.


От РДНСК тогава обясниха, че строителството върху пясъчната ивица е станало с разрешението на администрацията на кмета на Варна Кирил Йорданов.


Ден след проверката табелата "Privаtе club" изчезна, а проверката направена и от Комисията за защита на потребителите не откри никакви нарушения.


По време на днешната си пресконференция Веселин Марешки каза, че при посещението на министър Павлова във Варна е бил в столицата, за да празнува двадесетата годишнина от основаването на аптечната си верига. "Ако бях тук щеше да стане много весело!", каза още той. Проверката, за това дали вторият етаж от къщата му е законен или не Марешки коментира така: "Нека да видим, как ще приключи всичко. Аз обаче така и не разбрах защо ще трябва да махна евентуално втория, а не първия етаж? Като е така ще стане един по-висок първи етаж и това е!".


Фитнес + масаж = 10хил лв.


По повод цената от 10 хил. лв на ден за фитнес и масаж в частния му клуб бизнесменът заяви, че няма представа, какво точно представлява услугата, но тя се извършвала с много скъпа апаратура и от много квалифициран персонал.


"Има фитнес, преди това масаж, след фитнеса пак масаж, място за почивка след фитнеса, за приготвяне на коктейли, персонал, който да обслужва тези хора. Всичко това е много скъпо като инвестиция, обясни Марешки. Може само един човек да дойде в годината, но ние сме длъжни да предоставим висококачествена услуга".


По думите на бизнесмена във "фитнес клуба" му работят трима души, а стойността на инвестицията в него е около 100 хил. евро. Въпреки това той не бил притеснен от липсата на желаещи да ползват услугите му.


"Трябва да има разнообразие. Естествено, ние можем да поемем някакви загуби. По същия начин не от всички лекарства, които продаваме печелим, но ги поддържаме като асортимент. Преценили сме, че трябва да направим фитнес на плажа, след това се е оказало, че идеята не е удачна...това е!", заяви в типичния си стил на поведение Веселин Марешки. След това уточни, че в момента обмисля варианти за промяна на предназначението на постройката.


"Аз съм Веселин Марешки"


На журналистите във Варна Веселин Марешки раздаде и карта за "Допитване", която в продължение на 15 дни в края на юли е разпространявал във всички 200 аптеки и още 30 обекта, които притежава.


Старата максима гласи: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ", гласи началото на текста от листовката и продължава: "Аз съм Веселин Марешки и открито отказвам да бъда безучастен. За това посочвам фактите, които не мога да търпя и са по моите сили и умения да променя".


По-нататък в текста на допитването Марешки твърди, че държавата има нужда от медикаменти по-евтини с 30 до 70%, добро здравеопазване, достъпно лечение, борба с монополите, намаляване цените на горивата чрез по-ниски акцизи, отхвърляне на споразумението за защита на авторските права в интернет АСТА, силна енергетика и подксрепа на проекта "АЕЦ Белене" и отговорно съхраняване на т.нар. "сребърен фонд".


Листовката предлага възможност за регистрация на симпатизанти и членове на "Либерален алианс" като според Веселин Марешки до момента от тази възможност са се възползвали около 60 хил. души. По думите му 20 хил. от тях са заявили, че искат да станат симпатизанти на партията му, а други 4 хил. са вече нейни членове. Нови данни за резултата от партийното строителство в "Либерален алианс" щели да бъдат обявени през октомври.


За пръв път Веселин Марешки проблесна на политическата сцена през 2001 г. Тогава по време на парламентарните избори той издигна кандидатурата си за независим депутат, но участието му в кампанията се оказа провал. Две години по-късно като водач на листата на партия "Българска социалдемократическа партия" Марешки стана общински съветник. Вторият опит на бизнесмена да атакува парламента беше през 2005 г. Този път той водеше варненската листа на "Федерацията на свободния бизнес - Съюз България", но отново не успя да преодолее изборната бариера.


В зенита на общественото внимание Марешки избухна едва от трети опит през 2007 г. Тогава само за няколко месеца той успя да превърне аптечната си верига в добре структурирана система от политически клубове и атакува оттам второто място в изборите за кмет на Варна. В предизборната кампания през 2007 г. Марешки успешно тества поразяващия ефект на едно от най-неконвенционалните си оръжия. Изборите съвпаднаха с учителската стачка, а бизнесменът обяви, че  подкрепя каузата. В знак на солидарност със стачкуващите учители той започна да раздава "помощи" от по 100 лв. на всеки с обещанието, след като спечели изборите, да изплати на всеки от протестиралите по още 500 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK