Образование с гриф "Строго секретно"

Образование с гриф "Строго секретно"

© Цветелина НиколаеваПубликуваме материала на Антоанета Ненкова от "Дойче веле".


Ученичка влязла в агентурна справка, защото отказала да направи разбор на Ботево стихотворение. И пр., и пр. ... 1500 нелепи и безумни страници, написани от апарата на ДС за българското образование през 1944 -1989 г.


Над 1500 страници - това е архивът, който преглежда Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС. 
Какво пише ДС за "оперативната обстановка" в българските училища и университети?


"Слушайте Гласът на Америка" - това е надпис от 1946 г. върху катедра в Първа девическа гимназия, регистрират ДС архивите. И още: "В Четвърта мъжка гимназия по стените на клозетите са написани следните лозунги: "Долу палачът Димитров. Да живее Г. М. Димитров." Ученичката Недялка Кралева попада в агентурна справка, защото отказва да направи разбор на стихотворение на Ботев. А  Георги Гочев, студент по право, е набелязан за "профилактика" заради "разни вицове по адрес на видни дейци на СССР и българското правителство".


Просветата – в периферията на ОФ


По този начин - предимно с "вражески коментари, позиви, надписи по стените и хулигански прояви в училище", е представена просветата в архивите на ДС в първите години след 9 септември. В началото след установяването на ОФ властта учебният процес изобщо не е приоритет за управляващите. За сметка на това отчетите на ДС са набъбнали от сведения за опозиционно настроени ученици, студенти и преподаватели - постоянен обект на службите за сигурност.


От самото създаване на ДС през 1944 г. има отдели, които наблюдават младежта и интелигенцията. През 1967 г. е създадено и прословутото Шесто управление на ДС, чиято основна задача е разработка, отчет и докладване за обстановката в училищата и университетите. Изписват се хиляди страници справки, информации и докладни записки за "обектите на обслужване".


Ухо във всеки факултет


Сред по-интересните архивни документи за апарата от оперативни работници, агенти, секретни сътрудници е един "Отчет за работата на отделение "А" при Дирекция на Народната милиция за 1946 г."


Според това документално свидетелство в основните, средните и висшите училища в столицата има 319 информатори. Те са свършили "добра работа" за отчетния период: "Информаторите даваха всеки месец доклади за фашистки прояви в училищата. Представиха списък на ученици–фашисти, които не трябва да се допуснат във висшите учебни заведения. Списъкът е за 584 фашисти".


В почти всички факултети на университетите действат секретни сътрудници, които своевременно "донасят за дейността на вражеските елементи". Многочисленият информаторски кадър все повече щял да се разраства, поради което се налагало "допълване на щатния кадър", е заключителната препоръка.


"Всред средношколската младеж"


"Организационното и политическото състояние на средношколците и студентите" е постоянна тема на наблюдението на ДС. От годишен доклад от 1947 г. научаваме, че в Националната бригада са взели участие над 100 000 младежи.


"Вражеските елементи" веднага се проявили, като на Хаинбоаз скъсали телефонната жица между два отряда. Известна част от "буржоазната младеж" описвала в писма до своите близки бригадите "като лагери и казарми". Според доклада отношението на средношколците към учебните занимания през учебната година било "слабо задоволително", а учениците от Първа търговска гимназия се радвали много при посрещането на м. Тито, защото на този ден нямало да учат.


Бележките за университетската младеж са "по-обезпокоителни". От 34 500 студенти в София около 5000 души е броят на "злостните, фашистки антинародни елементи, които са концентрирани в Политехниката, Медицинския факултет, Стопанския факултет и Юрид. факултет". Голяма част от студентите посещават редовно лекциите, но има и "дезинтересирани като студентите юристи и стопановъди".


По линия "Художници, музиканти, артисти"


На комунисти, безпартийни и вражески елементи са групирани и художниците, музикантите и артистите. Въпреки че художниците подкрепили акцията за издигане на паметник на Червената армия и "почти всички подписали адреса до др. Сталин", болшинството "не са още укрепнали идейно", отчита агентурната мрежа. Враждебно настроени към ОФ са Илия Бешков, проф. Никола Маринов, Ст. Райнов и др. "Пасивно отрицателна позиция" е заел художникът Борис Ангелушев. 


По линия на музикантите се посочва: "Засега обслужваме само Народната филхармония. От 110 музиканти 15 са комунисти, а вражески настроени са 37. Главният диригент Сашо Попов не е приобщен здраво към ОФ." Най-успокоително изглежда "политическото състояние на артистите". Ръководството на Съюза на театралните служители е в ръцете на комунистите: "Председателят, подпредседателите..."


СУ - "обект на обслужване"


Сред специалните "обекти на обслужване" от ДС е Софийският държавен университет. Справка с гриф "Строго секретно" на ДС от 1960 г. описва работата по "обекта". Политическата ориентация на преподателите и студентите отново е първата характеристика, която интересува агентурата, коментира д-р Орхан Исмаилов. 


Примери за вражеска дейност са Гаро Александров, ІІІ курс английска филология, който "се подготвял да измени на Родината", както и студентите Димитър Еникиев и Стоян Стоянов. Те пък правели "остри вражески изказвания по адрес на Партията и правителството. "Сред студентите интерес за органите на ДС са най-вече онези, които следват западни филологии, тъй като знаели езици и установявали връзки с представители на капиталистически страни или поддържали "писмени връзки в чужбина".


Западните филолози – враг №1


"Врагът в Софийския държавен университет" можел да провежда вражеска пропаганда, да бъде в услуга на чужди разузнавания, да насърчава увлечение по западния стил на живот, което ескалирало - подражание в обличане, прически, музика. Можело да се провежда и "вредителство като се създават неподготвени кадри за нашия стопански и културен живот", е записано също в строго секретната справка за Софийския университет от 1960 г.


Авторът на справката обобщава, че връзките на ДС със "студентите и професорско-преподавателския апарат" се разширяват: "Понастоящем поддържаме връзки с повече от 25 души. Тоя контакт от ден на ден се увеличава. Поддържа се близка връзка с някои зам.-ректори и деканите на факултети." Очакванията са за още "качествена агентура из средите на професорския кадър".


Диверсията на чужденците


Последният документ в "хрониката" на ДС за образованието е от 1985 г. Това е отчет за работата на ІІ отдел при Шесто управление на ДС с гриф "Строго секретно". Сведението разплита "подривната дейност на противника" сред студентите и преподавателите по линия на международния обмен. Отчита се, че през 1984 г. расте количеството на изпращаната западна литература, магнетофонни и видеозаписи с "разложително съдържание".


Най-масовата форма на вражеска дейност била "идеологическата диверсия" на студенти, аспиранти и специализанти от САЩ, Англия, ФРГ, Япония и други". Чужденците "клеветят" соцдействителността и възхваляват Запада. Позволяват си да популяризират "вражеските радиоцентрали". Проявяват "стремеж към изучаване проблемите на малцинствата в НРБ и влияят разложително на отделни младежи и девойки". Накратко, архивите свидетелстват, че от 1944 до 1989 г. ДС се занимава не с образованието като учебен процес, а предимно с хората, които работят в просветната сфера. Интелигенцията е считана за потенциално опасна. Това прави учителите, студентите, преподавателите и цялата академична общност постоянен обект на "обслужване"от страна на ДС.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1217 Гневно

  Все още комуняги командват образованието ни - от най ниското до най високото ниво в министерството!?

 2. 2 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  Тази машина за глупост роди лозунга :

  "Президентът Рейгън - враг № 1 на Тутраканската селищна система"

  това не беше държавна сигурност -
  беше антиразумна сигурност

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1322 Гневно

  Нямаше свобода, имаше заплати. Сега има свобода, но пък заплатите в сферата на образованието са смешни!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 588 Весело

  До коментар [#1] от "dobrich":

  To това тук образование ли , само като знаем СУ на кое място е в класацията.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 869 Неутрално

  ПОследния документ е от 1985г., а мен в 1986г. ме викаха при ВКР за слушане на HEAVY METAL!

 6. 6 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  до началника на отдел VI-1 ДС
  СГУ на МВР
  -----------
  приложено Ви изпращам най-модерните лозунги ,

  с които вражески елементи опитват да омаловажат постиженията на социалистическата ни революция

  горното В и донасям за сведение и разпореждане
  В очакване на понататъшни указания от Вас
  -----
  http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=57818.0

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 7. 7 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Същите тези доносници и до сега са в управлението на държавата, университетите и т.н. За това, БСП не е забранена като партия още 90 та година, няма потърсена отговорност и осъдени хора за мизериите, които са направили и съсипали животи. За това и никой не иска да въведе закон за лустрацията, защото в парламента и министерствата, няма да остане почти никой без досие.

 8. 8 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#4] от "elevation04":

  чудя се ти с какво образование си. Като че ли СУ, ти е виновно за състоянието в, което е.

 9. 9 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1322 Весело

  За мой приятел бяха писали няколко негови съученика - сега всичките са шефове в солидни фирми в Бг-то.

  Съвпадение?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 10. 10 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#3:"ПАВЛА"]Нямаше свобода, имаше заплати. Сега има свобода, но пък заплатите в сферата на образованието са смешни![/quote]


  в едно си права:

  нямаше свобода , но заплати имаше в излишек
  (Сулю и Пулю получаваше заплата)

  сега има свобода и заплати - адекватни на количеството и качеството на вложения труд

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  [quote#5:"SSmart"]ПОследния документ е от 1985г.[/quote]

  Защото тези, след това, са прочистени.
  Щот' са още активни ... "активистите" ...

 12. 12 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Така ще е още 30-40 години. После може и да стане по-зле. Съдба.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 13. 13 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 588 Весело

  До коментар [#8] от "The_Fly"
  Виновно е СУ- даже и затова, че сегашния министър го е завършил

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3553 Весело

  [quote#3:"ПАВЛА"]Нямаше свобода, имаше заплати. Сега има свобода, но пък заплатите в сферата на образованието са смешни! [/quote]

  И саламът, Ваша милост, и саламът!

  Ех, Санчооо ...

 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#3:"ПАВЛА"]Нямаше свобода, имаше заплати. Сега има свобода, но пък заплатите в сферата на образованието са смешни! [/quote]

  И какви заплати е имало тогава дето сега ги няма. Напротив във висшето образование сега се правят много повече пари и имат по добър стандарт отпреди 1989, в средното е малко по добре отпреди.

 16. 16 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dark Rom":
  [quote#10:"Dark Rom"]Сулю и Пулю получаваше заплата[/quote]
  Че то и сега е така. Въпроса е, че хората, от които до голяма степен зависи развитието и възпитанието на децата ни, са недооценени.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 17. 17 Профил на Шапчица
  Шапчица
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#3:"ПАВЛА"] имаше заплати.[/quote]

  Мисля, че си започнала работа след 89 година

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#16:"ПАВЛА"]Въпроса е, че хората, от които до голяма степен зависи развитието и възпитанието на децата ни, са недооценени.[/quote]

  Павлинке ,
  при комунизЪма НЯКОЙ те оценяваше , защото беше забранена самооценката

  Сега имаш право да се самооцениш както ти харесва ,

  лошото е че са необходими "основания" -
  само желанието не стига

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 19. 19 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 744 Неутрално

  След подобна статия и поредното доказателство за реалността преди 1989 само човек със сериозни психически проблеми и растройства може да защитава комунизма.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  [quote#3:"ПАВЛА"]Нямаше свобода, имаше заплати. [/quote]
  +++++++++++++

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#3:"ПАВЛА"]Нямаше свобода, имаше заплати. [/quote]
  А 97-ма пък дори милионери станахме...

  Впрочем още Чърчил го е казал, че недостатъкът на капитализма е неравното разпределение на благата, а недостатакът на социализма е равното разпределение на нещастието...

 22. 22 Профил на balki65
  balki65
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Егати комунистите само и само за да вземат заплата с какви глупости се занимавали.През периода 1944/ 1989 г са вербувани около 300 000 агенти,само в София и Софийски окръг с проведени 4995 политически съдебни процеса,1945/1949г са осъдени на смърт БЕЗ процес БЕЗ съд 3000 души,а през лагерите минават 500 000 души.От 1944 до 1969 г в БГ имало 44 лагера,от 1950/ 1953 г са арестувани 28 898 души, след вербуване освободени 4419 лица,изпратени в лагери 13179,осъдени 6300,от тях 241 на смърт

 23. 23 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Те и в момента не се занимават с нещо по-различно ... Само че, докаладите им звучат от рода на: "на Иванчо от 6А, 32 СУ, бащата е предприемач и се развива добре, представлява особено опасна конкуренция, препоръчваме да му бъде взет бизнеса" ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 24. 24 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1322 Весело

  До коментар [#19] от "normandy":
  http://www.dnevnik.bg/comix/021499/.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  [quote#19:"normandy"]След подобна статия и поредното доказателство за реалността преди 1989 само човек със сериозни психически проблеми и растройства може да защитава комунизма. [/quote]

  Статията е пълно бля-бля-бля!
  Глупава и повърхностна. Изкарва ДС като някакви чиновници, а потрошените съдби са някакси между другото, колкото за атмосфера.
  Ами това, че оставя без коментар, че последният документ бил от 1985 година? При положение, че в Англия имаме Тачър, в Щатите Рейгън, в СССР Андропов и ранният, преди да се връцне на 180 градуса перестроечно, Горбачов? В комплект с острите дефицити в България, с Възродителния процес и Голямата екскурзия, русенските майки? И ... последният документ бил от 1985?
  Ей тъй, между другото, и давай нататък за глупостите с ученичките .... ?

  Апропо, на вас, гербавите апологети, не ви подхожда ама хич да се изказвате по въпроса за ДС и комунизма.
  И заради Вождовете си, и заради това, че миналата седмица в Парламента тихомълком торпилирахте беруфсфербота за екс-ДС-арите.
  Макар че подобни писания, стил "Децата на Арбат", наистина ви подхождат. Както "Децата на Арбат", подобна бля-бля-бля-мимикрия, обраха прихълцванията на комунистите тогава ...

 26. 26 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#19:"normandy"]След подобна статия и поредното доказателство за реалността преди 1989 само човек със сериозни психически проблеми и растройства може да защитава комунизма. [/quote]
  Та се сетих, къде форумния комунизин, др. Иванов? Да ни каже че това е "вражеска пропаганда"

 27. 27 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#19:"normandy"]След подобна статия и поредното доказателство за реалността преди 1989 само човек със сериозни психически проблеми и растройства може да защитава комунизма.[/quote]
  По-точно казано е дребнави злобни андрешковчета ...

 28. 28 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "В началото след установяването на ОФ властта учебният процес изобщо не е приоритет за управляващите. "

  Оттогава, че и до наши дни

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Колкото по-прост,толкова по-верен на Партията наш другар/препоръчително с каскет/

 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1333 Весело

  Ученичка влязла в агентурна справка, защото отказала да направи разбор на Ботево стихотворение.

  Братчедки и братчеди, напълно съм съгласен с коментарите ви "но" - отказът да направиш разбор на стихотворение на Ботев, не може да бъде възприет/поне от мен/, като съпротива на режима. Дай да оплескаме и паметника на Васил Левски със синя боя - в знак на протест. Тъпо е, нали? В случая, ДС е допуснала непростима грешка, защото от тази неграмотна ученичка, би излязла перфектна комсомолска или партийна секретарка. И каскетът много би и отивал.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Кому са нужни подобни бълнувания? Не е ли това, което се нарича "промиване на мозъка"? Сега като няма "идеологическа диверсия" нима образованието стана по - добро?

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Филмът за Левски , беше грандиозен провал..
  Сценарият се напълни с някакви измислици, вместо да се следва истинския живот на Апостола ..Илия Добрев - се провали тотално в ролята ..
  А преди това - един сценарии- по живота на Левски ,направиха двама "неизвестни "интелигенти..
  По това време вървяха сериали за Робин Худ и Вилхелм тел ...Идеята им беше открадната - и се появи този слаб филм..
  Като че ли , Господ наказа 'авторите" ...
  Оттогава не смее никой да засяга тази тема - сценарии и филм за левски...
  Е, имахме си, за сметка на това , бол- партизански филми ...

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  А другото - младите да ЧЕТАТ..
  ТАКА се съсипваха ЖИВОТИ на млади хора ..Съдби , бъдеще, работа , кариери, семейства ..
  Болшевишките сатрапи бяха " майстори" в това ..
  Само като ги чуете СЕГА - трябва да използувате целия си репертуар от ругатни ...Заслужили са си ги ..)

  BIG AL
 34. 34 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каишков":

  Накаишков, това изобщо не са бълнувания! Това беше истината за нашия комунистически живот.
  През 1983 бях уволнен от работа по донос на мой колега. Доносът беше абсолютно идиотски, съшит с бели конци, но това нямаше значение. Бях враг поради произхода си.
  През пролетта на 1987 мой близък колега беше привикан в VІ управление, където го заплашиха, че дъщеричката му ще изчезне, ако той не спре да изразява недоволството си от ръководството на института. Човекът се срина за един ден от страх за живота на детето си.
  В началото на 1989 ме привикаха партиният, комсомолският и държавната тайна и ме заплашиха с незабавно уволнение, защото съм си разрешил да критикувам в научна статия елементарни (научно и интелектуално) постановки в един съветски труд и в последвала хвалебствена рецензия в наше издание.
  Ако на тебе такива неща не са ти се случили, значи си бил или част от репресивния апарат, или негов послушен слуга, или обикновен страхливец.
  И в трите случая - лошо говори за тебе.

 35. 35 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  [quote#30:"Тони Шнайдера"]Ученичка влязла в агентурна справка, защото отказала да направи разбор на Ботево стихотворение. [/quote]
  Това направо не го разбирам, и още да е станало през 48...ама иди знай какво още има около историята

  Мен пък една нова даскалица по литература се закани да ме изрита от даскалото (елитен, и единствен тогава, техникум). И то защото казах че Вапцаров е актуален и днес(1960-61). Ставаше дума за откъса "народът прост, живота - тежък, скучен". В нейна чест трябва да кажа че два пъти ме попита дали наистина считам че и днес народът е прост, а живота - тежък, скучен. Заинатих се и казад-ДА!!!
  Хукна по средата на изпитването към кабинета на директора (който беше и парт' секретаря на даскалото). Не се върна до края на часа, и от тогава "не съществувах" в нейните часове. Получих 5 (по шестобалната, или 4 по петобалната) за срока и годината, и туй тоГорката не знаеше че бях "untouchable"

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 36. 36 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 957 Разстроено

  До коментар [#3] от "ПАВЛА":

  Павло, Павло, нямаше и безработица тогава, защото огромен брой некадърници, повечето от тях партийни членове си клатеха *ъдурите, респ. чешеха *ундите на работа ! И получаваха заплати за това.
  Поради което още не може да се оправим, защото много хора съжавалявате за отминалите времена и мечтаете те да се върнат, а това естествено няма как да стане !
  Докато в България има идиоти, които издигат билбордове и трансперанти на бай Тошо като кмета на Бели Извор, като ония малоумници в Несебър и други подобни, в България нищо няма да се подобри !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 37. 37 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Все едно чета сценария на филма "1984".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK