ГЕРБ и десните искат временна комисия да провери решенията по "Белене", БСП не вижда смисъл

ГЕРБ и десните искат временна комисия да провери решенията по "Белене", БСП не вижда смисъл

© Красимир ЮскеселиевГЕРБ и "Синята коалиция" се обявиха за временна парламентарна комисия, която да провери всички данни за решения и дейности по проекта за АЕЦ "Белене" от 2002 г. до март 2012 г., когато кабинетът "Борисов" се отказа от строителството. Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров смята, че няма смисъл от подобна комисия, след като в началото на мандата комисията "Станишев" се е занимавала с темата, Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата - също.


Междувременно бившият премиер Симеон Сакскобургготски, чието правителство размрази проекта "Белене", защити в коментар на сайта си строителството на централата, защото ще даде възможност на страната да е еергийно независима.


Диан Червенкондев от ГЕРБ повтори призива на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев  прокуратурата по-скоро да излезе със заключения за проверката както за конкурса, така и за допълнителните споразумения за АЕЦ "Белене" и заобикалянето на Закона за обществените поръчки.
Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров определи претенциите на "Атомстройекспорт" за 1 милиард евро по отношение на АЕЦ "Белене" като изнудване и обществен натиск за подновяване на строителството на централата. От десницата заподозряха БСП в координирани действия с кръгове в Русия, защото искът на руската страна съвпада и с процедурата по искания от БСП референдум за "Белене". Според Димитров бъдещата анкетна комисия ще даде отговор и на тези съмнения.


Документите за "Белене" вече бяха разследвани от т. нар. комисия "Станишев", имаше проверка и на държавната финансова инспекция, отговори Румен Овчаров. Той повтори тезата си, че вината за иска на "Атомстройекспорт" е на това правителство, защото то е прекратило договора за "Белене". Изчисли, че плащанията ще са 3 млрд. лв. извън парите за "този Франкенщайн в АЕЦ "Козлодуй". Плащаме цената на бодряшките простотии, направени от правителството на Бойко Борисов, заяви Овчаров.


Той напомни мнението си, че "Южен поток" и "Белене" са изгодни за България и по-евтин проект от "Белене" няма не само в Европа, но и в света".


Бившият премиер Симеон Сакскобургготски също защити проекта за втора АЕЦ. "Лично аз съм сред хората, които са убедени, че след 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими, и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата - не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси, не зависи от климатичните капризи", написа той на сайта си. Според него стойността на тази енергия е по-ниска и бързо се възвръща инвестираното.


Строителството на АЕЦ "Белене" е изключително важен въпрос за нашата енергетика и е нормално да има политически измерения, но превръщането му в инструмент за "стягане на партийните редици" или за "подготовка за избори" е най-малкото абсурдно, смята Сакскобургготски. По думите му трудностите, които днес съществуват за реализирането на проекта, със сигурност са решими в бъдеще.


Той обяснява, че решението за рестарта на "Белене" през 2002 г. не било хрумване на неговото правителство. "Извън икономическите, стратегическите и екологичните аргументи за това решение, има още два детайла, които някак в ожесточаването и оцветяването на спора, като че ли забравяме. Тогава аз посетих площадката и се убедих какви огромни средства държавата, т.е., гражданите, вече бяхме инвестирали от 1981 г. Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка? И второ (...) след 9-годишно прекъсване на строителството площадката продължаваше да е в учудващо добро състояние, поддръжката е перфектна и днес, благодарение на българските специалисти, които през цялото това време са си вършили професионално и съвестно работата. Не е нужно да си особено голям специалист, за да си дадеш сметка, че използването на площадката за каквато и да е друга цел, e безумно и най-вече безотговорно разхищение на огромни средства", разяснява Сакскобургготски.


"Твърденията, че няма нужда от "Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни", обобщава той.

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 581 Любопитно

  А за договора с английската банка някакво развитие? Дали ще се потърси отговорност на сегашните управляващи за този доклад който отказва да покаже на обществото?

 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  "Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров смята, че няма смисъл от подобна комисия, след като в началото на мандата комисията "Станишев" се е занимавала с темата, Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата също."
  Защо ли Р.Овч. не иска пак да се разровят по темата Белене?

 3. 3 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 540 Неутрално

  е не виждат от БСП смисъл,явно 1 милиард не е кой знае какъв смисъл.Ами част от техните енергийни играчи да извадят малко дребни и да платят!

 4. 4 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 466 Весело

  Предизборната борба се ожесточава, ще се лее кръв.

 5. 5 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 540 Весело

  а и поправете заглавието да не ви спре нета изведнъж ))

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Гневно

  Правосъдие у нас няма! Подобна комисия поне може да "осветли" доста факти! Прокуратурата прикрива най-големите престъпници вече 23/а може и повече/ години! Когато няма правосъдие за престъпления за милиарди трябва да има някакво друго възмездие! Тук и сега, на тоя свят! За назидание!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 760 Весело

  3 години и кусур...
  Наредиха се на софрата, ама май за тях няма.
  Комисията просто закъсня. Но все пак е добре да се разровят нещата за Белене ама не до Март 2012, ами до Септември 2012

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Защо ли не виждат смисъл

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Я, пак ли извадиха от прахта мадридското плашило да ни обяснява как трябва да строим самовара?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1623 Гневно

  "Междувременно бившият премиер Симеон Сакскобургготски, чието правителство размрази проекта "Белене", защити в коментар на сайта си строителството на централата, защото ще даде възможност да сме енергийно независими."
  Мадридският крадец е откровено НАГЪЛ!
  Каква "независимост" се очаква6е от БеляНе, след като руъска централа с руска технология и руско гориво се добавя към сега6ната 100% зависимост от руски източници на енергия!
  И тук НЕ СТАВА дума за цената!! Ами за диверсификацията на доставките, т.е. правото на ИЗБОР!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Р. Овч. казал ,че няма смисъл от такава комисия щото по време на крадливата тройна коалиция "комисията "Станишев" разглеждала случая и не открила нищо нередно...Арогантността на комунистите -милионери -капиталисти от върхушката на БСП не изненадва никой защото знаят ,че досега няма нито един осъден крадлив "политик" в най-новата история на България, и няма и да има.

 12. 12 Профил на vencho80
  vencho80
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров смята, че няма смисъл от подобна комисия"

  хах Р.Овч остана и да иска , централа няма да има , пари не връщаме , руснаците да пращат направо килърите ,да видим кой е взел комисионните )))

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1623 Гневно

  Симеон Сакскобургготски също защити проекта за втора АЕЦ. "Лично аз съм сред хората, които са убедени, че след 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими, и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата - не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси, не зависи от климатичните капризи", написа той на сайта си. Според него стойността на тази енергия е по-ниска и бързо се възвръща инвестираното."
  Добре де, като е "далавера" за6то не се намери НИТО ЕДИН ЧАСТЕН ИНВЕСТИТОР който да гласува доверие с парите си на тези басни!
  А за простотиите "енергия, който е сред най-щадящите природата - не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси" - думи на един откровенно неграмотен човек откровено написани от ядрената мафия!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1709 Любопитно

  Герб и десните!!! Много точно заглавие.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3203 Весело

  Смисъл има.
  Макар и само и единствено в това, че едните ще вадят едни зайци от гъсталака, наречен АЕЦ БелЯ-НЕ, а другите - други.
  Ама в Народното събрание, а не по медиите, които са .... ъъъъ ... доста субективни, да речем ...

  И така полека-лека ще лъсне истината. Поне донякъде, но достатъчно ...

  А прокуратурата ... тя под похлупака на "следствена тайна" и "да не влияем на разследването, че не е завършило" служи само и единствено за протакане и прикриване.
  Докато отмине мишата тупурдия и мат'рялът го метнат подир някое ново мюре ...

 16. 16 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ГЕРБ и десните искат временна комисия да провери решенията по "Белене"
  --------------------------
  Това е опасна работа и за това за по-малко от 15,000,000 съмнявам се дали ще намерите.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 17. 17 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Последният пирон в ковчега на Белене ще го забият самите руснаци с опитите си за шантаж и изнудване.Използването на петата колона ще има обратен ефект.
  Които се осмели да разкрие истината за тая гигантска манипулация Белене - политически проект превърнат в най-големия източник на доходи за една клика - ще свърши голяма услуга за тия които искат да управляват занапред....да е ясно че нищо не остава скрито...

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#13:"B52"]НИТО ЕДИН ЧАСТЕН ИНВЕСТИТОР[/quote]
  май такъв имаше, но определено частниците търсят далаверата, пример фотоволтаиците! Сега ти ако си частник, естествено, че ще инвестираш малко във фотоволтаици, и с гаранции от държавата. А, и американците вече се включиха в разнообразяването на доставките, не забравяй това, но и техния ток е доста скъпичък!

 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  С една комисия веднага ще лъснат ангажиментите по "секретните" договори които Р.Овч подписа за да си вземе комисионните.
  На въжето!
  Всичките комунисти - вън от българския парламент!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не беше ли Яне Янев щатния инициатор и председател на временните комисии? Да му дадат и тази, щото след 7-8 м. няма да има вече възможност, горкия

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Атомстройекспорт", "Газпром" и "Лукойл" не искат партньорски отношения с България, те не приемат правото на Европа да защитава европейските граждани. Това е абсолютно самозабравяне на руската политика, българското правителство трябва остро да реагира на това. В българо-руските отношения ще се случват много сериозни нещата, руснаците няма да ни направят на васали. Няма да платим този 1 млрд., ще разбием това енергийно робство с подкрепата на САЩ и Европа.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Аз не съм видял до сега някой който е бъркал в кацата с общия мед да е искал или да се е съгласявал да го проверяват.

 23. 23 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като чета коментарите явно паметта на мат'ряла е къса. Забравил е, как "Премиерът Бойко Борисов подкрепи "с цялото си сърце проекта "АЕЦ "Белене" в интервю пред руската информационна агенция ИТАР ТАСС. "
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2010/11/02/986392_predi_poseshtenie_na_ruskiia_premier_putin_borisov/
  После скри доклада на независимия одитор на проекта.
  Как от сега от ГЕРБ искат прозрачност, като крият половината информация, а отгоре на това си сменят необосновано мнението през ден?
  Ако искаха прозрачност да не бяха гласували против одита на Синята зона в София. не че са свързани казусите, но говори за принципите и морала им в управлението.

 24. 24 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "Документите за "Белене" вече бяха разследвани от т. нар. комисия "Станишев", имаше проверка и на държавната финансова инспекция, отговори Румен Овчаров"
  Бесепето се проверявало само по сделката...Това е накакъв виц.
  Комунистите са от нагли, по - нагли.Като е толкоз изгодно да строим БелЯнето, другаря Р.Овч.да го плати от своя джоб.

  На 12 май с 27 номер
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3203 Весело

  [quote#17:"lynyrdS"]истината за тая гигантска манипулация Белене[/quote]

  Ааааа, ще се усетите вие!

  Както е рекъл Бернщайн: „Крайната цел е нищо, движението е всичко”
  Тая история с БелЯ-НЕ е същата като оная - с кандидатурите за Олимпиада на Славков. Толкова е сладка, че и до днес мераците отново да "подемат почина" не са умрели.
  Номерът е перманентно да се точи "идеята", а резултата, не дай Боже да се случи, няма смисъл от всякаква гледна точка! Особено тяхната. Че ще спре перпетуум мобилето

  Та и тази история така.
  Па напред, па назад, па проектиране, па анализи, па препроектиране, па строй, па стой, па разваляй, па мести, па анализитрай, па строй, па стой ...
  И така години и години, милиарди и милиарди ...
  Перпетуум мобиле пар екселанс!

 26. 26 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  хахаха. Не искат разследване, а дайте да строим, че прибрахме комисионните.
  Комунисти.

 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#23:"solaar"]явно паметта на мат'ряла е къса[/quote]
  матярала, едва ли е у форума, копа компири, или пасе офцете. Най-много да матярала да е пиколо, сервитьор, или пазач на морето, и да обслужва руснаците!

 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До #23:
  Хаоса , лъжите и дезинформациите са пълни.Някои казват, че договори - нямало, ерго рашките ей-така, щото няма какво да правят почнали да произвеждат оборудването, даже ангажирали с това Арева и Сименс, и др. западняци. Т. е следва, че нищо не дължим на АСЕ. Мен пък ми е чудно, как като няма договори, след 2009 г. Борисов не прекрати производството на реакторите , чинно плащаше и през март заяви, че което е произведено ще си го доплатим - и в Козлодуй.
  Други, пък с невероятен апломб говорят за "секретни " договори - сякаш са ги виждали, а Борисов нищо не знае за тях, но продължава да си плаща. Може пък, тези всезнайковци освен ордерите от комисионните на Овчаров , да са виждали и тези на Борисов. Колко бдителни хора има.

 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Абе комисия, и то в парламента. Нямат ли си друга работа? Още дядо Славейков е казал навремето в Учредителното събрание "У нас комисиите се разкомисват". Ако има нещо да се занимава прокуратурата. Пък Мартинчо, ако толкова иска, нека си пише в блога и във Фейсбук. А в парламента да се залавят с бюджета за догодина, че ще е тегаво!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво!

  Да изкарат кирливите ризи на енергийната мафия!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  По-точно не кирливи, а въшливи с рубли.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хубаво ще е комисията да разследва и някой козлодуйски врътки на сегашната власт:

  Владимир Уручев е втори мандат евродепутат от ПП ГЕРБ. Да припомним, че когато се създава ПП ГЕРБ (3 декември 2006 г.) Уручев е главен инженер на блокове от 1 до 4 в АЕЦ „Козлодуй”. През периода 2003 – 2006 години се „усвояват” едни 600 000 000 (шестстотин милиона) лева, за „спасяването” на блокове 3 и 4, чието окончателно затваряне е договорено с ЕС за 31 декември 2006 г. 28 дни след създаването на ПП ГЕРБ! На 31 декември 2006 г. блокове 3 и 4 наистина окончателно са спрени от експлоатация, но никой не се сеща да се търси сметка на някого, за „усвоените”, но не възвърнали се стотици милиони.

  На 1 януари 2007 г. България е приета за член на ЕС. През месец май 2007 г. в България за първи път са проведени избори за членове на Европейския парламент и, О, чудеса! На трето място в листата на ПП ГЕРБ е Владимир Уручев и естествено е избран за член на ЕП. До тогава никога през живота си не се е занимавал с политика.А и след това никой не помни такова нещо да се е случвало.

  През 2009 г. ГЕРБ печелят парламентарните избори и съставят правителство. През същата година Уручев е избран за още един мандат в ЕП. В началото на месец май 2008 г. почти всички родни медии „бият барабана”, че Владимир Уручев ще съветва новоназначения изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Същите тези медии, обаче, небрежно пропускат да отбележат, че Уручев не е просто съветник, а е назначен за член на Съвета на директорите на АЕЦ-а. Подробности!? За шеф в Съвета на директорите е назначена 27 годишната Марина Армутлиева, с екологична диплома и с нулев професионален опит в която и да е сфера.

  Малко преди това Министерски съвет е приел решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене”, НО за сметка на това да удължи проектния ресурс на действащите в АЕЦ „Козлодуй” блокове 5 и 6, и строителството на нов 7-ми блок. Малка подробност е че блокове 5 и 6 нямат нужда от мероприятия и харчене на пари, за да им се удължава каквото и да било. Но нека видим за какви суми идва реч? 266 милиона евро ще струва удължаването на живота на блокове 5 и 6. Около 8 милиарда евро ще струва 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, съобщава лично новия директор Николов. Още една малка подробност е че сумата за изграждането на 7-ми блок е равна на тази, която се предвиждаше за два блока в проекта АЕЦ „Белене”.

  Нека повторим! Блокове 3 и 4 бяха обречени, но това не попречи да се „усвоят” 600 милиона лева. Няма нужда да се удължава нищо на блокове 5 и 6, но това не пречи планиране на „усвояване” на нови над 500 милиона лева. И от 7-ми блок няма нужда, но за сметка на това ще струва два пъти по-скъпо. И във всички тези „мероприятия” е замесен евродепутата от ПП ГЕРБ Владимир Уручев!

  Но и това не е края на приказката!

  В началото на август 2012 г. Държавен вестник публикува Правилник за устройството и дейността на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Малка поправка в новия Правилник допуска вече предприятитето ДПРАО да не е собственик на дадено ядрено съоръжение, което ще се извежда от експлоатация, а само да сключва договор за същата дейност със собственика. (Подробно за поправката вижте ТУК.) Като се има предвидвид бавеното с около една година прехвърляне на блокове 3 и 4 под управлението на ДПРАО не буди никакво съмнение, че тази поправка в Правилника цели бъдещо източване на фонда за извеждане на ядрени мощности от експлоатация, който възлиза на около 3 милиарда лева. И в този същият момент на хоризонта отново се извисява исполинската снага на лицето Владимир Уручев. Паралелно с изменението на устройствения Правилник на ДПРАО в Управителния съвет на предприятието е направена малка промяна. На мястото на Йордан Георгиев (БЕХ) е назначен Владимр Уручев (ЕП, АЕЦ „Козлодуй”). Така вече от няколко дни този неуморен труженик няма и минутка свободно време, защото работи на непрекъснат, трисменен режим. От 0 до 8 часа му отиват за депутатските задължения в Европарламента. От 9 до 16 се труди зза сигурността и просперитета на АЕЦ „Козлодуй”, а през последните осем часа от денонощието се грижи за извеждане от експлоатация на ядрени мощности. Впечатляващо, нели?

  Ако отидете на сайта на ДРАО, обаче, няма да откриете поименен състав и визитки на членовете на Управителния съвет!!! Подробности! Благата вест, за геройското себераздаване на Уручев ни съобщава само местният козлодуйски вестник в статия, по повод промените в Правилника на ДПРАО.

  Даже по времето на комунизма един такъв подвиг би бил повод за всенародни веселия, гръмки статии на първите страници на вестниците, награди и почести за героя, а в наши времена никой не забелязва саможертвата му.

  Неблагодарен народ сте вие българите! И за това ще продължавате да живеете в нищета!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Весело

  Като стана дума за комисия как изпълзя Дедо.Дали има какво да крие?

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  "..Междувременно бившият премиер Симеон Сакскобургготски, чието правителство размрази проекта "Белене", защити в коментар на сайта си строителството на централата, защото ще даде възможност на страната да е еергийно независима.."
  Това пък е най-голямата глупост която някаква партия (ако НДСВ може да се нарече партия) може да подхвърли за оправдание...
  Независимост от кого бе байновци!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 867 Весело

  [quote#29:"Федор Венедиктович Езерский"] Мартинчо, ако толкова иска, нека си пише в блога и във Фейсбук. [/quote]

  -Да,ама кой ще му прочете написаното там.Една шепа фенки и фенове.Друго си е трибуната на НС-"този връх висок е",там "цял народ него гледа".

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  "..Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров смята, че няма смисъл от подобна комисия, след като в началото на мандата комисията "Станишев" се е занимавала с темата.."
  Точно обратното! Именно, защото "подобната комисия" по време на мандата "Станишев" се е занимавал с темата и благодарение на това България сега няма възможност да се откаже от таен за съверена българския народ, договор трябва да се проведе разследване. Друг е въпросът за това каква и с какви правомощия трябва да бъде комисията...
  За мен тя, трябва да е независима от която и да е партия, да има ексклузивни решения и в нея да не влизат бивши служители на ДС...без значение какво положение са имали те в спомената централа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  След дъжд качулка...от пусто в празно..хвани едните удари другите..какво още може да се каже по случая?Алоооооооо "правителството "каква я свършихте вЕрусалим на съвместното заседания?Дайте отчет !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  [quote#29:"Федор Венедиктович Езерский"]Пък Мартинчо, ако толкова иска, нека си пише в блога и във Фейсбук.[/quote]
  Ти от какъв зор си се изтипосал тук. Ако толкова искаш, що не отидеш във Фейсбук...."ама няма кой да те чете там"...да не говорим за форума (дето хич го няма) в "Дума"...
  И..за разлиака от теб...Мартин Димитров има двеста пъти по-голямо право да пише където и да е....Просто защото има хора гласували зад гърба му....Ти нямаш нищо...освен Позитано 20.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка?

  Моню Казиното се изказа..Ми кат е толкова рентабилна ,що няма ни един желаещ западен инвеститор бре..Или те са по гупави от теб..Дееей тия собственици на фирми за кучешки и котешки храни..Окраде достатъчно ..Трай там сега..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 40. 40 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ПП Въпрос-в какво БСП вижда смисъл въобще? а колкото до съвместното заседание на министерските съвети на Израел и България май отговорът е..поразходихме се екскурзионно на държавна сметка т.е. с парите на данъкоплатеца.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 41. 41 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Всичко това е пореден дрън-дрън! Видимо и сегашните и предишни управляващи са в някаква степен зависими от ядреното лоби. Защото и без комисия при желание на ГЕРБ биха лъснали всички неизгодни протоколи, договорки по които страна е държавната фирма НЕК или българското правителство. Прехвърлянето на въпроса към прокуратурата в края на мандата на този главен прокурор е само подтвърждение за нежеланието да се изкарат кирливите ризи....

  mak1951
 42. 42 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ето ви цялата история за Белене, правете си изводите:

  Площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ у нас с Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет. С Решение № 197 от 31 декември 1981 г. на Бюрото на Министерският съвет площадката за изграждане на АЕЦ „Белене“ е отчуждена и предадена на Министерството на енергетиката. В края на 1980 г. и началото на 1981 г. „Енергопроект“ — София, изготвя документация за „Инженерно усвояване и подготовка на площадката за строителство“. В съответствие с работните проекти усвояването на площадката започва в началото на 1982 г.

  Полагането на основите на бъдещата електроцентрала през 1987 г. по проект на „Атоменергопроект“ — Киев и „Енергопроект“ — София, предвиждащ изграждането на 4 блока WWER-1000/V 320. В периода 1988 — 1990 г. са изпълнени около 40% от дейностите по изграждането на първи блок и е доставено 80% от основното оборудване. През 1990 проектът е замразен, а на площадката се извършват единствено консервационни работи.

  На 20 декември 2002 Министерският съвет взима решение за продължаване работата по изграждането на АЕЦ „Белене“. В началото на 2003 г. Министерството на енергетиката предприема стъпки за актуализация на наличната база и оценка относно изграждането на новата ядрена мощност. През февруари 2003 министърът на енергетиката Милко Ковачев изпраща писма до 6 водещи световни компании в областта на ядрената енергетика с искане за актуална техническа, икономическа и финансова информация.

  Със заповед на Министъра на енергетиката и енергийните ресурси от 7 май 2003 е създадена експертна работна група във връзка с изграждането на централата. В нея са включени експерти от Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, Министерството на околната среда и водите, Министверство на транспорта и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Агенцията за ядрено регулиране, Държавната комисия по енергийно регулиране, Държавна Агенция Гражданска защита, НЕК и БулАтом. На 4 юли 2003 година е приета програма за дейността на експертната комисия. Тя включва 4 етапа:

  предпроектно проучване и ОВОС за изграждането на АЕЦ „Белене“
  вземане на решение за изграждане, провеждане на тръжна процедура и избиране на изпълнител на проекта
  преговори и сключване на договор с изпълнителя
  изграждане и въвеждане в експлоатация

  Проучени са 8 типа реакторни технологии, налични на световния пазар. Всички изследвания и изводи са представени за открито публично обсъждане в България и Румъния, и са дискутирани с представители на професионални и обществени организации, научни институти и заинтересовани общности в страната и чужбина,

  След последователното изпълнение на всички законови изисквания на 8 април 2005 г. правителството на България решава, че изграждането на ядрена централа на площадка Белене с максимална инсталирана електрическа мощност 2000 мегавата е най-добрият вариант за посрещане на растящите нужди от електроенергия на стабилни и прогнозируеми цени при опазване на околната среда.

  През декември 2006 г. АЯР утвърждава площадка Белене за строителство на АЕЦ върху нея.

  На 24 април 2007 проектът получава сертификат за съответствие с техническите изисквания на европейските експлоатиращи организации(EUR) за леководни реактори от трето поколение.

  На 3 юли 2008 г. АЕЦ Белене получи разрешение за строителство от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На 30 юли 2008 г. започва подготовка на площадката за строителство на бъдещите ядрени съоръжения. Подготвителните дейности включват отстраняване на конструкциите, които не могат да бъдат използвани при реализацията на новия проект в АЕЦ Белене. Всички строителни конструкции, от които зависи ядрената безопасност на централата, се проектират отново и ще бъдат изградени съобразно съвременните подходи и технологии.

  На 3 септември 2008, в присъствието на правителствени лица, депутати, дипломати и представители на организациите, ангажирани в изпълнението на проекта, премиерът С. Станишев даде официален старт на строителните дейности на площадка Белене. Срокът за построяването на първия блок съгласно графика е 6,5 години, а на втория - 7,5 години при отчитане на специфичните срокове за лицензиране съгласно българското законодателство. Най-продължителните дейности са свързани с проектиране и доставка на оборудването (58 месеца), както и самото строителство и монтаж (51 месеца).

  Очаква се първи блок на централата да бъде пуснат в експлоатация през 2013, а втори – през 2014 година.

  На 28 октомври 2009 RWE официално се оттегля от проекта заради неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта.

  Техническият проект, разработен от главния проектант „Атоменергопроект”, е одобрен на 28 януари 2010 г. на Технически съвет на НЕК, вкл. Междинния отчет за обосновка на безопасността и Вероятностния анализ на безопасността. При вземането на решенията са отчетени положителните заключения на независимите български и международни експертни организации. В протокола от заседанието на Техническия съвет е записано условието всички забележки и коментари на НЕК ЕАД, на АЯР и на независимите експерти да бъдат адекватно адресирани и препоръките да бъдат взети предвид при изработването на окончателната редакция на Техническия проект.

  На 2 февруари 2010 г. BNP Paribas прекратява участието си в проекта поради изтичане на мандата.

  На 19 февруари 2010 г. българският енергиен холдинг стартира процедурата за избор на консултант по проекта АЕЦ „Белене”. Предварителното намерение за откриване на процедурата е публикувано през декември 2009 година. Бъдещият консултант по АЕЦ „Белене” следва да разработи концепция за развитието на проекта и да осъвремени икономическия му модел. В обхвата на работа на консултанта е предвидено, че при положителни резултати от фазата на разработване на концепцията за проекта ще се премине към подготовка и изпълнение на процедура за избор на инвеститори, респективно актуализация на финансовия модел и подкрепа при цялостното преструктуриране на проекта по икономически обоснован начин.

  На 18 април 2011 г. е публикувано съобщение на БЕХ ЕАД, че банка HSBC е наета за стратегически и финансов консултант по проекта. Консултантът трябва да разработи концепция за развитието на проекта АЕЦ „Белене” и да актуализира икономическия му модел. В обхвата на работа на консултанта е предвидено разработване на концепция за проекта, подготовка на процедура за избор на инвеститори оказване подкрепа при цялостното преструктуриране на проекта по икономически обоснован начин.

  На 11 юли 2011 г. Националната електрическа компания и Атомстройекспорт подписват Допълнение № 13, с което се удължава срока на действие на Споразумението от 2006 г. до 30 септември 2011 г.

  На 16 август изтича срокът, даден от НЕК ЕАД на руската компания ЗАО Атомстройекспорт (ЗАО АСЕ) да оттегли иска си срещу българската електрическа компания.

  На 30 Септември 2011 г. националната електрическа компания и Атомстройекспорт подписват Допълнение № 14, с което се удължава срокът на действие на Споразумението от 2006 г. до 31 март 2012 г. През следващите 6 месеца работните групи от двете страни продължават работата по приключването на пазарното проучване, изясняването на финансовия модел и предложението за структуриране на финансирането на Проекта от страна на HSBC, консултант на Принципала - НЕК ЕАД.[1]

  На 5 октомври в АЯР е внесен Доклад за „стрес-тестовете” за АЕЦ Белене. АЯР следва да внесе до 31.12.2011 г. в ЕК окончателен национален доклад за България. Очакванията са ЕК да се произнесе по националните доклади в първата половина на следващата година.

  На 6 октомври 2011 г. Националната електрическа компания ЕАД (НЕК) на България внася иск срещу Атомстройекспорт (АСЕ), Русия в арбитражния съд в Париж, като мястото на арбитража е Женева. Предмет на иска са суми, дължими от АСЕ на НЕК по Рамков договор № 77-402/71300 от 28 ноември 2007 г. и Допълненията към него в размер на над € 61 000 000. [2]

  На 28 март 2012 г. 41-то Народно събрание потвърждава взетото преди това решение на правителството на ГЕРБ за спирането на проекта. В подкрепа на спирането гласуват партиите ГЕРБ и Синята коалиция, против — БСП и Атака (с един въздържал се), а ДПС не участва в гласуването. [3]

 43. 43 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мда, време беше. Ама ГЕРБ де се криха 3 години?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 44. 44 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  БСП не вижда смисъл. А аз не виждам смисъл от БСП. Всички бесепари в затвора, начело със СерГей, инкасатора, шадравана, Гоце, Курнелия, Мая, оня дето разнасяще куфари с пари по границата и т.н. за по-накратко всеки бисипар на ниво по-високо от редови член.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 45. 45 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Долу БСП, руски подлоги и национални предатели. До един.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 46. 46 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всичко е добре, ама защо чак след 3 години, преди изборите?+
  Тъпотия някаква! Някой май е правил някакви сметки и когато кръчмаря е обърнал палачинката, нещата станали - дайте дяа търсим крадеца!
  Намирисва нещо!

  ура и да живей!!!
 47. 47 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Да БСП-рубладжии не би могла да иска такова нещо...Е, тъкмо затова трябва.

 48. 48 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До коментар [#45] от "donchoquihote":

  Да живеят само американските национални предатели които изпълняват плана за ликвидиране на българите плана РАНЪП

 49. Естествено,комисията ще "проучва " барем 20 г.договорите и накрая ще излезе със становище,че няма достатъчно данни за злоупотреба.Дотогава всичко ще се е размило ...този филм ми е познат!

  Боли ме от овчедушието на хората...
 50. 50 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Румен Овчаров смята, че няма смисъл от подобна комисия, след като в началото на мандата комисията "Станишев" се е занимавала с темата"

  Майка ти и боклук такъв да #*?!#[email protected]??>>#!?. Този трябва директно от съда, да бъде изкаран на паветата и обесен, като миризливия му труп да престои пред парламента няколко месеца за назидание на всички останали настоящи и кандидат боклуци.

 51. 51 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#14:"Майндърбайндър"]Герб и десните!!! Много точно заглавие.[/quote]
  Нали?

 52. 52 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#45:"donchoquihote"]Долу БСП, руски подлоги и национални предатели. До един. [/quote]

  Да бе, ама чак предизборно я запяхте тая песен, и то когато ЕС почна разследване на Газпром, Хилари дойде да ни се кара за намерението да подпишем за Белене, а Трайков се пожертва за да разкрие истината за това как ГЕРБ мислеше да бетонира енергийната ни зависимост изпълнявайки Гоцевия голям шлем.

  Така че аз ще прибавя:

  Долу ГЕРБ, руски подлоги и национални предатели. През един.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 53. 53 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "bokko":

  ти да не си изпил едно шишенце Раундъп ,че все за него говориш...Монсанто продължават да твърдят ,че е безвредна субстанция..но като те гледам тебе спирам да им вярвам....

 54. 54 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#38:"Храбър"]Ако толкова искаш, що не отидеш във Фейсбук...."ама няма кой да те чете там"...да не говорим за форума (дето хич го няма) в "Дума"... [/quote]

  Ама аз съм и там ))) Баси, Иво Прокопиев трябва да почне да ми плаща, че една камара линкове му пускам, амаха! )))))

  Пичове и пички, махайте ги комисиите )))) Имам друго предложение - директно да се обсъжда, поне седмица в пленарна зала, и да има пряко предаване по БНТ и БНР без прекъсване за новините! И разбира се, онлайн стрийминг )))
  То е ясно, че лафа е за приказване пред камерите ))) А пък седмица лакърдии в Народното събрание, знаете ли колко материал ще се събере за вестници, списания и сайтове. САЙТОВЕ! Пък всеки сайт с поне три банера (освен ако не се ползва АдБлок) носи парички ))
  Зарежете ги комисиите. За една комисия просто вдигат пушилката, колкото да се състави и я се съберат един два пъти, я не, и я забравят. Публичност трябва да има ))))

  Но подготовката - в блогчето, сайтчето, Фейсбук, Туитър и т.н.
  Може и едно обръщение обръщение от Пресцентъра (всеки уважаващ себе си политик трябва да има такъв) да се разпрати по мейлчетата - абсолютно задължително в уърд вариант, каквато е дългогодишната практика

 55. 55 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров смята, че няма смисъл от подобна комисия.....................
  ..........................................................................................................
  Абре...ОВЧ'арка шъ гориш кът Жана д'Арк болшевишка подлого, пък сетня белким Путаранин те напраи 'светец'

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 56. 56 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ако Белене беше изгоден проект щеше да има опашка от частни инвеститори.

  Но няма.

 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Въпрос на хоризонти,уважаеми коментатори.Партийният хоризонт е 4-годишен и по стратегически въпроси може да доведе до простотии,загуби,взаимни обвинения и цялата тази неразбория на гърба на данъкоплатеца,която се вихри в момента.
  ""Твърденията, че няма нужда от "Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни"-казва Н.В.Цар Симеон Втори след като от 13 юли на сайта му няма нищо.Само на него съм склонен да вярвам кое е добро и кое не за страната ни.

 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#56:"Whoops"]Ако Белене беше изгоден проект щеше да има опашка от частни инвеститори. [/quote]

  Баце, аз все още купувам - 5 000 бройки по левче номинал. А дребни инвеститори, такива като мен мога да намеря още, и не само в България. Виж, за голЕмата далавера за некои хора - "стратегически инвеститор", там не мога ))))

 59. 59 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БСП ОКОНЧАТЕЛНО ПОКАЗА И НА НАЙ-ГЛУПАВИТЕ ЧЕ Е АНТИБЪЛГАРСКА ПАРТИЯ.ТЯ Е МАША НА ИМПЕРСКИТЕ ДОМОГВАНИЯ НА РУСИЯ.
  РУСИЯ ВИНАГИ Е МРАЗЕЛА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ВЕДНАГА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ ОТКАЗВА ДА БЪДЕ ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ НА РУСИЯ ТЯ ПОДТИКВА ПРЕЗ 1885 СЪРБИЯ ДА НАПАДНЕ БЪЛГАРИЯ.И ОЩЕ МНОГО ПОДЛИ РОЛИ ИМА РУСИЯ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.

 60. 60 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "B52":

  Частен инвеститор не се намери поради непредсказуемостта на регулаторните решения. Всеки проект може да бъде печеливш/губещ в един регулиран сектор и единствения от когото това зависи е регулаторния орган. А нашия регулаторен орган отдавна не е независим така че никой не може да му се довери, че след 10-20 или 30 години ще си възвърне инвестицията

 61. 61 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Енергията от Белене щеше да излезе на около 150лв на МВч, колкото е и настоящата цена на енергията от ВяЕЦ-вете, а вече и фотоволтаиците се приближават към тази цена. Посоката обаче на ядрената енергия е нагоре докато тази от ВЕИ надолу, така че не знам кое му е изгодното на Белене или друг ядрен проект. Единственото хубаво нещо на ядрената енергия е че можеш да разчиташ на нейната наличност независимо от метеорологичните условия.

 62. 62 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#61] от "vesperado":

  По-добре ги смятай за цена колкото на държавната "Марица". По принцип - себестойността на тока от АЕЦ е съразмерен на цената на ТЕЦ със собствено находище на суровини. Затова го правя сравнението с Марицата. Т.е., горе долу със стотарка над това, което даваш. Това, разбира се, при два реактора. При един е неизгодно

 63. 63 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#61:"vesperado"]

  Енергията от Белене щеше да излезе на около 150лв на МВч, колкото е и настоящата цена на енергията от ВяЕЦ-вете[/quote]

  Енергията от Белене ще е на тази през 2025 г., когато енергията от другите централи ще е 30 - 40 ст. Цената ще е такава за 10 години, докато се погасят заемите, след което отива където й е мястото - 7-9 ст., което е през 2035, когато другата ще е над 50-60 ст.

  Гербаджиите лъгаха, че цената не е изгодна, защото до 2025 г. цената на тока няма да се вдига и тогава цената от АЕЦ ще е равна на другите, но откакто ги говориха тези приказки, за по-малко от година и половина цената скочи с 20%, а до 2025 ще е колкото съм я написал и това в най-добрия случай 30 - 40 ст.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 64. 64 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#43] от "zrenaxby":

  ГЕРБ се опитваха да се откажат от Белене без съд и неустойки. След като не се получи, ще се търсят фактите, които да помогнат за позицията ни в съда.

 65. 65 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#61:"vesperado"]Единственото хубаво нещо на ядрената енергия е че можеш да разчиташ на нейната наличност независимо от метеорологичните условия. [/quote]
  Другото нещо на което можеш да разчиташ са стотиците километри опустошение около ядрените централи в случай на авария.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Единствените факти са дали България си е спазвала договорите, а доколкото разбирам не го е правила и това дори не се отрича.
  Твърдят се смехотворни неща, че съглашения са били подписвани от хора, които нямат право, били неизгодни и т.н., което няма никакво отношение към делото.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Сравнението на атомна централа с баничарница е толкова идиотско,колкото провеждането на референдум за строителството и(на централата,не на баничарницата).Нямало инвеститор.А има ли инвеститор например в армията.Да дойде и да каже:Разпуснете ги тия! Аз ще водя войни вместо вас,а вие ще ми плащате едиколко си.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 68. 68 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#60] от "vesperado":

  регулатора работи в някакви рамки пич и чак такива мракобесни сили каквито ти се опитваш да му вмениш НЯМА... както си го написал излиза ,че в България управляват регулаторните органи , а не Правителство , Народно събрание и Съда....

 69. 69 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "др. Иванов":

  ти другарю си уникален ... как така реши че твоята цена е вярната ... чисто екстраполирайки ..и темпа според тебе ще е 6 % годишно така ли ...

 70. 70 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "Майндърбайндър":

  ти с коя глава го измисли този пример .. Посочи ми държава със частна армия...

 71. 71 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Давам го като краен пример,защото е пак идиотско.Въпросът" за" или "не" на АЕЦ е стратегически и не може да се сравнява с бакалия.И не може да се решава от Сульо или Пульо.
  До коментар [#70] от "awsed":

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#10] от "B52":

  Не само нагъл, но и лъжец.
  Тази площадка за която говори, след това беше разрушена.
  Чешкия реактор го взеха снаците и забравиха да го платят.
  "Риск инженеринг" -/разбирай и Р.Овч,/ намазаха няколко милиарда.
  И НЕК е пред фалит...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 74. 74 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#66] от "др. Иванов":

  Къде ги тези договори?
  Ако има договори, значи има и цена, и срокове и неустойки.
  Общия резултат е такъв, защото има има енергийна мафия в РБ управлявана от БСП.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 75. 75 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#57] от "vjacho":

  Вервай жълтурко.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 76. 76 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#74] от "Captain Shakespeare":Идва нов ВСС и Истински Гл. прокурор.на Позитано ще стане мнооооого горещо.Спец.съдът ги чака!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 77. 77 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 638 Весело

  Временна комисия? Звучи ми познато. Нямаше ли в СССР Черезвичайная Комисия? ЧеКа с главен комисар Ф. Е. Джерджински?

 78. 78 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#72] от "Свинчуга":Колега,недей така говори против Р.Овч и азиатските му шефове,че МОДЕРАТОРИТЕ ще те изтрият.Те БДЯТ като орли да не се казва истината за другарчетата им.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 79. 79 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#78] от "Аксел":

  Колега, Аксел не е ли турско име?

 80. 80 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Сещам се за няколко неща. Първо, всеки договор/споразумение което изглежда най-малкото подозрително на много от нас, че предава националните интереси, трябваше да бъде разследвано отдавна - затова сума ти хора гласуваха за ТЕЗИ, сегашните мръсни, долни престъпни копелета, които са и ужасяващо нагли да твърдят публично "аз съм тук, за да защитавам интересите на герб". Това обаче, така и не се случи с това единствено изключение от сега, и то само, защото е ясно че няма накъде, и или ще се стегнат, или губим милиард + разноски по съдилища.
  Въпросите са неизбежни - защо това не се случи до сега, и то за много, много повече споразумения, договори, поръчки (обществени) и т.н. ?!
  Как е възможно, че управляващите са пропуснали до сега да започнат да вършат една от най-важните си работи, а именно да търсят престъпници по високите етажи на властта?
  Естествено и отговорите се набиват в очи. След като и най-висшето ръководство на ГЕРБ се облагодетелства незаконно - тоест са абсолютни престъпници - години наред и около общинския съвет в София, сега е много тдурно за тях да създадат прецедент на политици, които са с присъди за дейности свързани с длъжностите им!

 81. 81 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Договорите са в страните, които са ги подписвали, а че тези договори ги има го признаха накрая и от ГЕРБ и кега шикалкавят, че били подписвани от хора, дето нямали право да ги подписват, но по закон е без значение кой ги е подписал, след като правителството, съответно НЕК не са се противопоставили незабавно. Вината е само тяхна. Ще го обясня просто - ако дам на шофьора да занесе договор за подпис, другата страна го подпише, а под моето име го подпише шофьорът, веднага след узнаването имам два избора - да се противопоставя и уведомя другата страна, че подписът е недействителен, или да не го направя с което приемам подписа като такъв с представителна власт и съм длъжен да изпълнявам договора.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 82. 82 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Весело

  [quote#75:"Captain Shakespeare"]Вервай жълтурко.[/quote]

  Аз казвам че се е получила помия,но прасе като тебе не вижда проблем,защото с помия се е отгледало.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#80:"Hristo'o"]Естествен и отговорите се набиват в очи. След като и най-висшето ръководство на ГЕРБ се облагодетелства незаконно - тоест са абсолютни престъпници - години наред и около общинския съвет в София, сега е много тдурно за тях да създадат прецедент на политици, които са с присъди за дейности свързани с длъжностите им! [/quote]

 85. 85 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#50:"The_Fly"]Този трябва директно от съда, да бъде изкаран на паветата и обесен[/quote]

  Р.Овч.
  каза
  „Те не са разбрали, че „иска” не е за сключените договори, а за отказа от проекта”

  А Дончева пък казва...
  Татяна Дончева: Улицата ще изгони ГЕРБ с камъни......

  Управляват ни глупави и престъпни хора. Накрая улицата ще ги гони с камъни. Това ще стане, когато се вземат глупави решения. Този ден ще дойде, коментира за управлението на ГЕРБ Татяна Дончева, член на Националния съвет на БСП и лидер на Инициатива „Движение 21”

 86. 86 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 466 Весело

  Добрев, а и сините ... да не се вре много между шамарите, че просто няма как да се размине без осъдени за нанасяне на щети в особено големи размери от спирането на строежа на АЕЦ Белене. Да не го шътнат изкупителна жертва, че циганите в панделата много ще му се зарадват.

 87. 87 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Станишев и Овчаров да лежат!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 88. 88 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Независимо каква е темата, коментариите на някой участници в форума са все едни и същи.Като развалени грамфонни плочи повтарят лозунгите от началото на 90 те години.Просто скука.Като не ви раждат нищо главите ,имайте милост към останалите участници .

 89. 89 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#64:"kaka_ginka"]ГЕРБ се опитваха да се откажат от Белене без съд и неустойки. [/quote]

  Кога това? Когато Рапона искаше да строи "с цялото си сърце и душа", или като ни убеждаваше, че тока щял да поскъпне 18 пъти без тоя нов АЕЦ?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 90. 90 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Бе освен кхмерите няма да е зле тая комисия да разследва и какво плати ГЕРБ и защо..И за тия 3 години престъпно мълчание и плащане кой ще отговаря..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 91. 91 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 879 Неутрално

  От този случай за пореден път се разбра, че БСП е партия от предатели. Те се вълнуват само от интересите на Русия и хич не ги интересуват интересите на България. Такъв синхрон между българска партия и чужда държава няма и при ДПС. Крайно време е тия крадци и предатели да попълнят празните места в затворите.

 92. До коментар [#76] от "Аксел":

  Дано,ама надали...
  И на мен ми се иска справедливост и възмездие,ама няма...

  Боли ме от овчедушието на хората...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK