Посланици от ЕС: Изборът на ВСС е най-важният за България днес

Комисията по правни въпроси представи процедурата за изслушване на кандидати за членове на ВСС на среща с посланиците на САЩ, Дания, Холандия, Германия, Финландия и Великобритания. На снимката: посланиците на Дания, САЩ и Великобритания Коре Янсон, Джеймс Уорлик и Джонатън Алън.

© Красимир Юскеселиев

Комисията по правни въпроси представи процедурата за изслушване на кандидати за членове на ВСС на среща с посланиците на САЩ, Дания, Холандия, Германия, Финландия и Великобритания. На снимката: посланиците на Дания, САЩ и Великобритания Коре Янсон, Джеймс Уорлик и Джонатън Алън.Няма по-важен въпрос за България в момента от този - изборът на нов Висш съдебен съвет да протече прозрачно и честно и да бъдат избрани най-достойните хора с доказани професионални и нравствени качества. Този беше лайтмотивът в кратките изявления пред медиите на посланиците на Англия  Джон Алън, на САЩ  Джеймс Уорлик и на Франция Филип Отие след срещата им с Правната комисия на парламента.


Срещата, закрита за журналистите, продължи повече от час и приключи с взаимна благодарност и комплименти и от страна на посланиците - за поканата, и на председателката на комисията Искра Фидосова - че приели поканата. Всъщност идеята за разговора е на английския посланик. След като в посолствата на страните от ЕС се получили поканите да присъстват на парламентарното изслушване на 11 септември на кандидатите от парламента за новия Висш съдебен съвет, английският посланик поискал днешната среща, за да се запознаят дипломатите предварително с предвидените процедури.


Очевидно посланиците са поставили пред правната комисия въпроси за сегашните проблеми на съдебната власт, тъй като в експозето по-късно пред медиите Фидосова каза, че сред темите на разговора били и независимостта на системата, и  натовареността на магистратите, и дисциплинарната практика на ВСС. Посланиците дали полезни съвети, добави тя и акцентира  на необходимостта от състезателност и конкуренция при избора на членовете на ВСС, "за да отсеем най-достойните".
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик подчерта  важността на момента - да се осигури прозрачна и честна процедура, чрез която според него ще се върне доверието в съдебната система.


На борбата с корупцията и организираната престъпност акцентира френският посланик Филип Отие. Той посочи избора на ВСС и по-късно на новия главен прокурор като много важни стъпки за реално реформиране на съдебната система.


Ние подкрепяме усилията на правителството към прозрачност, каза посланик Алън, добавяйки, че най-важното е  кандидатите да отговорят не само на въпросите на депутатите, " а и на медиите и  неправителствения сектор".


Как ще бъде гарантирана  прозрачността на избора трябваше да стане ясно от подробното описание на г-жа Фидосова кои  гости къде ще седнат и че изслушването ще се предава по телевизията. Но не се разбра  дали ще бъдат зададени всички въпроси от четирите неправителствени организации, сред които има  общи питания към всички кандидати, но има и индивидуални за всеки. На  въпроса  на "Дневник" за гаранциите, че в пленарната зала ще бъдат поне чути всички въпроси на гражданския сектор, Искра Фидосова отговори уклончиво:  тепърва в комисията "ще обсъдят въпроса, ще групират темите, ще помислят".


Не стана ясно дали техни превъзходителства, докато са били запознавани с процедурата, са разбрали за този съществен и все още  нерешен детайл от нея.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Да де, ама тези от Франция и САЩ като как виждат някой да реже клона на който седи?

 2. 2 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  "Няма по-важен въпрос за България в момента от този - изборът на нов Висш съдебен съвет да протече прозрачно и честно и да бъдат избрани най-достойните хора с доказани професионални и нравствени качества."

  и как ше стане тази работа покрай "Гарантирано от ГЕРБ"?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 3. 3 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Надежда всяка тука оставете,това трябва да пише пред всяка съдебна зала,а и прокуратурата като цяло!

 4. 4 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да - Цв.Цв знае и работи здраво в тая насока!

 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не избор на ВСС,а съдебен борд ,по подобие на валутния.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всичките 17 юристи, номинирани за Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат първо изслушвани от посланиците на САЩ, Дания, Холандия, Германия, Финландия и Великобритания...
  Защото трябва да бъдат послушни, ще поощряваме отказа от собствено мнение и безропотното подчинение, а ще наказваме проявата на свободомислие, на лично мнение и инициативност.

 7. 7 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Надявам се посланиците на чуждите държави да осъществяват адекватен контрол за обективност и безпристрастност при подбора на кандидатите за ВСС, защото на нашите народни избраници не винаги може да се вярва.

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дори и ние, българските граждани, не знаем нито имената на тези 17 юристи, нито кои са, нито защо са номинирани за Висшия съдебен съвет (ВСС), нито дали отговарят на изискванията на чл. 130, ал. 2 от Конституцията на Република Българи за високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Поначало конституционната норма се характеризира с висока степен на правна абстракция. Много често, за да бъде приложена, тя трябва да бъде конкретизирана от нормите на обикновеното законодателство. Безспорно професионалните качества се придобиват въз основа на съответна подготовка, способности и опит в определена област. Продължителността на общия и специален юридически стаж не е абсолютен критерий за професионализъм. А чл. 25 от Международния пакт за гражданските и политическите права...

 9. 9 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Майтап си правите, но наистина това е възможно най-важното събитие за годината. Ако има един проблем в нашата страна който засенчва всички останали, това е липсата на справедливост, на вяра че доброто се възнаграждава, а лошото се наказва. Оттам идват почти всичките ни беди през прехода, още от 90-та година насам. Затова има кражби, мафия, бедност, затова децата ни емигрираха. Затова сме телом в Европа, а духом в Третия свят, не заради друго.

  А ако има един фундаментален фактор от който да зависи дали ще има справедливост или не, това е ВСС. Има две възможности: или ще изберат главен прокурор и върховни съдии които ще съдят строго, безпристрастно и наред (ако ще и да си премиер, мутра или милиардер), или отново ще сложат подкупни послушковци, както всички ВСС-та досега.

  Така че приятели, хилете се във форумите, но и много сериозно следете изслушванията в интернет, четете профилите на кандидатите и следете кого ще се помъчат да пробутат. Каузата си заслужава повече от Витоша, закона за горите, АКТА и шистовия газ взети накуп и умножени по 18.

 10. 10 Профил на silance
  silance
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До последния. "Събитието" е наистина важно,но за различните прослойки - по различен начин. Понятието справедливост се тъл-
  кува по най-различни начини ... Включително и от хората на снимката.

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#9] от "kman":


  Прав сте! ++++...

 12. 12 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Изборът на ВСС е най-важният за България днес."

  Така е,там е най-голямото лапане.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK