Кои са били "вражеските елементи", пращани в лагера в Белене през 1956 г.

През 2009 г. Националната художествена галерия представи изложбата "Без следа? Лагерът "Белене" 1949 - 1959 и след това...", където можеше да се видят кадри от "въдворяването" там

© Анелия Николова

През 2009 г. Националната художествена галерия представи изложбата "Без следа? Лагерът "Белене" 1949 - 1959 и след това...", където можеше да се видят кадри от "въдворяването" тамВ последните години са успели да се концентрират в София и други големи градове на страната значително число вражески елементи, бивши индустриалци, търговци, царски офицери, легионери, полицаи и други престъпни елементи, много от които успяха да добият жителство в тези градове". Това се казва в сведение от 1956 г. до Политбюро на ЦК на БКП от тогавашния вътрешен министър Георги Цанков. Заради тези очертани проблеми тясното ръководство на компартията взима решение на 17 ноември 1956 г. за изселване от София и големите градове на страната на тези "обществено опасни лица", както и за въдворяване на най-опасните от тях в с. Белене, Свищовско.


Това се вижда от архивите на Политбюро, качени на сайта на агенция "Архиви". На практика с решението си Политбюро дава инструкция за повторно отваряне на лагера в Белене. Радикалните решения за справяне с "вражеските и престъпни елементи" идва покрай Суецката криза, когато египетският президент Насър национализира Суецкия канал и Израел напада Египет, както и избухналата в Унгария революция, потушена от СССР и заради протестите в Полша малко по-рано. Именно във връзка с тези международни събития докладва и тогавашният вътрешен министър.


Имена на конкретните хора за изселване не се споменават, но са посочени бройки от хиляди хора, които според вътрешния министър са опасни, като очевидно в това число попадат търговци, индустриалци, царски офицери и др.
Ръководството на БКП разпорежда няколко вида мерки - да се въдворят в трудово-възпитателното общежитие в с. Белене, Свищовско, най-опасните за реда и сигурността на страната вражески и престъпни елементи, настанили се на местожителство в София и други големи градове на страната. За други, които не са така опасни, но са "капиталистически и кулашки елементи и разни криминални рецидивисти, за които има данни, че работят против народната власт и сега представляват обществено опасни лица" се предвижда да им се отнеме софийското жителство. Те трябва да бъдат изпратени в предишните им местожителства и бъдат настанени в собствените им домове или в домовете на техни близки.


Сформира се и специална група от четирима души, в това число и тогавашния главен прокурор, трябва да решава конкретно кои лица да бъдат изселени от София.


Цанков дава сведения на Политбюро, че в София живеят 2 880 бивши царски офицери, както и 4 000 лица, осъждани за криминални и стопански престъпления. "В столицата живеят също така значителен брой (около 500) проститутки и сводници, които влияят зловредно върху морала...", отбелязва вътрешният министър. Не по.малко внимание заслужавало и известна част от циганското малцинство, което освен престъпленията и пиянстването, разпространявали и различни зарази.


С гриф "лично строго секретно" Георги Цанков разпространява и разпореждане до окръжните и околийски началници на МВР какво да направят с цел да се изпълни правилно мероприятието по прочистване на столицата от вражеските и престъпни елементи. Те трябва в кратки срокове да представят на ръководството на МВР списъци и справки за бивши индустриалци, търговци и кулаци, фашистки управници...осъждани...спекуланти, хулигани, царски офицери и др. такива, които след 9 септември 1944 г.


Трябва да има и списъци на лицата, които трябва да бъдат изселени от столицата. Прилагало се и справка за всеки човек, като освен данни за него и семейството му, трябвало да се донесе и каква е вражеската му дейност в миналото и какво е отношението му към партията и народната власт.


Предвиждало се и устрояването на работа на тези хора из родните им места в ТКЗС, мини и други предприятия, нуждаещи се от работна ръка.


"Обръщам внимание на всички началници, че въпросът е много сложен и при неправилни и прибързани действия могат да се получат неправилни резултати. затова към възложената задача трябва да се подходи много сериозно, внимателно и задълбочено, като предварителната подготовка се запази в пълна тайна", инструктира вътрешният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на the place
  the place
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "бивши индустриалци, търговци, царски офицери, легионери, полицаи и други престъпни елементи"
  боже....

 2. 2 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Всеки инакомислещ и несъгласен с правата линия на Партията или съмняващ се в 'светлото' бъдеще.

  Ако всеки е можел да изрази свободно мнението си, щели са да бъдат нужни 100 концлагера като Белене.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 3. 3 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Долу БСП. Проказа за България. Рак за България. СПИН както сами си признаха.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1235 Разстроено

  ... пък вие после въздишайте по социализма във форумите.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 5. 5 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1219 Разстроено

  Младежи с дълги коси и девойки с къси поли също са били считани за "подривни и вредни елементи", врагове на народната власт и много лесно са били изпращани в Белене - без съд, без присъда, само по преценка на "народната милиция" и не по бързата процедура, а незабавно. За някои от тях повече нищо не се е чувало... Кошмарни са били тези години на произволен държавен терор, кошмарни!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 6. 6 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ето спомени на оцелелите от лагера в Белене:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=InrJOSUmSDs
  2. http://www.youtube.com/watch?v=LXYeN_fk0x4
  3. http://www.youtube.com/watch?v=qZVQHPVPTSM

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 7. 7 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "...Не по-малко внимание заслужавало и известна част от циганското малцинство, което освен престъпленията и пиянстването, разпространявали и различни зарази."

  Имало е и рационални идеи сред тогавашните комунистически управници.

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Определено независими и интелигентни хора с влияние... Дори само и за личен чар, опит за влияние без думи. За тези, кито се обличаха различно!! Не се питайте откъде се навъдиха мутрите.

 9. 9 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Учудващо напомня на риториката на Миро Найденов срещу "спекулантите", както и на Цецо Цветанов срещу опасните лекари от Горна Оряховица...

 10. 10 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#4] от "nv": Е, въздишат народните другари, тези, които на 9.9 са "слезли от планините"... Който е лапал по него време или е доносничил за облаги, ще въздиша.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Разстроено

  Тогава е пречупена съдбата на България.По-интелигентните и техните деца без достъп до висше образование и високи длъжности.А сега децата на сатрапите се правят на демократи, десни,проевропейски...

 12. 12 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Мрачна история, мрачни времена останали не наказани.
  Така е като няма закон за лустрацията и едни личности се пазят.

 13. 13 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Те, комунистите, простотиите си винаги са се стремели да извършват в условията на пълна тайна. Не са и предполагали, че ще дойде време, когато завесата на техните скрити за обществеността действия ще се вдигне.

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:

  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;

  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";

  4. моралния и икономическия упадък на държавата;

  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

  10. безогледното унищожаване на природата.

  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;

  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;

  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;

  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:

  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;

  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

  в) лишаване от право на собственост;

  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;

  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;

  е) лишаване от гражданство;

  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;

  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

  -------------------------

  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #5, такива дългокоси младежи и късополи девойки се появяват в края на 60-те и началото на 70-те покрай хипи-движението. Знам, че милицията ги е гонила, постригвала и т.н. Но в Белене едва ли са били изпращани, защото по онова време лагерът там вече не е съществувал.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5_(%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80)

 16. 16 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Гневно

  От комунистите по-опасни няма,
  вашта мама!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 17. 17 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Неутрално

  БКП Е ПРОКАЗА...наследниците им БСП...също...

  bigman
 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  БСПин са още в Парламента.

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#7] от "kirsner":Май само само Шахо циганина са пратили в Ловеч да убива бивши индустриалци, търговци, царски офицери, легионери, полицаи .И циганската престъпност си е бележила устойчив ръст,докато бившите индустриалци, търговци, царски офицери, легионери, полицаи бяха наистина унищожени и заменени с милиционери и партийна аристокрация.

 20. 20 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Моят дядо - директор в банка, след което близък "приятел" му идва на гости и подхвърля тайно някакво възвание на англичаните, които по това време са в Гърция, към българите - не помня подробности. В 3 часа през нощта след "госта" идват другарите и го прибират за национално предателство, без той да разбере какво точно става. Следват пет години в Белене, след това е започва да гледа кози и зайци в горната част на днешен Лозенец, където е имал имот и си построява сам с приятели малка къщурка от кирпич. Останалите имоти - парцели, апартаменти - всичко е национализирано. Враг на народа, нали така. После умира от болест и така.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Така се унищожава българския елит. На тяхно място половин век застават слугите на Русия, които освен национални предатели, са и некадърници.
  После някоя баба ще ми говори за хубавото време.

 22. 22 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Весело

  "Вражески елемент" Враг на народа,Противник на народната власт .
  Афоризмите на комунизмът :

  - Да живее 10-и септември, Ден на Народната милиция - единствена опора на народната власт!

  - Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.
  Тодор Живков

  В комунизмът беше прието от всички да се говори тихичко ,на ниски децибели .Най вече наум .
  Сега е друго .Пак управляват комунисти .
  Всички говорим-кой слуша ?
  Във всеки дом - добитък!
  плакат, издаден от "Наука и изкуство"
  - Да живее българо-съветската дружба между народите!-- Да живее международното положение!
  - Всеки кооператор - свиня! Всеки комунист - две!
  лозунг в село в Плевенско, агитация по партийната повеля за усилено частно роизводство на свини
  Всеки палет готова продукция - гвоздей в леглото на империалистите
  лозунг в консервен завод
  - Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите!
  лозунг в птицеферма
  Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!
  лозунг от социалистическа болница(това се спазва и днес )
  - Да не оставим неодрусана слива в нашето село!

  - Мирният атом - във всеки дом!откриването на 1 блок на АЕЦ " Козлодуй
  Всеки комсомолец - пример за хулиганите!
  лозунг на заводска ограда
  - Селянино, изми ли си яйцата?
  надпис в АПК
  - Всички десетокласници, които желаят да ходят на бригада, да се прегледат при лекарката!

  Днес цял ден е- Полусанитарен ден
  табела на магазин

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Нямаше нищо по-ужасно от това да живееш в малко населено място със здрава партийна организация. Просто те кастрират интелектуално...

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#15] от "kirsner":
  Като гледам май не сте запознат с комунистическомилиционерските нрави мога да Ви предоставя документи за репресии не само срещу царски офицери, търговци а въобще срещу всеки Български гражданин който не полага '' обществено полезен труд '' и това е през средата на 80 - те години с прословутия чл. 40а от закона за МВР който по - накратко се наричаше Андроповският член. който гласи следното :

  Чл. 40а

  чл.40а (1) Пълнолетно трудоспособно лице което по неуважителни причини не по - малко от четири месеца в продължение на една година не упражнява общественополезен труд и получава нетрудови доходи от експлоатация на чужд труд, спекулация, валутни нарушения, контрабанда, хазарт, изнудване на близки, неморален живот или има други прояви, които представляват опасност за общественият ред или за сигурността на страната, ако извършеното не представлява престъпление, може да бъде установено принудително в друго населено място за срок от една до три години.
  (2) Мярката по ал. 1 се прилага от районният съдия по реда на Указ за борба с дребно хулиганство в седем дневен срок от получаване на предложението на началника на окръжното управление на Министерството на Вътрешните Работи.

  Обнародвано в бр. 63 на ДВ
  петък 12.08.1983 г.  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дали ще доживеем някоя бъдеща власт в БГ да потърси отговорност от тези варвари? Поне за физическото унищожение на лита на бълргарската нация.....

 26. 26 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Весело

  Червения Марокански скакалец е сериозна заплаха за селскостопанските култури.
  http://agronet.bg/agro/plant-protection/3809-marokanskiyat-skakaletz-e-seriozna-zaplaha-selskostopanskite-kulturi.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#14] от "Танас":
  "идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България"
  ........
  "Макар и САЩ да обявяват война на България през лятото на 1942 г., до 1944 г. войната между двете страни действително остава символична.Едва тогава след разгръщането на съюзническите операции в Средиземноморието и десанта в Италия София е подложена на сериозни бомбардировки от американски и британски самолети и понася големи щети. Това са и единствените реални бойни действия на българска територия по време на Втората световна война"

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ето някои от "враженските елементи": политици, юристи, музиканти, поети.
  Концлагеристи [редактиране]Списъкът на някои от затворените в Белене включва:

  Недялко Атанасов, политик (освободен през 1955)
  Христо Бърдаров, военен деец
  Александър Гиргинов, общественик и държавник (умира в концлагера през 1953)
  Петър Дертлиев, политик, социалдемократ
  Самуил Джундрин, католически Никополски епископ, (1952-1961)
  Любен Диков, юрист
  Богдан Добранов, католически Софийско-Пловдивски епископ
  Ангел Държански, юрист
  Цветан Радович, юрист
  Никола Йотов, юрист (1956-?)
  Илия Кожухаров, юрист (1951–54)
  Щилиян Кунев, студент-правист, по-късно киноактьор и буфосинхронист, баща на Меглена Кунева
  Метю Метев, преминал през лагерите: Куциян, Ножарово, Главеница, Куфалджа, Жеково, Коларово, Белица, Тертер, Белене I-IV
  Димитьр Младенов, полковник, прославен военачалник, командир на гарнизона в Прилеп, сражавал се успешно срешу вермахта през септември 1944 г.
  Атанас Москов, политик (1951-1955)
  Стойчо Мошанов, политик (1949)
  Константин Муравиев, политик (1956-59)
  Никола Недев, офицер и политик (1951-54)
  Асен Овчаров, музикант, джаз-изпълнител;
  Борис Павлов, юрист
  Йосиф Петров, поет (1956–59)
  Христо Попов, общественик (умира в концлагера през 1952)
  Марко Рясков, държавник (1951–54)
  Петър Дъбов,юрист (1951, умира в лагера)
  Димитър Савов, предприемач (1951, умира в лагера)
  Трифон Силяновски, пианист, композитор
  Христо Стоянов, политик
  Методий Стратиев, католически Софийски екзарх
  Ячо Хлебаров, общественик (1949–51)
  Асен Христофоров, икономист (1951–1952)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А най-невероятно изглежда техните приемници (БСП, според Кръстника Лилов) някой ден да се срамуват от тази варварщина и да поискат прошка от българския народ за това.....

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Още факти, за това как "комунистите вземат властта
  на 9 септември 1944"( виж Член 1 на недоносчето
  закон , от 2000 година):
  На 9 септември 1944 Отечественият фронт като един от организаторите на Съпротивителното движение и започналите по места действия в страната извършва Деветосептемврийския преврат в столицата. Издава се Прокламация на правителството на ОФ към българския народ от 9 септември 1944 г. и Програма на правителството на ОФ от 17 септември 1944 г. Печатен орган е легалния в-к „Отечествен фронт“. Правителството, ръководено от Кимон Георгиев („Звено“) на 28 октомври 1944 г. подписва примирие със Съветския съюз, Великобритания, САЩ и се включва във войната срещу Третия райх.
  # първо правителство на Кимон Георгиев
  * министър-председател (9 септември 1944 - 31 март 1946)
  * министър без портфейл (9 септември 1944 - 31 март 1946)
  # второ правителство на Кимон Георгиев
  * министър-председател (31 март - 22 ноември 1946)

 31. 31 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И децата и внуците на същите тези хора сега се именуват политици.Минало незабравимо.

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#5] от "Станислав":
  До коментар [#15] от "kirsner":
  Появят се през 60 те.Наричали са ги суинги,жените -зози.
  Основно са ги прибирали в милицията и са ги тормозели,но има и пратени в лагери,най вече в Лович и женския в Скравена.По ЗНМ(закон за Народната милиция) хора са изселвани и въдворявани до края на комунистическия режим.

 33. 33 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#29:"gaudien"]А най-невероятно изглежда техните приемници (БСП, според Кръстника Лилов) някой ден да се срамуват от тази варварщина и да поискат прошка от българския народ за това.....[/quote]

  Комунист срама няма!
  След малко ще се върнат от кулба на пенсионера и ще започнат да ни обясняват колко било хубаво. Ще ги чакаме поне още 20-30 години докато измрат всичките...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 34. 34 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Няма да коментирам статията, но един съвет към по-младите -
  До 37 годишната си възраст живях при социализъм. Гладен не съм бил, но другото.......Дане ви оттегчавам.
  Не се връзвайте на приказките на другарите колко хубаво е било. Дано никога България не изживее подобен период. Такова тотално унищожаване на ценностната система на нацията и основните и устои не е имало никога!

 35. 35 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #24, това което казах, е че не са изпращани в Белене. По простата причина, че тогава лагера не е съществувал вече.
  А ето отново въпросния член, дето цитирате:

  "Чл.40а (1): Пълнолетно трудоспособно лице което по неуважителни причини не по - малко от четири месеца в продължение на една година не упражнява общественополезен труд и получава нетрудови доходи от експлоатация на чужд труд, спекулация, валутни нарушения, контрабанда, хазарт, изнудване на близки, неморален живот или има други прояви, които представляват опасност за общественият ред или за сигурността на страната, ако извършеното не представлява престъпление, може да бъде установено принудително в друго населено място за срок от една до три години."

  От това не следва, че такива хора през 80-те са били изпращани в лагери от сорта на този в Белене, а са били изпращани ( интернирани) в разни по-малки градчета, където очевидно контрола върху тях е бил по-лесен.
  И това съвсем не означава, че са изпращали тези хора заради политическите им възгледи и борбата им срещу системата.
  Почти всички са били я хора с неморално поведение (пияници, проститутки и пр.) я далавераджии ( лихвари, чейнчаджии, упражнявали дребен хазарт "на частно" и пр.), които просто не са имали т.н. "трудови" доходи. Друг е въпросът, че някои от тях след 10.11.1989 се писаха "репресирани от режима"....

 36. 36 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И после нека някой да приказва, че "при Бай Тошо всичко беше много добре".Най ми е чудно как хора, които никога не са живяли по онова време - на по 20-тина години, говорят подобни щуротии.Не, че сега сме цъфнали и вързали, но можеш да викаш и да разказваш вицове срещу който политик си щеш, а ако не ти харесва, хващаш пътя и където щеш.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 37. 37 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бе защо управлението на цървула Бойко Борисов много ми прилича на тогавашното управление???

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#35] от "kirsner":
  Проститутките не можеха да действат без "съгласието" на милицията.По хотелите проститутките до една бяха сътрудници на ДС.Организиранено и участието в хазартна игра и нарушенията на ЗСВЦВК ,демек чейнча си бяха престъпление.Системата беше,ако някой неща не се харесва на властимащите,се уволнява от работа,пречи му се да си намери друга и след 4 месеца,хоп установено принудително в друго населено място за срок от една до три години. Че не са изпращали тези хора заради политическите им възгледи и борбата им срещу системата,а за поведение различно от "правилното " според тях.Това не значи,че не са репресирани.Дори за репресия се е използвало прекалено често викане на доста тежък запас.В училище имахме един даскал с брада.Някой решил ,че давал лош пример на учениците,та го бяха
  натискали да я обръсне.Като им казал,че няма закон,по който да изискват това от него,го извикаха запас за три дни и така го принудиха.Просто при оня режим се преследваше демонстрацията на свободомислие.

 39. 39 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  То хората зависи от коя страна гледат... Сега, ако например стане революция нал всички ще хукнат да си отмъщават...

  По всяко време все едно и също - който е на власт - краде и унищожава всеки, който му пречи по някакъв начин... и винаги изпълнителите са селинджъри, тъпи, необразовани, ламтящи за имане...

  Но обаче така за тренировка мое се храчите - файда йок !

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 40. 40 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Забрайх да река ...
  По царско време са викали - царство за винаги
  По "комунистическо" - комунизъм за винаги
  Сея по "демократично" - никога повече "комунизъм"

  Та времената се менят, но си викайте така - за тренировка.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 41. 41 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Долна комунистическа сган. Винаги трябва да помним престъпленията им и погубените от тях животи.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 42. 42 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#41] от "The Shadow":

  Така е. Пълно е с паметници по твоята идея. Но са на комунистите дето помнели как царската власт ги растрелвала. Има и още по-стари паметници по една друга идея, но тя е благородна. А има най-нови паметници по твоята идея. Напрао сме камик до камик и в двата смисъла.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 43. 43 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "Лунчо":

  .. и винаги изпълнителите са селинджъри, тъпи, необразовани, ламтящи за имане...
  Много точно!

 44. 44 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Национална трагедия проиграна от селски самозванци и прости партизани!!!
  На безделничещите цигани, проститутките и сводниците, най-накрая са отделили внимание, между другото?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 45. 45 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Навремето кръчмарите си бяха от ДКМС, а проститутките ги снабдяваха с долари, интересно защо Корекома не отбираше откъде идва валутата, при положение, че не можеше ей така да си обмениш валута и да пазаруваш там?!
  Борили са се с проститутките на куково лято!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 46. 46 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Като си представя само колко хора сега са за белене от Боко на долу!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И сега има много престъпни елементи,особенно във парламента,които са за Белене.

  saseff
 49. 49 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#2] от "dgd":

  "...Ако всеки е можел да изрази свободно мнението си, щели са да бъдат нужни 100 концлагера като Белене. ..."

  ако всеки е МОЖЕЛ или е СМЕЕЛ?

 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#49] от "marrad":

  "...Имаше свобода на словото, но нямаше свобода след словото..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK