Шефът на енергийния холдинг: Залежите в Черно море могат да направят България играч на газовия пазар

Шефът на енергийния холдинг: Залежите в Черно море могат да направят България играч на газовия пазар

© ReutersАко България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух" (в Черно море - бел. ред.), мисля, че оттук насетне всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия." Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР днес изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов.


Той допълни, че ако се оправдаят очакванията за количеството залежи в находището, което ще бъде проучвано от международен консорциум от френската компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол", България ще може да разчита на 25-30 години независимост от газови доставки.Цените на горивата скачат в целия свят


Горивата поскъпват в целия свят - така Михаил Андонов коментира медийните публикации от последните два дни, според които в края на следващата седмица се задава ново поскъпване на горивата. "Цените на борсите се повишават и влияят на цените на дребно. Всичко е вързано. Няма как България да остане остров и да не се повлияе от тези изменения на цените на международните пазари", каза шефът на енергийния холдинг. 


По думите му българското правителство взима адекватни мерки, за да излезе от тази ситуация. Като той посочи, че от 1 октомври има вероятност цената на газа да се намали с 1-1.5%. "Всичко, което правим, го правим за доброто на икономиката на България", декларира Михаил Андонов. .Договорът за проучването беше подписан в сряда. Той предвижда проучването за нефт и конвенционален газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" да трае 5 години, като бъдат направени два дълбоки сондажа – на 5000 и 6000 метра. "Надеждите за "Хан Аспарух" са големи, тъй като в непосредствена близост, но на румънска територия, бяха открити предполагаеми залежи за 84 млрд. кубични метра газ" (близо 30-годишното потребление на България), коментира през седмицата в. "Капитал Daily". 


Според Михаил Андонов проучването създава доста притеснения на всички доставчици на газ в България и тези, които искат да транзитират суровината през страната, защото, ако находището опрадвае очакванията, "България ще стане доста сериозен играч на пазара на газ и ще бъде 100% независима от всички останали доставчици".


Шефът на енергийния холдинг декларира, че технологията, която ще се използва при проучването - дълбоководен сондаж, няма да нанесе екологични щети нито на аквакултурите в Черно море, нито на крайбрежието. 


Сондажи и в Южна България


За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, съобщи пък Би Ти Ви, като се позова на информация от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.
Пусни видео


По данни на телевизията първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от т. нар. нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища.


"Има такива изследвания, правени на територията на Турция, в близост до блока, който сега ние проучваме, и се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се, прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок", казва Делян Добрев.


Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 млн. евро. Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.

Коментари (269)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  Абе що не вземете първо да ги намерите тези нефт и газ, пък тогава да почнете да се облизвате и точите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Никакъв играч няма да става България, щот тия блага се разпределят между няколко човека.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 3. 3 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Спокоен съм. Дори да разработим находището, ще стане като с зърното- шепа предатели ще го изнасят и след това ще се оправдават с пазарите и международното положение, защото плащаме все едно си го внасяме от другия край на света. И тук ще се повтори.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Когато Бог иска да накаже някой му взема ума!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Весело

  Най-после. Сега вече всички българи ще работим петролни шейхове. По цял ден ще си клатим краката и ще гледаме Бат Боце как реже ленти. Ще работят виетнамците.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Вариант 1 :
  Кой превари той ще натовари.
  Румънците са по - напред и могат да го смукнат като стой та гледай докато нашите с тия забрани после отмяна на забрана се чудят къде са добре, че им набиха канчетата та да вървят където трябва.
  Вариант 2 :
  БЕХ иска да си излъска имиджа на фалирал монополист / НЕК /та белким някой купи книжата които ще емитира а падежа пак ние ще го платим или нашите деца и внуци.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 440 Весело

  Нали произхождаме някъде от Персия, то си ни приляга да имаме пертрол и газ, и да сме играчи на пазара....
  Само и само да не работиме и да щракаме с пръсти

 9. 9 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  А дано..Ама надали...Първо властимащите ще го окрадат и дадат на кръговете около тях и второ , като дадещ нещо на концесия си плащащ после..От златото да не забогатяхме , я..В Бъгария всичко което по света носи огромни печалби и дивиденти на държавата ,приключва или на огромен минус или на незначителна печалба..Справка НЕК..Мако остава да фалира..Те такова нещо и в Бутан нема..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  "...като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи..." - едва ли "големите" играчи, ей така, на добра воля, ще ни приемат сред тях. Зависи май на кого ще се цаним, а и дано е на по-голяма цена!

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Големи играчи ще станем, няма що ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ох Боже и кого точно се опитват да залъжат с тези клишета?!? България ще стане "енергиен играч" в една друга паралелна вселена. За справка вижте Казахстан, където в момента се копае и има огромни залежи от нефт.. всичко, което ще хванат е 16% от залежите и то при положение, че влагат собствени средства..
  Винаги ще ни клатят силните, но дано поне ни пускат малко по кранчето да се радваме и ние..

 13. 13 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Екологична катастрофа при село Костена Река Шумеско
  http://www.youtube.com/watch?v=EQSFINtQFR0&feature=share

 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добро пожелание...остава да се случи.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Няма лошо, нека пробваме как е между Големите енергийни.

 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1439 Весело

  Вредно е!!!!!!!! Не сакън!!!!!!! Вредни на екологията , икономиката , раждаемостта , международното положение и най-вече на здравето и живота ........ ама на тия от Позитано 20.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Защо винаги чижденци трябва да ни вадят газа и петрола и да ни препродават водата под формата на концесии? В черно Море ще плащат от 2 до 30% от печалбата, което не е много! Друг пример- Софийска вода има разход от 2ст. на м3, а ни го продава 70-100 пъти повече! Не може ли сами да си вадим газа и нефта и сами да се погрижим за водите си?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...."концесионното възнаграждение за държавата би достигнало около 30 % от добития газ,".....
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/08/29/1897028_bonus_ot_80_mln_lv_vzema_durjavata_za_novoto_tursene/

  Не всичко ще е за нас.И не веднага.

 19. 19 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "~":

  Щото ние нямаме технологията и парите да си го копаем сами. То ако е така лесно всяка една държава, където има залежи ще си прави сондажите сама, ама нямат технологията за това, а компаниите не искат и да я продават, щото ще останат без работа

 20. 20 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#17] от "~":

  Можем, ама не ни дават.

 21. 21 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#17:"~"]Не може ли сами да си вадим газа и нефта и сами да се погрижим за водите си?[/quote]
  Не - не е демократично .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 22. 22 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 486 Неутрално

  ше почнем и износ , даже опек ше ни канят, ше си направим и Газбром /да не се дървим излишно/

 23. 23 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 636 Весело

  Охаа!
  Почвам да копая !
  Ако не излезе - знае се - нова тоалетна!

 24. 24 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "~":Големите приятели от ЕС и Чичо Сам не са съгласни с твоето предложение,да знаеш.Концесията на златното находище в Челопеч вади злато за 3 милиарда долара годишно от които Концесионната такса е 0,75%.Смятай.Трябва да имаш топки за да водиш самостоятелна политика по отношение на природните богатства,иначе могат да намерят всякакви поводи да пратят малко самолети за утвърждаване на демокрацията.Примери колкото искаш.Неоколониална държава, с неоколониална администрация.

 25. 25 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да не би да смятате, че добива на газ/нефт е най-лесното нещо на света?!? Отиваме с рибарската лодка в Черно море, пускаме маркуча и газа хуква.. Години ще са необходими само за сондажа, а след това ще трябва още толкова време докато потече. Правят се платформи и специална инфраструктура. Както казах технологията е изключително скъпа и дори да имаме пари пак няма да ни я дадат да я използваме, за това въобще е невъзможно да се говори ние сами да си експлоатираме находищата. Въпроса е колко ще хванем от находищата, а в нашия случай ще хванем по-ниска цена на газа - евентуално, което си е чиста порногрфия

 26. 26 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Весело

  Нека си обещаем , че ще бъдем големи играчи и да приключим с този коментар ...

 27. 27 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Абсолютно! Това за момента си е чист популизъм! Не е случайно това изказване точно във времена, в които цените на енергоносителите излитат в небето.....за мен усилията трябва да бъдат насочени не към хипотетични залежи на енергоносители, а към нещо реално - например към все по-ниска енергоемкост на живота като цяло. защото дори и да има газ в морето, изваждането му ще започне най-рано след 6-7 години, а по това време една започнала днес политика на намаляване на енергоемкостта вече ще е дала резултат...и тогава този газ ще е не животоспасяващ, а просто допълнителна печалба...

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Искам журналистите от Дневник да потърсят и споделят отговорите на следния прост мой въпрос.
  Находищата съвпадат ли с трасето на Южен поток?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#21] от "zmii4e":

  за много по-дребни поводи наистина Европейски народи са се вдигали на бунт! В края на 19-ти век напр. чехите се вдигнали на бунт защото пивото им имало лош вкус! Което принудило властимащите да извикат майстор-пивовари от Германия, които да оправят вкуса на бирата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И АКО ГИ НАМЕРЯТ ... БЕНЗИН 3,50лв , ГАЗ 2,00лв ....защото сме богата нация !!!!!!!!!!

 31. 31 Профил на moshe...nick
  moshe...nick
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Във футбола е известно правилото :
  "Всички играят, накрая печелят германците".

  В "енергийния пазар" на Европа :
  "Всички държави откриват огромни находища на своя територия, накрая всички вземат газ от Русия".

 32. 32 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Абе този верва ли си? Или ни смята за малоумници. При наш дял на добития газ от 3 до 30 % ( ако го има и още ако достигнем 30 %) каква независимост? Та Тотал могат да си го продават където искат и на каквато цена искат.
  Вервайте....

 33. 33 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Рибата още в морето, а тук вече поръчват виното и салатите за вечерята с риба......

 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tombstone":Можем, ама не ни дават. "---------Те само форумните недоносляци си мислят че ще печелят и от веригите магазини и от златния Дънди Прешъс! Печеливши от всички концесии са само и единствено КОНЦЕСИОНЕРИТЕ! Останалото са мечтииииииии! Останалото са илюзииииии! Останалото са малко мъни за чиновника уредил концесията!

 35. 35 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Още първите коментиращи казаха това, което и аз си мисля: Един ден поредният наш държавник- подлога ще удари подписче и цялата кирия от нашия газ ще иде в лапичките на чужденците, а ние- народът български ще духаме супата- дълго и продължително.

  Има ли живот след демокрацията ?
 36. 36 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Още първите коментиращи казаха това, което и аз си мисля: Един ден поредният наш държавник- подлога ще удари подписче и цялата кирия от нашия газ ще иде в лапичките на чужденците, а ние- народът български ще духаме супата- дълго и продължително.

  Има ли живот след демокрацията ?
 37. 37 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак ли Румен Овчаров ще действа в името на народа.?! Великият енергитик.
  Той писа преди време как бил обещал на жена си да я заведе в Бразилия по случай сребърната (златната?) сватба. И го изпълни.
  Сега ще трябва да икономисва за следващото танго!
  Нещастник!
  Това са синовете на старата номенклатура. Най-важното е баща ти да е крал кашкавал от изедниците в селските мандри!

  The best way out is always through Robert Frost
 38. 38 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 583 Гневно

  ,,... България ще може да разчита на 25-30 години независимост от газови доставки,,

  То голям период от време тия 25-30 години бе компир!?!
  Направо Алексей Милер ще дойде да спи на изтривалката на Боко от страх пред ОГРОМНОТО находище!

  Баси ,тия играят култовия филм ,,КИТ,, на живо! !

 39. 39 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "mediator37":Дори не предполагаш,колко си прав.Неистовите усилия за унищожаване на науката и изгонването на знаещите и можещи хора навън,най-накрая даде резултат.Това обаче е нищо пред ,това което тепърва ни предстои.

 40. 40 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#31] от "moshe...nick":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  адски точно...........ха-ха-ха

 41. 41 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1054 Весело

  [quote#0:"Статията"]"Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух" (в Черно море - бел. ред.), мисля, че...[/quote] Първата думичка в изречението малко ме притеснява. Но това като го комбинирам с вчерашното обещание за чудеса от Цецко, ех тогава, тогава, предвиждам такъв живот, че само си викам дано, дано, дано

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 42. 42 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не ги разбирам тия работи. Търсят газ, но може да избликне от дълбините и нефт в морето. Както в Мексиканския залив и Бритиш Петролиум. Тогава туризъмът ни загива. Не е ли това една руска рулетка?

 43. 43 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#41] от "DrAvalanche":

  Точно! Това ще да е чудото на ЦЦ!

 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1383 Весело

  Така, такааа, рибата още в морето те обаче сложили тигана на котлона.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Весело

  Толкова глупости накуп отдавна не бях чел. Шефа на БЕХ да си гледа НЕК-а и енергийните проекти защото явно си няма никакво понятие от геоложко проучване. Никакво находище не е открито, а той вече определя България като играч на газовия пазар. Дилянчо и той не остава по-назад с алабалистиките за перспективно находище в Югоизточна България. За цялата повече от 30 годишна история на сеизмичните проучвания за нефт и газ в България там такива не са провеждани и причината е пълната безперспективност на района. Не знам какви са тези 24 находища на газ в Турция. Ако е така тя би трябвало да изнася газ, а не да внася. Имам подозрението че става въпрос за шистов газ, но нарочно не го споменават заради мораториума. И накрая начина по който се разяснява на публиката вибросеиза, като камиони предизвикващи вибрации е направо умилителен.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#7:"Танас"]Румънците са по - напред и могат да го смукнат[/quote]
  Това вероятно е някаква много законспирирана шега? Защото има едно нещо наречено "депресионна фуния" или "cone of depression" което определя какъв е максималният радиус на областта от която се засмуква. Зависи от много фактори основно от проницаемостта на скалите но приблизително можеш да го смяташ няколко стотин метра.

  Затова са и тези гъсти гори от нефтени кули в началото на 20 век когато нямаше съвременните технологии. В днешно време с въвеждането на хоризонталното сондиране и омразният фракинг го поразредиха но пак можеш да вземеш каквото има в радиус до 2-3 км не повече.

  Като имаш предвид, че цената на сондаж в морето е около 10 пъти по-висока от тази на сушата никак не ми се вярва да видя на румънската граница гора от сонди само за да ограбят подло газа ни. Отделно че за разлика от шистите това са "куполен вид" месторождения и номера там е образно казано да улучиш върха на планината.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 47. 47 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 438 Любопитно

  Много лиги са изтекли покрай този газ , много са се наредили на опашката да краднат парченце от тортата...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А дано Господ е българин...

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 50. 50 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":

  Джули,нищо не си прочела:
  "Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух" (в Черно море - бел. ред.), мисля, че оттук насетне всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия." Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР днес изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов.

  Ето още,Джули,и това е от статията:
  Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища.

  "Има такива изследвания, правени на територията на Турция, в близост до блока, който сега ние проучваме, и се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се, прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок", казва Делян Добрев.

  Надява се Андонов да открият в същия блок,в който са открили от румънска страна.
  Добрев също говори за проучвания в Турция,не за добив.
  Тиганът бил сложен,рибата била в морето,пък после шепа хора щели да се облажат,ала-бала и др. форумни дивотии.

 51. 51 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2151 Любопитно

  Дано да не намери нещо,да се захапят руснаците за...

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#1:"Храбър"]Абе що не вземете първо да ги намерите тези нефт и газ, пък тогава да почнете да се облизвате и точите![/quote]
  +1

  Това е поредната глупост, подобно на онази че имаме газ от шисти за 300г. Има си етапи на проучването и чак след тях може да се говори за запаси и то за очаквани които никак не е сигурно дали ще се потвърдят от експлоатацията.

  Забелязал съм, че колкото по-голям началник е толкова по-големи глупости говори докато на върха вече е с КПД на глупостта 100%

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 53. 53 Профил на Венета
  Венета
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#45:"Julian Mall"]Никакво находище не е открито[/quote]
  Ама не си май много убеден?
  Тая информация е в резултат от дългогодишни изследваня, сондажи, наблюдения за киселинност на води и т.н. и не се среща из форумите за да си ги говорим така ангро - туке има туке нема.

 54. 54 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Весело

  Знаех си аз, че сме на първо място в света по-всичко! И така ето вече за една нощ сме не само играч, а основен играч на газовия пазар Да живее другаря живков, смърт на империализма!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 55. 55 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":
  Абе кратуно проста, ти прочете ли статията?

 56. 56 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2151 Весело

  [quote#8:"mahler"]Нали произхождаме някъде от Персия, [/quote]


  Каква Персия? Ти ни изкара роднини с иранците Прабългарите са дошли тук от Централна Азия
  Сядай си - 2!

 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#50] от "ret":
  "Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух"....

  Рети, как четеш горното като вече открито находище на което само трябва да се докажат запасите или че тепърва ще се търси находище на газ каквато е реалността в момента?
  А относно Делянчо, той наистина не говори за находище но за перспективи в един абсолютно безперспективен район за конвенционален нефт и газ.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Весело

  До коментар [#55] от "shumkar":
  Не, бе интелекте извънземен. Чакам от такива като тебе да ми я разяснят.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#57] от "Julian Mall":

  Ами има едно "ако" бе,Джули.Освен това румънците откриха там бе,как по-точно да ти го обясня,да ти го нарисувам ли?
  И какво пак отваряш дума за Тракия,турците са проучили,имат газ до границата ни,Добрев казва"Разбира се, прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок".
  Ако са те разочаровали и двамата под тая статия,сърди се на ежедневието си,не на хората,че са го казали.

 60. 60 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1653 Весело

  До коментар [#17] от "~":

  Ми фащай лопатата и давай. То е като компирите.

  Аз имам предложение. Ако след толкоз приказки стане както обикновено (нищо или нещо много малко) поне тримата издрънкали най-много глупости да бъдат публично линчувани. Все едно на тях не може да им дойде акъла. Но поне за назидание на останалите. Всъщност практиката може да се разшири и за всички политици.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Разстроено

  Като чета повечето коментари дотук, разбирам, защо българинът (респективно българката) е черноглед песимист, Тома неверни със смачкано самочувствие и мрачно изражение на вечно обречен неудачник. Изглежда, през всичките тези 13 века винаги е имало хора, които са се грижили в душата му да не се появи и лъч надежда, пазили са му завет от зловредния полъх на оптимизма, дърпали са го надолу при всичките му опити да се измъкне от катранения казан. Правили са го от страх, да не би този балкански субект да смени чипа си, което би било крайно нездравословно за дребните им завистливи душички и ялова некадърност- в една България на ведри, уверени, усмихнати хора със самочувствие и оптимизъм за бъдещето те просто нямат място! Затова всеки лъч на надеждата трябва да бъде загасен още в началото, апатията и липсата на перспектива са богата хранителна среда за всички, които се чувствуват в свои води единствено в мътилката, блатото е техният рай!

 62. 62 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1653 Весело

  До коментар [#24] от "neznaiko_2011":

  3 милиарда. Ма компира. И не от находището, а от главите на родното матриял.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 63. 63 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#56] от "popovski31":

  Всъщност има много историци, които смятат, че коренът ни тръгва от този район - Персия. Наред с това прототипи на Мадарския конник могат да се намерят на много места из земите на Иран и в нея част на света, което е много показателно.

 64. 64 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#56:"popovski31"]Каква Персия?[/quote]

  Не сме дошли от там,само сме я владели.
  А на Бойко първо искам да му видя гърба,после газа.

 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#53] от "Венета":
  Не само находище но и проявление на газ не е открито.


  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1653 Весело

  До коментар [#32] от "Софианец2":

  Ъха. Метат го на гемиите и айде... И къде все пак биха намерили по-високи цени? Ако все пак измислят как да го прекарват.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 67. 67 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не знам дали да се радвам на тези новини или да ги посрещна със
  лек скептицизъм, че то в България никого нищо не се знае....

 68. 68 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#59] от "ret":

  Румънците "откриха" бая далеч от границата. Само дето комсомолчето и сие кретени карта не са виждали. А тая дето турците до нашата граница открили над 20 !!! находища може ли да я видим? Се па некъв линк ще има с радостната новина. А идиотите да предлагат на Украйна да строят съвместен терминал. Мноо са тъпи. Или те или нашичките. Бе може и двете, ма те не ни вълнуват.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 69. 69 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Типично по български - още на са заболи въдиците, но вече се карат кой ще яде шараните.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#59] от "ret":
  Рети, "ако-то" е дали ще успеем да проучим забележи "ГОЛЕМИТЕ ЗАЛЕЖИ НА НАХОДИЩЕТО". Те още и газопроявление не са открили, а говорят за големи залежи. Това че турците са открили на 24 места газ, не значи че имат 24 газови находища.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Колкото залежите на злато ни направиха играч. Когато раздаваш залежите си на чужди компании, срещу 4 % от добива няма как да станеш играч на какъвто и да е пазар при каквито и да е залежи. Продажните български политици ще подарят залежите от газ (при условие че ги има) на някоя американска компания и ще си купуваме газа от тях по цените, на които си го купуваме и сега. Ако не знаех какво обикновено се случва в България мисълта, че има газови залежи можеше да ме въодушеви, ама дори да има залежи от това България няма да спечели нищо.

 72. 72 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Весело

  Материялчетата как се радват на залежите от газ, гаче Бате им Боце и Вальо Правешки точно на тях ще им дадат паричките от газа
  Ми то си има за тая работа и Банка, и Цветелинка

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#17:"~"]Не може ли сами да си вадим газа и нефта[/quote]
  Няма проблем, като начало си купуваш една морска сондажна платформа на стойност $300-600 млн, освен това геофизична и всякаква друга апаратура хайде да го закръглим на милиард.

  Почваш да обучаваш хората с неизбежните грешки и аварии. Сега вече се затруднявам защото много ще станат парите. Но ще дам само един пример - когато ТИМ си поръчаха една нефтена сонда за скромната сума $15млн /това показва какъв клас е/ първата им работа беше на пристанището кранът да я изпусне. Освен това си наеха американци да ги обучават за скромната сума $1400-2000 дневно на инструктор. Какви аварии тепърва ще имат да правят с нея и колко ще им струват отделен разговор защото сондьори в България почти не останаха а с новобранци да сондираш дълбоки сондажи е твърде скъпо удоволствие /авариите/.

  Умножи това по още 10-15 специалности които се въртят около един сондаж и ще разбереш какво означава "сами да си го добиваме". Ако беше така лесно щяхме да го направим още по времето на социализма когато в това се наливаха наистина сериозни пари поне за мащаба на държавата ни.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 74. 74 Профил на Венета
  Венета
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#65] от "Julian Mall":

  Викаш няма нужда от изследвания, скъпоструващи проучвания, учени, експерти, технолози...
  Просто може заинтересованите да влезнат във форума на дневник и да те питат тебе - ти ще им кажеш със 100% сигурност къде има и къде нема. Тъй ли а?

 75. 75 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#73] от "Fred":

  Един умен човек!

 76. 76 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Страх ги тресе комунетата и петата колона...страх...да не би България да е енергийно независима от техния патрон Русия...и плач...смешен плач...

  bigman
 77. 77 Профил на kraz
  kraz
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#73:"Fred"] ще разбереш какво означава "сами да си го добиваме".[/quote]
  На мен ми изглежда лесно - като гледам отстрани?

 78. 78 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  С льохманите в БГ управлението едва ли ще станем играчи - по-скоро Тотал, ОМВ и Репсол ще си поделят играта.

 79. 79 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "~":

  Много хубаво питане. Ако някой се порови в дипломите и особено в стажа на енергийните „специалисти“ – от министъра, шефове на агенции, комисии, ДКЕВР, през всички специалисти в БЕХ, Булгаргаз, Булгатрансгаз и т.н. държавни енергийни структури, може би ще стане ясно. Капацитета им се простира до пускане на партенки, подобна на тази(за находища, вълшебни килимчета и пещери със съкровища) или наемане на консултанти да им дават акъл как да работят това, заради което получават заплати….. А, и да сключват тарикатски договори за зелена енергия!
  Нито един от малкото големи енергийни проекти в България(ТЕЦ „Марица Изток“, Когенерация Пловдив, Газохранилище Галата, модернизация на Чирен и т.н.) не е правен от български специалисти. Просто защото такива няма.

 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#74] от "Венета":
  Не, уважаема. След три години Тотал ще сондира и тогава всичко ще стане ясно. Три години не са малко и предполагам че еколозите ще се опитат отново да провалят всичко. Та ако наистина искате да имаме открито находище критикувайте всеки който е против търсенето и проучването на нефт и газ защото обичал природатата, а не финикийските знаци.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това са поредните герберастки скапани лакърдии. Не знам кой какво ще открива, ама докато тая сган е на власт ГЛАДЪТ И МИЗЕРИЯТА СА НИ В КЪРПА ВЪРЗАНИ!!!! И нека първо почнат да добиват и после да приказват.

 82. 82 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#73:"Fred"]Ако беше така лесно щяхме да го направим още по времето на социализма когато в това се наливаха наистина сериозни пари поне за мащаба на държавата ни. [/quote]

  Познавам човек, чиито екип е направил над 6000 (шест хиляди), сондажа по време на соца. А си спомням от ученическите си години проучванията за нефт и газ в северна България, на 500 метра от къщата ни бяха фургоните на "сондажиите", както ги наричаха всички.
  Та, по соца са правени много сондажи, включително и много сложни хоризонтални сондажи, повечето са замразени но още могат да бъдат открити из страната ни.

  ПП: Всички брътвежи за нефт и газ днес в България са аналогични на брътвежите за оръжието чудо в края на Третия Райх. Понеже всичко е засрано яко, хората започват да очакват чудеса, историческите закономерности обаче сочат, че чудото все не идва...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 83. 83 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Всички ние тук можем да преценим находищата само косвено - защото разбиращите от геология влагат пари. Значи рискът си струва.

  подпис
 84. 84 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Разбира се, прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок",
  Точно така, Деляне! не казвай "хоп", преди да си скочил, щото..оо Питай бат си Бойко как се правят тези работи!

 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#77:"kraz"]На мен ми изглежда лесно - като гледам отстрани?[/quote]
  Ако е хумор е добро По този повод неизчерпаемата мъдрост на народа ни отново е намерила какво да каже - "Ако занаят се учеше с гледане (отстрани) кучето щеше да е най-добрият касапин".

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 86. 86 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Кой ще ни даде на нас да имаме/добиваме и продаваме газ и петрол. Я си седнете на д.тата. И да се открие голямо количество ще го ползват големите. Ако не са руснаците ще са американците. Ако не слушкаме ще ни спретнат някакъв локален конфликт... я вътрешно недоволство я съседен въоръжен спор.
  Я по леко с дитирамбите.

 87. 87 Профил на titan4o
  titan4o
  Рейтинг: 426 Неутрално

  в България играчи няма,обаче картоиграчите станаха прекалено много...

 88. 88 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Колкото сме "играчи" на цената на златото от Челопеч, толкова и от бъдещия газ. Та той няма да е наш. Партенки.

 89. 89 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#83:"Иван К"]Всички ние тук можем да преценим находищата само косвено - защото разбиращите от геология влагат пари. Значи рискът си струва. [/quote]

  Не разбиращите от геология, а три конкретни компании, които трябва да оправдават очакванията на акционерите си. Всяко регистрирано находище и концесия повишават стойността на акциите на тези компании, затова дори да няма нищо в находището ни, факта, че са взели концесии води до увеличаване цената на акциите им...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 90. 90 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#70:"Julian Mall"]Рети, "ако-то" е дали ще успеем да проучим забележи "ГОЛЕМИТЕ ЗАЛЕЖИ НА НАХОДИЩЕТО". Те още и газопроявление не са открили, а говорят за големи залежи. Това че турците са открили на 24 места газ, не значи че имат 24 газови находища. [/quote]
  Джулка,кажи,че те боли от новината и да приключваме.
  Пак ти казвам,близо до нашата черноморска граница(не го слушай Цецо какви ги разправя) румънците откриха млрд куб м,нашата площ точно в тоя блок е над 2 пъти по-голяма,оттам идват и надеждите на Андонов.
  "Газопроявление" някой беше писал по-рано,че може да се установи от киселинността на водата,не случайно там са търсели в румънска територия.
  И защо да не значи 24 находища,на 1500м са проучвали,не е толкова скъпо на сушата на такава дълбочина?
  А бе,кофти е знам,но това е положението,едно време на Бъки не му дадоха комисионна за връзката с Гърция,затова и не се случи.

 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Може България да стане сериозен играч в газовия бизнес при две много важни условия,а те са:
  –залежите да са големи и да могат да дават години наред стабилни добиви и доходи
  –нашите управляващи да съумеят да получат най-изгодните от финансова гледна точка приходи за държавата от евентуалната експлоатация на тези находища/в това силно се съмнявам,защото години наред се запазва тенденцията нашите управници да подписват неизгодни договори/!

 92. 92 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  "България ще стане доста сериозен играч"....Вчера Ц.Ц ни обеща чудесни доходи в следващия ИМ мандат, днеска друг ни баламосва с големи находища на газ/а още не са почнали проучванията!? Това ЩЕ трябва да се изхвърли от употреба!


 93. 93 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Чета и не разбирам защо една част от форумниците приемат вестта за евентуално находище на газ като дълбоко скръбна.Мисля,че точно на този форум не е място да се изразяват политически пристрастия защото става дума за нещо,което касае цялата нация.Досега определението "пета колона" го приемах като задявка,но явно нещата са по сериозни.Вече вярвам,че има наети драскачи за насаждане на определени политически пристрастия.Що за българи?

 94. 94 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#92] от "dobrich":
  Всеки втори коментар е против управляващите..защо е така? Някой има ли си обяснение за този нелицеприятен факт? След като маистралата е почти готова, лъчите на метрото огряха половин София и нагоре, предстои увеличение на доходите на населението!? Какво искаме повече? Вместо да му се радваме на бат Бойко, всички му викат уууууууу, уфчар..рапон, тъпанар..не е редно така.

 95. 95 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#81:"jerry68"] ГЛАДЪТ И МИЗЕРИЯТА СА НИ В КЪРПА ВЪРЗАНИ!!!! И нека първо почнат да добиват и после да приказват.[/quote]
  Черногледец Храбър

 96. 96 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#93:"papadok"]Що за българи?[/quote]
  Българи,българи са по документи,на едните задните части са им в Русия,на другите в Драгалевци между теменужките.

 97. 97 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#94:"leon12"]Вместо да му се радваме на бат Бойко, всички му викат уууууууу, уфчар..рапон, тъпанар..не е редно така. [/quote]
  Ами радвай му се...кой те спира.

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#82:"petka"]Познавам човек, чиито екип е направил над 6000 (шест хиляди), сондажа по време на соца.[/quote]
  Явно не сте ме разбрали правилно. Като казах "ако беше толкова лесно при оциализма щяха да го направят" имах предвид сондирането в морето, на големи дълбочини, със съвременни технологии като хидравличен разрив и дълги хоризонтални сондажи с прецизен контрол на траекторията им в режим на реално време, обработване на призабойната зона, прецизна геофизика с компютърна обработка и още МНОГО други технологии които нямахме /и нямаме/ защото и руснаците ги нямаха и нямат.

  Радвам се че имате ниво на познания в сондирането доста над средното. Но тук става дума за качествено ново ниво на технологиите, нещо като прехода от радиолампи към интегрални схеми. С този занаят си вадех хляба 40 години от тях 25г го преподавах и знам какво говоря. В България в момента нямаме кадри, оборудване и технологии за проучване и добив в морето. Тепърва да ги създаваме ще бъде много скъпо /иска и време/ и едва ли си заслужава за едно месторождение където действително има перспективи но още не е ясно какви са те.

  По този повод използвам да кажа, че МНОГО ЛОШО впечатление ми направи, че в договора с Тотал са предвидени само 20,000 евро за обучение на наши кадри. Това означава, че напълно ще сме изолирани от тези съвременни технологии. В други държави /и то африкански/ имат изискването 30% от персонала да е от техни кадри тук нашите не се и сещат за нещо такова. Трябваше да се използва този момент за да се обучат наши кадри и да навлезем в тези съвременни технологии.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1653 Весело

  До коментар [#90] от "ret":

  Колко близко бе? Оставям настрана кой и кога го е открил. А дайте колко е близкото. Щото е до украинската, а не до нашата. Ма 100 км кво са за гениите от гроб? Слагат противогаза и айдееее. Шефа ша ги фръкне с вертолето (дето било грешно да се купи, ма не слиза от него). А тоя и комсомолчето мое и с гумена лодка да ги минат.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 100. 100 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#93:"papadok"]Чета и не разбирам защо една част от форумниците приемат вестта за евентуално находище на газ като дълбоко скръбна[/quote]
  Щото се страхуват да не се случи като със зърното - прекрасна реколта, много високо качество на материала и..като резултат получаване скок на цената на хляб/вместо очаквано намаляне/, нали? Българинът постоянно се сблъсква с лицемерието на хората с власт и затова не вярва никому! Герб трябва да докажат, че са част от народа си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK