Нямало конфликт на интереси в поръчката за реклама на селските райони

Мирослав Найденов

© Цветелина Белутова

Мирослав НайденовНяма конфликт на интереси в обществената поръчка на Министерството на земеделието за реклама на Програмата за развитие на селските райони в социалните мрежи. Това заяви по време на парламентарния контрол министър Мирослав Найденов. Той беше питан от депутата социалист Петър Курумбашев за това, след като поръчката за 47.5 хил. лв. беше спечелена от фирма на 25-годишната  Кристина Спасова, бивш пиар на Агенцията по безопасност на храните. 


Найденов поясни, че не намира конфликт на интереси, защото Спасова и нейните подчинени не са били служители на министерството, а на "държавна контролна агенция, която няма нищо общо с администрацията, управляваща Програмата за развитие на селските райони".  


Министърът отбеляза, че изпълнителят е избран чрез малка обществена поръчка въз основа на най-ниската предложена цена. Негово задължение е било да поддържа профили на програмата в социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър", да ги обновява всекидневно, да трупа архив и да подготвя експертни отговори на запитвания. До този момент за услугата са платени 15 хил. лв. без ДДС, каза Найденов. Той поясни, че рекламата в социалните мрежи е необходими заради интереса на многото млади фермери. 


По повод другата спорна обществена поръчка - за разработка на софтуер, подобен на безплатната програма "Скайп", Найденов повтори, че мотивът е сигурността на информацията. Фонд "Земеделие" годишно разплаща по 2 млрд. лв., затова мерките за криптиране на информация имат обяснение, каза той. 

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "...Нямало конфликт на интереси в поръчката за реклама на селските райони..." А интерес от прокуратурата и НАП няма ли към фирма, основана с капитал два/ 2/ лв., а рализирала за по-малко от 12 календарни месеца печалба от 1 милион/ 1 000 000/лв.?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 604 Весело
 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Няма конфликт на интереси?! Запазвам си правото да не ти вярвам.

 4. 4 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тия пари са втора ръка, а според премиера, всичко втора ръка е лесно за раздаване.

 5. 5 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Миро Мършата ще изяде главата на правителството....

  Цензуриран от "Икономедиа"
 6. 6 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Мирооо някой да ти е казал,че за такава сума могат да се обиколят всички населени места в България и да им се обясни на хората.
  Или и това е като софийския завод за буклук,близо милион за реклама а завод няма
  Имало само едни пари за присвояване...пардон...за усвояване а кой как иска да си го разбира

 7. 7 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#1:"dqdomart"]"...Нямал конфликт на интереси в поръчката за реклама на селските райони..." [/quote]
  Лъже миро мършата, ама не му е сефте

 8. 8 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Щом е лапане , при гърбавите конфликт няма, не е имало и няма и да има , факт .

 9. 9 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Естествено, че така ще кажеш ти.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Ахааа..."...Негово задължение е било да поддържа профили .... и да ги обновява всекидневно, да трупа архив ..."
  Ето, каква била задачата на Малкия Проект... да плащат на хакери, които да джиткат из мрежата...кво са взели да ми обясняват тогава, че пропагандират разни земеделски програми...трупат, тия хакери архив, кой какво прави и какво му е поведението из мрежата в предизборните времена...то това си е скъпоплатен труд...не като нас, зАлудо да се възмущаваме...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ГРОЗНА КАРТИНКА !!!
  - дали ако изляза на улицата за няколко дена с плакат, че ИСКАМ ДА БУТНА ПРАВИТЕЛСТВОТО както и познатите ни вече кръвопийци, а желая да привлека вниманието на "ЕС" и на следващите избори да се се появи "партия" на Европейското управление, изцяло представено от експерти - доказани корифеи от Германия, Франция и Русия /примерно /.
  Какво ще намеря ли подкрепа, или ще започнат да ме сочат с пръст като "ИДИОТА НА УЛИЦАТА" ???


  Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
  Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
  Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

  Конкретно в моя случай :
  преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
  Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
  Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
  - Вие точно какво искате,
  - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
  - Подготвили сте необходимите документи,
  - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
  На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
  Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
  Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

  Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
  Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
  Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
  Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
  Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
  Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

  И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
  Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
  След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
  Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
  Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение

 12. 12 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Искам аз да направя следващата реклама и Вие да ми предложите същите условия!!! Иначе не вярвам!

  Подпис - електронен ;)
 13. 13 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Макар и по друг повод, но и тук е приложимо:
  "Неприятният извод от историята с летящите Бистришки тигри е, че тези, които спазват законите са балами. Има обаче и тарикати, за които законите не важат. Кои са тарикатите в тази държава определя един – министър-председателят, който е със статут на старши тарикат", коментира Курумбашев.

 14. 14 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Гневно

  Конфликт няма, но пък интереси има! И се знаят чий са тези интереси...

  PHILIP
 15. 15 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Това правителство взе да надминава наглостта и безочието и на тройната коалиция... Разпасаха се, все едно са онбашии...

  PHILIP
 16. 16 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Гневно

  Смяяяяях! Престъпници!

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 17. 17 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не мой да има бе ... не мой такова нящо ... нц ... не мое

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 18. 18 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 828 Гневно

  " ..да трупа архив и да подготвя експертни отговори на запитвания."

  Е! Аз задавам въпроса:
  След като изпълнителя не е държавна структура, кой го определи за експерт и кой му разрешава да дава мнение от името на държавата?
  Миро! След като така лесно прехвърляш своите служебни задължения по управление на страната и имайки в предвид, че като управляващ на народа твоите лични интереси трябва да са на второ място - би ли преотстъпил своите задължения пред жена си на някой друг?

 19. 19 Профил на cualquera
  cualquera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имат право да се насочват към по-младите по този начин, защото всички знаем какво е влиянието на тези мрежи и на колко много информация от тях разчитаме ежедневно. Ако се изпълняват задълженията по план, няма как да не са полезни на когото трябва.

 20. 20 Профил на programata
  programata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както всеки продукт така и самата Програма за развитие на селските райони се нуждае от популяризиране. Все пак информацията трябва да стигне до самите потребители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK