Голям, чудесен, велик е денят на откриването на втория лъч на метрото в София

Лентата е важна част от церемонията

© Николай Николов

Лентата е важна част от церемониятаГолям, чудесен, велик ден - надпреварваха се официалните гости на откриването на втория лъч на метрото в София. Там, където тоталитарният лидер Тодор Живков е направил първа копка на тунел от НДК до хотел "Хемус", днес е метростанция "Европейски съюз".


Благодарност и радост за избора на името на една от спирките по новия лъч изрази председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, дошъл специално за рязането на лентата на един от големите европейски инфраструктурни проекти. "Това е велик ден за България и за София", каза той пред 800 подбрани гости за откриването. Церемонията беше на станция "Сердика ІІ" в административния център на столицата. Дадените 476 млн. евро от Европа, което е 50% от финансирането на проекта, ще направят трафика в столицата по-бърз, по-сигурен, а икономиката ще бъде ускорена, добави шефът на еврокомисията.


Премиерът Борисов и всички официални гости първи изпробваха чисто новите руски мотриси и се насочиха към "Европейски съюз"

© Николай Николов

Премиерът Борисов и всички официални гости първи изпробваха чисто новите руски мотриси и се насочиха към "Европейски съюз"


"Това е демокрацията", заяви пред събралото се множество премиерът Борисов, който взе думата след госта. Той изрази надеждите си Барозу да продължи да му пише "Аз обичам България", защото  "такива проекти като метрото са самочувствието на нацията". "Ние не мрънкаме за пари в Европейския съюз, в пъти повече усвояваме пари от европейските фондове", добави министър-председателят специално за опозицията отляво.
Борисов насочи поглед и към бъдещето - децата, които "не бяха виждали какво е метро, какво е магистрала, сега тези деца, които ще израснат, това няма да им прави впечатление".


Фотогалерия: Откриване на втория лъч от софийското метро >


"Днес София ликува, а България се гордее", даде тон на церемонията президентът Росен Плевнелиев. Той поздрави хилядите строители, проектанти, инженери, които са положили денонощен труд за метрото. "Грандиозният успех в неговото изграждане е символ на модерна, успяваща, можеща европейска България", каза още той.


Строителството на метрото по думите му започва преди 45 години, а идеята за магистрала "Тракия" е на 48 години. "Няма нищо случайно, че това са проектите в мечтите на българите от няколко поколения", каза Плевнелиев, но подчерта, че проектите са получили тотално ускорение и успешна реализация в последните години.


Миг на радост от свършеното

© Цветелина Белутова, Капитал

Миг на радост от свършеното


"Ръководството на София, правителството и лично министър-председателят показват, че имат политическа воля, ясни приоритети за организация на националната инфраструктура", отбеляза президентът.


Кметът Йорданка Фандъкова предложи директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев да стане почетен гражданин на столицата. Плакети ще получат и всички, допринесли за втория лъч на метрото.


Нова скулптура на станцията "Европейски съюз" скрепи вечната дружба на София с Брюксел

© Николай Николов

Нова скулптура на станцията "Европейски съюз" скрепи вечната дружба на София с Брюксел


Официалните лица първи изпробваха и чисто новите руски мотриси, с които се придвижиха от "Сердика ІІ" до "Европейски съюз" между хотел "Хемус" и НДК. Там беше открита и нова скулптура с автор  Митко Динев. Желязната и висока около 3 метра пластиката изобразява европейската валута, поясни министърът на културата Вежди Рашидов.


Очаква се премиерът Борисов и председателят на ЕК Барозу да подпишат договор за строителството на още две спирки със спестените пари от строителството на втория метродиаметър. Една по продължението на "Цариградско шосе" - "Интер експо център" и още една спирка след бул. "Джеймс Баучер", която да е 2.5 км. нагоре.


С хорце започнаха празненствата по откриването на метрото

© Георги Кожухаров

С хорце започнаха празненствата по откриването на метрото


Докато официалните лица режеха лентата, около станцията "Сердика 2" беше пълно с хора. Те разглеждаха открития музей на обновеното ларго. Археолозите работеха пред тях. Изложба показва как е вървяло строителството на метрото. Пряснозасадените цветя са полети, а около Министерския съвет е старателно почистено.


Празненствата за метрото започнаха още от сутринта. За доброто настроение на поканените 800 гости и журналисти се погрижиха от ансамбъл "Филип Кутев". Станциите ще са отворени за гражданите в 14 часа, като само този полуден пътуването по втория лъч - от "Надежда" до "Джеймс Баучер", е безплатно.


Премиерът Борисов беше благоразположен спрямо журналистите

© Георги Кожухаров

Премиерът Борисов беше благоразположен спрямо журналистите


За финал на големия ден общината е организирала концерт пред НДК. Още от вчера "Екоравновесие" е прибрало бездомните кучета наоколо. Паметникът "1300 години България" е обезопасен. Подлезът е ремонтиран, а станцията готова да поеме потока от зрителите довечера.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK