Из архива на Политбюро: За укрепване на здравето и творческото дълголетие на активните борци

Музей на социалистическото изкуство.

© Николай Николов

Музей на социалистическото изкуство.На всеки пет години да се осъвременяват пенсиите на активните борци против фашизма и капитализма и да продължават да работят на полудневна работа срещу заплата до 100 лв. Това е част от секретно решение на Политбюро на БКП от юли 1984 г., публикувано на сайта на държавна агенция "Архиви".


"Наболелите социални проблеми" на активните борци, които ползваха редица привилегии по времето на тоталитаризма, попадат на вниманието на Политбюро на БКП в навечерието на "славния ни национален юбилей - 40-годишнината от победата на социалистическата революция в България".


По данни на Политбюро от признатите до 1984 г. около 69 хиляди активни борци са останали 47 хил., разпределени в пет категории. От живите към този момент активни борци работещи са 4500, останалите са пенсионери.
Затова и тясното ръководство на компартията отчита като "първи и най-спешен въпроса за пенсиите" на тези, които "не жалеха живота си и чиито заслуги в установяване на народната власт и в строителството на социализма".


В докладна записка до Политбюро председателят на ЦК на БПФК Владимир Бонев отбелязва, че в почти всички градове е организирано обслужване по домовете на самотни борци против фашизма и то не само с медицинска помощ, но и с ред социални мероприятия - почистване на жилището, поднасяне диетична храна, социален и културен патронаж чрез младежките формации на БЧК. "Всичко това допринася за укрепване творческото дълголетие на активните борци", заключава Бонев. Според него обаче, ако увеличението на пенсиите на активните борци стане от 23 септември 1983 г. - 60-годишнината от Септемврийското въстание, ще бъде със значителен политически отзвук.


Политбюро решава да даде възможност на пенсионираните активни борци да работят на половин работен ден в партийни, обществени и стопански организации, като за това получават заплата от 70 до 100 лв. Тясното ръководство на компартията отчита като грешка привилегията на активните борци да се пенсионират 5 години по-рано от останалите и вече "не само е загубило своето социално значение, но се е превърнало и в клауза на закона срещу интересите на самите борци".


Така според Политбюро от около 13 000 борци до 59-годишна възраст около 9000 вече са се пенсионирали. "Няма съмнение, че голяма част от тях са напълно или частично трудоспособни и тяхното пенсиониране е станало не по тяхно желание, но дори и да е по тяхно желание - това е лишило нашето социалистическо общество от кадри, чиято безспорна преданост към партията и социалистическото ни развитие и умения са безспорни". Затова разпореждат на окръжните комитети да спазват стриктно решението на ЦК и да остават на полудневна работа пенсионираните "революционни кадри" и да им се увеличи възнаграждението от 40-70лв. до 70-100 лв.


Партийното ръководство решава наследниците на борци против фашизма и капитализма, които вече са пенсионери, да получават в пълен размер и двете пенсии - личната и наследствената. Допреди това е важало ограничението от 150 лв. за двете, но така се стигало до "куриозни случаи на наследствена пенсия от 1.20 лв.".


Политбюро увеличава и допълнителните бонуси на здравния персонал, който се грижи за активните борци против фашизма и капитализма. Наречена е "поощрителна добавка", целяща да привлече квалифицирани медицински кадри за обслужването на "революционните кадри". Увеличението на висшия персонал (вероятно лекарите) е от 30 на 80-100 лв., на средния персонал (медицински сестри и фелдшери) - от 15 на 40-50 лв., а на другия обслужващ персонал - от 20 на 30 лв.


С обслужването на активни борци в болници и поликлиники навремето са били ангажирани 325 медици и здравни работници, а в пансионите за стари революционни кадри - 180 здравни работници. Изчислено е, че увеличението на заплатите им ще струва годишно 165 хиляди лева.


Взима се решение за разширяване на "болницата за хронично болни активни борци" в Банкя. Политбюро решава още да се включи в плана на капиталовложенията на ЦК на БКП за строеж на пансион за стари и самотни активни борци в село Баня, Карловско, тъй като броят на възрастните активни борци, останали без близки, в Южна България непрекъснато расте, а двата пансиона в Берковица и Горна баня (всеки с по 150 места) са препълнени.


В документ до Политбюра, подписан от Тодор Живков, се поставя и въпросът за жилищата на активните борци, които по принцип не чакат ред, за да получат ведомствени апартаменти. Отбелязва се, че към онзи момент само в София има 6528 молби от активни борци за жилища, от които около 1100 души чакат от 10-15 години. "Очевидно крайно необходимо е да се вземат мерки за изпълняване на издадените постановления и нормативни актове, за да се преодолее това нетърпимо положение с личните жилищни нужди на борците против фашизма и капитализма", пише още в документа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Любопитно

  това е лишило нашето социалистическо общество от кадри, чиято безспорна преданост към партията и социалистическото ни развитие и умения са безспорни

  "Партийните борци" в момента са заменени с обръчи от фирмички, също с висока преданост към партията на власт! И партията също така добре се грижи за тях! Друг е въпросът, че става въпрос за съвсем други суми с по няколко нули в повече от тези 70-100лв.

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1098 Неутрално
 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Активните борци
  излязоха молци!!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Весело

  до 1984 г. около 69 хиляди активни борци са останали 47 хил. + по 100 лв за някаква си "работа" на половина време, наследниците на борци против фашизма и капитализма, които вече са пенсионери, да получават в пълен размер и двете пенсии - личната и наследствената.
  ...........
  Гърция все пак не е открила топлата вода. Като добавим и 20-30 хил. на заплата при ДС и непроизводственият сектор на НРБ икономиката нараства занчително + разходи за монументи, събрания, мероприятия, почивки и тн. и ей ти ги 3-те фалита от 1944 до 1989 г.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Отбелязва се, че към онзи момент само в София има 6528 молби от активни борци за жилища, от които около 1100 души чакат от 10-15 години. "Очевидно крайно необходимо е да се вземат мерки за изпълняване на издадените постановления и нормативни актове, за да се преодолее това нетърпимо положение с личните жилищни нужди на борците против фашизма и капитализма", пише още в документа.
  =========================
  Политбюро увеличава и допълнителните бонуси на здравния персонал, който се грижи за активните борци против фашизма и капитализма. Наречена е "поощрителна добавка", целяща да привлече квалифицирани медицински кадри за обслужването на "революционните кадри". Увеличението на висшия персонал (вероятно лекарите) е от 30 на 80-100 лв., на средния персонал (медицински сестри и фелдшери) - от 15 на 40-50 лв., а на другия обслужващ персонал - от 20 на 30 лв.
  ====================
  На всеки пет години да се осъвременяват пенсиите на активните борци против фашизма и капитализма и да продължават да работят на полудневна работа срещу заплата до 100 лв. Това е част от секретно решение на Политбюро на БКП от юли 1984 г., публикувано на сайта на държавна агенция "Архиви".
  =====================

  И искате техните наследници и внуци да си внасят данъци и осигуровки както и такси за ток парно и вода.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Весело

  По данни на Политбюро от признатите до 1984 г. около 69 хиляди активни борци

  Е то всеки втори бил такъв бе. А уж в България всичко на всичко имало 4-5 хил. партизани

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "Karelson":
  Не зная дали го знаете този лаф:
  - Коя планина е най - голяма във България ?
  - Стара Планина.
  - Защо ?
  - Защото 45 години от нея слизат бодри паризани от отряда '' Чавдар ".

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е ся па имаме "дисиденти" и пленници от лагерите ма нещо за тях няма лапачка

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Весело

  "По данни на Политбюро от признатите до 1984 г. около 69 хиляди активни борци...."

  Ако това е било вярно,това е АРМИЯ по-многобройна от редовната армия,полицията и жандармерията на Царство България до 1944г.
  На по-малко от 90 души от тогавашното население се е падало по 1 партизанин.
  И никой до 1944 г. да не е чувал,че ги е имало изобщо !!!!
  Изпълзяват след 1945г.
  Истината е,че това са ХРАНТУТНИЦИ,поблазнили се да бъдат ЧЕРВЕНАТА АРИСТОКРАЦИЯ от феодален тип.
  Копие на съветската червена аристокрация и карикатурно подобие на дворянството на феодално-царска Русия.

 10. 10 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 534 Весело

  [quote#5:"Танас"]искате техните наследници и внуци да си внасят данъци и осигуровки[/quote]Техните наследници са свикнали да "управляват", т.е. чувстват общото като свое. Понякога дори го директно си го взимат

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 11. 11 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Сега комунистите се чудят , стенат и се вайкат защо рухна престъпният им и човеконенавистен режим по този срамен и унизителен начин !
  Огромните тълпи неудачници , дребни престъпници и пълни некадърници , които бяха обявени за "борци" против еди-какво си , обезкървяваха в продължение на 50 години бедната ни държава.
  Всичко беше за тях : жилища , леки коли , мебелировка , храни и т.н и т.н и то на смешни цени ! Останалият народ гледаше и скърцаше със зъби .

 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За тях, наричани "АБПФК", всичко беше специално. От гледната точка на обикновен човек може да се определи така:
  За вас - ананас,
  а за нас - праз.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Хехе. Тя държавата и сега обгрижва децата и внуците на тези "борци". Да му мислят тези, които не са се "борили".

  malart.blog.bg
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Тези нагли социални паразити имаха т.нар. "червени кочани" с рецепти, по които им отпуската безплатни лекарства. Разбира се, те уреждаха и свои близки и приятели, като влизаха (без ред, разбира се) при доктора в поликлиниката и му нареждаха да предпише еди-какво си лекарство, което им бил изписал лекарят в Правителствена.

  Просто си просеха да бъдат наритани и изхвърлени от кабинета, но ... всеки доктор си пазеше службичката...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Весело

  40 години по-късно коуминстите се грижат за хората си - така се държи власт. Това е железният извод, който се налага дами и господа псевдо-демократи-прежде-коентиращи. Данните са там, но няма кой да го напави. Соцът със сигурност не е рухнал заради активните борци, защото днес мениджъри хиляди мениджъри се провалят, взимат си милионите и си заминават осигурени за цял живот. Но така се държи власт, както казах!..

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 16. 16 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 581 Любопитно

  НАЙ-МАЛОУМНОТО в цялата история е, че от тези 69 000 "не жалили живота си другари" около 60 000 ни са виждали гората ни пушка. Всичко е било с връзки и познанства (още преди 70 години - сега същото - една от причините да ми се повръща от тази страна и да драпам да се махна, само чакам да стане да се откажа от гражданството си) т.е. отиват при някой партизанин и му се примолват да потвърди, че са били заедно, че са взвривили некоя мандра, че са рискували живота си, проявили са доблест... и готово.

  Ставаш рантутник на държавата . И на обществото.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 17. 17 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тези поущрения, ПРАВЯТ КОМУНИЗМА ОЩЕ ПО-БРУТАЛЕН и ОЩЕ ПО-ЖЕСТОК във всички переметри на власта.
  Запитан Цар Борис, "Какво е Политика"?
  Той отговорил, "Политшка е, ето този стол, СТАНИ ТИ ДА СЕДНА АЗ"!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 18. 18 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Дълго още ще страдаме от 45-годишния КОМУНИСТИЧЕСКИ ТУМОР, разял държавата ни и смучещ нейните жизнени сокове!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  69 хиляди активни борци .Много народ.
  "В партизанските отряди около 25-30 % са комунисти, толкова са комсомолците, останалите са безпартийни. По възрастов състав - в отрядите главно са младежи, от тях 70-75 % са селски бедняци, около 20 % са работници, останалите са от интелигенцията. “ [35] и „...в 12 окръга има 26 отряда с обща численост 2320 човека" и още, че има окръзи само с по няколко десетки партизани например - Хасковски - 20 души, Варненски - 40 души, Старозагорски - 50 души, а в Русенски, Бургаски и Търновски въобще не съществува партизанско движение."
  Отчет до Гошо-тарабата от 1944.

 20. 20 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Проблемът не бяха "активните борци".
  Проблемът бяха "пасивните борци".
  Тия, които не казаха гък срещу комунизма.
  Българите.

 21. 21 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Активните борци бяха най-активни на маса, в писането на доноси, в лапането и в мързела.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Още не са се размърдали фуражките от форума - сега ще ви нацвъкат минуси, дето пишете срещу по - висшата форма на живот - комунист - активен борец.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  [quote#1:"madagaskar"]Партийните борци" в момента са заменени с обръчи от фирмички, също с висока преданост към партията на власт! И партията също така добре се грижи за тях! [/quote]
  ...етова е прах в очите дали са на червените старчета фъндък да изкарват по 100лв

  А днес през 21-ви век данъкоплатците ще поемат разходите на "чуждестранни инвеститори" от "клас А"

  http://www.mediapool.bg/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-news197006.html

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#6:"Karelson"]Е то всеки втори бил такъв бе. А уж в България всичко на всичко имало 4-5 хил. партизани [/quote]

  Карелсоне, ние ако сме имали толкова партизани, сме щели да спечелим Втората световна война сами, като едновременно победим Германия, Италия, СССР, Япония, САЩ и Великобритания Щеше да се изпълни максимата България от Атлантика до Тихия океан. И то в двете посоки !
  В действителност партизаните по най-завишени оценки никога не са надхвърляли 2000 - 2500 души.
  Затова излезе лафа, че нашите партизани са били толкова много, че 40 години след девети септември продължават да излизат от гората

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#19] от "slonsco":

  Това е до края на август 1944. След това ОФ и комунистите обявяват мобилизация и в гората за около 2 седмици до 9.09.излизат около 20000 души по най- "оптимистични" данни! Те , заедно със "политзатворниците" и "ятаците" бяха основната маса АБРФК!

 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#8:"Лунчо"]Е ся па имаме "дисиденти" и пленници от лагерите ма нещо за тях няма лапачка [/quote]

  Ай не дрънкай глупости де сабахлен рано рано. Дисидентите се броят на пръсти и им се знае дейността отпреди 10 ноември. Лагерниците ( а и всички репресирани ) са реални за сметка на "партизаните"-мандрадии. Нито едните, нито другите не поискаха и лев, а малцина са тези които имаха някакви постове въобще. То от комунистическа номенклатура и дечицата и можеше ли някой да се вреди.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  уфффффф, АБРФК да се чете АБПФК !Извинете!

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#6] от "Karelson":

  Има една книга: "Септември" на Давид Овадия!

  Интересна е! Там пише че последните дни преди 9-ти Септември 1944 година, числеността на шумкарите се е увеличила неколкократно!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  69 хиляди? 1% от населението. Че то нищо чудно тогава форумните чугуни да са синове и дъщери на тия "активни борци".

 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Имаше една апокрифна книга за един партизанин от Пловдивско, Леваневски му беше името. Той е бил голям чапкънин и когато полицията иска да го арестува той става партизанин.

  В тази книга се казваше, че все още се признават лица за АБФК, повече от 40 години след преврата на 09.09.1944 година, като има случаи на признати борци, които на тази дата са били бебета!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Неутрално

  В България е имало ОБЩО 1500 броя партизани (разбира се, не трябва да се забравя, че доста от тях са били заловени и избити от жандармерията). Слагаме още толкова ятаци и кибичещи в нелегалност Тодорживковци и терористи. И какво излиза?
  Всеки нормален индивид в България е наясно с природата на съществата, владели ни под различни маски 65 години. Полумалоумни мръсници, впили паразитните си смукала в плътта ни. Но Господ вижда и всичко се плаща...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 32. 32 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#25:"SSmart"]Това е до края на август 1944. След това ОФ и комунистите обявяват мобилизация и в гората за около 2 седмици до 9.09.излизат около 20000 души по най- "оптимистични" данни![/quote]

  Нарича се масовизация на партизанското движение!

  С подобни методи сега се масовазират форумите в България, интересно, че пак същите зли сили стоят зад сегашната масовизация!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 33. 33 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#23:"comandante"]А днес през 21-ви век данъкоплатците ще поемат разходите на "чуждестранни инвеститори" от "клас А" [/quote]

  Айде и тоя с тъпните - това са бонуси защото голяма чужда фирма е дошла и ти е направила голяма инвестиция, докарала е технология, пари, а и пазари осигурява. По този начин някой безработен човечец ще си намери работа, а и останалите данъци се плащат, осигуряват се поръчки на други български фирми.
  Цяло чудо е че въобще има кой да дойде в България при огромния брой хора с мислене като твоето.
  Я кажи ти какво са изработили и внесли в държавата активните лапачи - "борци против фашизма".

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 34. 34 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Любопитно

  [quote#9:"Hawaii"]Ако това е било вярно,това е АРМИЯ по-многобройна от редовната армия,полицията и жандармерията на Царство България до 1944г.[/quote]

  Две трети от тях са били в полу-негелност, кат` Тодор Живков - те се криели, но никой не ги е търсил! Същите две трети са се приобщили към Партизанското движение малко след 9.Септември - и сега имаме такъв вид фурнаджийски лопати и пак са много.

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#19:"slonsco"]69 хиляди активни борци .Много народ. [/quote]

  Една наглед дребна, но показателна подробност: веднага след 10 ноември от АБПФК се прекръстиха на Български антифашистки съюз. Капитализмът някак неусетно отпадна от "борбата"- зер, същите тия се готвеха да стават капиталисти...

  Крадецът си е крадец, формата е подробност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#35] от "dodge_ram":

  И на Коледа всички по-главни кому.... ъъ социласти в Александър Невски ги гледаш как палят свещи.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#36:"Yard"]И на Коледа ... палят свещи. [/quote]

  Ще палят, я! И църквата е тяхна - 11 от 15 митрополити се оказаха ДС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално  Със закон от 26 януари 1944 г. са създадени особени военно-полицейски части за борба с партизаните - жандармерия, която получава неограничени пълномощия в действията срещу партизаните.[28] Реалният числен състав е до 5 000 жандармеристи (по план до 12 000)

  Това е било бая неравен бой - 5000 жандармериста срещу 69 000 активни бореца...

 39. 39 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Мухахахаха, аз нали ви казах, няма нищо скандално в архивите на Политбюро, което да потвърждава антикомунистическата истерия. Ето от 5 статии по темата в "Дневник" три са за глупости - луксозни стоки, соц. реализма в културата и сега пенсиите на активните борци. Просто е смешно как се излагат антикомунистите. То сега само покровителството на Мишо Бирата от Бойко е по-скандално и осъдително.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#30] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!": Курти , а за Чочоолу старозагорския партизанин чувал ли си какъв бандит е бил и конекрадец след ареста му е станал шумкарин и колил и бесил след "победата" Освен привилегии внуците им имаха и квота да влизат в елитни уща и университети без изпити

 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#36] от "Yard": Имаш пред вид Великден защото имаха пропуски за там Коледа комунистите не празниваха , за тях празника е бил Нова година и Дед Мороз

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#38:"Yankee"]Със закон от 26 януари 1944 г. са създадени особени военно-полицейски части за борба с партизаните - жандармерия, която получава неограничени пълномощия в действията срещу партизаните.[/quote]
  Пропуснато е , че също се обявява награда от 50 000 лв за партизанска глава, което напълно съответства на демократичния дух на тогавашната власт. Много изявени интелектуалци се възползват от възможността, а офицерите, носещи в себе си онази велика смес от присъщ на възпитаник на НВ Военно училище аристократизъм и сляпо подчинение на идеалите на Фюрера за изтребление на унтерменшите, не пропускат да се снимат с предадените и убити партизани. После взималите по 50 000 лв зкато цена за човешки живот се превърнаха в "жертви на комунизма", един вид актвни борци (за пари).

 43. 43 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Мда... "поставя и въпросът за жилищата на активните борци, които по принцип не чакат ред, за да получат ведомствени апартаменти. Отбелязва се, че към онзи момент само в София има 6528 молби от активни борци за жилища..."
  Точно около 1985-1986 се появиха едни много "активни" борци в двора на къ6тата на баба ми в кв. Иван Вазов. Огледаха го... и скоро се получи едно писмо че къ6тата се събаря, на нейно място - блокче за "нуждите" на тези заслужили другари. За място около декар и 2 етажна къ6та се получи "обе6тетение" в размер на 2 двустайни апартамента, построени безкрайно некачествено 1987-1988. Няма да казвам какви мутанти се намърдаха като съседи.... отровиха последните години на женицата.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#42:"Каишков"]Пропусато е , че също се обявява награда от 50 000 лв за партизанска глава[/quote]

  Както сега за Ал Кайда. Не виждам нищо осъдително.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  За какво ми е нужно да чета архиви когато днес децата и внуците на висшата номенклатурата на БКП още не са сдали власта от соца ?

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 46. 46 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Прав е Велински :
  Каишков цял живот ще опъваш каиша и толкова

 47. 47 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#42:"Каишков"]После взималите по 50 000 лв зкато цена за човешки живот се превърнаха в "жертви на комунизма", един вид актвни борци (за пари). [/quote]

  И колко на брой са "свидните" жертви бе маймуно? Да не се окаже че са 10-тина мандраджийски обирджии, дето сума ти села са пропищяли от тях?

  Единствения партизан дето познавах лично (докато беше жив), бе известен с това, че е предал брат си на полицията (още по-опасен мандраджия), за да не дели бащиното наследство.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#43:"B52"]Точно около 1985-1986 се появиха едни много "активни" борци в двора на къ6тата на баба ми в кв. Иван Вазов. [/quote]

  А спомняш ли си прекрасната сграда в стил Бел Епок на ъгъла на "Толбухин" (днес "В. Левски" ) и малката уличка "Хаджи Димитър", която бе съборена в края на 70-те, за да построят грозен бетонен блок в стил "брутализъм" за нуждите на Цола Драгойчева, Чавдар Драгойчев (в отделен апартамент - по един на етаж) и други подобни заслужили другари. Сега в същите апартаменти живеят ченгето Бор - Тошо Тошев, и другото ченге Августин Пейчинов.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Всичко това допринася за укрепване творческото дълголетие на активните борци"

  Голямо творчество е падало. 69 хиляди активни борци, цяла армия, са творили от тъмно до тъмно. Чудно само как държавата падна чак като дойде съветската армия.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 50. 50 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  69 хиляди , леле горките мандри и колко ли тестета карти са съдрали

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#39:"kihano"]аз нали ви казах, няма нищо скандално в архивите на Политбюро, което да потвърждава антикомунистическата истерия.[/quote]

  Според теб, няма нищо скандално във факта, че нацията бе разделена на "правоимащи" и всички останали, и че "правоимащите" можеха да вземат покрива над главата на някой от останалите и да го изхвърлят на улицата? Че имаше "спецснабжение" тъкмо за онези, които докараха народа до отчайваща бедност и недоимък? Че конституционно бе скрепено господството на една прослойка от престъпници над нормалните граждани?

  Що за хора сте това комунистите, какви майки ви раждат?!?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#51] от "dodge_ram":

  Имам чувсвото, че тук сте сбрали все бивши партийни секретари и си спомняте "чудесното" време, когато си развявахте байряка!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#30] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!":

  То имаше и виц за обява "Заменям вилно място за място в отряда "Чавдар"", и кандидатстудетски бисер "В горите излезли милиони партизани,начело с Тодор Козарев".Тодор Козарев беше известен клоун в цирка,просто се учеше ,че някой си Иван Козарев и изключителната роля на Тодор Живков в партизанското движение,та човека се объркал.

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ian Smith": И още един проблем,от къде мандри за толкова партизани.

 55. 55 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#42:"Каишков"]Пропусато е , че също се обявява награда от 50 000 лв за партизанска глава, което напълно съответства на демократичния дух на тогавашната власт[/quote]

  Ами нормално, терористите и престъпниците не се толерират от никоя власт.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 56. 56 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#42] от "Каишков":
  [quote#42:"Каишков"]Пропусато е , че също се обявява награда от 50 000 лв за партизанска глава, което напълно съответства на демократичния дух на тогавашната власт. [/quote]
  Според мен са ги оценявали на 50 бона щото са редки животни и се добиват трудно - трябва да се търсят из канали, клозети и други миризливи, тъмни и влажни места.

 57. 57 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#48] от "dodge_ram":

  Е те точно тоя блок трябваше да го запалим след 10-ти.

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#57:"blockblock"]Е те точно тоя блок трябваше да го запалим след 10-ти. [/quote]

  Да, ама се появи Желю на балкона и ни прикани да се разотиваме.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#48] от "dodge_ram":
  То даже в края на 1989 год. мисля беше завършваха един блок за '' Активни борци '' в Зона Б - 19 близо до Димитър Петков пазара на гърба на Строително Управление - 1 на Софстрой но там се работеше качествено и с икономисани материали от другите блокове което не е откраднато де.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Любопитно

  Винаги съм се чудела какво означава "активен борец против фашизма и капитализма". Определението "активни" предполага, че е имало и пасивни такива. Тоест, нещо като активни и пасивни хомосексуалисти, така ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Партийното ръководство решава наследниците на борци против фашизма и капитализма, които вече са пенсионери, да получават в пълен размер и двете пенсии - личната и наследствената."

  Интересно , дали ги получават и понастоящем ?

 62. 62 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#51] от "dodge_ram":

  Нацията не беше разделена на правоимащи и всички останали. Това си си го измислил или по-скоро си го чул отнякъде. Като четеш тук за активните борци се вижда, че "привилегиите" им са само "четкане" и да си активен борец даже не е помагало да вземеш жилище в София. Всичките суми дето са похарчени от държавата за "привилегии" на активните борци сигурно са по-малко отколкото сегашните загуби от данъчни облекчения на "бизнеса", пиар акциите на земеделското министерство и т.н. Така че за какво въобще се надувате?
  Бедност и недоимък по соца не е имало. Има сега. Така че пак лъжеш. "Прослойката престъпници" се грижеше за народа и страната си много повече от "нормалните хора" по света. Всъщност, точно обратното е. Престъпниците взеха властта през 90те и естествено съсипаха страната.
  Та се чудя аз що за хора сте вие антикомунистите, когато действията се развиват пред очите ви, а вие продължавате да повтаряте едни и същи лъжи. Мога да предположа - носите вина, голяма вина за скапването на живота в страната. И за да ви е лесно, ч прехвърляте на комунистите. Но сте вие антикомунистите и демократите, независимо с партиен билет или не, дето съсипахте социализма и докарахте хората до бедност.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 63. 63 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#62:"kihano"]да си активен борец даже не е помагало да вземеш жилище в София. [/quote]

  Ахахаха! Фатмашките ком-локуми от седмичните сбирки на ОФ-то
  Другарю, или си лапал като ненормален преди и сега точиш лиги и сополи от мъка, или си бил сляп, или си промит мозък, или никога не си живял по времето на 'развития' социализъм. Някои сме живяли и то не 2-3, а доста повече години преди 1989. Така че, знаем как бяха нещата наистина, а не както бяха описвани в Работническо дело.
  Излагаш се като кифладжия

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 64. 64 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#63] от "dgd":

  Ти чете ли статията или просто пишеш щото си нямаш работа? Цитат:
  "В документ до Политбюра, подписан от Тодор Живков, се поставя и въпросът за жилищата на активните борци, които по принцип не чакат ред, за да получат ведомствени апартаменти. Отбелязва се, че към онзи момент само в София има 6528 молби от активни борци за жилища, от които около 1100 души чакат от 10-15 години. "

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 65. 65 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#60:"VеnRus 2008"]Винаги съм се чудела какво означава "активен борец против фашизма и капитализма"[/quote]

  Това са хора , които след навлизането на Съветските войски в България през 1944 г. , завземат властта и си приписват огромни заслуги за "освобождаването" от капиталистическо и Фашистко Робство.(естествено не забравят да позират пред камерите за да овековечат себе си и "своите заслуги"- да ти напомня за бойко измамника ?)
  Това са предимно работници и селяни , които поставят началото на диктатурата на пролетариата , която в последствие се изражда в диктат на Работническо-Селската Аристокрация - това е комуната(общността) на активните борци .Това е Комунизмът.

 66. 66 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#48:"dodge_ram"]А спомняш ли си прекрасната сграда в стил Бел Епок на ъгъла на "Толбухин" (днес "В. Левски" ) и малката уличка "Хаджи Димитър", която бе съборена в края на 70-те, за да построят грозен бетонен блок в стил "брутализъм"[/quote]
  В интерес на истината старата сграда не си я спомням, новата обаче се отличава6е ....и бутка с пазвантин има6е, да пази дрОгарите от народната обич...
  Да не говорим за представизелния магазин на Алабин (до Съдебната палата), където само "активните" с карти пазаруваха.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 67. 67 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Има и още привилегии на активните борци, които не са описани:
  - Децата им биваха приети с предимство да учат в елитните гимназии и университети. Предимството се състоеше в това, че е достатъчно да изкараш 3 за да те приемат, без значение че за децата на обикновените хора 5 беше малко.
  - поради горното масово активните борци осиновяваха внуците си. По този начин прехвърляха преимуществото не само на децата си, но и на техните деца
  - имаше специалности, които направо бяха затворени за "неактивни". Типичен пример е "Международни отношения", до голяма степен МИО и Политикономия, специалностите, свързани със силовите структури.
  - университетите извън България бяха практически недостъпни, ако не си дете на "активен". Отнася се за образование в Съветския съюз, ГДР, Чехия и т.н.
  - назначенията след завършване на дечицата ... директно на висши длъжности

  Всичко това оформи една червена аристокрация, наречена номенклатура, която после трансформира политическата си власт в икономическа и която до ден днешен определя в голяма степен развитието на България. Срутването на комунизма беше непълноценно и нерешително, това доведе до запазване влиянието на номенклатурата, недопускане на възможности за равен старт и равен шанс и в крайна сметка до това, което виждаме днес. Посланието на номенклатурата е "виждате ли, че е по-добре да ви владеем житейски, политически, икономически и духовно, вместо само икономически."

 68. 68 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#42] от "Каишков": Наградата от 50 000 лев и жандармерията са по силата на Закона за съдене и изтребление на разбойниците от 189/ г.Факт,който не се учеше в училище.

 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#67:"jonson"]- имаше специалности, които направо бяха затворени за "неактивни". Типичен пример е "Международни отношения", до голяма степен МИО и Политикономия, специалностите, свързани със силовите структури. [/quote]
  + специалността "право'! За това ми е странно лице, завършило СУ преди 1989г., след 1989г.да стане магистрат и даже израства кариерно...Това са остатъците от предишната система.Направете груба сметка- за да има човек 21-22 години стаж в съдебната система към 2012г., значи е назначен/ допуснат или преценен като благонадежден/ през 1990г.И през това време кой го е назначил като съдия например?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Всички бяхме равни, но някои - по-равни!

  Децата на тези привилегировани влизаха с предимство във ВУЗ-овете, ходеха задължително да се обучават в бившия соц. лагер, а също така бяха единствените с възможност за обучение на Запад. И сега ни управляват.

 71. 71 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "lonely_ninja":
  Чак пък да се отказваш от гражданството си заради връзки. Посочи ми една страна в света, където го няма този "феномен" "връзки".
  Колкото до измислените партизани - факт. Колкото хора от различни места съм питала, включително мои роднини, са ми разказвали най-обстойно как най-големите прошляци на селото са "ставали партизани", ама вече след 9ти септември и как са разстрелвали без съд и присъда бившите си работодатели. Един роднина на прабаба ми така си отишъл човека. А на убийците тя преди 1944та им давала да се къпят у тях и да им помага да си пощят въшките. Те ти благодарност...

 72. 72 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#45] от "омбре":

  Логичен въпрос. И все пак по-добре да ги има, за да се знае доста по-публично кой какво е правил. Но за да се върнем към въпроса Ви - май по-големият проблем е, че архивите, които трябва, са покрити както трябва и така наследниците на номенклатурчиците необезпокоявано продължават да се разпореждат със заграбените от държавата капитали..

 73. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"]Ако това е било вярно,това е АРМИЯ по-многобройна от редовната армия,полицията и жандармерията на Царство България до 1944г.
  На по-малко от 90 души от тогавашното население се е падало по 1 партизанин.
  И никой до 1944 г. да не е чувал,че ги е имало изобщо !!!! [/quote]
  Много елементарно смятане! Явно АБПФК не са били само партизани.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 74. 74 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Неутрално


  От статията става ясно, че не са били толкова привилегировани, колкото някои се опитват да ги изкарат.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 75. 75 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Да бяха само тези 69к, добре, ама колко бяха тези дето крадяха с камиони... И след това пред очите ни си разпределиха общата собственост!

 76. 76 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  [quote#74:"Omnis Omnibus"]
  От статията става ясно, че не са били толкова привилегировани, колкото някои се опитват да ги изкарат. [/quote]
  Само са се пенсионирали по-рано, плащали са им повече за по-малко часове, чистят им жилището, носят им храна, ползват медицинска помощ с предимство и т.н. и т.н.

 77. 77 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#6] от "Karelson":

  Карелсон, а дядо ти не е ли бил активен борец?

  как така е станал генерал от службите по комунистиЧеско време - там само ремсисти и партизани май са се издигали - та я кажи като вътрешен Човек от номенклатурата как са живели активните борци.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 78. 78 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#73:"Omnis Omnibus"]Явно АБПФК не са били само партизани. [/quote]
  Прав си, всякакви безделници са се сдобили със статута на АБПФК-разни ятаци, пандизчии, любовниците на шумкарите (познавали ги, но не ги издавали), разрушители на мандри, децата оставени на баби и дядовци, и т.н.
  Абсолютни мързеливци и хрантутници, както и децата им: Овчаров, Първанов, Кирил Добрев, Станишев, Цв. Бориславова и т.н.

 79. 79 Профил на bserafimov
  bserafimov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Вестник "Дума", 21 ноември 1990 г.

  КАКВИ ПРИВИЛЕГИИ НА АКТИВНИТЕ БОРЦИ (и техните семейства) ОТМЕНИ МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

  През миналата седмица МС отмени правителствени документи, които даваха привилегии на АБПФК. Понеже голяма част от тези нормативни документи не са обнародвани в миналото, вчера пресслужбата на МСъвет предостави подробна информация за отменените привилегии.

  Активните борци против фашизма и капитализма са имали право да заемат с предимство подходяща работа, без да се стазват изискванията за образование и трудов стаж. ТРУДОВИЯТ ИМ СТАЖ Е СЧИТАН ЗА І-ВА КАТЕГОРИЯ, НЕЗАВИСИМО КЪДЕ СА РАБОТИЛИ, и те не са пенсионирани при съответствуващите на това условия. Децата на АБПФК са приемани с предимство на работа в МВР и МНО.

  АБПФК и ТЕХНИТЕ ДЕЦА са постъпвали в убечни заведения без ограничения и извън плана, получавали са стипендии, БЕЗ ДА ОТГОВАРЯТ НА УСТАНОВЕНИЯ РЕД. ИМАЛИ СА ПРЕДИМСТВО ПРИ НАСТАНЯВАНЕ, закупуване и строеж на жилища, както и при получаване на заем за същата цел.

  Премахва се осигуряването на определен брой безплатни карти за балнеосанаториуми и почивни станции, безплатните лекарства, безплатно ползване на градския транспорт и намалението за пътуване с влак, автобус и кораб.

  Вече не съществуват предимствата за АБПФК, които са навършили пенсионна възраст и истак да останат на работа, както и правото да запазят трудовото си възнаграждение при ПРЕМЕСТВАНЕ НА ПО-НИСКО ПЛАТЕНА РАБОТА.

  Възможността АБПФК и носителите на звания "Герой на НРБ" и "Герой на соц.труда" да получават по-големи СТИПЕНДИИ също се премахват.

  Отменят се предимствата на АБПФК при предоставяне на помещения за клубове и кафенета и освобождаване на подобни обекти от ДАНЪЦИ и ТАКСИ. (Соб.инф.)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK