Живков поискал изселването на поне 200 хиляди турци, но след като приберат реколтата

Живков поискал изселването на поне 200 хиляди турци, но след като приберат реколтата

© Живко АнгеловМалко преди да падне тоталитарният режим, комунистическият диктатор Тодор Живков поставя целта да се изселят поне 200 хиляди български турци. Но преди това те трябва да приберат реколтата. И в никакъв случай да не се говори за изселване.


"...Ние не го оповестяваме и не бива да го оповестяваме, но трябва не по-малко от 200 хиляди души да изселим." Това обявява Живков на 6 юни 1989 г. пред Политбюро на ЦК на БКП. Тясното партийно ръководство на компартията се събира, за да обсъжда майските бунтове на българските мюсюлмани заради смяната на имената им и т.нар. възродителен процес. Дни преди заседанието Живков е направил и специално изявление по държавните телевизия и радио.


Дискусията е класифицирана като строго поверителна. Какви са били основните притеснения на Политбюро се вижда от публикувания протокол от срещата на специалния сайт на агенция "Архиви". През цялото време Живков обяснява, че няма място за паника, няма притеснения, а всичко върви по дългогодишно обмислян план. В същото време от изказванията се вижда, че страната е в сериозна криза, мюсюлмани масово не ходят на работа, няма кой да прибере реколтата, селата са заплашени от обезлюдяване, не е ясно какво става с имотите, режимът е обвиняван в нарушаване на малцинствени права.
Въпреки това Живков говори за изселването като за обмислен и  необходим тактически ход. "...Прекратихме бунтовете на това население, там вече бунтове няма. Това че те купуват едно или друго, че се снабдяват с молби, не бива да се драматизира. Трябва да видим как да го използваме, за да можем максимално хора да изселим. Ние не го оповестяваме и не бива да го оповестяваме, но трябва не по-малко от 200 хиляди души да изселим. Какво показват данните? Данните показват, че ако не направим това, за няколко години България рано или късно ще се превърне в един Кипър", разяснява той пред Политбюро. По думите му има масово снабдяване с молби (за напускане на страната), но за съжаление реализацията им е твърде ниска - около 12 000 души.


На следващия ден пред областните партийни секретари Живков продължава: "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване. Как трябва да оценим тази психоза? Такава психоза ни е необходима, тя е добре дошла." И повтаря думите си от предния ден за изселване на поне 200 хиляди, завишава ги дори до 300 хиляди при възможност.


"Някъде си позволяват да говорят за изселване. Изселване няма!... Ние снемаме един път завинаги въпроса за изселване", допълва още Живков. Което той повтаря и в двете заседания неколкократно. Обяснението защо е толкова опасно да се говори за изселване дава Емил Христов от Политбюро: "...Другарят Кубадински казва, че те си знаят, че това е изселване и няма значение ние как ще го наречем. Не е така. Много е важно да не го наричаме изселване, тъй като това ще ни донесе юридически проблеми от най-различен характер - пенсии, наследство на имот, дарение и прочее."


Едно от основните притеснения на тясното партийно ръководство е докога ще бъде отворена границата с Турция и дали турската страна няма да реши да я затвори отново. Тук Живков казва, че Турция е отворила границата си от "демагогски съображения". "Желаем Турция да отвори границата за всички българи мюсюлмани, които желаят да отидат на посещение там временно или за постоянно. Не изселване. Не трябва да употребяваме думата изселване. Трябва да кажем, че тези, които се изселват сега чрез някои западни страни, са екстремистки елементи, но щом те са отворили границата и не препятстват, ние трябва да се възползваме масово да отиват", продължава тезата си комунистическият лидер.


На заседанието на Политбюро се дават и данни, че годишно мюсюлманите се увеличават с 15 000 души, и се задава въпросът какво ще стане след 20 години - от една страна, дали няма да се стигне до искания за автономия, но от друга, ако бъдат изселени, какво ще стане с производството и работната ръка.


Започват да се дават сведения от областите колко хора не на се явили на работа. Партийните комитети за разлика от органите на МВР понякога създавали трудности през т.нар. възродителен процес и причината за това е, че се губи работна ръка.


"Трябва да им се каже: поради това, че не се явявате на работа безпричинно, ще носите отговорност за загубата. Трябва да се действа с желязна воля и хладнокръвие. Трябва да им се каже - загубите са толкова, ще бъдете дадени под съд и никога няма да получите паспорти", заявява Живков. А по-нататък допълва: "Най-важното е да ги накараме да се върнат на работа, ако не се върнат, трябва да се вземат мерки. Ще му се каже, че ще отиде да живее в друг район, а в неговата къща ще се настани друг, за да работи." И отново обявява: "Не работи ли, няма да получи паспорт", а Пенчо Кубадински го допълва: "Да приберат реколтата и тогава ще ги пуснем."


На следващия ден на среща с партийните окръжни секретари бива докладвано за промяна в правителствени постановления, с които се регламентират "най-строги дисциплинарни и имуществени санкции" за неявяване на работа, а за недаването на паспорти е отбелязано, че "другарите трябва да го имат предвид", но не е удобно да се запише нормативно и юридически. Отделно са променени 64 постановления, с които от други райони на страната се пращат работници, връщат се на работа пенсионери, ангажира се армията и т.н. За тези промени Живков изрично инструктира да не се публикуват в печата.


Другият голям проблем за Политбюро се оказват къщите на изселващите се. Тази тема била поставяна от множество региони и за нея е заделено сериозно време за дискусия. Предлага се да се купуват от държавни предприятия и обществени организации. Живков е категоричен - в никакъв случай продажба на частници. Той смята, че трябва да ги придобият общините. И изразява опасения от спекула с имотите, както и че от София щели да си купят вили из Кърджали и Хасково.


По време на заседанието на тясното партийно ръководство се изразяват и опасения, че и българи ще искат да се сдобият с паспорти. А Живков възкликва, че "не е много хубаво", че и комунисти вече са поискали да напуснат страната.


"Трябва да се разобличават всички, които обвиняват режима, че преследва малцинствата. И да не се търпи западните страни да ни налагат малцинствения проблем", е друга инструкция на комунистическия диктатор.


Идеята на Живков, която той многократно описва, е в две линии, които нарича тактическа и стратегическа. Сега се осъществявала тактическата - който желае, да напусне страната, докато стратегическата била да се убедят българите мюсюлмани, че не са турци, а са българи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (276)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "..И в никакъв случай да не се говори за изселване." В никакъв случай, някой да не си помисли Иначе хитър, като стадо лисици беше Бай Тошо. Ама каквото е било такова. Времената са били бурни, какво продължават да чоплят в стари рани..

 2. 2 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Весело

  Пак ли същата новина? Айде сега дъвакането ЗА и против да започва отново!

 3. 3 Профил на Доктор
  Доктор
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За да не гладуваме?!

  007
 4. 4 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Тодор Живков поставя целта. Бойко Борисов изпълнява.

 5. 5 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ние вече си признахме. Остана само някой по-предприемчив от изселените да подаде иск в Страсбург.

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Другарю Живков!
  Вечна слава за Възродителния процес и Голямата екскурзия!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Като винаги практичен,първо да приберат реколтата

 8. 8 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Чак пък да е диктатор....

 9. 9
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  И пращането в Белене е ваканция, а пък стрелбата по границата е пейнтбол.

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#9] от "Pavlik Morozov":

  А за вас, партийните кадри, какъв е?

  Или вие, ни лук яли, ни църкви взривявали, а?

  Сменяте името и вече чистак-бърсак, а?

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  а малцинственият проблем си стои !!! само дето тенденцията е малцинство да са българите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Тук четем за турците, но тепърва ще има да четем подобни за Ловеч, Скравена и народния съд.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 709 Весело

  така де, това е др. Живков в цялата му прелест. Това обаче не е новина за никого.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":

  то вероятно има - в същия сайт, в раздела 1950-1960

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дали скоро България ще има отново държавници от ранга на Т. Живков? На фона на сегашния "елит" , едва ли ще е скоро.
  Дано обаче не е в далечното бъдеще, защото все пак трябва да има държава, а не територия.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ние българите за това сме на тоя хал, щото се гневим на миналото, а не гледаме към бъдещето. Било, каквото било - връщане назад няма. Освен това, питайте вашите родители или дори и самите вие, което сте били свидетели на това, дали вътрешно не сте изпитали удовлетворение. Колкото и гадно да звучи и да отричате, си е баш така.

 21. 21 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Какво показват данните? Данните показват, че ако не направим това, за няколко години България рано или късно ще се превърне в един Кипър

  По-зле превърнахме се в мангалотурцистан

 22. 22 Профил на bukkake
  bukkake
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Ние не го оповестяваме и не бива да го оповестяваме, но трябва не по-малко от 200 хиляди души да изселим. Какво показват данните? Данните показват, че ако не направим това, за няколко години България рано или късно ще се превърне в един Кипър....
  мдам върху това трябва най-много да се замислим,щото вече има цифри за разни райони като Кърджалийско и Разградско

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#9] от "Pavlik Morozov":

  Не е мръсник, подъл хитрец

 24. 24 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Гневно

  Толкова ми е мъчно за този човек и искрено съжалявам, че не може да се върне!
  От руини, превърна България в рай на Балканите!
  След 89-та година, хуните я ограбиха и си заделиха парчета земя, оставиха населението без плажове, без здравеопазване, без образование. Като втора ръка хора ни създадоха магазини за втора употреба. Мутрите убиват всеки ден невинни хора, тормозът няма край.

  ВЕЧНА ТИ ПАМЕТ, БАЩИЦЕ! ПЛАЧЕМ ЗА ТЕБ С КЪРВАВИ СЪЛЗИ, КОЛКОТО И МИНУСИ ДА МИ НАЩРАКАТ РАЗНИ ПИШМАН-ДЕМОКРАТИ!

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#19] от "Yard":

  тенденцията е кристално ясна-
  за българи България ще стане тясна !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  [quote#15:"Пипера е много лют"]така де, това е др. Живков в цялата му прелест. Това обаче не е новина за никого.[/quote]

  Като гледам, доста от коментаторите си вярват, че един сатрап е можело да бъде лош само с турците, но добър към останалите. Без да разбират, че диктатурата си е диктатура. Може много бързо да роди следващата прищявка и спирачки за нея няма откъде. Да не говорим, че само глупостта на Милошевич ни спаси от участта на Сърбия. След оттеглянето на протекцията на горбачовата СССР, Западът търсеше удобна цел за наказателна акция с цел нашокване на канчето на руската мечка. Ако Югославия не беше пламнала, пожарът щеше да стане тук, гасенето също (под формата на цепене на територии и международни контингенти). Само Господ ни спаси..

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  Много добре, че разсекретиха архивите на ЦК - сега ще ги питам разни носталгици по живковизма какви ще ги дъвчат, за да защитават престъпленията на режима!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#20:"d3si"]Ние българите за това сме на тоя хал, щото се гневим на миналото, а не гледаме към бъдещето.[/quote]
  Точно обратното - българите масово не се интересуват от близката си история и като следствие от това повечето много лесно ги манипулират и после това влияе на настоящето и на бъдещето. Ако не беше така БСП и ДПС щяха да се борят за влизане в парламента, а не да определят курса на държавата.

 30. 30
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 709 Весело

  интересно ще е когато Турция оповести архивите си за онзи период - какво са си шушукали на дивана Тургут Йозал и другите паши. Може да се окаже, че още след преврата през 1980-та са решили да провокират "турско народно-освободително движение" и действията и приказките на Политбюро да са били отговор на нещо съвсем реално, а не просто ей така изтърсени. Бай Тошо (дано в пъкъла да гори) е съвсем прав, като говори за "втори Кипър". Точно това са замисляли турците - атентати, провокации и инвазия. Защо не са го реализирали е друга тема.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "А Живков възкликва, че "не е много хубаво", че и комунисти вече са поискали да напуснат страната."

  И комунетата са бягали от собствения си рай.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  [quote#29:"Yard"]Точно обратното - българите масово не се интересуват от близката си история и като следствие от това повечето много лесно ги манипулират [/quote]

  Като това заблудено същество тук:


  [quote#30:"николай"]ПО-ДОБРА ЗА ЖИВЕЕНЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА!
  ЛЕКА МУ ПРЪСТ НА ТАТО! ДА ПОЧИВА В МИР, МИЛИЯТ! [/quote]

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, при Живков България беше тясна за всички. Сега мога да отида където си искам в Европа, ама без да ме изселват, по желание.

 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#28] от "dodge_ram":

  те са разсекретени отпреди - сега просто са удобно качени в интернет. Така трябва да стане и с досиетата на КДС, РУМНО и т.н.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 38. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#32] от "Dehumanizer":

  първа цел на комуниста е да избяга далеч от комунистическия рай

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Защо толкова малко?
  Много жалко!

  www.berbenkov.hit.bg
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това действие на живков е правилно и далновидно.
  Това е държавническо решение и затова може да бъде поздравен.
  Иначе живков си е един комуноид - слуга на болшевиките.

  Любов и светлина!
 43. 43 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4500 Неутрално

  Интересно, че турците продължават да са дупе и гащи с комунистите - тези, които ги унижаваха, сменяха имената им, сменяха дори надгробните паметници на дедите им.

  Gunter glieben glauchen globen
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#24] от "николай":

  Толкова много думи, а толкова малко мисъл.

  Е тва е позицията - http://www.sportni.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Nwb3J0bmkuYmcvd3d3L211bHRpbWVkaWEvcGhvdG9zLzIwMTIuMDkuMDdidWxnYXJpYWl0YWxpYWZhbnMvNEw2QTM4MTEuanBn&w=980&h=630&resize=1

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Това,според мен,е било голяма грешка.Много образовани и работливи хора са били изгонени от България.
  Сега трябва да има Голяма екскурзия,но не за турците,а за едни други...

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 47. 47 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#4:"Wrornoxmaniak"]Тодор Живков поставя целта. Бойко Борисов изпълнява. [/quote]
  Разликата е голяма .Тогава турците зорноволно напускаха България и отиваха в Турция ,а сега българите напускат България и отиват някъде си.Няма да напомням за предимствата ,които турците получаваха тогава за кандидатстване във ВУЗ , за някои длъжности и т.н.

 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#27] от "cinik":

  така е. А Милошевич започна плана си през същата онази 1989г. на Косово пОле. Гледал насам и си е викал - ама то било лесно бе, я тоя ахмак Живич как натири 300 хиляди турци. Обаче не си е дал сметка, че София и Анкара са били под два различни чадъра, а той е бил без чадър.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Вярвам и подкрепям идеята за изселването на наглия турски елемент. Трябваше да се доведе до край и да се изплатят компенсации на Турция, която дори не се е извинила за робството. Турците трябва да знаят и да им се напомня, че те и национализма им са нежелани в България.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#29:"Yard"]Точно обратното - българите масово не се интересуват от близката си история и като следствие от това повечето много лесно ги манипулират и после това влияе на настоящето и на бъдещето. Ако не беше така БСП и ДПС щяха да се борят за влизане в парламента, а не да определят курса на държавата.[/quote] Няма как да ти сложа повече от един плюс за мнението, но ще го копирам, че дано го видят повече хора

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 52. 52 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#28] от "dodge_ram":
  Убеден съм, че всички тия гадости около "възродителния процес" в главите на същите тези хора са напълно морално оправдани. Дори ще имат (според тях) нови козове за това, че бай тошо е бил добър държавник, както има носталгия и по Сталин. Кутев добре го каза, комунизмът е като СПИН. Хване ли те веднъж, не пуска и става все по-зле и по-зле. Ей там горе из коментарите е др. Иванов. СМяташ ли че някога ще му уври главата?

 53. 53 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#43] от "g_t_CBR600RR":

  ами това се нарича робска психика. Както комунистите пък обичат руснаците, които ги били "освободили"

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 54. 54 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Поредното доказателство, че тогава сме имали държавници, а не кукли на конци.Има проблем и се търсят стратегии за решаването му.Какво правят сега демократичните мандарини с циганския въпрос?Припяват мантри: интеграция, интеграция.Тласкат страната към сирийски варианти на решение.И това е неминуемо, като станат "ромите" 20% от населението можем да очакваме всичко.

  ZeroOne
 55. 55 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "че ако не направим това, за няколко години България рано или късно ще се превърне в един Кипър"

  Ми за някои неща е бил прав. Както стана с Косово, така ще стане и с южна България.

  Българите бягат, единствените които се плодят са цигани и турци. Прираст на населението ако изключим тези 2 групи е отрицателен вече 25 години...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#37] от "николай":

  Страшно развитие. Само дето днес, в икономически сринатата страна БВП ни е близо 3 пъти по-голям от върха на комунизма, продължителноста на човешкия живот е по-дълга със 7 години, потреблението е значително по-високо, а чуждестранните инвестиции тогава напрактика липсваха. Щото комунизма беше велик.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#20] от "d3si":

  Народ, който не знае историята си е обречен да я повтори.
  Ние точно това и правим 20 години - късопаметни балкански маймуни сме.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 59. 59 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Другарят Живков ,,изсели'' 200 хиляди турци от България преди демОнкрацията, а правителствата след него извършиха геноцид над българите, като прокудиха над милион и половина в чужбина. Бъдещето, което американските ни господари искат да ни осигурят, е неоосмански ярем, това е и причината да ни изселват, чрез икономическо подтисничество, същевременно се поощряват небългарските етноси да се размножават, така че в скоро време да могат да претендират за повече ,,права''. Това ще е и формалният повод да се разиграе кипърският сценарий на родна почва.

  OCTAVIAN
 60. 60 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#55:"Соколов"]
  Българите бягат, единствените които се плодят са цигани и турци.[/quote]
  Постоянно има новини (днес включително) за цигани, които са отишли в западна или северна Европа. Емиграцията не е запазена само за българите.
  А впрочем турците в България раждат средно същия брой деца като българите.

 61. 61 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#44] от "николай":

  Ти на онези неща лекарства ли им викаш и на онази изостанала с 50 години система - здравеопазване? Ю мъст би кидинг?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 62. 62 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#57] от "Тони!":

  Това от мемоарите на Боко Вселенски ли го прочете?
  В голяма си заблуда! В голяма!

  Освен магазини за втора употреба нищо друго работещо няма в България. Това ви е демокрацията!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#61] от "lazy_and_sleepy":

  Ти живял ли си по онова време, че даваш оценки? От онова време по-ценно за държавата ни нямаше! Тогава имаше държава и защита на населението, постоянни доходи и достъп до всичко! Грижата за населението беше денонощна! Сега е пълна разруха!

 65. 65 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#37:"николай"]развит икономически държава[/quote]
  Е по-голям смях не бях чувала? Що тогава не продължи да се развива?
  Или нямаш достатъчно неврони да си отговориш на този въпрос.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Весело

  До коментар [#62] от "николай":

  Не, от публичните данни, достъпни съвсем свободно през едно от чудовищата на демокрацията - интернет.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#63] от "peshistia":

  То се не знае кой кого ще превари!
  Ние сме оцеляли вече 100 години и занапред пак ще оцелеем!
  Вечна му памет на Тато!

 68. 68 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#66] от "Тони!":

  Напълно стъкмени и изопачени!

  Достатъчен е факта, че нямаше безработица, нямаше хора без доходи и препитание! Всички взимаха заплати, всички живееха, нямаше просяци, нямаше ровещи по кофите, всички стоки бяха качествени!
  Не ми сравнявай сегашната боклучарница с тогавашното време! Не си го живял, за да даваш оценка!

 69. 69 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#18:"cose"]Може би ни трябваха още 10 години комунизъм, за да бъде довършено благородното дело докрай[/quote]
  ? години му давам на комунизма,ако този не бяха го свалили.Някъде 92-93 и чао до скиф!Сега с прогнози не се ангажирам.Може да откара още 20-30 години.

 70. 70
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 71. 71 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Като чета и тази статия ,а и предишната ,разбирам ,че почти всички коментарии са на хора ,които само се чели за възродителния процес и хал хабер си нямат за нещата тогава.Гонени са само избрани турски национолисти . те я имат я нямат 100 -200 човека. Да не говорим ,че колкото и архиви да отворят у нас ,докато не отворят и архивите на Турция ,няма да излезе цялата истина. Само дето както вече писах ,само нашите управляващи могат така да свалят гащите на държавата .Врагове за това не ни трябват щом са налице новите демосратите интернационалисти. Кога бъграското правителство ще поиска от турското да се извини за престъпленията срещу българите в началото на миналия век ,за избитите десетки хиляди българи? Това демосратите не ги интересува.

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#64] от "николай":

  Да, по време на чернобилската авария грижата на държавата за населението дори достигна недостижими висоти. Евала!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До голяма степен изселването беше провокирано от активисти и агенти на турската държава с оглед сриване на българската икономика.Друг е въпроса това ли е начина да решаваш проблема с намеса на чужда държава подстрекаваща турското малцинство срещу Родината му.Мисля,че Живков е станал жертва на стратегическа комбинация на ЦРУ и Турция при мълчаливото съгласие на Москва.Просто Живков пречеше на много хора да започнат процеса по ерозирането на българската държава и по-нататъшното и унищожаване.Е сега е ясно вече, че почти успяха.

  ZeroOne
 74. 74 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#64] от "николай":

  Точно щото имах нещастието да живея, мога да твърдя, че достъп до нищо нямаше, освен до мизерията - 100 лева заплата!!! Къв достъп, бре. Дори да имаше нещо по магазините, кво ше си купиш със 100 лева.

  Но имам решение за твоето трагично състояние - ако изявяваш желание за светъл комунистически живот - от мен имаш билет за транссибирската с прекачване до Пхенян.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 75. 75 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#37] от "николай":
  Ти всъщност какво разбираш под развита държава. Единствените печеливщи предприятия в България са били тези, които са били директно субсидирани от СССР със суровини. Земеделието се е издържало основно чрез робския труд от т.нар. бригади а умственият елит на държавата толква добре е оценил ситуацията, че с всчики сили се е опитвал да се махне от тук. Аз поне не познавам развити държави, чието население бива държано, като в затвор за да не избяга. Част от хората, които имат носталгия по ония времена, всъщност имат носталгия по младостта си а другата част по облагите, които са получавали по партийна линия. Поне аз не мога да намеря нито един обективен аргумент за тезата ти.

 76. 76 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  Гледай Живков, мисли си за Борисов....

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 77. 77 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тони!":

  Аз не знам някой да е умрял в България, Румъния, Гърция, Турция от Чернобил.
  То да не би Чернобил да е бил насочен по коридор само в България?
  Не сте добре с мозъците, ама никак!

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#35] от "Yard":

  и тогава и сега
  ний пътували сме по света !!!
  много ти е жълто още клюнчето пиленце да кълвеш татко си и майка си !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#73] от "ZeroOne":
  А един мармот свива ли свива..

 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#68] от "николай":

  Живял съм го. А данните са си официалните от правителствата. Ако твърдиш, че бай ти Тошо е стъкмявал данните, ще се съглася - дебилен, тъп мошеник, нищо чудно.

  Тогава наистина нямаше безработица, защото на всеки некадърник държавата му намираше работа. Неговата производителност, разбира се беше нулева, от което цялата нация влезе в третата си поред комунистическа икономическа катастрофа, ама това няма значение...

  Комуниста към ден днешен прилича на пияница, който се е наливал в заведението, било му е хубаво, но после идва гадния сервитьор и иска сметката.И съответно сервитьора е виновен за всичко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#78:"КМЕТ В СЯНКА"]
  и тогава и сега
  ний пътували сме по света !!! [/quote]
  99% от българите не са пътували по света. Щото стрелят по границите, не за друго.

 82. 82 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И какъв е примерът за нулева производителност?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#77] от "николай":

  Не бе, майтап. Няма умрели, даже аварията се оказа полезна...
  А и то разлика между предупреден човек и такъв, окйто няма представа, ама стои под прекрасния радиоактивен дъжд, докато някаква нискоразрядна фуражка му маха с ръка няма нали... И в двата случая е едно и също...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#77:"николай"]Не сте добре с мозъците, ама никак![/quote]

  Е, за разлика от теб, поне притежаваме такива, за разлика от бетона в твойта кутия.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 85. 85 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#75] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Какви глупости пишеш? Изобщо не си наясно със ситуацията тогава! България е изнасяла продукции в почти цяла Европа, СССР, Южна Америка, Западна Африка и някои арабски държави!
  Изобщо си нямате представа за какво производство и печалби имаше предвид.
  Кой е бил спиран да излиза?
  Я вземи направи справка в архивите на Балкантурист, да видиш за какви екскурзии иде реч? Българите пътуваха свободно. Българската авиокомпания Балкан всеки ден имаше десетки полети. По Дунав се организираха екскурзии с кораби из Европа. Имаше развит морски туризъм. Земеделието се работеше от всички, всички ходехме на бригади, но го правехме с радост, защото държавата вървеше напред. Какво като си отишъл 10 дни да береш грозде, като после цяла година ползваш безплатни купони за храна в столовете с 1-2-3-4то?
  Здравеопазването беше 24/7 и напълно достъпно и безплатно с качествено лечение!
  И тогава имаше дискотеки, барове, и сме се прибирали в 2-3 сутринта по улиците, без да те притеснява никой.
  Не познавате изобщо онова добро време!

 86. 86 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#84] от "lazy_and_sleepy":

  Ти специално едва ли имаш повече от една спарушена стафида!

 87. 87 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#70] от "николай":
  А защо сме ходели да просим пари от тия с гнилия капитализъм като сме били толква цъфнали и вързали. Тоя външен дълг комунистите са го натрупали неслучайно. Първата причина е за да не се срине системата им дотолква, че да започнем да измираме от глад а втората за да се нагушат. Пак те питам, как сме били развита икономика като реално сме нямали икономика?

 88. 88 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#81] от "Yard":
  По света (зарадните страни) пътуваха болшинството българи, а последната година - всички, които пожелаят. Имаше и група, които не пускаха.
  Проблемът беше не политически, а икономически.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 89. 89 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#83] от "Тони!":

  Пълни глупости пишеш!
  Днес виждаме умрелите да се въргалят по улиците, около гюмовете и градинките!

 90. 90 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#87] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Що, тя Америка да не би да няма външен дълг?

 91. 91 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#85] от "николай":
  Явно пак не сме разбрали. Като те чета и се сетих за този виц: Не били компютри а компоти и не ги изнасяме а ни ги връщат и не за Япония а от Сърбия. Иначе всичко е точно

 92. 92 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#88] от "др. Иванов":

  Другарю, проблема на комунистите не е нито икономически, нито политически, а умствен.


  До коментар [#89] от "николай":

  Отвори си линкчето от пост 45. И му се наслаждавай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#87:"Добре Облечен Бизнесмен"]Пак те питам, как сме били развита икономика като реално сме нямали икономика? [/quote]

  В какъв смисъл сме нямали икономика и не е ли малко неудобно да се говори за външен дълг, след като в момента САЩ, ЕС и Япония дължат над 40 трилиона долара, докато съвкупния дълг на всички соц страни беше 300 (триста) пъти по-малък?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#92] от "Тони!":

  Ти реши, че си по-умен от мене ли?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 96. 96 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#81] от "Yard":

  Ти като тогава си бил в ташаците на баща ти, откъде знаеш какво е било? НЕ ставай смешен! Хората ходеха на по две отпуски в годината - балкан и море, и на колкото си искат организирани екскурзии в чужбина от завода, фабриката, комбината, предприятието. Тогава дори обикновения Работник беше на много по-голяма почит от един чиновник, за разлика от сега, когато ти се размахва пръст за всичко!

 97. 97 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#88] от "др. Иванов":

  Айде бе, сега ми кажи аз ако съм обикновен човек (не ченге като теб) мога ли да отида в Западна Европа през 1980-та година без проблеми?

 98. 98 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#90] от "николай":
  Напротив, има, но аз те питам защо сме искали пари от Парижкия клуб а не от братските страни. Как така гнилия капитализъм ни е ударил едно рамо. Американците е ясно че са измислили живота на кредит, но защо комунизма иска помощ от врага?

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#98] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Че то комунизъм в България никога не е имало! Кой е казал, че комунизма го е искал?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK