Над 50 000 младежи били насърчавани от държавата в кариерното си развитие, сочи доклад

Над 50 000 младежи били насърчавани от държавата в кариерното си развитие, сочи доклад

© Цветелина НиколаеваПравителството приема днес план за действие за 2012 година по Националната стратегия за младежта и се отчита за изпълнението на дейностите по стратегията от миналата година.


От държавната пресслужба съобщават, че отчетът обобщава извършеното от централните и местните администрации в полза на младите хора през 2011 г. и отчита участието на младежите в инициативите на местно, регионално и национално ниво.


От документа става ясно, че по първия приоритет на стратегията – насърчаване на икономическата активност и кариерно развитие на младите хора, са обхванати общо 51 414 души. Най-много от тях (40 246) са се възползвали от проектите за разкриване на нови работни места и развитие на пазара на труда чрез стимулиране на включването и кариерното развитие на младежите.
"Тук влизат мерки като осигуряване възможности на чиракуване и стажуване в различни предприятия, участие в проекти за насърчаване на изследователския интерес на ученици и студенти, стажове в държавната и общинската администрации, достъп до студентско подпомагане и кредитиране, подпомагане на професионалната мобилност, услуги за професионално ориентиране и др.", обясняват от правителството в прессъобщение.


По друг приоритет - подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, през 2011 година са обхванати общо 1 042 494 младежи. Средствата за реализирането на различните проекти и мероприятия са от националния бюджет, ОП "Развитие на човешките ресурси", програмите на Европейската комисия "Младежта в действие" и "Учене през целия живот" и международни донори.


От възможностите за здравословния начин на живот са се възползвали 462 676 млади хора. Над 2300 са били обхванати от мерките за превенция на социалното изключване на младежи в неравностойно положение. В проектите за развитие на младежкото доброволчество са участвали 6220 души, а в тези за повишаване на гражданската активност – 17 507.


Повече от 12 500 младежи са се включили в дейностите по приоритета от стратегията, който има за цел да стимулира развитието на младите хора в малките населени места и селските райони, а над 17 хил. – в проектите за развитие на междукултурния и международния диалог.


Близо 18 хил. души, както и учениците в 1354 училища са участвали в проекти за повишаване на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чиракуване? В кой век живеем, та превръщате младите хора в чираци?

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Истината е че организираната престъпност владееща територията България гони младежите от страната, а тези алабализми от статията са за "усвояване" на едни пари от същите престъпници.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Разтягам Локуми
  Разтягам Локуми
  Рейтинг: 388 Весело

  "От възможностите за здравословния начин на живот са се възползвали 462 676 млади хора."

  Още се смея....

  Ко толкоз? Голяма работа....
 4. 4 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Моля?!

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Някакси много прОграмно звучи всичко...истината е далеч по-различна...и не особено лицеприятна...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"Съни"]Чиракуване?[/quote]
  Всеки един от нас трябва да се чувствува "слуга" на народа си. Както самият Борисов го подчертава често в изказванията си. Благото на народа изисква жертви..

 7. 7 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Какви са тези глупости?!

  "От възможностите за здравословния начин на живот са се възползвали 462 676 млади хора. "

  И какви са тези възможности?!?!?!

  "По друг приоритет - подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, през 2011 година са обхванати общо 1 042 494 младежи."

  Демек всички младежи в тая държава?И за каква информация,за какви услуги говорят тия....

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 8. 8 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Статията не казва обаче КОЛКО милиона работни часа са похабени да се попълват безумни справки, да се правят безсмислени флаери и брошури, да се отчита дейност, която няма реална полза. "Подобрена информираност"....чиста лудост.
  Също така, колко точно служители работят по тези програми, и колко са парите за заплати и други разходи? Да видим дали разходите не са повече от парите за "обхванатите от програмите".

  Тези програми по принцип съществуват сами за себе си,нямат никаква практическа полза и само създават усещане за грижа за младежите. Докато администраторите прехвърлят папки, коригират справки и се занимават с глупости, младежите напускат страната.

 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  "Над 50 000 младежи били насърчавани от държавата в кариерното си развитие, сочи доклад"

  На толкова ли възлизат децата на "нашите хора"?
  Щото останалите единствено са насърчени да поемат към аерогара София.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Над 50 000 младежи били насърчавани от държавата в кариерното си развитие"

  В училище дори не ти помагат да избереш как да продължиш образованието си,а те за кариера говорят.Е,ако са назначили братята да чистят,да работят по строежи- може и да са толкова.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 11. 11 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Та...,не се разбра сега - петилетката за колко сме я зЕмалЕ ?!

 12. 12 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 551 Гневно

  "Най-много от тях (40 246) са се възползвали от проектите за разкриване на нови работни места и развитие на пазара на труда чрез стимулиране на включването и кариерното развитие на младежите."

  ХАЙДЕ стига с това безумие!! Какви проекти, какви 5 леа бе!? Ако ще ми говорите за програма "Ново начало" нека аз ви кажа, какво знам - пълна пародия и измиване на ръцете!! По тази програма, АКО СЛУЧАЙНО те наеме някой работодател, заплатата е 167 лв!!! Кажете ми как се живее с 167 лева в 21 век!! А ако случайно благоволи да те остави, освен че няма да ти я вдигне ще те използва къртовски да му бачкаш, като роб. Казвам го от опита на моя близка позната. Няма такава мръсна лъжа с тези програми, това е пълна заблуда! Факт е, че програмите за заетост на младежта ИЗОБЩО, ама изобщо не функционират у нас. Да не говорим, че в градовете освен София, няма дори един желаещ работодател, който иска да наеме млад специалист. И има защо - при нефункционираща икономика и никаква политика за насърчаване на частния бизнес, дори за продавачи вече няма ни взимат.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 13. 13 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#10:"Roger"]"Над 50 000 младежи били насърчавани от държавата в кариерното си развитие"
  [/quote]
  Да, де - избягали са в "бяла" държава, за да се развиват, защото нашата държавата реално ги е изгонила.

 14. 14 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#7:"Roger"]"По друг приоритет - подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, през 2011 година са обхванати общо 1 042 494 младежи[/quote]
  Вероятно тези са потребителите на интернет.

 15. 15 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Баси как лъжат тези гербери. 1 милион младежи се били включили в подобряване на достъпа до информация и качествени услуги. Нека да позная какво са направили от ГЕРБ - пуснали са един сайт за няколко стотин хиляди лева и са казали - този сайт е достъпен за всички, значи всички младежи са се включили.

  "Най-много от тях (40 246) са се възползвали от проектите за разкриване на нови работни места и развитие на пазара на труда чрез стимулиране на включването и кариерното развитие на младежите." - Тук ГЕРБ се хвали с това че някой младеж САМ, БЕЗ НИКАКВА ПОМОЩ ОТ ГЕРБ си е намерил какво да прави след завършването на образованието. Но и за това най-вероятно някой гербер е прибрал пари.

 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Весело

  За овчари и картофокопачи ли?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#7] от "Roger":

  Как какви младежи!?
  70 годишен среща 65 годишен и вика - "Здравей младеж!"

  pastor
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  Абсолютно демагогия....40 000 пенсионери/главно зелени чорапи със 700 лв. пенсия/ заемат държавни длъжности, а Герб приемали "план за действие" по малко от една година от края на мандата им!?

 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Съни":

  Е какво лошо има нали тр.да се научат.То и за е...нето си трябва стаж.

 20. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "kai":

  Е ама пак са 1 милион

 21. 21 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 851 Неутрално

  [quote#20:"bta"]Е ама пак са 1 милион [/quote]

  Кво ще кажеш да ми дадеш един милион бюджет за да осигуря достъп до гледката на звездите за 6 милиарда човека.

  Горе долу за такава дейност става дума тук.

 22. 22 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#8] от "tily_lily":

  Най-накрая някой да спомене същинския проблем за работодателите. Бумащината на тия програми за заетост е такава, че човек не смее да повтори. Един човекомесец на административен служител си отива директно в бумащини и разправии с тотално некомпетентното Бюро по труда за цялата продължителност (6 месеца) на стажа.

  Да не говорим пък как Бюрото бави плащанията към работодателите с месеци. Работодателят е превел заплата и осигуровки, но Бюрото бави плащанията с аргументи като "ама на справката за месеца новото лого на програмата не е точно долу в ляво, а долу малко по в средата...". А това е бланка, спусната от тях само преди два месеца.

 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#22] от "Знам и Мога":

  Ами да,точно така е. Местните структури се грижат за формата,а не за съдържанието, което трябва да им е наредено отгоре,иначе те сами няма да посмеят. Пълна гавра с печат и подпис на всяка страница, сто копия, "вярно с оригинала" и всичко това, ЗА ДА НЕ ИЗПЛАТЯТ дължимите суми.
  От гледна точка на работодателите пък е направо смешно- за да вземеш стажанти, чиито "заплати"(щото са смешно малки) се плащат от някоя програма, ти реално блокираш един квалифициран, кадърен, способен служител плюс счетоводителя, да се занимават с камари излишни документи, вместо да си гледат работата. Стажантите, и най-старателните, не могат да извършат истинска и смислена работа така,чеда компенсират безсмислено пропиляното време на кадърни служители.
  Ами това е. Администрацията се прави, че не разбира какъв е проблема, защото им изнася да си запазят работните места.

 24. 24 Профил на stpanchev
  stpanchev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Една статия по темата за българските университети и положението в тях

  http://ekipbg.com/2012/02/21/interview/

 25. 25 Профил на Румен Боянкински
  Румен Боянкински
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Здравословно са с е изнесли извън пределите на страната......До коментар [#3] от "Разтягам Локуми":

 26. 26 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Айди мама, айди ръботети!
  Ей ви по 300 лева сига, знам чи ни стигат за идин резервоар бинзин ама пък тряя съ ръботи !

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  "Правителството приема днес план за действие за 2012 година по Националната стратегия за младежта"

  Па що толкова рано?
  Декември не е толкова близо. Имаше време за този план....

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK