Процесът срещу Цветанов за клевета се превърна в дело срещу съдия Тодорова (допълнена в 20:03 ч.)

Мирослава Тодорова

© Надежда Чипева, Капитал

Мирослава ТодороваДелото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, водено от председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, се превърна в процес срещу нея.


На заседанието днес в Пловдивския районен съд, което се очакваше да е последно, съдия Екатерина Роглекова (заместник-председател на съда и шеф на наказателната му колегия) прие искането на защитата на Цветанов да бъдат предоставени справки от Софийския градски съд (СГС) за делата на Тодорова между 2004 и 2012 г. и дали има забавени мотиви по тях, които да са станали повод за погасяване по давност. Тези справки ще трябва да бъдат изготвени от председателя на СГС Владимира Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър.


Тодорова заведе дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, след като в края на януари в интервю за Би Ти Ви, той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.
Според адвокат Даниела Доковска, която представлява Тодорова, искането на защитата на Цветанов е неоснователно. Тя заяви пред съда, че думите на министъра са във връзка със случая "Васил Маникатов" и нямат нищо общо с останалите дела на Мирослава Тодорова. Съдия Роглекова се мотивира, че право на защитата "е да се организира така, както смята за добре".


Според Доковска  твърдението на министър Цветанов, е че Тодорова е покровителствала организираната престъпност, а не че извършва дисциплинарни нарушения. Колкото и дисциплинарни нарушения на Тодорова да се докажат това очевидно няма да помогне нито на подсъдимия, нито на съда, защото този въпрос е извън предмета на разследване, заяви още Доковска.


"Този период (2004-2012 - бел. ред.) е измислен от защитата, той не фигурира в изказванията на на Цветанов. Означава ли това, че вие ще уважите всеки друг период, посочен от колегата? На подсъдимия трябва да е ясно, че ако той иска да се оневини, той трябва да докаже твърдението си", посочи адвокат  Доковска.


Адвокат Десислава Добрева не обясни защо иска подобна справка. Тя заяви единствено, че проверката на Инспектората към ВСС срещу Тодорова обхваща "много малък период от време".


Доковска предложи още на това съдебно заседание да представи исканите данни. За целта тя показа решението на Върховния административен съд (ВАС) от август, с което тричленен състав на съда отмени първото наказание на Тодорова - 15 % намаление на заплатата. Доковска заяви, че в решението има изредени всички номера на просрочените дела на Мирослава Тодорова.


Доковска предостави на съдия Роглекова  решението на ВАС. След като го получи, тя попита: "Откъде сте се снабдила с това решение?". "От сайта на ВАС", отговори адвокатът. Съдията държеше този факт да бъде отбелязан в протокола и се обърна към секретарката, за да го впише: "Изпринтено от сайта на ВАС".


Въпреки мотивът на съдия Роглекова, че всяка от страните може да организира защитата, както смята за добре, тя отхвърли искането на адвокат Даниела Доковска да бъде приложено като доказателство интервю на премиера Бойко Борисов във вестник "Капитал". В него той заявява, че е казал на Цветанов да се извини на председателя на Съюза на съдиите. Роглекова не прие интервюто на Борисов с мотива, че той не е страна по делото.


Доковска обясни, че това искане "не е за да покажем, че Цветанов и Борисов си говорят. Искаме да установим, че правителството не разполага с доказателства, че Мирослава Тодорова е свързана с организираната престъпност и я покровителства. Извинение се дава само за неправомерни действия".


Делото беше отложено за 18 октомври, но вероятно няма да приключи и тогава. Доковска попита дали няма по-ранна дата, на което съдия Роглекова заяви, че гледа и други дела и дава дежурства. Тодорова не претендира за обезщетение. Ако бъде осъден, министър Цветанов може да получи глоба и обществено порицание.


Магистрати коментираха пред "Дневник", че всъщност делото на председателя на Съюза на съдиите срещу Цветанов е залогът за избирането на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор. От известно време името му се спряга като предпочитаната от вътрешния министър кандидатура  за мястото на Борис Велчев.


Този път записът се оказа годен
Съдът днес прие и експертизата от записа на интервюто на Цветан Цветанов, която трябваше да бъде готова още за предишното заседание- в края на юни.Тогава обаче вещото лице заяви, че записът е с лошо качество, което не позволява изследването да бъде направено. Затова и тогава делото беше отложено. Тогава директорът на "Новини и актуални предавания" в Би Ти Ви Люба Ризова коментира, че няма как записът да не е годен. "Това не е първият запис, който предоставяме на съда, и има процедура, по която изпълняваме всички подобни искания". Още на 18 май експертът е информирал съда, че не може да изготви експертизата поради техническа негодност на записа.


Днес вещото лице Методи Консулов представи заключението пред съда, като преди това нанесе корекции. Той ги обясни с придобиването на нов софтуеър, с който е чувал по-добре. Поправките по същество не променят казаното от Цветанов и касаят - пропуснати думи или фрази. Така например представителите на пловдивските медии силно се впечатлиха от добавената към разговара реплика "Трай ма!", отправена от единия от водещите към другия. Други корекции, които Консулов представи са: вместо "това ще рече" -"топ срещу врабче", "блиц към следващия въпрос", вместо "близко в", "храст полицай" на мястото на "храсти по лицето".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK