Делото срещу русенска журналистка започва отначало

Тричленен състав на Окръжния съд в Русе отмени изцяло присъдата, наложена преди повече от месец от Районния съд в града на журналистката Ася Пенчева. Процесуални нарушения са основание за второинстанционния съд да върне за ново разглеждане пак в Районен съд.


Първото нарушение е свързано с това, че съдия Ралица Русева от Районния съд е издала присъда с вписани дати за извършване на "престъплението" в бъдеще време - докато материалите, публикувани във вестник "Утро" и станали причина за завеждане на делото срещу журналистката, са с дати от юли и август 2011 г., то съдийката е вписала в решението си, че това се е случило през същите месеци, но 2012 г.  Присъдата всъщност е произнесена през юни 2012 г. Според някои юристи тази техническа некоректност е основание за обявяване на решението за нищожно.


Освен това, според Окръжния съд, в присъдата на районния съдия е допуснато и второ нарушение - не е приложен чл. 78а от Наказателния кодекс, който заменя с глоби наказанията при по-леки деяния и подсъдими с чисто съдебно минало. 
По повод днешното решение на Окръжния съд в Русе журналистката от в. "Утор" Ася Пенчева каза, че
победата все още е твърде далеч, тъй като Окръжният съд също не разгледа казуса по същество и отказа да приеме репортерския запис като доказателство в съда с мотива, че не бил направен по реда на НПК. "Не искам служебна победа, а истинска битка за истината", допълни Ася.


Според адвокат Александър Кашъмов основната битка и всички усилия ще бъдат хвърлени в посока не просто административна поправка на грешките на Районния съд, а фактическо доказване на невинност. "От последващите действия ще стане ясно дали журналистите в България могат да бъдат лишени от единственото си оръжие - репортерският касетофон, или ще са жертва на буквата в закона" допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK