Пациентите на болниците няма да чакат ред по новата методика на касата, обясни шефът й

. "Нека БЛС осмисли добре методиката, да се подготви и да направи нови предложения, готов съм за дебат с аргументи и факти срещу всеки от критериите, които сме заложили", каза директорът на НЗОК Пламен Цеков.

© Красимир Юскеселиев

. "Нека БЛС осмисли добре методиката, да се подготви и да направи нови предложения, готов съм за дебат с аргументи и факти срещу всеки от критериите, които сме заложили", каза директорът на НЗОК Пламен Цеков.Новата методика, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на болниците, няма да ограничи възможностите на пациентите за избор на лечебно заведение, нито ще ги задължи да изчакват или да пътуват в търсене на свободно място в друга болница. Това обясни пред Би Ти Ви директорът на институцията Пламен Цеков. 


Той разясни, че новият начин, по който касата предлага да финансира болничното лечение, е разчетен за 1.6 млн. пациенти, колкото са и през тази година, като е заложен и преразход от 3% вместо сегашните 2.6%. Лимитите за всяка болница пък ще се определят от самите мениджъри според данните за предходната година. 


Той отрече тълкуванията, че щом болницата е запълнила месечния си лимит от пациенти новите случаи ще се отлагат за следващия месец или ще се пренасочват към други лечебни заведения. В момента, в който болницата е изпълнила 70% от лимита, мениджърът й ще може да иска увеличение на обема, поясни шефът на касата. По думите му и сега практиката е такава, само че Надзорният съвет на НЗОК взима  решенията за преразход постфактум с 3-4 месеца закъснение, а занапред това ще става оперативно. 
"Това е мениджърски проблем и не засяга по никакъв начин пациента. Болният отива в която болница иска и търси лечение, както е сега. Въпросът е, че с ограничения ресурс трябва да направим така, че пациентът като избере някоя болница, да може да бъде лекуван  в нея", каза Цеков.  


Шефът на НЗОК обясни, че изискването поне 30% от пациентите, които болниците поемат, да са спешни, се въвежда, защото някои лечебни заведения отказвали да ги лекуват такива случаи. Така те ограничават разходите си за сметка на други свои колеги, а бюджетите им изглеждат стабилни. "Има болници с между 50 до 90% спешни случаи и други с 2-5% - подбират само леките случаи, каза Цеков. Според него касата би трябвало да прекрати договорите си с тези лечебни заведения и предстои това да бъде обсъдено с Българския лекарски съюз (БЛС). 


От догодина касата ще изисква от болниците да отчитат онлайн новите пациенти, за да може във всеки момент НЗОК да знае колко, какви пациенти къде се лекуват. И сега имало отчетност, но не винаги това ставало в същия ден, а в рамките на 3-4 дни. 


До две седмици предстои обсъждане на проекта за нова методика с лекарския съюз, който междувременно разкритикува идеите на касата. "Нека БЛС осмисли добре методиката, да се подготви и да направи нови предложения, готов съм за дебат с аргументи и факти срещу всеки от критериите, които сме заложили", каза директорът на НЗОК.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3039 Весело

  Една напред,две назад. Друга песен пееха преди 1мес. А ние им се връзваме и коментираме.Няма смисъл!Или си говорят каквото им дойде наум в момента.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  МНого реформа ,много нещо! Да не дава Господ да се разболее човек!

 3. 3 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "... пациентите за избор на лечебно заведение, нито ще ги задължи да изчакват или да пътуват в търсене на свободно място в друга болница..."

  Да се молим да не се разболяваме!


 4. 4 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 555 Неутрално
 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  На тия от касата трябва да им се обясни,че плановата икономика отдавна не действа в България и най-накрая да се позволи на частните каси да се конкурират с НЗОК,да видите,как парите изведнъж ще стигат за всички без да има разни измислени лимити,стига сме поддържали разни хрантутници в НЗОК.

 6. 6 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Едно се говори,друго се върши.Да каже Господина кога ще се актуализират клиничните пътеки,защото цените на ток,вода ,топлина, консумативи отидоха на майната си.Кога ще се плаща за лечение на диагнози,а не на брой преминали пациенти?Защото ако болният е постъпил в болница за ампутация на крайник вследствие гангрена,но е изкарал инфаркт и инсулт,което допълнително усложнява лечението,касата плаща само основната диагноза.Другото е за сметка на здравното заведение.Не можеш да се изправиш и кажеш на близките че ти се занимаваш само с ампутацията и другото не те интересува.Как действаме,оставяме болния да умре от усожняване на придружаващите заболявания.Защото според методиката на плащане,точно това ще се получи.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Недоумявам с какъв акъл депутатите ни избраха за председател на НЗОК човек, който се опита да пробута в закон разрешение на рекламата на наркотици!?

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#6:"neznaiko_2011"]Не можеш да се изправиш и кажеш на близките че ти се занимаваш само с ампутацията и другото не те интересува[/quote]
  Всъщност е възможно.
  От лекар-теоретик не може да се очаква компетентност,както при практик.
  Болницата трябва да поддържа много специалисти,които да работят,да се "поддържат във форма",за да могат да са полезни за пациентите и за професията си.
  Значи - по-малко болници с много специалисти в тях.
  Пример - Пирогов.

 9. 9 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "xmm":Става въпрос за специализираните болници.

 10. 10 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "xmm":Има кардиолози интернисти,които назначават адекватно лечение,но просто касата не заплаща разходите за придружаващото заболяване извън основната диагноза,за това говоря.

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#10] от "neznaiko_2011":

  Съгласна съм.
  Все пак не форума трябва да предлага решения.
  Обаче гледам,че сме на едно ниво

 12. 12 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Гневно

  Всеки спешен случай трябва да бъде приет и поет за лечение.След като лекарите смятат, че са некомпетентни и не могат да се справят със случая незабавно трябва да го транспортират в друга болница, НО ЗА ТЯХНА СМЕТКА, защото те са некадърните, съответно Здравната каса трябва да бъде уведомена за случая и лекарският екип мигновено да бъде сменен с по-квалифициран такъв!!!

 13. 13 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "xmm":Лошото е че тук пишат хора,които изобщо не са наясно с материята.

 14. 14 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това ако е верно е егати лъжата!

 15. 15 Профил на Think
  Think
  Рейтинг: 8 Весело

  Митничар хванал златната рибка и както си му е редът, започнал с трите желания:
  - Значи искам 5 милиона в зелено, огромна къща на морето и жена с огромни гърди. Така. Значи това е първото...

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Това звучи много по-смислено. Защо обаче трябваше да чакат толкова време за да го обяснат. Ако не са знаели тези подробности, защо бързаха да го обяват. После се сърдят на хората, които с прави ги псуват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  [quote#5:"purple_rain"]и най-накрая да се позволи на частните каси да се конкурират с НЗОК,[/quote]
  "Прилагане на нов подход за пазарно регулирани взаимоотношения между частните здравно-осигурителни фондове и НЗОК с демонополизация на дейности на НЗОК."
  Това го обеща ГЕРБ през 2009 в предизборната си програма.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Девиза на ГЕРБ е да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ.

 19. 19 Профил на abvgz
  abvgz
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гледах го този сутринта по БТВ - не мога да си обясня с какъв точно конкурс успяват да изберат все хора с толкова малко мозък.
  Вярно, че в ГЕРБ основния критерий за подбор е да си по-тъп от ББ, че да не го засенчиш нещо, ама все пак от здравната система зависи живота на хората.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  Пациентите на болниците няма да чакат ред по новата методика на касата, обясни шефът й..
  ...................
  Около всяка болница има толкова частни , погребални бюра !!
  Обслужването е бързо и качествено - БЕЗ чакане - завърши членът на герб-а..))

  BIG AL
 21. 21 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 434 Гневно

  Да, демек, ако чичо доктор прецени, че не съм спешен случай въпреки, че съм подбелила очи в чакалнята, директно да си се транспортирам в отвъдното?! И какво значи, че ще искат запитване за още пациенти!? Ми то тогава, постоянно ще искат такова запитване към НЗОК, понеже за нови пациенти ще им се дават нови парички - свежи и топли, от нас, данъкоплатците. Същото, като с клиничните пътеки - отиваш за една кела, ама трябва да стоиш минимум 4 дена в болницата, защото такова е изискването. Ама за тия 4 дни колко пари прибраха не нужно, само те си знаят.

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 22. 22 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Кой да изберат като ГЕРБ се занимават саМО с контрабанда на наркотици и цигари .Справка Емо ротманса и други бандити ..

 23. 23 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това за мен е много сложна система! Интересува ме , кой ще плаща здравните осигуровки на вечно безработните роми и други подобни тарикатчета!

 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 887 Неутрално

  НЗОК в този си вид е абсолютно ненужна структура, която дублира МЗ.

 25. 25 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 495 Неутрално

  като виждат, че някоя болница има само 2-5% спешни случаи, защо не отидат да направят един одит? Да стоят там 2 месеца и да гледат какво се случва... а не да налагат абсурдни лимити. Пък и пациентите би трябвало да могат да подават сигнали ако им е отказана спешна помощ. Всяка болница има уникален микс от спешни/планирани пациенти, който зависи както от мястото и демографската ситуация, така и от качеството, което се предлага в болницата. Един въпрос - ако в една болница има само 1% спешни случаи, това означава ли, че спешното отделение там трябва да се закрие? Според мен не, защото това е ресурс, който може да се ползва и за планирани пациенти. Иначе трябва да резервират ресурс за 30% спешни и после да стои неупотребяван - пълна глупост. Касата не си върши работа, т.е. не налага контрол, не плаща адекватно и не подобрява системата за изчисление на разходите (клинични пътеки, ДСГ и т.н.), а вместо това бълва куп тъпотии, с които изпада в конфликт с лекарите, пациентите и управителите на болници и клиники. Това е най-вредният подход. Последно, както казва purple_rain в коментар [#5], трябва да има повече от един фонд и да има конкуренция не само между "касите", но и между болниците, в смисъл, че болниците трябва да имат стимул да повишават качеството (клинично и оперативно) и да намаляват разходите.

 26. 26 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1142 Весело

  [quote#7:"svoboden"]Недоумявам с какъв акъл депутатите ни избраха за председател на НЗОК човек, който се опита да пробута в закон разрешение на рекламата на наркотици!? [/quote]
  Веднага ти отговарям..Тогава се оправда че е недоскив и не бил видял..Какъв по удобен човек за председател на НЗОК!

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 27. 27 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това е причинно-следствена връзка от хронично недофинансиране на системата.
  Не може България да има фармацевтичен годишен пазар над 2,5 млрд.лв. , а средствата общо за здравеопазване да са 3,4 млрд.лв....
  Защо?
  ... защото лекарствения пазар е САМО 20% от сектора
  ... защото се получава, че 2,5 млрд. лв. умножени по 5 е 12,5 реално...
  и/или Борисов отпуска приблизително 3,7 пъти по- малко средства....
  Кой носи отговорност?
  Министъра на здравеопазването, не осигурява средноевропейски минимум от 8,6% от БВП.
  Министъра на финансите, чрез попълване фискалния резерв.
  Министерството на социалната политика, чрез неосигуряване на 2,2 млн. малцинства, като социално слаби и защита на безработните в размер на над 12%
  Шефа на НАП, чрез невъзможност за събиране на вноски от работодателите, социалното министерство, фонда за безработни и всички по веригата!
  Основно правителството с пармалента,чрез невъзможност за корекции в законодателството да синхронизират работата на изброените институции...
  В случея става дума за пълна абдикация на държавата от социална политика и взаимодействие между институциите!
  Реално държавни средства в здравеопазването не постъпват, защото се връщат многократно чрез ДДС, фирми и фирмички на бивши премиери, министри, депутати основно чрез лекарствения пазар, чрез капиталовите разходи, чрез административни ограничения и всякакви методики и тактики ...
  Раздържавяване/приватизаця/реформа реално в сектора няма и всички искаме частни здравни каси, до тук добре...
  въпроса е как законодателството, ще предпази фондовете от мутризация? ....
  сложна тема...


 28. 28 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Не искам да съм консервативен или не-прогресивен в мисленето си, но преди 12-13 години, когато бях болен и имах нужда от лечение / достъп и досег със здравната система/ НЯМАШЕ НЗОК, пътечки, ограничения, огромни вноски и пр. и ме излекуваха - съвсем достъпно, почти безплатно и качествено., бих казал. Днес и нищо не е както когато имахме здравеопазване - плащаме / по три пъти/, докторите те преценяват има ли файда от теб / за тях лично и за обществото- ако си ценен, може и да ти помогнат; дърт лиси - мреш!/; парите са в пъти повече , а лечението просто липсва. С всяка простотия, която не-прагматици , сухи чиновници документално приемат, мрем все повече - чист геноцид. Подобни идеи, описани в статията, просто ще увеличат статистиката на умрелите, т.к. явно целта е точно обратната - да не са в полза на хората, а на някаква си там измислена цензура във вид на КАСА!

  Истината е някъде там ...
 29. 29 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#28] от "Михал Мишкоед":

  Написаното от Вас,са част от причините,заради които БЛС не е съгласен с тази методика и категорично се обявява против прилагането и.
  Предстои сериозен диспут,в който е необходимо да се включат,колкото може повече хора,независимо от професионалната им насоченост.
  Всички в един момент сме и пациенти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK