Константин Пенчев: Сред кандидатите за ВСС има хора, които съсипаха съдебната система

Константин Пенчев

© Георги Кожухаров

Константин ПенчевСред кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) има такива, които съсипаха съдебната система, заяви в сряда пред БНР националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.


"Аз се надявам те да не бъдат избрани, да има достатъчно зрялост у тези органи, които избират, да не изберат тези хора отново, защото те са познати до болка лица", заяви Пенчев, но отказа да назове имена. Мотивът му е, че в момента текат избори и не би желал да носи отговорност за избора на други хора.


Според него трябва да се зададе въпросът "когато реформираме една система, защо я реформираме, т.е. кой я деформира, за да я реформираме. Все пак тази система има не много дълга история. Нещата се знаят, очевидците сме живи", коментира Пенчев. 
Вчера депутатите изслушаха номинираните от тях 17 души за членове на ВСС. Депутатите ще гласуват кои 11 от тях да влязат в новия състав на съвета в края на септември. В събота предстои изборът на шестимата съдии от квотата на магистратите.


"Лично аз си направих моите изводи – има кандидати, за които никога не бих гласувал, има и такива, които бих подкрепил. Някои от вносителите могат да не подкрепят яростно кандидатурата си, след като са изслушали представянето на всички", каза Пенчев. 


Омбудсманът заяви, че с президента Росен Плевнелиев са на едно и също мнение, че прозрачността може да гарантира изцяло попълването на ВСС със свестни хора. Той похвали депутатите за постигнатата прозрачност при изслушването на кандидатите, но разкритикува липсата й в процеса по номиниране.


"А когато номинациите не са достатъчно добре направени и не са номинирани най-достойните, не могат да бъдат избрани най-достойните и при най-прозрачната процедура. Мисля, че този момент (с номинирането) беше неглижиран поради липса на достатъчно време. Не беше достатъчно разяснено какво се очаква от членовете на ВСС – говоря не само за парламентарните номинации, но и за номинациите от съдебната квота", заяви Пенчев.


Според него сред кандидатите няма млади хора. Според него депутатите са задали всички необходими въпроси на кандидатите за ВСС. Той отхвърли критиките, че процедурата е била непълна, защото са били спестени неудобни въпроси. 


"За мен е недопустимо кандидати за бъдещ ВСС да обсъждат назначения или дисциплинарни наказания, наложени от този ВСС, защото назначенията вече са извършени, хората вече заемат своите места и уважението към институциите и държавността не позволява на един бъдещ член на кадровия орган да каже "аз не одобрявам еди-кой председател на еди-кой си съд. Това е несериозно и неетично. Да искаме от тях това е несериозно", каза Пенчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK