Из архива на Политбюро: За укрепване на здравето и творческото дълголетие на активните борци

Музей на социалистическото изкуство.

© Николай Николов

Музей на социалистическото изкуство.На всеки пет години да се осъвременяват пенсиите на активните борци против фашизма и капитализма и да продължават да работят на полудневна работа срещу заплата до 100 лв. Това е част от секретно решение на Политбюро на БКП от юли 1984 г., публикувано на сайта на държавна агенция "Архиви".


"Наболелите социални проблеми" на активните борци, които ползваха редица привилегии по времето на тоталитаризма, попадат на вниманието на Политбюро на БКП в навечерието на "славния ни национален юбилей - 40-годишнината от победата на социалистическата революция в България".


По данни на Политбюро от признатите до 1984 г. около 69 хиляди активни борци са останали 47 хил., разпределени в пет категории. От живите към този момент активни борци работещи са 4500, останалите са пенсионери.
Затова и тясното ръководство на компартията отчита като "първи и най-спешен въпроса за пенсиите" на тези, които "не жалеха живота си и чиито заслуги в установяване на народната власт и в строителството на социализма".


В докладна записка до Политбюро председателят на ЦК на БПФК Владимир Бонев отбелязва, че в почти всички градове е организирано обслужване по домовете на самотни борци против фашизма и то не само с медицинска помощ, но и с ред социални мероприятия - почистване на жилището, поднасяне диетична храна, социален и културен патронаж чрез младежките формации на БЧК. "Всичко това допринася за укрепване творческото дълголетие на активните борци", заключава Бонев. Според него обаче, ако увеличението на пенсиите на активните борци стане от 23 септември 1983 г. - 60-годишнината от Септемврийското въстание, ще бъде със значителен политически отзвук.


Политбюро решава да даде възможност на пенсионираните активни борци да работят на половин работен ден в партийни, обществени и стопански организации, като за това получават заплата от 70 до 100 лв. Тясното ръководство на компартията отчита като грешка привилегията на активните борци да се пенсионират 5 години по-рано от останалите и вече "не само е загубило своето социално значение, но се е превърнало и в клауза на закона срещу интересите на самите борци".


Така според Политбюро от около 13 000 борци до 59-годишна възраст около 9000 вече са се пенсионирали. "Няма съмнение, че голяма част от тях са напълно или частично трудоспособни и тяхното пенсиониране е станало не по тяхно желание, но дори и да е по тяхно желание - това е лишило нашето социалистическо общество от кадри, чиято безспорна преданост към партията и социалистическото ни развитие и умения са безспорни". Затова разпореждат на окръжните комитети да спазват стриктно решението на ЦК и да остават на полудневна работа пенсионираните "революционни кадри" и да им се увеличи възнаграждението от 40-70лв. до 70-100 лв.


Партийното ръководство решава наследниците на борци против фашизма и капитализма, които вече са пенсионери, да получават в пълен размер и двете пенсии - личната и наследствената. Допреди това е важало ограничението от 150 лв. за двете, но така се стигало до "куриозни случаи на наследствена пенсия от 1.20 лв.".


Политбюро увеличава и допълнителните бонуси на здравния персонал, който се грижи за активните борци против фашизма и капитализма. Наречена е "поощрителна добавка", целяща да привлече квалифицирани медицински кадри за обслужването на "революционните кадри". Увеличението на висшия персонал (вероятно лекарите) е от 30 на 80-100 лв., на средния персонал (медицински сестри и фелдшери) - от 15 на 40-50 лв., а на другия обслужващ персонал - от 20 на 30 лв.


С обслужването на активни борци в болници и поликлиники навремето са били ангажирани 325 медици и здравни работници, а в пансионите за стари революционни кадри - 180 здравни работници. Изчислено е, че увеличението на заплатите им ще струва годишно 165 хиляди лева.


Взима се решение за разширяване на "болницата за хронично болни активни борци" в Банкя. Политбюро решава още да се включи в плана на капиталовложенията на ЦК на БКП за строеж на пансион за стари и самотни активни борци в село Баня, Карловско, тъй като броят на възрастните активни борци, останали без близки, в Южна България непрекъснато расте, а двата пансиона в Берковица и Горна баня (всеки с по 150 места) са препълнени.


В документ до Политбюра, подписан от Тодор Живков, се поставя и въпросът за жилищата на активните борци, които по принцип не чакат ред, за да получат ведомствени апартаменти. Отбелязва се, че към онзи момент само в София има 6528 молби от активни борци за жилища, от които около 1100 души чакат от 10-15 години. "Очевидно крайно необходимо е да се вземат мерки за изпълняване на издадените постановления и нормативни актове, за да се преодолее това нетърпимо положение с личните жилищни нужди на борците против фашизма и капитализма", пише още в документа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK