Парламентът ще контролира работата на независимия енергиен регулатор

Парламентът ще контролира работата на независимия енергиен регулатор

© Юлия ЛазароваСлед бурни дискусии и въпреки острите възражения на цялата опозиция, управляващите решиха, че все пак трябва да има специална парламентарна комисия, която да контролира работата на независимия по закон енергиен регулатор. Депутатите гласуваха промяна в правилника си, с която регламентираха създаването на нова постоянна комисия, която да следи дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Въпросът за работата на ДКЕВР и доколко тя регулира пазара стана актуален заради неочакваното поскъпване в началото на юли на тока с 13% вместо с 10%. Заради скока опозицията и синдикатите настояват за оставка на ръководството на регулатора.


Увеличаването на броя на постоянните комисии и създаването на новото звено е записано в промени в правилника на парламента, които бяха одобрени днес. Едва след излизането на поправката в Държавен вестник, ще може да се одобри и самия състав на комисията.
По време на дискусиите цялата опозиция възрази на намеренията на управляващите. Беше посочено, че ДКЕВР е независима и не е ясно как новия контрол ще се впише в тази независимост. Мартин Димитров от "Синята коалиция" попита как управляващите ще отговорят на въпроса защо няма специални комисии и за други регулатори, например за комисията за защита на конкуренцията.


От левицата пък изтъкнаха, че така премиерът Бойко Борисов, който по закон назначава шефа на ДКЕВР се опитва да бяга от отговорност за дейността на това звено. Социалистите попитаха още какво ще стане и чие мнение ще е меродавно, ако енергийният регулатор реши да вдигне цените, а парламентарното звено не се съгласи с този ход.


Те поставиха и въпроса за независимостта на регулатора, който и сега донякъде е зависим от властта заради това, че се назначава от Министерския съвет, а още повече след промяната.


Според опозицията действията на управляващите са популизъм заради неочаквания скок на цените.


Рамадан Аталай от ДПС пък каза, че действително енергийният сектор се нуждае от много повече регулация и контрол, но това може да се прави и от сегашната комисия по икономика и енергетика. Той предложи, ако управляващите мислят, че комисията не работи достатъчно добре, да разделят енергетиката в отделна комисия. Но не и да правят специализирано звено само за ДКЕВР.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ей на това му се вика яко точене на народната пара! Комисия, регулираща комисията за регулиране.... и т.н. и т.н. Явно на нас, колкото по-явно и на едро ни крадат, по-хубаво ни става! Пълна отврат и смрад се носи от високите етажи на държавата!

 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 501 Разстроено

  За съжаление и сега ДКЕВР беше независим само на хартия,иначе нямаше да играе по свирката на всяко правителство и да приеме да се плащат такива огромни цени на енергията от ВЕИ,сега просто контрола ще е узаконен,а докато нямаме обективен и независим ДКЕВР,винаги ще има тарикати които правят далавера на гърба на хората!

 3. 3 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 914 Гневно

  Според опозицията действията на управляващите са популизъм заради неочаквания скок на цените.

  А според мен ви е яд, че не може да докопате кокала и да го оглозгате още! Споко идват избори - МЕЧТАЙТЕ!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пари при пари отиват.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Поредната тъпотия на тъпотиите! Хем независим хем ще го контролират! Ако беше по-прозрачен щеше да е по-правилно, НО не би! Мизерници!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ДКЕВР в мойте очи никога не била особено независима.
  Това, че и слагат каишка нищо няма да промени, освен да стане по-тромава

 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  упаааа.. рекетьорите ще контролират събирачите на вземания.. що ли не ми е интересно да чета как се затлачват все повече и повече в собствената си кал

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Парламентът ще контролира работата на независимия енергиен регулатор????
  Е кое му е независимото пък точно на този регулатор? Или защото от него нищо не зависи?

 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Екзистенциалният въпрос е кой контролира контролиращите.
  Това е вечният проблем – кой проверява проверяващите? Кой проверява проверителите на проверителите?... Тук влиза в сила латинското правило - Quis custodiet ipsos custodies? - Кой ще пази пазачите?

 10. 10 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Гневно

  независим-зависим регулатор: няма смисъл от подобен орган, изпълняващ нарежданията на Борисов. Харчат пари. Вместо да създават комисии, които да контролират работата на регулатора, по-добре комисията да го закрие и да свърши неговите задължения.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "simeonov_":
  Държавата-членка България отдавна е гарантирала независимостта на регулаторния си орган. ДКЕВР е напълно независим от българските граждани, в противоречие с основните начала, закрепени в чл. 1, ал. 2 изр. първо от Конституцията на Република България, както и да управлява в интерес на гражданите и на обществото и да предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и да защитава потребителя.

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Съгласно чл. 73 от Конституцията организацията и дейността на Народното събрание се осъществяват въз основа на Конституцията и на правилник, приет от него. Правилникът се приема от законодателния орган на основание на тази конституционна норма, но това не го прави част от нея, нейно продължение. Обстоятелството, че чл. 73 от Конституцията предвижда изрично неговото създаване, не му придава конституционен характер. Разпоредбите на правилника не стават и не са конституционни норми. Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание както по своето предметно съдържание и предназначение, така и по процедурата на приемането му не стои на едно равнище с основния закон - Конституцията. Правният анализ показва, че той е акт с висок юридически ранг, но не и конституционен. Господстващото разбиране в теорията е също, че нормативни актове от типа на разглеждания правилник не притежават конституционна юридическа сила. Законът е един от най-важните актове, който се създава в Народното събрание. Като юридически акт той се определя и отграничава от останалите нормативни актове и чрез своята висша юридическа сила.
  Нормативният акт трябва да съответствува на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен, А Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е създадена по реда на ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА. Ако нормативен акт противоречи на регламент на Европейския съюз, прилага се регламентът. (чл. 15, ал. 1 и ал. 2 от Закона за нормативните актове).

 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Ха така! Още една голяма група от лобисти! Те сега ще цъфне и дори може да върже енергийната система!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  я кемтрейл на снимката! Вчера излезна новина че бюджета им в световен мащаб е около 5 милиарда долара. Вече никой не отрича че пръскат химикали над нас и всички натовски държави.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Шом са "независими" като ги контролирате ква галимация ше настъпи...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 16. 16 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  То тогава да не се казва "независим"!?

  Too much цензура Баце.
 17. 17 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#5] от "kuty":

  Поредната тъпотия на тъпотиите!

  * * *

  Аз бих казал - Поредната тъпотия на ТЪПАНАРИТЕ!

 18. 18 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Всъщност това, за което съществува политиката като занятие и политиците като практикуващи го, е да работят за народните дела. Политики колкото щеш, включително и националистически... И по това се различават държавите-практикуват различни схващания как се живее по-добре, кое е по-добро. Дотук-добре, интересното става, когато в политиката влязат откровени КРАДЦИ, или по-лошо, когато ВСИЧКИ в ПОЛИТИКАТА са ОТКРОВЕНИ КРАДЦИ. Когато политиката стане основно и единствено средство за ЗАБОГАТЯВАНЕ на практикуващите я. Не знам как се нарича такава обществена система, но ние в България сме свидетели точно на това. Вече не е критерий и обект на спор каква да е политиката и как да се постига това и онова. В основен проблем се превръща опазването на общественото богатство от КРАДЦИ. Че без пари всякаква ПОЛИТИКА е НЕВЪЗМОЖНА! Просто НЯМА ПАРИ! А ВСЯКА година бюджетът събира 40-50 млрд.лв. Това са бая пари! Затова сега избираме политиците ЗА ДА НЕ КРАДАТ! Не е важно колко са компетентни, компетентността е твърде разтегливо понятие, важно е да не КРАДАТ! Ако Борисов НЕ КРАДЕ, ще го изберем пак, ако КРАДЕ, ще се оглеждаме и ще търсим друг, може би Кунева, може би Станишев, може би ГОЦЭ, може би Капон, може би Яне, може би Костов, може би СДС, може би Каракачанов, може би Слави Бинев, може би Доган, може би Каролев, може би Волен, може би тия от ТВ Скат, не им знам имената, може би Лидер на Ковачки, може би Марешки, може би Сульо, може би Пульо и т.н., и т.н... А може би някой ден и батко ви с голямото IQ или някой такъв като мен, знае ли някой? Според мен от всички изброени и реалистични възможности, бате ви Бойко Борисов НАЙ-НЕ КРАДЕ! И ИЗГРАЖДА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ! Така аз мисля, затова ще гласувам за него! А на тия, дето плещят за диктатура, да попрочетат малко за Чили след Алиенде-най-корумпираното в чилийската история правителство, съставено от социалисти...А тези, за които интелектуалния капацитет на Борисов представлява лична обида, да си зададат въпроса, няма ли да бъде обидно и приемливо ли е да те ЛЪЖАТ и КРАДАТ (псевдо)интелектуални титани и салонни лустросани типове...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK