Комитет на ООН критикува България за необжалваемите устройствени планове

Общият устройствен план на Царево предвижда застрояване на няколко хиляди декара по южното Черноморие, в границите на природен парк "Странджа". Това бе причината преди няколко години общината да инициира заличаването на парка в съда, което бе спряно с парламентарна забрана. Миналият месец Върховният административен съд спря делото срещу ОУП-а с мотив, че по закон крайната заповед за плана е необжалваема, макар че същият съдебен състав преди години даде ход на делото.

© Юлия Лазарова

Общият устройствен план на Царево предвижда застрояване на няколко хиляди декара по южното Черноморие, в границите на природен парк "Странджа". Това бе причината преди няколко години общината да инициира заличаването на парка в съда, което бе спряно с парламентарна забрана. Миналият месец Върховният административен съд спря делото срещу ОУП-а с мотив, че по закон крайната заповед за плана е необжалваема, макар че същият съдебен състав преди години даде ход на делото.Комитетът за прилагането на Орхуската конвенция към ООН подготвя критики към България заради пропуски в достъпа на български граждани до правосъдие по екологични проблеми. Това съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България". Черновата на предстоящото становище, което екоорганизациите очакват през септември, бе публикувана миналата седмица на сайта на Орхуската конвенция.


Конвенцията, ратифицирана от България и в сила от 2004 г., касае екологичната демокрация - достъпа на граждани до информация за околната среда, гражданското участие във взимането на решения по такива въпроси и достъпа до правосъдие по екологични проблеми. Конкретната критика към държавата е за силно ограничените възможности да се обжалват по съдебен ред застроителните планове в България (общите и подробните устройствени планове). По българския Закон за устройство на територията общите устройствени планове не могат да се обжалват, а подробните могат да се жалят само от "съседи" на урбанизирания парцел.


Причината за подготвяното становище са жалби на българските активистите за ограничен достъп до правосъдие от българските съдилища, подкрепени с няколко знакови природозащитни казуса. Сред тях е и сега продължаващият процес срещу Общия устройствен план на община Царево. Две паралелни дела бяха заведени от Асоциацията на парковете в България срещу плана: срещу положителното решение за екологичната му оценка от министерството на околната среда и срещу финалната заповед, с която е одобрен от министерството на регионалното развитие.
След като в края на 2010 г. Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България за лошата екооценка, министър Нона Караджова оттегли положителното решение за нея и това дело бе прекратено. Другото обаче бе спряно миналият месец от тричленен състав на Върховния административен съд с мотив, че по Закона за устройството на територията заповедите за ОУП не подлежат на обжалване. Същият състав на ВАС година по-рано допусна това дело, въпреки разпоредбата в ЗУТ. Асоциацията на парковете обжалва определението на съда пред петчленка и развръзката по него предстои. Ако устройственият план, който предвижда застрояване на хиляди декари по южното Черноморие, бъде оставен в сила, това ще е парадокс – по закон той трябва да стъпва на положително становище от екоминистерството, а такова вече формално няма.


Друг аналогичен случай от последните години, бе приемането на общия устройствен план на ски центъра Перелик в Родопите (т.нар. проект "Супер Перелик"). Проектът, предвиждащ изграждане на 200 км. ски писти под връх Перелик и община Смолян го одобри, без да е получил екологична оценка, в нарушение на националното и европейското законодателство. Въпреки това, българският съд първоначално остави плана в сила и едва след заплаха от Еврокомисията с дело в съда в Люксембург, той бе отменен от общината.


Подобен бе и случаят със ски зона Банско. През 2006 г. екоорганизациите заведоха съдебно дело срещу изменението на устройствения план на зоната, но то не спря реализацията на проекта. Впоследствие министър Нона Караджова назначи проверка, която установи, че площта на зоната е с 65 % повече от разрешеното по концесионния договор за нея с фирма "Юлен". Тогава съдът отново се позова на забраните в ЗУТ и отхвърли жалбите на екоорганизациите, че община Банско е одобрила промяна в устройствения план на зоната в нарушение на концесионния договор.


"Липсата на граждански контрол и чувството за безнаказаност в органите на местното самоуправление са довели през годините до презастрояване, замърсяване и увреждане на природната среда. Това се наблюдава в курорти като Слънчев бряг и Банско, което силно влияе върху качеството на туристическата услуга", заявиха от природозащитните организации.


От екокоалицията призоваха управляващите да приведат националното законодателство, конкретно Закона за устройство на територията, в унисон с международните стандарти за достъп до правосъдие - "Така ще се даде възможност на гражданското общество да контролира всеки опит на уязвимите за корупция общински администрации да позволяват застрояване в нарушение на обществения интерес".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Всички виждат, че си опропастяваме природата, а нашите управленци на местно и национално ниво гледат само парата!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2627 Разстроено

  "...чувството за безнаказаност в органите на местното самоуправление..." - пука им от ООН-то, ТЕ са били, са и ще бъдат НЕНАКАЗАНИ, защото са ОПравници в опетнената НИ държава...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Трябва преди избори да се поиска от партиите, които участват, да дадат обещания за някакви промени в областта на екологията. И разбира се, да има после граждански контрол на тези партийни обещания.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 4. 4 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 442 Гневно

  Ще видите как Лукашенко ще прилапа и "Камчийските пясъци".Всичко е договорено с Боко и никой в тази държава няма да си мръдне пръста за да ги спре!!!Позор!

 5. 5 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Съд и мафия, мафия и съд. Мафия и мафия.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 6. 6 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 497 Неутрално

  това е пътят на демокрацията, само активното гражданско участие може да спаси природата и гражданските ни права, хора събудете се, бъдете по-активни, не очаквайте, че някой ще свърши цялата работа вместо вас.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 7. 7 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Още една природна трагедия приближава, след изнасянето на архитектурните постижения от "Люлин" и "Надежда" в Банско, Слънчев ад, Несебър и т.н, наред е Странджа

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 8. 8 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#5] от "donchoquihote":

  Става въпрос за точно обратното - ограничени възможности за обжалване на административни решения в съда. А в случая мафия може да се нарече общинските/държавните/ власти.

 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ами какво да кажем за безпрецедентното разпореждане с нещастната ни Столица - улици се затварят, трамваи се изместват, тунели се прокопават, градинки се "рехабилитират" на всеки две години, и т.н. и т.н.
  Без никой да пита живеещите в съответните райони.
  ЗАЩОТО ОСНОВНОТО ЗА "УПРАВЛЯВАЩИТЕ" НИ РАЗБОЙНИЦИ Е ДА ПОХАРЧАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ.
  Като пълнят гушките на приятелчетата си (и си прибират комисионните, разбира се).

 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  К'во ООН, к'ви екоорганизации?!? Тук няма закони! Тук не действува международното право! Тук действуват законите на мафията- омерта и смърт за неспазване на първата! Главният- капо ди тутти капи, е министър председател в момента! Това не оневинява предишните убийци на българската природа и народ! Те са същите само, че го играеха малко зад декора! Не помогнем ли ние обикновените граждани, като се вдигнем на бунт и дядо Господ неможе да ни помогне! Те иначе са една страхлива, долна, мерзка пасмина! От яд, в момента не мога да изброя всички епитети, които трябва да им се лепят винаги и навсякъде!!!!! Боклуци, боклуци- това са управляващата мафия в РОДИНАТА ни!!!

 11. 11 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Разстроено

  [quote#3:"Марин"] обещания за някакви промени в областта на екологията[/quote]
  Тях закони не ги спират, камо ли обещания !

 12. 12 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "Другото обаче бе спряно миналият месец от тричленен състав на Върховния административен съд с мотив, че по Закона за устройството на територията заповедите за ОУП не подлежат на обжалване. Същият състав на ВАС година по-рано допусна това дело, въпреки разпоредбата в ЗУТ."

  Явно мизата междувременно се е качила.

 13. Дреме му на Булгарбаши за някакви си критики,пък и не ги разбира/единствено "Конкрчулейшън" иска да чува.../

  Боли ме от овчедушието на хората...
 14. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  Не си прав !Констатацията е следната:
  "Липсата на граждански контрол и чувството за безнаказаност в органите на местното самоуправление са довели през годините до презастрояване, замърсяване и увреждане на природната среда." - ПРЕЗ ГОДИНИТЕ!

  Така, че аз си мисля- след критиката, ще има мерки и не какви да е , а точно съответстващи на ситуацията.
  И тъй като всички партии, видяха ,че срещу природозащитниците ,не може да се варви, бързо бързо ще приемат необходимите закони!
  Действайте !Мутрите маже и да имат пари ,но и те са на привършване, както и подлогите им продажните съдий.
  Действайте ние сме с вас!

  Поздравления Енчев за статията!

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да бе да":Дано така да стане!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Просто нашите управленци са говеда! Без изключения! Има нещо което куца в Конституцията, не може до такава степен властта да деребейства!
  И лайняните медии да мълчат и треперят!

 17. 17 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 966 Весело

  Тъй си се запенил , че малко времената / глаголните/ не си оправил.

  [quote#16:"shumkar"]властта да деребейства[/quote] Сега ???
  или
  [quote#16:"shumkar"]властта да деребейства[/quote] Толкоз години до сега?

 18. 18 Профил на Иван Христов
  Иван Христов
  Рейтинг: 447 Неутрално

  За съжаление "Милен Енчев" беше уволнен от Дневник.
  Жалко е няма повече да можем да четем качествените му статии

  Евала г-н Енчев за изчерпателните и информативни статии, които написахте през годините. Надяваме се скоро да ви четем в друга медия!!

  https://www.behance.net/patriotbg
 19. 19 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван Христов":

  вярно ли? жалко за в. Дневник...

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK