Здравното министерство "недоумява" защо лекарите от психиатричните болници се оплакват

Здравното министерство "недоумява" защо лекарите от психиатричните болници се оплакват

© Цветелина Николаева, КапиталЗдравното министерство заяви в съобщение до медиите, че прави всичко по силите си за подобряване на условията в психиатричните болници в страната. От ведомството подчертаха, че "буди недоумение" защо лекарите недоволстват, след като очевидно се  търсят решения на проблемите с участието на самите болнични ръководства. Не бивало  в обществото се създава невярната представа, че министерството не прави нищо.


Позицията на институцията е провокирана от вчерашния призив на държавните психиатрични болници за спешно финансиране на перото поради липса на лекари и възможност за адекватни грижи за психично болните в страната. По време на среща между директорите на всички 12 психиатрии директорът на психиатричната болница в Раднево д-р Тодор Толев заяви, че ако не се отпуснат средства, лечебните заведения ще се принудени да пускат болните, защото условията не са безопасни нито за тях, нито за медицинския персонал.


"Когато персоналът е по-малко от онова, което гарантира безопасност на пациентите, тогава ние сме задължени тези пациенти да ги пускаме, защото в едно затворено психично отделение с 30-40, 50-60 пациенти с тежко увредено психично състояние, ако бъдат оставени сами, оставям на вашата фантазия за това какво ще се случи. В този случай отговорност носим ние. Аз нямам законовото право да накарам лекар или сестра, или санитар да работи при условия, при които не може да осигури живота и сигурността на поверените пациенти, пък и на персонала", заяви психиатърът и допълни, че пациентите са толкова много, че ако бъдат пуснати, могат да "залеят" цяла южна България.
Според здравното министерство всички проблеми са наследени от предишни ръководства. "Проблемите на държавните психиатрични болници са сред въпросите, с които новият екип на министерството е ангажиран още от първите седмици на своето управление. Не е вярно, че МЗ не предприема действия за решаването на проблемите".


От ведомството изтъкват, че финансовото състояние на тези лечебни заведения  вече е било обсъдено и ресорният министър Десислава Атанасова е информирала в лични срещи всеки от директорите на такива болници за възможностите за капиталови разходи през 2012 година. "Разяснено е, че МЗ прави допълнителни разчети с оглед увеличаване размера на възнагражденията в 12-те болници за сметка на собствени ресурси, тъй като в бюджета за тази година разходи за увеличение на възнагражденията не са предвидени", подчертават от ведомството.


Допълнителни възможности давал и Норвежкия финансов механизъм, в който една от одобрените приоритетни области била тъкмо психичното здраве. "По този механизъм има заделени сериозни средства не само за подобряване на материално-техническата база на психиатричните болници".


Освен това, министерството било напълно наясно, че възнагражденията в държавните психиатрични болници са изостанали през годините и в тази насока досега не са предприемани никакви действия. "При обсъждането на Колективния трудов договор в отрасъла (който бе подписан с месец закъснение заради спорове,  бел.р.), ведомството ясно е заявило, че тези възнаграждения е необходимо да достигнат фиксираните нови нива, разписани по този договор".  Атанасова  казала категорично, че управляваното от нея министерство е гарант, че това ще се случи.


"Всички тези факти доказват, че здравното министерство търси в атмосфера на диалог и прозрачност всички възможности за решаване на проблемите на държавните психиатрични болници", завършва съобщението.


В разпространената информация няма споменати конкретни цифри за финансовите намерения на министерството.По време на срещата между психиатрите ситуацията беше илюстрирана от директора на болницата в Раднево така: "Един лекар в психиатричната болница в Раднево обслужва около 80 пациенти, а една медицинска сестра на смяна трябва да се грижи за стотици болни. Така е и в останалите 11 държавни специализирани заведения. Много от специалистите напускат, защото заплащането е много ниско - 500 лева получават лекарите, по 400 медицинските сестри, а обслужващият персонал - минималната работна заплата".

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5565 Неутрално

  за калинките на гроб всичко е недоумение !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Случайно познавам един-двама души, които бачкат в психодиспансери и недоумявам коя част от фразата "няма пари" е непонятна на министерството.

  Нашето хуманно общество отдавна е отписало "лудите", а министерството е уловило настроението и го изпълнява безжалостно.

  Едно време поне са ги бесели на площада, а сега ги оставят да се мъчат.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  То и аз недоумявам как герберастите може да са толкова неподправено некадърни, ама ей на - мен никой не ме пита.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Предишната министърка Бочето я беше намерил на разклона за Търново, а тази май на разклона на 4-ти километър в столицата, където е най-голямата психиатрия в България.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  "..Здравното министерство "недоумява" защо лекарите от психиатричните болници се оплакват.."
  Щото и психиатрите са луднали от тъпите им решения. В здравното моностерство правели "всичко по силите си". Ми явно толкова са им силиците.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1098 Весело

  От ведомството подчертаха, че "буди недоумение" защо лекарите недоволстват, след като очевидно се търсят решения на проблемите с участието на самите болнични ръководства

  Ахахаха ,че вие мое ги търсите тия решения сто години...От обстановката днес и сега недоволстват..Да не би да не са прави..Ма с тоя кълвач дето го сложиха там , не се очаква да разберете..Това министерство стана Министерство на популизма и ПР а....

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Работят в опасна за здравето среда и около им - само луди. Как да не се оплакват??? Да бачкаш в нещо подобно на форум на "Дневник", ама невиртуално и тет-а-тет с оцъклените психари... не си е работа, а стрес. Иначе пари си имат.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на mahler
  mahler
  Рейтинг: 371 Неутрално

  те много неща недоумяват,
  но най-много недоумяват как може хората да са толкова глупави, че след като са ги избрали веднаж да ги искат втори път...

 9. 9 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#4] от "sqrt":

  Не, не я е намерил на 4-ти километър. Уверявам те, че сред психиатричните пациенти такив гьон-суратлък рядко се среща и повечето от тях са хора далеч по-мили и симпатични от работещите в болниците психиатри, нежели пък от екземплярите в държавната администрация.

 10. 10 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И аз недоумявам как тиквата и социопатчето са на свобода,да не говорим за психиатрите.

 11. 11 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Важно е да изясним нещо - "ТеШката Артилерия" ли недоумява или некое друго недоразумение от здравното?

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 12. 12 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Само човек, който хал-хабер си няма от ситуацията в психиатриите, може да недоумява. Жалкият дневен оклад държи болните пермаментно гладни. Жалкото заплащане на санитерите прави щата постоянно незает или бива запълнян с приходящи от околните села - които са добри, когато трябва да се фиксира възбуден болен (това значи да се върже с каиши), но са непригодни да обгрижват хората с ментални проблеми. Санитарите бият и пребиват душевноболните, а лекарите си затварят очите, защото няма желаещи за тази работа. сестрите използват санитарите за физическо насилие, защото лекарите гледат да си отбият дежурството и да не носят никаква отговорност. Лекарите пет пари не дават, защото жалката им заплата не оправдава усилията, които трябва да влагат, и всеки си докарва от частния кабинет. Към която пренасочва своите болни след като бъдат изписани. И тия калинки недоумяват? Ами идете в една психиатрия и постойте таом седмица - ще ви стане ясно какъв бардак е.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1292 Весело

  [quote#11:"monarchist"] "ТеШката Артилерия" [/quote]

  Не дойде ли от Русенската Психиатрия / ОДПЗС / където е била юристконсулт ?

  http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0219&n=19&g=

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Колеги, пускайте ги навън и им дайте адреса на Здравното Министерство: пл. Св. Неделя No.5 , да цунат ръка на другарката министър...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 15 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Това министерство недоумява, което е равносилно на липсата на възможности за проумяване.
  Министъра не пропусна възможността да се оправдае с предните ръководства. В септември месец информира за възможностите за капиталови разходи през текущата година. Следва обявяване на обществена поръчка и провеждане на процедура която може да отнеме време, така, че да стане 2013 и да обвиним директорите, че не са се справили.
  За мене обаче всичко е очаквано.
  Първия министър от това управление го набедиха за далавераджия и продъниха медиите как се борят с корупцията. Пропуснаха обаче да се извинят, когато съда го оправда.
  Заместника му го намериха на едно кръстовище да се усмихва и пие мляко.
  Следващия го "купиха" за да усмирят лекарския съюз.
  В резултат не знаеха колко струва това, което купуват.
  Последния "юрист" реши да лиши българите от документи за самоличност?!?!
  Получи заповед свисше да съобщава по радиоточката колко са поевтинели лекарствата!?!?!
  Е няма как да проумеят, когато някой друг трябва да свърши ъяхната работа.

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#13] от "Танас":

  Сигурно ли е,че е била юристконсулт,а не пациент.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Ами прави са в министерството, .... матрял, ... от кофтия матрял. Ти му прайш магистрали, копаеш му метро, ток от фотоволтаици и ветрогенератори му произвеждаш, от кризата го вадиш, като мокро коте, ... обаче, ... матряла му с матрял пак недоволен, оплаква се.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4257 Разстроено

  "Разяснено е, че МЗ прави допълнителни разчети с оглед увеличаване размера на възнагражденията в 12-те болници за сметка на собствени ресурси, тъй като в бюджета за тази година разходи за увеличение на възнагражденията не са предвидени", подчертават от ведомството."

  Що не каже другарката министърка и другарите партийна номенклатура в министерството,как така за НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ бързо бяха предвидени разходи за увеличение на възнагражденията,а тук нямало предвидено нищо ?
  Значи МОЖЕ да се пренасочат средства.
  А тук става въпрос за най-нещастните и онеправдани и от природата,и от обществото хора,като тези с психо проблеми.
  И откъде психиатриите ще имат собствени ресурси и постъпления.
  Да рекетират близките на болните за "дарения" ли намекват мъдреците от министервството ?
  Впрочем,всичко това показва колко ги е грижа управляващите за живота и здравето на МАТРЯЛА.

 19. 19 Профил на lans_armstrong
  lans_armstrong
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Етимологически и практически, за да се "доумява", трябва да има работещ ум!

 20. 20 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не бивало в обществото се създава невярната представа, че министерството не прави нищо.
  =========================
  Нищо не правите и нищо не сте разбрали-това в един нормален свят е достатъчно за уволнение! Вън от министерството, неграмотна и нагла сган!

 21. 21 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1954 Весело

  "буди недоумение" защо лекарите недоволстват..." - БГ ОПравниците си живеят в свой свят, който самите те не разбират, та какво остава да ДОумявят какво става в действителност!?

  Коментиране на анализираното, вече...
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  В България трябва спешно да се инвестира в психиатрии и старчески домове.Това е бъдещето на мат'рала

 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И аз недоумявам как подобно недоразумение с пилешки мозък може да заема поста Министър на здравеопазването.

 24. 24 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тая селска визитарка,недоумява не само какво е положението в психиатричните клиники,а въобще какво е положението в болниците.Затова на ляво и на дясно ръси глупости.,като например как ще се увеличат заплатите на медицинсите сестри с виртуални пари.Тъпанарка,но мат,ряла вярва,даже онзи ден един комшия ме попита от какво се оплаквам след като са ми вдигнали заплатата.Като му показах фиша където се мъдри голямат сума от 400 лева за 30 години трудов стаж,човекът се хвана за главата.

 25. Поне знам за кого НЯМА да гласувам...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 26. 26 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Какво са учудени? Че то не само работещите и ползващите тези болници, работят и се лекуват при неподходящи (меко казано) условия. В повечето болнични заведения нещата стоят по същият начин! Достатъчно е да се помръднат от София! Да строиш магистрали, когато народонаселението се топи като пролетен сняг си намирисва на геноцид!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 27. 27 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1098 Весело

  [quote#23:"neznaiko_2011"]И аз недоумявам как подобно недоразумение с пилешки мозък може да заема поста Министър на здравеопазването.[/quote]
  Не само мозъка..С тоя клюн...

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  [quote#12:"Вени Г."]Ами идете в една психиатрия и постойте таом седмица - ще ви стане ясно какъв бардак е.[/quote]

  Те веднъж да ги приемат... ех, размечтах се

 29. 29 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "Вени Г.":

  Абсолютно верни наблюдения. И това не е само и единствено защото няма пари. Ако имаше, щеше да е същото.

  Просто грижата за хората с психична болест изисква много малко болнично обслужване (само в острите състояния) и огромна инвестиция на време и ресурс в психосоциална рехабилитация, в различни терапевтични модалности и т.н.

  Само че психиатрите, които тъй жалят в момента, не харесват подобна перспектива, при която се боят, че ще изгубят част от влиянието си и то ще попадне в ръцете на социални работници, терапевти, рехабилитатори и т.н.

  Да не говорим, че тези други професионалисти в България се подготвят толкова зле, че истински не умеят да работят с живи хора, камо ли с раними такива, като ефекта от това е, че хватката на традиционната психиатрия се затяга още по-силно.

  Та, думата ми е, че рано или късно психиатричните институции в този вид, в който сега съществуват (Раднево, Курило, Ловеч и т.н) просто трябва да се закрият.

 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И да ги пуснат никой няма да разбере,нито лудите ще станем повече,нито те ще станат по зле,щом там нита ги хранят,нито лекуват.А тази с прическите само Бойко знае какво прави там,за всички останали това е необяснимо.

 31. 31 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И аз недоумявам как може немедицинско лице да се постави начело на здравеопазването, ама това е друга тема.
  Искам да споделя собствения си опит при сблъсъка с тази т.нар. психиатрична помощ. Миналата година открихме на дъщеря ми психичен проблем и за наше нещастие - в първия от 4-те сляти почивни дни около 24 май, направени за да може държ.служители да си отидат на почивка без отпуск, а за нас-работещите в здравеопазването е поредния дълъг уикенд с много дежурства и усилена работа.
  Като се върнах от 12-часовия ми работен ден веднага усетих, че нещата при нея са за психиатър, но нямаше къде да я закарам, в града няма психиатри, наскоро и двамата починаха.
  На следващият ден отидохме в дежурната психиатрия на близкия областен град, където ни предложиха веднага хоспитализация, но като видях в какъв коптор искат да оставят детето ми не позволих и си я взех вкъщи. Не искам да описвам какви ужаси видях там и при какви условия работят там хората, те не са виновни, но ако има отрасъл в здравеопазването, който да е в най-плачевното състояние, това е психиатричната помощ, оставена от "недоумяващите" ни управници в средновековни условия и финансиране.
  Както и да е, взех си отпуск и гледах сама детето през острия период и я водя на психиатър, който идва само веднъж седмично в 70-хиляден град, сега всичко е наред, но не ми се мисли какво правят обикновените хора, които не са мед. лица в подобна ситуация, психиатричната помощ в страната е някакъв абсолютен КОШМАР!!!

 32. 32 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  .....ние сме задължени тези пациенти да ги пускаме, защото в едно затворено психично отделение с 30-40, 50-60 пациенти с тежко увредено психично състояние, ако бъдат оставени сами, оставям на вашата фантазия за това какво ще се случи. ....
  ----------

  А моята фантазия какво може да се случи като ги пуснете?
  Но аз мога да "недоумявам"
  Чудно как в министерството "недоумяват".

  .

 33. 33 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 521 Неутрално

  психиатриите са се едно при епидемиа да не се прави профилактика а да се засилват болествотворните фактори
  а богатите с парите ходиат на психолози които ги предпазват да не показват психичните си проблеми и как да се владеиат
  например полициата се бори с престьпността а по телевизиите дават само филми за престьпници и после кои какьв параноиден шизофреник е

 34. 34 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#24:"neznaiko_2011"]Като му показах фиша където се мъдри голямат сума от 400 лева за 30 години трудов стаж,човекът се хвана за главата. [/quote]
  Точно! Увеличават се на хартия!
  Оня ден имаше медицински съвет и шефа направо си го каза:
  "Нема увеличение...По трудов договор ни се дигат заплатите, ама се реже ДМС!"/при нас все още го има/.
  Просто казано, дали е в левия или десен крачол, все тая...
  Не ми се мисли за болници с дългове...
  А не медицинския персонал е още по-зле!
  320 лв! След вдигане на МРЗ.

  Ама пред публиката, дигнаха заплатите на лекарите!
  Divide et impera!
  Типичен подход за мутромилиционери...


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 35. 35 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 526 Гневно

  Министерството "недоумява" защото в него има бакали , а не практикуващи в безобразни условия , лекари по призвание ...

 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#31:"Marie_4"]И аз недоумявам как може немедицинско лице да се постави начело на здравеопазването, ама това е друга тема.[/quote]
  Аз пък мисля,че точно немедицинско лице трябва да бъде здравен министър.За да се отреже,ако е възможно пъпната връв на Министерството с безсрамното лекарско съсловие.Но пък да бъде лице,а не задник,както е в случая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK