Борис Велчев: Имаше много въпроси проформа към кандидатите за ВСС

Пресконференция на Висш Съдебен Съвет (ВСС) относно доклада европейската комисия за съдебната система.

Борис Велчев.

© Николай Николов

Пресконференция на Висш Съдебен Съвет (ВСС) относно доклада европейската комисия за съдебната система. Борис Велчев.



Много от резонните въпроси към кандидати за Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота не бяха зададени по време на изслушванията пред правната комисия преди два дни. Това заяви главният прокурор Борис Велчев в четвъртък.


"Имаше и много въпроси, които бяха и малко проформа. Трябва ли да се гарантира независимостта на съдебната власт? Е, искам да видя този човек, който ще каже, че не трябва", заяви иронично Велчев. 


Според него тепърва ще стане ясно дали от провеждането на изслушванията в Народното събрание изобщо е имало смисъл и независимо от представените концепции депутатите ще изберат 11-те бъдещи членове на ВСС на партиен принцип. 




"Ако е било проформа, то означава, че няма значение кой как се е представил. Ако сега се съобразят народните представители с представянето на колегите и изберат наистина тези, които бяха най-убедителни, независимо от това коя политическа сила ги е представила, значи е имало смисъл изслушването", смята главният прокурор. Според него сред кандидатите е имало много подготвени юристи, които са представили задълбочени концепции, но е имало и такива, които "бяха решили да използват някои по-скоро модерни словосъчетания – прозрачност, публичност, участие на неправителствени организации, и ги използваха малко по-често, отколкото беше оправдано".


Във вторник парламентарната правна комисия изслуша 17-те кандидати за ВСС. Още в началото на заседанието Искра Фидосова забрани личните въпроси, за да се запази достойнството на номинираните. Тя подчерта, че заседанието не трябва да се превръща в трибуна за наказания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Велчев, ти си провален човек. В качеството си на Главен прокурор многократно има смелостта да заяви, че не може да се произнесе по това и това дело, щото било в районната прокулатура.
  Много хора се затриха заради тебе

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И ти си проформа главен прокурор и от това страдаме всички!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Уау! Недобръснатият се обади. Което иде да рече, че е приключил сделката с управляващите да го пратят в конституционния съд като плата, че си бараше оная работа през мандата им. Да живей, както се вика!

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Гледах известно време т.н. изслушвания. С някои малки изключения въпросите бяха едни и същи, а един депутат задаваше само един въпрос на всеки кандидат - какво мислят за бюджета на съдебната система и правилно ли се разпределя. Видях стари "познайници" ( Рашков, Славов) ,нямаше да се учудя ако и Филчев се беше появил за да е пълен театралния състав. Само един двама от кандидатите ми направиха впечатление с конкретните си предложения за подобряване работата на съдебната система в т.н. си концепции, всичко останало беше пълна скука и обща фразеология от която човек го хваща дрямката. Това "изслушване" беше прах в очите на хората. По време на гласуването в парламента ще влязат пак най- послушните партийни кандидати за ВСС. За каква независимост на съдебната система става въпрос като управленския орган на тази система е назначен от до болка омразните ни партии. Това са празни приказки ,че нещо въобще е независимо в България.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  При положение, че самият парламент е една театрална бутафория, какво да бъде изслушването ? Та дори и най-неподходящите кандидати за ВСС са с класи над 90% от депутатите ! Единственото хубаво нещо е, че Гоце не е на власт, оттам и неофициалната му /и изобщо на ДС/, но огромна "квота" в съдебната система, а и по естествени причини, си отива ... и каквото и лошо да дойде, няма да е толкова лошо ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  [quote#0:"Статията"] Според него тепърва ще стане ясно дали от провеждането на изслушванията в Народното събрание изобщо е имало смисъл и независимо от представените концепции депутатите ще изберат 11-те бъдещи членове на ВСС на партиен принцип. [/quote] Аз отсега мога да му гарантирам, че смисълът е нула и 11-те избрани от народното събрание ще са на партиен принцип. Даже може да се басим по ракия.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 7. 7 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 529 Неутрално

  той си е самата държавна сигурност това дете на политбюро - малко като дете идиотче, но добре си свърши работата, сега посланик

  BG e мини империя на злото.
 8. 8 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  """Имаше и много въпроси, които бяха и малко проформа. Трябва ли да се гарантира независимостта на съдебната власт? Е, искам да видя този човек, който ще каже, че не трябва, заяви иронично Велчев."""

  Човек, който просто отговори "не трябва" и млъкне на такъв въпрос спокойно може да бъде скъсан.

  Думата "трябва", може да означава, че статуквото е друго от това записано по конституция и се налагат действия - на български този глагол е двусмислен и това е 50% от смисъла. Т.е. въпросът се свежда до "защо трябва" и става много сложен - какво ви кара да мислите, че не е независима ... и т.н.

  От един юрист се иска да разглежда всички аспекти на един проблем, да изпуснеш 50% от смисъла на един въпрос си е чист непрофесионализъм.

  Ех, Велчев, Велчев и даскалъкът ти е колкото главно-прокурорстването.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 9. 9 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#3:"Вени Г."]Уау! Недобръснатият се обади. [/quote]

  Добре че, се обади - вече бях забравил аз съществуването му. Баси шушумигата излез тоз.

  Моралът не е порок!
 10. 10 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ей, пак се изказал г-н Велчев. Абе как на един главен прокурор не случихме толкова години?! А, щото го избира ВСС - ся се сетих

 11. 11 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#8:"bibian"]Човек, който просто отговори "не трябва" и[/quote]

  Който отговори "трябва" имах предвид

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#2:"kuty"]И ти си проформа главен прокурор и от това страдаме всички! [/quote]

  Като се сетя какъв купон беше при предишния...! И аз много съжалявам, че сега имам такъв скучен главен прокурор! Скучен като ... прокурор!

  Я да вземат да си го намерят Филчев и пак да го връщат!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 629 Гневно

  Е то ,всичко беше режисирано , а сценариста Фидоошу само подаваше тънки команди ,как да се изиграе комедията от тия читалищни самодейци !!!

 14. 14 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всички "демократични" процедури са един "Цирк Буш". Конкурси, търгове, събеседвания, изслушвания - и накрая най-големите лайна на ръководни постове, най-крадливите фирми с обществени поръчки. Свестните хора - бедни и гладни, мошениците - богати и доволни.

  Има ли живот след демокрацията ?
 15. 15 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ае да го кажа по-просто, за да се види, че тоя е плужек:

  Лесно е да критикуваш по принцип. Ама като имаш драстично нарушениеу е по-лесно да си бъркаш в носа. Хем не изглеждаш безпринципен - щото нищо не казваш; хем не правиш сечено на тия, дето им се слагаш.

  Както каза Татяна Дончева (мое да е червена, ама ни се води, ни се кара): За главен прокурор требе гръбнак, не само да знае англейски.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#7:"pelagia"]малко като дете идиотче[/quote]


  О sancta simplicitas!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Защо Велчев не зададе въпроси?

 18. 18 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Абе, недобръснатия, нещо да кажеш, че прокурорските кадри от Магнаурската школа в Симеоново хал хабер си нямат кво е тфа "доказателства, годни за пред съд"?

  Верно, че е нЕкак сложно предвид интелектуалните способности на обектите, ама се пак е нЕкак необходимо от гледна точка на праворазването.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 506 Гневно

  Това комуне по себе си ли съди? Беше един преподавател без нито един трудов ден като прокурор, без нито един конкурент, без много въпроси, без да го гледаме как обеснява, че на теория знае нещата. Спинозни са си комунетата и това е.

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 20. 20 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Борис Велчев няма сърце за тази работа - прекалено е мек да бъде главен прокурор - моето скромно мнение по въпроса.

 21. 21 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Все пак добре е,че вече се говори по-лесно и открито за имитацията на демократичните механизми.

  Да се надяваме само ,че все повече журналисти и анализатори ще имат тази доблест.
  Никой политик или обществена личност не заслужава да бъде прикриван в некадърността си защото пораженията са много повече от видимите материални.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/09/11/1904398_s_forma_no_bez_sudurjanie/
  Благодаря на Капитал! Може да е само тяхно, може да е не напълно обосновано, но е открито мнение ,от това има крещяща нужда.

 22. 22 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ааа господин главен прокурор, ние чакаме Вие да зададете някои въпроси на депутатите и на част от кандидатите. Чувствайте се свободен да ги задавате под формата на обвинителни актове и постановления за задържане. Дано обаче наистина да сте свободен да ги зададете!

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Откровено казано ми е трудно да ви разбера!

  Плюете Фандъкова, ама сте позабравили Мафиянски и лунните кратери по времето Янчулево.

  Плюете Велчев, ама сте забравили откачения боксьор дето беше прокурор.
  Не бил се изказвал категорично по дела, които не били приключени. Ами за сметка на това Филчев се изказваше категорично по дела, по които беше основен заподозрян!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#20:"nochkopenev"]Борис Велчев няма сърце за тази работа - прекалено е мек да бъде главен прокурор - моето скромно мнение по въпроса[/quote]

  "Завербуван от ДС на хомосексуална основа"-това му е внесено с входящ номер на адреса на Главна прокуратура.Да вземе най-после отношение докато не му е изтекъл мандата.А не да казва това,което всички си го знаем.

 25. 25 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 506 Весело

  боре,ами ти сериозно ли?Айде стига,не на нас,че да не ти припомним нЕкои неща от миналото- и близкото,и по-далечното....

 26. 26 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ако говоря без да се гавря с това, което небръснатият си проси всеки юрист да се гаври: как би оценил и какво би ивициирал относно драстчната неспособност на прокуратурата като водеща в досъденоно разследване, да минимизира доказателствата, негодни за пред съд?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK