Председателят на ВАС Георги Колев и съмишленици обсъждаха натъмно правила за изборите на ВСС

Георги Колев, председател на ВАС

© Анелия Николова

Георги Колев, председател на ВАССреща без еквивалент във Върховния административен съд (ВАС) събра делегатите от административните съдилища от страната, които утре ще присъстват на събранието на съдиите. На него трябва да бъдат избрани първите шестима членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) - тези от съдийската квота.


Председателят на съда Георги Колев привика тайно от медиите делегатите, като неофициалната информация е че е трябвало да бъдат инструктирани как да гласуват утре. Журналисти не бяха допуснати да влязат въобще в сградата на съда, а впечатление направи присъствието на председателя на Софийския градски съд и семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Владимира Янева и председателя на Софийския апелативен съд - Веселин Пенгезов. Срещата започна около 15 часа и приключи час и половина по – късно.


Владимира Янева, председател на Софийския градски съд (СГС) също пристигна на срещата при Георги Колев

© Анелия Николова

Владимира Янева, председател на Софийския градски съд (СГС) също пристигна на срещата при Георги Колев
Тайната среща дойде след като ВСС се опита да приеме правила за изборната процедура (каквото право няма), а в понеделник 70 съдии- делегати предложиха проект на правила, които да гарантират прозрачно провеждане на общото делегатско събрание.


По предложенията на колегите си магистрати, председател Колев беше лаконичен. "Обсъждахме и тези правила, и наши", каза той. И добави, че с някои неща не е съгласен. "В крайна сметка има комисия по избор, която получава съответен мандат от делегатското събрание" - тя ще определи свои вътрешни правила каза той.


На въпроса: "Подпечатване на бюлетини и допускане на наблюдатели - такива неща обсъдихте ли?", той отговори: "Да, разбира се, че това обсъждахме. Разбира се – становището е, че наблюдатели трябва да бъдат допуснати, но не и да има такива процедури като набелязване на печати. Ние считаме, че подпечатването не е необходимо". Като цяло Колев избягваше да говори по въпроса за подпечатването на бюлетините. Което беше предложено от неговите колеги като гаранция, че вотът няма да бъде подправен. Председателят на ВАС бързо преминаваше към темата с наблюдателите. "Не е от значение, кои ще бъдат тези наблюдатели, бих казал, че не би следвало те да са членове на политическа партия и припомни, че гласуването е явно.


"Най – вероятно урните в които ще се гласува, ще се намират в самата зала, където са делегатите, ние предлагаме там да се извършва гласуването. Естествено – ще има периметър. Всеки, който има желанието ще може да наблюдава процеса". Урните щели да бъдат прозрачни и това щяло да гарантира неподправеността на избора, подчерта председателят на ВАС. Разбира се – това са правила, които ще бъдат предложени – дали те ще бъдат приети, това само делегатското събрание може да каже.


За слуховете, че председателят на Окръжния съд Пловдив Сотир Цацаров (бел.ред. за когото вътрешният министър Цветан Цветанов е заявявал, че е "стабилен съдия") или пък съдията от ВАС Боян Магданлинчев ще бъдат избрани за председатели на събранието Колев каза, че напълно възможно е това да се случи.


Председателят на Софийския апелативен съд САС Веселин Пенгезов малко преди да влезе във ВАС

© Анелия Николова

Председателят на Софийския апелативен съд САС Веселин Пенгезов малко преди да влезе във ВАС


"Бих се радвал да го видя като такъв или като член на избирателната комисия", добави той и каза, че неговата гилдия ще подкрепи тримата си кандидати.


За разлика от останалите съдии, председателят на ВАС Георги Колев се оказа доста по – сговорчив и дори разясни, защо Пенгезов и Янева са присъствали. "По същия въпрос. Обсъждахме другите правила. Няма нищо лошо. Те са си направили своето общо събрание – някъде, не зная къде", отговори той. А на питането, дали те подкрепят правилата, които административните съдии са обсъждали, Колев заяви: "Естествено има и въпроси, по които не са съгласни, няма еднакви становища. За това се обединихме около няколко правила, естествено дискусия ще има, няма как."


След края на срещата делегатите започнаха да излизат на малки групички от сградата на ВАС. "Дойдох да си оправя командировъчните, защото събранието утре е много рано", заяви една от делегатките, която не спомена своето име. Друг делегат, с когото репортер на "Дневник" се опита да разговаря - се усмихваше и не обели нито дума.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  така се КОВЕ ПЪЛНАТА ИЗБОРНА ПОБЕДА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  ТОВА Е БИТКАТА НА ГОДИНАТА ВЪВ ВЛАСТТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА УТРЕ ЗА ПРАВИЛНИТЕ ХОРА !!! ДАНО ИЗТЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПОНЕ ЕДИН ЧЕСТЕН СЪДИЯ В ТАЗИ СТРАНА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  А, бравос

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 687 Любопитно

  "Той, който е глух, сляп и мълчи, ще живее сто години в мир."
  Омерта: Лепилото, което свързва членовете на бандата."Омерта е екстремна форма на лоялност и солидарност в лицето на властта. Един от нейните абсолютни принципи е, че е дълбоко унизително и срамно да се предаде дори един на смъртоносният враг -властите "
  http://mafiatoday.com/sicilian-mafia-ndrangheta/omerta-the-glue-that-binds-gang-members/

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Край на илюзиите за независим съд.

 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 687 Любопитно

  Конференцията в Хавана на 1946 г. беше историческа среща на Съединените щати мафия и Коза Ностра лидери в Хавана , Куба . Предполага се, че е организиран от Чарлз "Лъки" Лучано , се проведе конференция, за да обсъдят важни политики на мафията, правила и бизнес интереси. Конференцията Хавана присъстваха делегации, представляващи престъпни семейства на територията на Съединените щати. Конференцията се проведе през седмицата от 22 декември 1946 г. в хотел Nacional . Конференцията Хавана се счита за най-важната среща на върха на мафията от City конференция на Атлантическия океан от 1929 г. насам. Решенията, взети в Хавана, отекна в цялата семейства престъпност в САЩ за следващите десетилетия.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Havana_Conference

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  По милиционерски ще има набиванье на канчетата.
  Така се учи право в Магнаурското школо в Симеоново.
  Незабавна промяна на Закона за Съдебната Власт с която да се ограничи правото завършилите '' Милиционерската Академия '' в Симеоново да работят като съдии.
  Като разследващи полицай, следователи, прокурори да но нека да се доказват там поне с 10 годишен стаж и задължителна атестация за загубени обвинения и разследвания колко от тях са оборени в съда в Страсбург.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Е сега да беше треснал един гръм върху сградата!

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  Майор Колев ще им провежда строева. После ще четат устава на ГЕРБ

 11. 11 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Любопитно

  За всеки случай, да сверят имената.
  Интересно дали Барозу е слушал "инатруктажа"?

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аман от ретроградни кадрувания!
  Време е за нова и РАБОТЕЩА конституция.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Вероятно в това се изразяват прокламираните многократно принципи за прозрачност и публичност при вземането на организационни решения в органите на съдебната власт.

 14. 14 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Колев е много нагъл и много лицемерен! Като вземат главата н Цецко догодина ще запее друга песен, но сега е мнооого праволинеен!

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Георги Колев=ченге+масон+член на бившата БКП! Тези хора не признават ни Господ ни закон! На своито сбирки се кълнат-закона, това сме ние! А вие какво очаквате от тая пасмина?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи.
  Ако съдиите утре сами допуснат да гласуват по заповед "отгоре", жертвите ще са не само те, а и всички ние!

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 17. 17 Профил на kamely
  kamely
  Рейтинг: 233 Неутрално

  айдееееееее...поехали...излезе наяве плановикът Колев...както и вирусите на съдебната власт...може ли да са толкова безсрамни...та чак да правят репетиция как ще изпързалят мнозинството съдии...

 18. 18 Профил на kamely
  kamely
  Рейтинг: 233 Неутрално

  горката Янева, как ли ходи на работа и гледа колегите си в очите...да не говорим, че някои ги наказаха с нейното мълчаливо одобрение...нищо, че не "била толкова лоша като административен ръководител"...

 19. 19 Профил на kamely
  kamely
  Рейтинг: 233 Неутрално

  като й свърши мандата след 3 години как ще ходи на работа изобщо идея си нямам...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK