Народното събрание обяви поръчка за точно определен автомобил

От Народното събрание все още не са отговорили на въпросите на "Дневник"

© Надежда Чипева, Капитал

От Народното събрание все още не са отговорили на въпросите на "Дневник"Задвижване 4х4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос, резервоар, не по-малък от 70 литра, задни светлини с LED технология и старт-стоп система да двигателя. Това са ключовите технически изисквания за новите 75 леки коли на депутатите, за които Народното събрание обяви обществена поръчка с прогнозна стойност 3 656 875 лева (4 388 250 лева с ДДС). Така средната цена за една лека кола излиза около 50 хил. лева (около 60 хил. лева с ДДС).


Едновременно и на четирите от десетките изисквания обаче отговоря само един модел автомобил, показва сравнение на "Дневник" сред предлаганите на българския пазар. Такова условие, кодирано в детайлите на обществената поръчка, на практика означава нарушение на член втори в Закона за обществените поръчки за равнопоставеност и недопускане на дискриминация.


Парламентът търси със същата поръчка още 5 лекотоварни автомобила и 5 пътнически микробуса, като общата прогнозна стойност е 4 358 333 лева (5 229 999 лева с ДДС). Доставката трябва да се извърши в следващите 36 месеца (3 години), а поръчката включва и гаранционно и сервизно обслужване. 
Поръчка и за следващия мандат


Автопаркът на парламента не е обновяван над пет години, което беше основният използван аргумент при обявяването на намерението да се купят нови коли. Още в края на миналата година председателят на НС Цецка Цачева обяви, че тази година 1 млн. лева от бюджета ще са за покупка на автомобили, защото много от сегашните били "остарели и амортизирани". Тогава тя обясни още, че заради икономическата криза щели да се купуват не толкова скъпи автомобили, както досега, а луксозните марки щели бъдат заменени с по-нисък клас, като това обаче в никакъв случай не трябва да е за сметка на сигурността на водачите и на народните представители.


В момента колите на парламента са BMW (Бе Ем Ве) и Mercedes ("Мерцедес"). Най-нови са подарените от Министерския съвет 6 леки автомобила Peugeot ("Пежо"). В движение са около 60 автомобила, 25 от тях обаче са на постоянно разположение на шефовете на комисиите и групите в парламента. Когато на 27 юли е обявена поръчката, не е направена по-детайлна обосновка защо е нужна покупката, както и защо стойността й нараства почти 5 пъти и е за следващите 3 години.


Главният секретар на Народното събрание Иван Славчов

© Красимир Юскеселиев

Главният секретар на Народното събрание Иван Славчов


Скрито-покрито


Въпреки че офертите трябва да са отворени на 16 август, от дирекция "Автомобилно обслужване и гаражи" на парламента отказаха да съобщят пред "Дневник" дори колко фирми са купили документи и колко са участвали в поръчката.


По неофициална информация 13 дистрибутора са платили за тръжна документация, но едва 2 фирми са подали предложение. Една от причините за разликата е, че техническите спецификации не са достъпни публично, а са били част от комплекта с документи. Така участниците разбират, че нямат подходящ модел кола за поръчката, след като вече са купили документация.


"Дневник" изпрати на 3 септември официално запитване до главния секретар на Народното събрание Иван Славчов, който е отговорен за поръчката, но все още отговори няма (вижте въпросите в карето).


Предизвестен победител


Сравнението на "Дневник" на автомобилите на пазара с  поставените изисквания показа, че марката, която отговаря на всички тях, е Volkswagen Passat ("Фолксваген Пасат"). Пиарът на официалния дистрибутор Porsche BG ("Порше БГ") Преслава Владимирова каза за "Дневник", че са купили документация, но отказа да уточни дали са подали оферта.


Ако се разгледат спецификациите на различните модели леки коли, става ясно, че Mazda ("Мазда"), Toyota ("Тойота"), Peugeot ("Пежо"), Citroen ("Ситроен"), Renault ("Рено"), KIA (КИА), Hyundai ("Хюндай"), Ford ("Форд") и Chevrolet ("Шевролет") нямат 4x4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос. "Моделът 508 HYbrid4, с който планирахме да участваме, има задвижване 4х4, но е независимо, а не със система за разпределение на въртящия момент между предна и задна ос, както се изисква", отговори пиар мениджърът на "София Франс ауто" (вносител на Peugeot) Мартина Йорданова. Сходна е ситуацията и с останалите марки, които или нямат 4х4 или то се различава от вида в поръчката.


През 2004 г. Народното събрание купи нови леки коли "Мерцедес"<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Валентина Петрова

През 2004 г. Народното събрание купи нови леки коли "Мерцедес"
Снимката е архивна


На изискването за резервоар с минимална вместимост от 70 литра отпадат BMW (Бе Ем Ве), Audi ("Ауди"), Volvо ("Волво"), Subaru ("Субару") и Skoda ("Шкода"). Въпреки че не покриват тази спецификация, от Mercedes ("Мерцедес") са подали оферта, научи "Дневник". От дистрибутора на марката "Балкан стар" обясниха лаконично, че участват и поръчката е в ход, но не могат да дадат повече информация.


Росица Цанова от фирмата - дилър на BMW за София, "Камор ауто" каза, че са купили документи, но не са подали предложение, защото не покриват минималните изисквания. "Имаме по-малък резервоар", уточни тя. Пиар мениджърът на "Мото-Пфое" (дистрибутор на "Форд") Белла Стоянова също каза, че не участват в поръчката, защото не покриват техническите спецификации.


На задни светлини с LED технология и старт-стоп система за двигателя отпада и Opel. От "Дженеръс ауто", които са един от дилърите на марката за България, обясниха, че още след като са купили документацията, са разбрали, че не отговарят на техническите спецификации и не са подавали оферта.


Бизнесът е потърпевш

Въпросът с депутатските коли (и другите екстри) вълнува гражданите от началото на прехода, но всъщност играе основна роля за бизнеса.


В период на криза държавата се превръща във все по-сериозен играч на засегнатите пазари, какъвто е и продажбата на нови автомобили. През тази година в бранша има известен ръст, но той е малък и далеч от нивата преди кризата и поръчка за 5 млн. лева е интересна за всички. Народното събрание в случая обаче не прави истинско състезание за да избере най-добрата оферта - цена - качество - поддръжка и всички да се състезават по правилата, а оставя усещането за предварително избрана фирма доставчик.


Сигналите за предварително ясен фаворит във всякакви обществени поръчки през дребни на пръв поглед изисквания към бъдещия изпълнител са много и от години, но в случая става въпрос за избор от парламента...


И поставянето на автомобилните дистрибутори в неравностойни битка не само деформира пазара. Но е и незаконно.Въпросите до парламента, на които "Дневник" все още очаква отговор:
- Колко пакета с документи за участие в обществената поръчка са били купени?
- Кои фирми са купили документация?
- Кой е подал оферта за участие?
- Какви са параметрите на подадените оферти?
- Какъв е мотивът за избор на тези критерии за поръчка на 75 бр. леки автомобили?
- Каква е причината леките коли да са 4х4, резервоарът да бъде не по-малък от 70 литра и задните светлини да бъдат с LED технология?
- Тези критерии не ограничават ли конкуренцията и възможността за избор на леки автомобили?
- Кои марки и модели леки автомобили отговарят на всички заложени критерии в обществената поръчка?
- Какви са автомобилите, които в момента използва Народното събрание?
- Кое налага подмяната на старите с нови автомобили?

Коментари (204)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Още един въпрос:
  За какво са им коли?

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  Няма ли да поръчат нещо руско.
  Запорожец - Трето поколение плюс.
  Дето ако не го купиш,след 20 години ще съжаляваш,както ни го каза На Хасанчо Дедо му,ха-хааааа......

 3. 3 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 515 Любопитно

  питайте ги дали са бензин или дизел...това също е важен въпрос. Ако са бензин....Фолксваген предлагат и фабрични газови уредби...защо не са с газови...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Весело

  "...обаче отговоря само един модел автомобил..." - ПРИМЕРЪТ на ОРГАНЪТ, който по КОНСТИТУЦИЯ е над всичко в ДЪРЖАВАТА, води други малки примерчета, за конкурсчета, за поръчици...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Няма как! Причината се крие в абревиатурата на завода -производител ЗАЗ-"Заплаха автомобилей Запада" или " Завод автомобильних зверей"!

 7. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Щом искат 4х4, купете им по един Great LOL.
  Всяка бяла държава поддържа местното си производство.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1362 Гневно

  Деб@ и корумпираните боклуци!
  Докога ще търпим такава наглост, не е истина какви овце сме!
  Другите производители защо не спретнат един иск?!
  Не може ли? Имунитет ли има? Или са и те страхливи и уважаващи корупционните механизми?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 10 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 733 Весело

  Сега е моментът някои китайци да предложат на НС имитация на Пасат на убийствено ниска цена и да им го турят на критериите!

 10. 11 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Пак някой простоват герберон ще се облажи от "Обществената" поръчка.

 11. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2960 Весело

  Нали те си гласуваха ЗОП-а и те си го прилагат, а той самият е с толкова пробойни, че ако си в час може да си го манипулираш свободно.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 13 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"Dr. G."]Или са и те страхливи и уважаващи корупционните механизми? [/quote]

  нали ще ги натиснат както гришата и край с бизнеса...

 13. 14 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Неутрално

  БУАХАХАХАХХАХХАХХАХхХахахахах
  "Народното събрание обяви поръчка за точно определен автомобил"
  И от точно определен доставчик...
  Прозрачност без граници гарантират ГЕРБавите.

  "Задвижване 4х4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос, резервоар, не по-малък от 70 литра, задни светлини с LED технология и старт-стоп система да двигателя"

  Абе тия по чукарите ли ще ходят бе?
  Или сега Гоце като го няма ще посещават Ловните му полета????

  "We're not gonna take it! Anymore."
 14. 15 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 684 Гневно

  Изискването за задни лед светлини направо ме разби,гадове!!!

  rock n' roll is king!
 15. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Значи, ако се налага повишение на акцизи, митнически и др. такси, и всички увеличавани косвени данъци - така е в ЕС, като негов член сме длъжни да се съобразяваме.
  Когато, обаче, трябва самите управляващи да коригират поведението си с разбирането за моралните ценности на демократичните общества, разхищават като за последно. Ама то наистина им е за последно, само дето ще гушнат сериозните комисионни. Срам нямат!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 16. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Гневно

  Егати - съвсем през просото го подкараха от Пожарната команда!
  Това за новия морал, за "моженето" и какво ли не друго - да си го заврат на едно тъмно място!

  Свински черва, ни6то ново не е научено, ни6то старо не е забравено. СМРАД!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 18 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Весело

  На мен ми звучи като на ужасно прахосничество. За държавните служители е нужен публичен транспорт- така те ще имат интерес в това той да е хем работещ, хем качествен. Дано се вдигне фейсбук група и за това. Бих искал да видя депутат във влак/тролей/велосипед на път за 'работа'.

 18. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Обществена поръчка" по герберски, увеличение на първоначалната цена в пъти.
  Лесно се харчат парите на данъкоплатците.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 20 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Изискванията които имат са меко казано странни. Резервоар 70 литра, що точно толкова като има бензиностанции на всеки ъгъл? LED светлини автоматично изключват ниския клас коли, някой от вас да си избира кола според светлините? Да не казвам че двойно предаване въобще не им трябва ако няма да ходят за риба и по чукарите. Аз си мисля че е джипа на Гришата, но ще видим.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 20. 21 Профил на easternalien
  easternalien
  Рейтинг: 402 Неутрално

  С какво остаряха колите, които купуваха миналата или по-миналата година?
  Това 4x4 за какво е необходимо? Частните вили по балканите?
  Кризата само за народа ли се отнася?
  При тези отпаднали, какво ли ще изберат....

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1362 Гневно

  И разбира се Е ПОД ДОСТОЙНСТВОТО ИМ да карат китайски или например дори чешки коли.
  Какъв е проблема да джиткат с октавии, и хайде, дори с супърби, което е чешки пасат?!
  Еее, като ИДЕ НА СЕЛО И ДЕПУТАТ ПЪК СЪС ШКОДА ИЛИ ЛОВЕШКИ КИТАЕЦ, Е АЙДЕ ДЕ, КАК НЕ...
  ееее, много са смешни ама са си наша извадка, в крайна сметка, нали?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 24 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ха, сефте! Че всички общини така си провеждат обществените поръчки бе! Че точно нашата така направи преди няколко години... направо бяха жалка работа. Очевадно е, но явно номера минава. Кой и на кого да се оплаче?

  А Цецка щях да я уважавам, ако беше казала, че депутатите може да изтърпят още 5 годинки с тези автомобили!

 24. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  [quote#15:"TAC"]Изискването за задни лед светлини направо ме разби,гадове!!! [/quote]

  Това е лесно - един лек тунинг и светлините са на място.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 25. 26 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "dragozow":

  Което е донякъде простим грях, ако е на гришата джипа. Поне има реални работни места зад тия джипове. Румънците, чехите и немците и те правят такива алибалистики с държавните поръчки, за да може родна стока да се закупува, но поне знаят как да ги направят като хората.

 26. 27 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Преди известно време бях чел една статия, ама не помня за депутати от Холандия ли ставаше дума или за кмета на Ню Йорк, както и да е. В статията се казваше, че въпросните управленци са зарязали идеята да ходят със служебен транспорт на работа, а вместо това използват градския транспорт - метра, автобуси и т.н.
  Чудя се дали някога ще видя наш'те убавци с подобна постъпка?!

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 27. 28 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  БРАВО НА ДНЕВНИК за инициативата и питането, но и другите вносители да дадат едно рамо, че смълчането за случая стават за смях...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 28. 29 Профил на easternalien
  easternalien
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#27] от "monarchist":
  Никога! Трудно ще се измъкнат непокътнати от транспорта на народа. Едва ли някой ще има смелост.

 29. 30 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ГЕРБавата наглост е невероятна. Този път надминаха и най-лошите ми кошмари.
  Щом парламента не спазва Конституцията и законите, как мат'ряла да го прави???
  И с какви очи парламента ще държи сметка на хората?

  ТУК СЛЕДВА ТИРАДА ОТ ВСИЧКИ ДУМИ, КОИТО МОДЕРАТОРИТЕ БИХА САНКЦИОНИРАЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 30. 31 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хайде малко Made in Lovech, бре другари дупетати?

 31. 32 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Весело

  По Вазов:
  "България сега цяла вази храни - депутати мили, родни, гадни!"

 32. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  най-нагло нарушаване на ЗОП !!! хвала ви гербери - повозете се ,че догодина няма да отговаряте на условията на работодателите ви и ще има УВОЛНЕНИЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 34 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  "На изискването за резервоар с минимална вместимост от 70 литра отпадат BMW (Бе Ем Ве), Audi ("Ауди", Volvо ("Волво", Subaru ("Субару" и Skoda ("Шкода"."

  Интересно защо им е такъв резервоар?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 34. 35 Профил на tundi
  tundi
  Рейтинг: 404 Неутрално

  за какво изобшто седят в парламента те това е въпроса

 35. 36 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 796 Разстроено

  България се топи, депутатите не.

 36. 37 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#34] от "Omnis Omnibus":

  Кражба на държавното гориво?

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 37. 38 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Защо ли в Дания депутатите нямат такава екстра-автомобили на разположения,нито квартири.Запалти -да ,високи,но и стандарта е друг.Некоректно,цинично е,когато хората живеят мизерно случайни хора да се разхождат на държавни разноски.Навремето канцлерът на ФГР -Конрад Аденауер за 14 години на тази длъжност не си е купил даже нова чанта нито мебели и оборудване за канцлерството.Да не гоаорим ,че 240 депутати за малка страна като нашата са твърде много.Махнете ги тези коли и не дразнете повече хората.Срамота!

 38. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#18] от "Трезвен":

  ВИЖДАЛ СЪМ В ТРАМВАЙ ЯНАКИ СТОИЛОВ ЕДИН ПЪТ В №7 !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 40 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 643 Неутрално

  А защо не ползват БДЖ, държавна компания е. Тъкму ще имат преки впечатления за управлението и. Дори може да дадат ценни съвети на директора на компанията.

 40. 41 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мчи нали сме в криза бе ?!?!

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 41. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пир по време на криза!

  Гаранция - ГЕРБ!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 42. 43 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Сега се изясни защо в доклада на ЕК обявиха че всички обществени поръчки са опорочени..Тия са по крадливи от всички преди тях..Крадат буквално от всичко , че чак и депутати ходят да събират рекет..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 43. 44 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  4х4 и 70л резервоар - сигурно Дянков се готви да изнесе парламента в Рила или Пирин в някоя хижа дето път няма до нея!

 44. 45 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 676 Весело

  [quote#1:"xmm"]Още един въпрос:
  За какво са им коли? [/quote] Как за какво ?! Нали като си идат на село тряба да се изфукат какав голем човек са станали я от големото добро утро ... тъй де депутатският г.з тряя са вози в подходяща кола.

 45. 46 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Цената на Great Wall Hover H5 започва от 28 699лв. с ДДС за базовият модел с 4х2 задвижване. Цената на модела с 4х4 задвижване започва от 30 999лв. с ДДС.
  http://www.autoreview.bg/articles/auto_world/read/72/great-wall-voleex-c10-hover-h5-i-steed-5-kakvo-da-ochakvame/
  ГЕРБ тласка Гриша Ганчев към фалит! Целта е да му вземат бизнеса с автомобили
  http://senzacia.net/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D1%82%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D1%86%D0%B5%D0%BB-5555

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 46. 47 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  За какво по дяволите им е 4х4!? Да не би да се катерят из планините?
  Като най-бедната страна в ЕС заслужават да се возят в най-много Киа седан. За 50 бона могат да вземат и Приуси или някакъв друг модерен хибрид, което с техните километри които навъртат изобщо не е за подценяване! Отгоре на всичко и ще имат имидж на еко депутати

 47. 48 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Може и Завод за атомни звездолети...

 48. 49 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 676 Весело

  [quote#41:"Лунчо"]Мчи нали сме в криза бе ?!?! [/quote] Аре бе криза! Тя кризата е за бедните тоест за нас, те ония там не ги гледай за тех криза нема...

 49. 50 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 676 Весело

  [quote#40:"ceci_"]А защо не ползват БДЖ[/quote] ++++ шегаджия ...

 50. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  У нас държавното управление е парламентарна диктатура със самоопределящи си заплатите типове , допълнително поделящи си мангизи в пликове, собствено здравеопазване, безкрайни екскурзии представени като държавни дела, служба за охрана с автомобили надхвърлящи броя на линейките в 2 милионен град , с тъмен бизнес основан на връзки, необявени доходи ,прехвърлени имущества на близки роднини. За капак законодателна дейност ориентирана изцяло към запазване на горепосочените дейности. Партийните цветове са просто за по-приветлив дизайн...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 51. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално
 52. 53 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 515 Весело

  Хи хи хи - ми естествено В България, който си пише законите той си ги и нарушава....

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 53. 54 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Явно тия прищявки не са от вчера, а си вървят още от зората на демокрацията.

  "Т. Живков: В държавата цари разруха, а новите управници тънат в разкош и салтанати"

  "Искам съвършено прости неща. Искам една съпоставка между конкретни цифри за представителните пари, харчени по мое време и в следващите четири години. Харченото по мое време вече се намира в десетки томове. То е проверено. Да се види сега колко струва издръжката на висшия ешалон на властта. Ето, това искам. Председателят на Народното събрание, както знаете от трибуната на Народното събрание, заяви, че един пленарен ден коства на държавата, т.е. на българския данъкоплатец, един милион лева. Ашколсун на председателя на Народното събрание!
  Но той каза само едната истина. Трябва да отиде по-нататък. Колко струва издръжката на така наречената работа в комисиите? Колко струват командировките в страната, да не говорим за командировките в чужбина. Колко струва издръжката за охрана? И така нататък. Ето, всичко това простичко и ясно да се оповести. А и за ония мерцедеси, за които заговориха. Бих поставил на г-н Йорданов въпроса (Александър Йорданов – председател на парламента – б. р.) – нека ми посочи една държава, аз съм бил в повечето напреднали страни, такова чудо не съм видял. Най-луксозните западни коли се намират сега във висшия ешалон на управлението на страната. Ето това е самата истина. А в същото време, когато съществува салтанат и разкош във висшия ешалон, долу, народът знаем в какво бедствено положение е. Деветдесет на сто от българския народ живее на границата на бедността. Аз поставям също така въпроса - как в страна, която се намира в толкова тежко положение, висшият ешалон си позволява да живее така разкошно? Едновременно с това ходи с просешка паничка по целия свят за помощ. Как ще се обясни това? Ето, нека тия неща да кажат. Да дадат данните. Народът сам да прецени. Нищо повече аз не искам от това." http://goo.gl/GLiY2

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 54. 55 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добре нали вече произвеждаме автомобили, не може ли с тези произведени в България да се движат.
  Да стимулираме българското.
  Но идиотите признават само БМВ,Мерцедес,Фолксваген и Ауди.

 55. 56 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Защо пък им е нужен 70 Литров резервар

 56. 57 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  А уж щяха да продават всички коли - обслужването на НС щеше да бъде от частна фирма след конкурс ( конкуренция ) , отпадат гаражи ,шофьори ,монтьори , диспечери и всички други по това перо (милиони левове годишно осигуровки ,тлъсти заплати и пенсии).
  Това се обсъждаше във форума през есента на 2009 година ...... а сега пак нови коли .

 57. 58 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Не, че много ме интересува кой точно автомобил са избрали тиквите, ама все пак ... Четох, четох, така и не разбрах.

 58. 59 Профил на ivan_tchankov
  ivan_tchankov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ми сигурно резервоарът трябва да е голям, за да може да се източва нафтата/бензина и да се продава на по-ниски цени.

 59. 60 Профил на Ivan Kovashki
  Ivan Kovashki
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на "Дневник" за питането и за позицията.

 60. 61 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  На цървулите бабите им все със светлини с LED технология са били.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 61. 62 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivan_tchankov":

  Не, ще го източват и ще го прехвърлят в техните коли. Едва ли са толкова изпаднали, че да го продават, ама виж - да си зареждаш колата с държавната нафта/бензин си е подвиг.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 62. 63 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#58] от "Красимир Кабакчиев":

  "Сравнението на "Дневник" на автомобилите на пазара с поставените изисквания показа, че марката, която отговаря на всички тях, е Volkswagen Passat"

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 63. 64 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Предлагам да се замени обществената поръчка с поръчка за велосипеди. Хем ще са в крак с модата в Холандия и Австрия, хем може да им отпуснем и малко екстри - дискови спирачки, части "Шимано" и допълнителен тунинг до 1000 лв за велосипед.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 64. 65 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да подкрепят родния бизнес и да си вземат Грейт Уол .

 65. 66 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  какво стана с родното производство?

 66. 67 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Корупция ала гейбер 2012.

 67. 68 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Фолксваген на немски означава "народен автомобил". На български се превежда като: Автомобил за Народни представители.

 68. 69 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Е, па, вие ся кво искате - народните ни избраници на трошки ли да се возят ?

 69. 70 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Тунеядци.
  Пасатите са много добри автомобили, обаче за качеството на работата на тези цървули и Волекс на Гришата от завода им е много.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 70. 71 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Весело

  Нещо липсва герберасткото войнство? Сигурно са на мач )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 71. 72 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bulgarische Motoren Werke":

  точно така ,а и цената ще е по малка.

 72. 73 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#27] от "monarchist":

  Хехе. Сигурно защото предусещат народната любов, която ще ги сполети, ако се повозят в градски транспорт

 73. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#69] от "kras 059":

  дай Боже такава трошка всекиму !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 75 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Какво толкова се чудите VW е народна кола, затова си я поръчват от Народното събрание!
  http://www.vw.com/en/models/cc/gallery.html

  apoloniy
 75. 76 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Това е нелепо!!!
  Няма човек, който да ме убеди, че за министрите ни трябват коли по-висок клас от "Хюндай Соната", да не говорим, че "КИА" е по-ниското ценово подразделение на "Хюндай", съответно и като качество!
  Лимузините с предно задвижване при слагане на едни вериги, могат да преминат през изключително тежки метереологични условия, а с високи гуми(16аР/60%, 15аР/65%) и масивни алуминиеви джанти, нямат грижи да карат безаварийно хиляди километри в БГ!!!
  Отделно, ако за ниския клас коли за смяна на консумативи(накладки, масла, филтри), се плаща примерно 300лв., то при средния клас лимузини се плаща за същото 600лв, а за джиповете 900лв - сами си вадете изводите, как се степенуват във всяка една марка разходите за поддръжка!!!
  Няма смисъл от 4х4, едни качествени вериги са около 150лв., да не говорим, че вече има и такива, които не разбиват кормилния блок на колата или ходовата част!!!
  Избирате кола висока 15 см, с предно предаване, тип лимузина, със стоманена клетка и 10 еърбега и това е достатъчно, да не забравяме, че Пътна инфраструктура си напазаруваха "Киа Соренто", 60 бройки, а за техните цели имаха нужда от кола къса база с габарит на Пунтоо и неговата проходимост!!!
  Писна ми от гуляи и насрани поплювковци с лъскави возила, които нищо не правят за държавата си, нека поне да си ги заслужат - в Румъния още търкалят министрите "Хюндай"!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 76. 77 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До 76: На телефоните на депутатите пише "NoKia", за фолксваген нищо не пише.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 77. 78 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Изискването за 4х4 е напълно основателно като се вземе в предвид пътната обстановка в страната през зимата.

 78. 79 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Да обърна внимание, че и кандидат-президентската двойка на Герб също движеше със Фолсфаген Пасат. Явно Герб си харесва тази марка

 79. 80 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#78] от "ventsy":
  А 'бе ти нормален ли си?!
  Няма джип от новите, който с вискосъединител, да не закъса, ако заседне, т.е. снегът е достатъчно дълбок, нито нормалните им съединители са толкова здрави и издръжливи, нито електрониката позволява потегляне, а ако са е със стари гуми, забрави да спреш 2 или 3 тонно чудовище по надолнище!
  Едната гума на джипа, най-евтината е 400лв., а хубава за лимузина е 250лв., ако не е ниска(т.е. под 60%), отделно джип с гуми на 60% височина удря много по-лесно на джанта от лимузина със същата височина гуми, защото едното тежи 2-3 тона, а другото 1400-1800кг!!!
  Не ми говори глупости, в БГ на година изминавах 50 000км и никъде не съм имал проблеми, зимните ми гуми струваха 1000лв., а летните 800лв., карал съм винаги, дори и при бедствени условия, редовно зад мен затваряха пътищата, Аз бях от последните коли минали през абсурдните условия, а вериги съм слагал само веднъж, въпреки тежката пътна обстановка, но гумите висок клас ги сменях на 30000км!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 80. 81 Профил на Чичо
  Чичо
  Рейтинг: 796 Гневно

  "Парламентът търси със същата поръчка още 5 лекотоварни автомобила и 5 пътнически микробуса, като общата прогнозна стойност е 4 358 333 лева (5 229 999 лева с ДДС)."

  ПАРАЗИТИ СКАПАНИ И ДОЛНИ !!!

  - ПЛАЩАЙ ТЪП ДАНЪКОПЛАТЕЦО !

  "Автопаркът на парламента не е обновяван над пет години, което беше основният използван аргумент при обявяването на намерението да се купят нови коли. Още в края на миналата година председателят на НС Цецка Цачева обяви, че тази година 1 млн. лева от бюджета ще са за покупка на автомобили, защото много от сегашните били "остарели и амортизирани"."

  - А НА КОЛКО ГОДИНИ СА ТРОЛЕЙБУСИТЕ , ТРАМВАЙТЕ И АВТОБУСИТЕ , СКАПАНЯЦИ ТАКИВА ! НЯКОЙ СА НА ПОВЕЧЕ ОТ 50
  (петдесет) !

  Перфектният роб е този, който казва „Аз не съм роб“.
 81. 82 Профил на destroyer
  destroyer
  Рейтинг: 507 Гневно

  До коментар [#27] от "monarchist":

  Преди години бях в Копенхаген, на служебно мероптиятие (конференция). Както обикновено, един от следобедите е т.н.cultural tour. При обиколката на града, минавайки покрай парламента, бяхме изумени от количеството велосипеди на паркинга. Ами депутатите там ходят с тях!!! В главната квартира на НАТО (предполагам че и на други места) - персонален автомобил с шофьор има само най-висшия цивилен (генералния секретар) и най- старшия военен! Това е братя и сестри

 82. 83 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Братчед, не позволявай на тъпанарите, дет се слагат за далавераде ти лъжат, че нжва е за парнията. Зваем, че заартията е важно, ама знаем че по тая линия щее прекарат най леко. Верно, че го знаеш това. Ама ве намоляма опасността. И с оглед на тая обекнивна опасност, нема се сърдиш, че я правя общодостояние.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 83. 84 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Еее... айде де. Всички го правят тоя номер с автомобилите. Хубаво че са скромни и са си избрали Пасат, а не Мазерати.

 84. 85 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#27] от "monarchist":

  Преди известно време бях чел една статия, ама не помня за депутати от Холандия ли ставаше дума или за кмета на Ню Йорк, както и да е. В статията се казваше, че въпросните управленци са зарязали идеята да ходят със служебен транспорт на работа, а вместо това използват градския транспорт - метра, автобуси и т.н.
  ---
  Сега остава да се обяви обществена поръчка за избор на метро и номер на трамвай и автобусна линия... Страх ме е да си помисля, че софийския метрополитен няма да бъде допуснат да учства в конкурса...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 86 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Говорите гнуСности, защото знаете ЦЯЛОТО НАСИЛИЕ, ЦЯЛАТА ГАДОСТ, С КОЯТО ОТНЕХТЕ ЗЕМЯТА

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 86. 87 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  ВДИГНАХМЕ СЕ СРЕЩУ ВАС 1956

  Какви дъра-бъра ще обяснявате, че ве било толкова лошо

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 87. 88 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Весело

  [quote#56:"makendji"]Защо пък им е нужен 70 Литров резервар[/quote]
  Отговора е тук:

  [quote#59:"ivan_tchankov"]ми сигурно резервоарът трябва да е голям, за да може да се източва нафтата/бензина и да се продава на по-ниски цени. [/quote]

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 88. 89 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Изпускаш и следното :
  Заебавка американских заводов

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 89. 90 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Преди НС да обяви поръчката "победителят" му е изпратил собствената си поръчка. Та така....

 90. 91 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":

  То, ако можеше всеки да си купи такава "трошка", тогава по какво щяхме да познаваме, че в тях се вози народно величие ?

 91. Аз знам за кого НЯМА да гласувам,а Вие...?

  Боли ме от овчедушието на хората...
 92. 93 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1439 Весело

  [quote#58:"Красимир Кабакчиев"]Четох, четох, така и не разбрах.[/quote]

  Щото си тъп.....
  Крадец.
  Тва, разбира се ще го изтрият модовете, с право, щото ще съм нарушил всичко от правилата, но на фона на избраниците ви.....
  Кебабчиев, крадат бе.
  Упссс..
  Крадете със замах, за който Сергея, Ахмеда, Сакса и Костов вече може само да мечтаят....
  Ей, верно големи боклуци излезнахне това кадрите на ДС..

  Ecrasez l’infâme
 93. 94 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#56] от "makendji":


  [quote#56:"makendji"]

  Защо пък им е нужен 70 Литров резервар [/quote]
  Защото само Volkswagen Passat имат такъв и отговарят и на другите условия

  bigman
 94. 95 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#92] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":


  [quote#92:"Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо..."]Аз знам за кого НЯМА да гласувам,а Вие...? [/quote]
  И аз знам... за БСП и другите от тройните крадци

  bigman
 95. 96 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Пеш да ходят, за да отслабнат малко ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 96. 97 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#92:"Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо..."]

  Аз знам за кого НЯМА да гласувам,а Вие...? [/quote]

  Няма да гласувам за:

  - БСП
  - ДПС
  - Царя
  - Кунева
  - Волен
  - Яне

 97. 98 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  На капризите на гащниците в парламента отговаря само един вид автомобил!
  Интересно, ако ние поставим условия, какво трябва да представлява един 'народен избранник', дали някой от тях въобще ще 'хване декиш'!?

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 98. 99 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 560 Весело

  Направо да пишат-"името на колата победител да започва с Фолкс и да завършва на ваген" . . . кратко, ясно и изчерпателно!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 99. 100 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1469 Весело

  Да вземат да им купят по едно колело на тия, че и без това никакви ги няма на работа да ходят.

  Жената е покана за щастие
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK