Пострадали от земетресението в Перник пиха протестно горчиво кафе

Социални помощи по 325 лв. са получили 6 078 граждани, заяви заместник-областният управител Радослав Йорданов.

© Надежда Чипева, Капитал

Социални помощи по 325 лв. са получили 6 078 граждани, заяви заместник-областният управител Радослав Йорданов.Горчиво протестно кафе пиха днес пред сградата на областната администрация пострадали от земетресението на 22 май жители на Перник. Те негодуват, че е въведен ограничителен праг от 2000 лв.  на помощите, съобщи БТА.


По данни на инициативния комитет на пострадалите 101 души вече са получили между 600 лв. и 2 000 лв. Според недоволните поставянето на праг сега, три месеца по-късно, е проява на дискриминация.


Социални помощи по 325 лв. са получили 6 078 граждани, заяви заместник-областният управител Радослав Йорданов. Досега в Междуведомствената комисия са подадени документите на 8500 души, по-голяма част вече са обработени.


Днес се назначават 120 души, които ще помагат за публични сгради и възстановяване на домове на социалнослаби граждани. На гражданите, обитаващи стари минни жилища, е дадена възможност да ги купят на цена от 1 000 лв. до около 4 000 лв., обясни Йорданов. По думите му 80 на сто от живеещите там са самонастанили се роми. Въпреки това се опитваме максимално да помогнем на хората без покрив и ще ги настаним в общински и държавни сгради, обеща Радослав Йорданов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK