Парламентът не пожела да въведе ограничения за сътрудници на ДС да заемат ръководни постове (обновена)

Парламентът не пожела да въведе ограничения за сътрудници на ДС да заемат ръководни постове (обновена)

© Асен ТоневС гласове "въздържал се" управляващите от ГЕРБ отхвърлиха идеята на "Синята коалиция" за временно въвеждане на ограничения за бивши сътрудници на Държавна сигурност да заемат ръководни постове в администрацията и държавни институции. Народното събрание с 12 гласа "за", 18 "против" и 67 "въздържал се" отхвърли законопроекта на десните.


Текстовете предвиждаха лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия, временно да не могат да заемат ръководни длъжности в държавната и общинската администрация. Това трябваше да важи и за ръководството на Висшия съдебен съвет, Министерство на отбраната, БНБ, съвременните служби за разузнаване и сигурност, МВР, институцията на Омбудсмана и ръководните органи на Националната Електрическа Компания ЕАД и Българския Енергиен Холдинг ЕАД. Както и за дружествата с преобладаващо държавно участие.


Идеята беше срокът на въведеното временно ограничение да е 10 години от влизането на закона в сила.
Гласуването мина почти без дебати, като вносителите посочиха, че подобни ограничения има в редица
посткомунистически страни.


Депутатите отхвърлиха и искането на "Атака" за нулева ставка на ДДС-то върху стоките от първа необходимост. И тук гласовете бяха основно "въздържал се" - 14 "за", 23 "против" и 54 "въздържал се". Предлагаше се нулева ставка за хляба, учебниците, лекарствата, бензина и дизеловото гориво.


Депутатите продължават работа с проект за решение за възлагане на Сметната палата на одит на "Център за градска мобилност" ЕООД - София с вносители депутати от левицата. По време на дискусията социалистите заявиха, че хората не знаят за какво плащат, на какво се дължат увеличенията, къде отиват парите от "Синята зона", защо няма паркинги в София и около новите станции на метрото. Те припомниха протестите на столичани срещу новите норми за синя и зелена зона.


Водещият заседанието Анастас Анастасов (ГЕРБ) заяви, че въпросът за таксите не е от компетентността на парламента.


Гласуването по искането за проверка на финансирането предстои.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK