Екоминистерството замрази трайно строителството на Камчийски пясъци

Екоминистерството замрази трайно строителството на Камчийски пясъци

© Анелия НиколоваЕкоминистерството отново забрани строителството в черноморската местност Камчийски пясъци заради екопроцедурни нарушения. Със заповед от 23 август, подписана от зам.-министър Евдокия Манева, министерството спира реализацията на големия курортен проект "Иновативен комплекс Камчия парк" до провеждане на нова процедура за екооценка.


Заповедта е издадена заради изтичащата днес временна забрана на министър Нона Караджова за строителство в местността. Това беше втора поредна забрана за срок от 1 година на министъра, с което максималният срок за такова превантивно задържане на строителството по Закона за биологичното разнообразие, бе изчерпан.


Мотивите за решението са, че мястото попада в мрежата защитени зони "Натура 2000", но въпреки това през 2008 г.,община Долни Чифлик е одобрила двата подробни устройствени плана за проекта без задължителната оценка за съвместимост със съответната "Натура" зона. Двата застроителни плана са имали само стандартната екологична оценка.
Сега инвеститорите трябва да поръчат оценка за съвместимост на проекта с местните защитени зони - "Камчия" и "Плаж Шкорпиловци", които опазват ценни местообитания като дюни, и "Комплекс Камчия" за дивите птици, гласи заповедта. Проектът стана причина за наказателна процедура срещу България за нарушението на европейското екозаконодателство. Новата заповед на министъра вече е в сила, тъй като по Закона за биологичното разнообразие, обжалването й в съда не спира изпълнението й.


Проектът "Камчия парк", е на четири фирми, притежавани от австрийската "Райфайзенбанк": "Мет Риъл истейт", "Мирта инженеринг", "Бета форест" и "Рийс интернешънъл". Консултант на фирмите е бизнесменът Тодор Батков.


Допреди 6 години местността беше защитена територия, с много по-строг режим от защитените зони на "Натура". По искане на една от фирмите обаче - "Рийс интернешънъл", през 2006 г. Върховният административен съд създаде прецедент, заличавайки защитената местност. Фирмата бе придобила със замяна терените близо до брега, като дюните и пясъчните ивици на държавата бяха оценени като последна категория земеделска земя – най-евтината. Част от проекта за курорт на фирмата попадаше в границите на местността и съдът счете, че липсата на прецизна координатна граница в заповедта за обявяването й (от 80-те години) е основание да заличи защитената територия.


Оттогава природозащитните организации настояват за обявяване наново на "Камчийски пясъци" за защитена местност (със строга защита по Закона за защитените територии). Вместо това, екоминистерството определи нови защитени зони. Една от тях още не е официално обявена - зоната за защита на местообитания 'Камчия".

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Трайно,трайно,колко да е трайно,винаги ще има разни "мозъци",които ще искат да бетонират де що има!

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Весело

  Добра новина! Дано наистина да е трайно!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Освен Камчия друг незастроен район е Шкорпиловци, който го спрягат за "втория Слънчев бряг". С огромен плажен потенциал е Шкорпиловци. Кога ли ще го застроят и него?

  Има ли живот след демокрацията ?
 4. 4 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Браво.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 5. 5 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 450 Неутрално
 6. 6 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До тук добре! Дано трайно се откажат и "инвеститорите"...

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Проектът "Камчия парк", е на четири фирми, притежавани от австрийската "Райфайзенбанк": "Мет Риъл истейт", "Мирта инженеринг", "Бета форест" и "Рийс интернешънъл". Консултант на фирмите е бизнесменът Тодор Батков."
  Щом прочетеш кой е консултанта,забранате е задължителна.

 8. 8 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 506 Гневно

  Само като ви набухат с точилката разбирате ей!!!!

 9. 9 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "mediator37":

  Преди 5-6 години бяха се наточили да строят (изрязаха дърветата зад пътя). Местните казваха че ще бъдат хотели за баровци. Искали и рифа да махнат заради джетовете. Олигофрени. Обаче ги спряха някакси. Сигурно не са си платили достатъчно. Иначе Шкорпиловци е рай, ако търсиш тишина и спокойствие.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 10. 10 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 11. 11 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дано тая забрана да е без "дребен шрифт"!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#9] от "Long One":

  Шшшт, да не чуят братушките, че отиде

 13. 13 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хайде на море на Камчийски пясъци и дано песачинка на хвръкне от страхотните дюни още много години.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 14. 14 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Плажовете на Камчия и Шкорпиловци са фантастични, но единият вече е руски (като пристанището на Росевец), а другият да го пази Господ от булгаристански мутро-инвеститори.

 15. 15 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом и Върховният административен съд е намесен, явно далаверата е много дебела. Тази дива мутризация по черноморието, с активната помощ на обективния български съд, ни доведе до този африканско-ориенталски политически имидж.

  "Истината е винаги посредата!"
 16. 16 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 450 Весело

  Е от време на време това правителство върши и нещо положително!!! След поредица от измами по придобиването е добре "инвеститорите" поне веднъж да ударят на камък! Или пък са отказали да платят поредния рушвет

 17. 17 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  Е, едно браво заслужават Екоминистерството!
  То и по Бай Тошово време не бяха ги толкоз оцвъкали!
  Дано имат разума всички за напред да устискат тези два района да си останат девствени и красиви!

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Лош Борисов, лош! Магистрали може, а едно комплексче за нашите хора - не може...

 19. 19 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "shumkar":

  Да, наистина и аз установих че на плажа на Камчия почти няма българска реч, но пък по-чисто и подредено и сигурно място едва ли има на българското черноморие. Ако руснаците поддържат такъв ред (да им се ненадява човек), ами нека строят, всъщност те не са спирали да строят през целия август шест крана се виждат над гората. За щастие не строят коптори като на слънчев бряг, несебър и обзор (ужасно място), пазят гората, сградите са на километър от плажа. Никога не съм харесвал братушките, но това което видях на Камчия това лято ми допадна. Разбира се остава неприятното усещане че уж си си у дома, а наоколо само руснаци, а и това че българи не могат да наемат стаи и апартаменти в построените от тях сгради. все едно си изгонен от собствената си държава. Но за това трябва да "благодарим" на продажния измамник Ники Василев, на инвестиционния фонд управляван от жена му докато той беше министър и на корумпирания бивш кмет на Москва Лужков.

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  А защо толкова пъти "Браво"?
  Там грее "Саниторно-оздравителен комплекс", собственост на бившия кмет на Москва- Лужков. Точно на устието на Камчия, със съответната строга охрана, недопускаща "чужди" лица, разбирай българи! Кое точно е за "Браво-то"?

 21. 21 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "province2001":
  Все едно си в руски анклав. Руски училища, целогодишно руски деца там учат, руски болници с руски персонал, скоро ще има и руски профсъюзни и песионерски домове с руски пенсионери, живеещи едва ли не целогодишно. А Русия все още не ев ЕС, така че не зная доколко отговаряме на изискванията за Шенгенското пространсто при условия, че руснаци се движат смвободно без всякакви ограничения.

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Или може да се строи или не може това МОСиВ трябва точно да може да дефинира и защити и в съда ....
  Бъзикането с инвеститорите, на каквото мирише поредното шоу, до нищо добро няма да доведе....365 дена ще минат като миг.... тогава какво ще измислят?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alexander97":

  Да, има го този момент, спираш на главната и веднага се приближава охрана, която любезно пита: "някакъв проблем ли има?" с което ти дава да разбереш, че трябва да се омиташ; решиш да поседнеш на беседките които са публични, на плажната алея и веднага някакви самотни руски майки с деца сигнализират охраната, че някой им бил седнал на беседката и охраната пристига, за да види какво става. Определено на Камчия има проблем, с достъпа. Все още са по-дискретни руснаците, но стават все по-настъпателни в защитаването на Камчия като "тяхна" територия. Но за това положение е виновен Николай василев, изобщо по-продажни мутри от царските трудно се намират май в политическия "елит", то не бяха хотелите на Милен Велчев в Равда и Несебър, на Миро Севлиевски в Ахелой, сделката на Никито Василев с Камчия, дворците на царя - царистите ни разказаха играта, а всички се спотаиха после и нищо, куче влаче диря няма туй то

 24. 24 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alexander97":

  Ти ходил ли си там , че приказваш?? - няма такова нещо - можеш спокойно да отидеш на плажа на к.к.Камчия - но това не са т.нар. и цитирани по-горе Камчийски пясъци!

 25. 25 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 672 Весело

  Нещо хубаво се случи днес

  rock n' roll is king!
 26. 26 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Всяко лято поне веднъж задължително посещавам курортния комплекс Шкорпиловци. Обикновено отсядам в бунгалата на единственият х-л Джордаш. Това си е чисто и приятно диво местенце, но за съжаление си стои неразработено - има 2 магазина за плодове и зеленчуци и няколко сергии за китайско бельо и плажни принадлежности. Тази година в горите край плажа видях поне 10 000 плажуващи в палатки. Това е ряя за хората с малко пари в джоба и за тези, които търсят природата.

 27. 27 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Иначе почти всяка година вървя пеша до Камчия по дългата 12 км. широка поне до 1 км. пясъчна ивица, която опира до резервата Лонгоз. Има страшно много километри през които не виждаш никакви човешки остатъци. Ходи гол, къпи се, прави каквото си искаш... И май е единственото такова място в България. Там можеш да останеш сам с природата. Там можеш да снимаш свободни корморани, да ловиш както миди, илария, калкан и попчета, така и лин, шаран, щука... Това е рая на земята. Там държавата единствено може да изгради път. Разбирам го Батков. Но не то подкрепям. Обиколил съм цялото ни черномория. На многто места има и диви места. Но толкова голямо диво място има само в този район - от Бяла до Камчия. Затова съм готов да сторя всичко, но да не се застроява тази територия.

 28. 28 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 557 Неутрално

  нищо не може да спре руската инвазия !!! ако искат - ще стигнат и до Шумен,кой ще им попречи ???

 29. 29 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Ненавиждам БАН-аджии. Мразя ТИМ-аджии. Тези идиоти заграбиха и заключиха врязващата се навътре в морето естакада на Шкорпиловци, по която ходехме да ловим риба. Даже сложиха и охранителна фирма да я варди от нас. Затвориха входа на естакадата с врати опаковани с бодлива тел, на които висят табели - охраняваме с ток високо напрежение... Направо нямам думи. И това е БАН който всяка година ми реве за пари. За кого и срещу кого ги искате тези пари бе помияри?

 30. 30 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Весело

  Абе вие така си викате, не било хубаво да се застроява. Ама идете го кажете на селяните в Несебър или Банско. Там едно време също е било дивотия и с хубава природа. Ама сега и на двете места хората не си знаят парите. И на двете места стандарта им се повиши щото си направиха незаконни курорти. Що в две места с еднакви дадености едните да си купуват нови колички и да не си знаят парите а другите да пасат овце? На кво основание ще позволяваме на едните да безчинстват а на другите ще им махаме пръст? Няма логика...
  Помислете и за този аспект.

 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Допреди 6 години местността беше защитена територия, с много по-строг режим от защитените зони на "Натура". " Върховен административен съд?! Натура 2000?! Тодор Батков- носител на най високият държавен орден?! Еко оценки?! Еко министерство?! Забрани?! Всичко това приятели, на какво ви прилича? Това си е чиста проба ПР акция и нищо повече! Сондират - докъде могат да стигнат, И за какво са ми "защитени територии в които ще се разпореждат чужденци?! Териториите, като Страшно смешният бетонен конгломерат Елените, Св. Влас, Сл. бряг, Несебър, Ахелой, не е ли достатъчен пример за това, какво не трябва да се прави в България!? Ей хора, какво трябва още да се случи за да ги спрем тези продажни "българи" - мутри?!???

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Още през 96 г. познат ми обясняваше как всичко от Калиакра до Резово ще стане бетонен комплекс. Мислех го за чалнат. Но картинката вече се запълва.....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дано наистина да е трайно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#2:"madagaskar"]Дано наистина да е трайно![/quote]
  Би трябвало да бъде окончателно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#14:"shumkar"]Плажовете на Камчия и Шкорпиловци са фантастични, но единият вече е руски [/quote]

  Не могат да си го турят в джоба и да си гоносят в Русия. Всичко останало е временно. Както и Росенец.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#31:"Гражданин"] Страшно смешният бетонен конгломерат Елените, Св. Влас, Сл. бряг, Несебър, Ахелой, не е ли достатъчен пример за това, какво не трябва да се прави в България!? [/quote]

  Хората защо не ходят на Шкорпиловци и Камчия, а в Конгломерата? Или планетата е населена само с олигофрени?
  Преди време взехме кола с шофьор и човека пита къде иска да отидем, ние "дай да отидем на някой плаж", на какъв? Един от нашите "на пуст, те са по-хубави", а човека му каза "ако бяха хубави нямаше да са пусти"!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Момчета, не се нервирайте. Строителството е замразено временно, докато се уталожат апаратните игри на руснаците с кръга Лужков. След това или ще има "Детский лагер имени Дзерджинского", или ТИМ ще строи Алея втора. И в двата случая парите са на едни и същи хора - ФСБ/Не е Формация студио балкантон/.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 38. 38 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Най-накрая добра новина! Най-накрая...

 39. 39 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Гневно

  Ако не ме лъже паметта , настоящият омбудсаман Константин Пенчев е подписал изваждането на Камчийски пясъци от Натура.

 40. 40 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Да, сегашният омбудсман, Константин Пенчев е един от екзекуторите на защитния статут на Камчийски пясъци. Той е един от многото. Като почнеш от тогавашния областен на Варна и свършиш с Върховен Административен Съд. Но всичко това нямаше да се случи ако не бяха фирмите на Райфайзен. Мислете дали да ползвате услугите им.

 41. 41 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#19] от "province2001":

  [quote#19:"province2001"]по-чисто и подредено и сигурно място едва ли има на българското черноморие. Ако руснаците поддържат такъв ред (да им се ненадява човек), ами нека строят, всъщност те не са спирали да строят през целия август шест крана се виждат над гората.[/quote]

  Абе приятелю, къде го видя тоя ред и тая сигурност. Аз ходих в Камчия и тази и предната година. Плажът целия е заринат в боклуци. На реката не са й коригирали коритото, както правеха преди години и плажуващите се къпят основно със сладка вода. Руснаците са си оградили плажа пред хотелите и там е само за тяхните гости. По плажа се разхождат руски военни амфибии и БТР-и, от които тече масло. Българите са изритани към бунгалата при скалите в бившите къмпинзи "Рай", Мечта...

 42. 42 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  По плажа се разхождат руски военни амфибии и БТР-и, от които тече нафта и масло. Българите са изритани към бунгалата при скалите в бившите къмпинзи "Рай", Мечта..По река Камчия пътуват само лодки на руски собственици. Рибарското селище е изчезнало. Вместо него на 1 км. нагоре по реката са построени луксозни дървени постройки с лъскави яхте пред тях. Иначе курорта си е по зле и от времето на соца. В центъра край реката си работят пак същите 2 - 3 малки ресторанчета. Старите почивни станции явно са си сменили собствениците, но са все така занемарени. Абе изобщо откраднаха ни най-хубавия курорт и скоро ще ни забранят изобщо да влизаме в него. Дупедавци.

 43. 43 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#42] от "proizvoditel":е, по-спокойно, поне няколко лъжи има в написаните от теб два постинга: няма никакви ограждения на плажа. слагаш си чадъра където искаш. За никакви руски амфибии не става въпорс, а за туристически корабчета превърнати в такива от един бивш морски пенсионер, който е направил супер мръсната кръчма Робинзон, в която има зайци, птици и пр. Не видях и след от мазут или мръсотия, аз по-чист от химически и битови отпадъци плаж по Бг Черноморието не съм виждал. Нито амфибиите, нито лодките по реката са руски, а това че руснаците изкупуват бунгала, къщи, почивни станции и де що видят - това е безспорно. Как да ги спрем и ак оги спрем няма ли да дойдат нашите бабаити и да направят същото, но на Камчия няма ограден плаж, за разлика от Русалка, Св. КОнстантин и Елана, Дюни и други мутроселища.

 44. 44 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#43] от "province2001":

  Кой е лъгал бе? Плажа нито се чисти, нито е охраняем. Има малка част охраняем плаж пред хотелите ограден с въжета. Ти пробвал ли си се да седнеш на техен шезлонг. Аз се пробвах, но ми казаха, че това са шезлонги само за гости на хотела. Българин нямало как да стане гост в техните хотели. В оградения с въжета охраняем плаж няма как да си си сложил чадърчето. Иначе плаж голям, но неохраняем. А амфибиите са с вериги, отпред са монтирали малко оръдие, а на корпуса пише "РЕСТОРАН". Влиза направо от плажа и вози руски туристи до един див плаж в посока север. Направил съм им и доста снимки. Един ден видях 3 различни амфибии. И не става въпрос за мазут, а за моторно масло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK