Петър Диков пак има идеи: Мести КАТ, узаконява балкони и надстроява с етаж панелките в София

Петър Диков

© Цветелина Белутова, Капитал

Петър ДиковАмнистия за незаконните остъклени балкони", "Вдигат с един етаж панелките при санирането", "Столичният и областният КАТ в София да се преместят догодина". "През 2013 г. трябва да започне модернизацията и реконструкцията на Женския пазар."


Такива идеи съобщава главният архитект на София Петър Диков в днешната преса. За тях все още няма внесени доклади за разглеждане и обсъждане в общинските комисии и съвета. Някои от тях са с давност от 3-4 години. Въпреки предишното им съобщаване назад в месеците и годините, досега не са били изпълнявани.


"Собствениците на панелни блокове в София да получат безвъзмездно от общината право да настроят с един етаж блоковете си", пише "Труд". Според идеята на Диков хората щели да продават правото на строеж и така да финансират санирането на блока си. Очакванията му живеещите да получат поне 90 000 евро.
Друга негова идея е да се узаконят вече изградените незаконни остъклени балкони, а оттук нататък общината да създава типови проекти, от които собствениците да избират. Целта е всички тераси на даден блок да бъдат еднакви.


Друга идея на главния архитект е столичният КАТ в "Дървеница" и областният КАТ в "Слатина" да се обединят в една сграда. Диков не съобщава точно къде да се преместят двете администрации, но "Монитор" смята, че това е терен на "Цариградско шосе" до "Църна маца". Според "24 часа" е друг терен - стара сграда на поделение в близост до Враня.


За тази промяна се говори от 3-4 години, но не е осъществена досега. От публикациите и изговореното от Диков се разбира, че и теренът все още не е ясен, въпреки предположенията.


Обещаваният от месеци ремонт на Женския пазар също се прокрадва като нова идея. Проект вече имало, но тепърва общината ще кандидатства за финансиране по програма "Джесика". "Говоря за цялостен ремонт и абсолютно нова визия", разказва щедро пред вестниците Диков. Беше направен частичен ремонт през 2011 г., но цялостна реконструкция не е осъществявана.


Всъщност от началото на годината главният архитект обеща ремонти и промени в градоустройството, но повечето от тях не се изпълняват, не започват в срок или се отлагат. Така стана с цялостното обновяване на "Витоша". Турският инвеститор на метрото ремонтира безвъзмездно малка част от улицата, каквато беше уговорката с общината.


Обещанието на Диков през пролетта, че паралелно ще протече ремонт на целия булевард до Съдебната палата не се осъществи. Не се намериха пари и готовият проект, за който "Дневник" писа през пролетта, ще отлежи до 2013 г. Все още не е започнала и обещаната процедура за избор на проектант на останалата част на "Витоша" до църквата "Св. Неделя".


Друга лансирана от архитекта неотдавна идея беше свалянето на климатиците от фасадите. След първото му изказване се поправи, че няма насила да принуждават хората да си прибират климатиците, но трябвало да се измисли начин да не текат върху главите на пешеходците. В днешната преса той припомня: "Ще се помисли и за изграждането на отвеждащи системи за конденза при санирането".


Нереализиран остава написаният и после пренаписани проект за наредба за прилежащите части на панелките в големите жилищни квартали в столицата. Първоначално идеята му беше гражданите доброволно да стопанисват тротоарите, но без данъчни или други облекчения. След критики Диков добави в проекта за наредба собствениците да получават нотариален акт след 10 години стопанисване. През пролетта предложението също бе пратено за преосмисляне.


В началото на лятото пред медиите Диков съобщи, че общината е поръчала изготвянето на стратегия за обществените тоалетни в София на Световната организация на тоалетните. Такъв документ все още не е представян публично и явно няма "да мирише на теменужки", каквато цел си постави тогава Диков.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Офтопик и без връзка със статията искам да кажа, че е много трагично, когато бездарни шутове заемат важни служби, от които зависи живота на много хора.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "Собствениците на панелни блокове в София да получат безвъзмездно от общината право да настроят с един етаж блоковете си", пише "Труд". Според идеята на Диков хората щели да продават правото на строеж и така да финансират санирането на блока си. Очакванията му живеещите да получат поне 90 000 евро.

  В източна Германия това го направиха в началото на 90-те
  Това първо, второ нека БЕХ или НЕК платят някой лев на живущите и на тези огромни пространства (върху покривите) инсталират фотоволтаици, но да продават произведената енергия на ниски цени

 3. 3 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Най-добре е да се намесят санитарите!

  икономист - неграмотник с диплома
 4. 4 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Хич не е офтопик!

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Като чуя, че тоя има идеи и се сковавам от ужас. Като прочетох и какви са, ужаса се оказа основателен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 588 Неутрално

  абе този да не е бетониран за гл. архитект...бахти тъпунгера, заради него столицата ни заприлича на бит пазар

 7. 7 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 955 Любопитно

  Малиииии! Тоя обаче си вярва и това е най-страшното!
  Някой ще му смени ли маслото или да ходи на основен ремонт!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 8. 8 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Естествено, че ще "амнистират" остъклените балкони, върви накарай десетките хиляди българи с "усвоените" тераси да плащат, да узаконяват или да събарят.
  Трябва да се мисли за въвеждане и спазване на правила при строителството оттук насетне.

 9. 9 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 628 Гневно

  И к'во за един акт ще ходим на Църна маца, по два, по три пъти!!!
  Тоя не спира с неговите глупости, също като Главния прокурор и Главния архитект

 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  И строителите на новопостроените жилищни кооперации ще го "издухат". Край на жилищната криза! Милиони радомирци ще си закупят евтинко жилището на Карлсон. Ура!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Така стана с цялостното обновяване на "Витоша". Турският инвеститор на метрото ремонтира безвъзмездно малка част от улицата, каквато беше уговорката с общината."

  Така работим ние. На парче. Турският инвеститор определя облика на града с някакви си "уговорки" с общината.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 12. 12 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 628 Гневно

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  не са шутове, първо са подмазвачи, второ са алчни и трето са себевлюбени. А и трите качества замазват личността и остава службогонството и мазненето пред началниците.

 13. 13 Профил на phantomlord
  phantomlord
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ""Собствениците на панелни блокове в София да получат безвъзмездно от общината право да настроят с един етаж блоковете си", пише "Труд". Според идеята на Диков хората щели да продават правото на строеж и така да финансират санирането на блока си. Очакванията му живеещите да получат поне 90 000 евро."
  А пари за строежа откъде?

 14. 14 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  В милата ни София ще настане ужас без край

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Какво правим с циганските гета, примерно Факултето?
  Третия метродиаметър откъде ще минава?
  Подземния му кадастър къде е?
  Озеленяването и поддръжката на зелени площи къде са?
  Кога ще се изгради елементарна инфраструктура в северната част на София, така че строителство да спре да превзема Витоша?
  Кога ще се направи нещо за дренажите по софийските улици? Идва дъждовен сезон, а те масово за запушени? Кога ще се оправят тротоарите? Кога ще се мисли за премахването на тия битпазари по столичните площади?
  Ала след като един от предишните проекти на тоя беше катерушка и въртележка от метал в циганския квартал факултето - то е ясно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на Vasil Panayotov
  Vasil Panayotov
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Какво стана с пистата за формула 1 ?

 17. 17 Профил на piper4o
  piper4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  КАТ може направо в Ихтиман да го преместим!

 18. 18 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 19. 19 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "vasil78":

  Смениха предназначението на терена, сега там ще има космодрум, увеселителен парк и свинеферма. Психлосите вече били говорили с министър Добрев за инвестицията.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тоя направо роди нов лозунг - да надстроим София с един етаж. Архитект, дръжки.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "phantomlord":
  [quote#13:"phantomlord"]А пари за строежа откъде? [/quote]
  Първо продаваш, после строиш. Елементарно.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 684 Любопитно

  [quote#13:"phantomlord"]Очакванията му живеещите да получат поне 90 000 евро."
  А пари за строежа откъде? [/quote]
  От потенциалния строител на допълнителния етаж, как откъде?
  Пита се друго-колко% от живущите в панелките трябва да са съгласни за тази сделка?

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Този доста добри карти има за "Скат".

  Най-яките валета: спатия, пика, купа = с три играе 4.
  После ас и поп - гранд = 24 + шнайдер 5 + шварц 6

  Става 24 * 6 = +144 точки

 24. 24 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Като знам какви гета са панелните блокове и на какво приличат входовете им, си мисля, че идеята за надстрояване е една от най-големите глупости, които съм чувал напоследък. Допълнително се чудя г-н архитектът дали се е замислил за конструкцията и живота на панелните блокове. Идеи може да се раждат всякакви, но точно тази е такава, дето е по-добре и с приятели по време на пиянски запой да не се споменава.

 25. 25 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 515 Весело

  веднъж на всеки четири год в БГ се прави списък на Глупаците

  и след като ги опишат по пол , възраст,адрес и пр - започват оценките :
  -------
  едните казват : вие сте глупаци- направихте лош избор - (Вас Ви излъгаха )??


  другите обаче казват : вие направихте Чудесен избор (сега е наш ред да ви излъжем )

  ----------
  и така .........назначават се главни архитекти , шефове,управители........а верващите в Господ чакат "оправяне"

  вече нема "оправяне" за 800 дни - вече е доста по-бързо

  ---------
  Петър Диков е читав Гл.архитект - за такъв матрял треба некой като ..........?????????

  --------
  очаквам предложения,има награда

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 26. 26 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Друга лансирана от архитекта неотдавна идея беше свалянето на климатиците от фасадите. След първото му изказване се поправи, че няма насила да принуждават хората да си прибират климатиците, но трябвало да се измисли начин да не текат върху главите на пешеходците. В днешната преса той припомня: "Ще се помисли и за изграждането на отвеждащи системи за конденза при санирането

  Виждам обаче, че практиката да се дават идеи преди да се "помисли" продължава с пълна сила...

 27. 27 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#24] от "b_d_s":

  не очаквай мисъл. То я няма. Просто плямпа.
  лошото е, че няма кой да го спре и всякакви простотии се реализират.

 28. 28 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Тоя пак е бил на уиски без сода. Може ли да узакониш всички незаконни грозно надстроени последни етажи и да имаш думата. Остъклените балкони са най- гадното нещо, което в западна Европа липсва. Предполагам, че той и брат му отдавна са милионери и съвсем са го отпуснали. Може ли да се затвори Аспарух с пешеходната зона на Витошка, без да питаш никой. Женския пазар е клоака, арабско- циганско гето в самия център и следва да се закрие, а не ремонтира и там може да има чудесен квартал на изкуствата. Но не е виновен Диков, а шефа му- Фандъкова и общинския съвет

 29. 29 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Когато и да го обесим, все ще е късно!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 30. 30 Профил на Явор Трампов
  Явор Трампов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  - Преместването на КАТ - смислено (от инфраструктурна и градоустройствен гледна точка - тези две петна в (широкия) център на София само носят задръствания и замърсяване.
  - Узаконяването на балконите - ще друсне пак скоро, тоя път в София и после ще има преместване в общински жилища, събаряне на тези незаконни достроявания - но явно трябва да учим винаги по трудния начин.
  - Правото на стореж - безумна формулировка. Правото на стореж си е на собствениците на сградите, това, което общината може да направи е облечена (откъм такси и администрация) процедура за издаването на съответните разрешителни. Понеже на българите разрешителни така или иначе рядко им трябва, това ще стане най-вероятно след събитията от горната точка.
  - Тротоарите - трябва да са луди, ако разрешат за тези пространства да се издава нотариален акт - София ще стане огромен паркинг.
  - Ремонтите - по-добре да не ги почват още. Когато намерят пари за проекти с естетическа стойност и за качествно и трайно изпълнение - тогава да се захванат.

 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "Десен":Тоя, ПД, му дай да развива теории за развитието на страната, на контитента , на галактиката.В това се изявява . Не го питай за работата му. Погледни София .Цялата е като битпазар.Зелените площи в кварталите постепенно изчезват, тротоарите стават все по тесни ,а сградите излизат на пътя и над него. Вота е виждането за София на гробарите и техните "архитекти".

 32. 32 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Искам да попитам - чисто конструктивно, панелките ще понесат ли още един етаж? Все пак, доколкото съм запознат, конструкцията на сградата се изчислява според етажите?!
  Ако не бъркам, надстрояването може да предизвика голямо мазало.

  PHILIP
 33. 33 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#16] от "vasil78":
  [quote#16:"vasil78"]Какво стана с пистата за формула 1 ?[/quote]
  Верно бе, отдавна не са ни хвърляли прах в очите. Аз предлагам, така или иначе ще се надстрояват панелките, да вдигнат нивото и на пистата - така както в Абу Даби е под хотела, тука да я вдигнат над блоковете - напрао ша избием рибата %)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Собствениците на панелни блокове в София да получат безвъзмездно от общината право да настроят с един етаж блоковете си", пише "Труд". Според идеята на Диков хората щели да продават правото на строеж и така да финансират санирането на блока си. Очакванията му живеещите да получат поне 90 000 евро.
  ===============

  Г-н Архитектина що не каже тия панелки както са претоварени с всякакви изобретения на зидарията и като се надстроят носещата конструкция кое ще е мазилката или стиропора ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "Танас":

  90 000 евро ще се вземат от блок, ей, нема да е стереопор, напрао от фибрано че сложиме. Че стане здраво като делкан камък.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 36. 36 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тоа да оди да оправа течовете на метрото, ама с мистрия, щото със стойка на буквата "Ф" и "акъл" от него няма да стане !

 37. 37 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони!":

  така си е

 38. 38 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#9:"mahler"]Тоя не спира с неговите глупости, също като Главния прокурор и Главния архитект[/quote]

  ... и Главния Пожарникар и Главния Милиционер и Главния Финансист и Главния Земеделец и Главния...........

 39. 39 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 747 Неутрално

  ако има човек, който заслужава да бъде обесен на центъра на София и да виси там докато падне то това е главния архитект; почти всеки софиянец като погледне от прозореца си и може да види защо...

 40. 40 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dark Rom": предлагам брат му Калин Диков - архитект , забоганял поради кадърност и вероятно близост с брат му .

 41. 41 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#39] от "Yomega":
  [quote#39:"Yomega"]и да виси там докато падне [/quote]
  =====
  Не падат, а изсъхват с усмивка, като тази от фотографията и по-добра, щото се виждат и зъбките!

 42. 42 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Собствениците на панелни блокове в София да получат безвъзмездно от общината право да настроят с един етаж блоковете си"

  Не съм нито архитект, нито строителен инженер, но си позволявам да твърдя, че това изказване е престъпна лудост.
  Ако една сграда е проектирана(изчислена) за Ен етажа,
  а бъдат вдигнати Ен+1, дали сеизмичната й устойчивост ще остане същата? И то като се вземе предвид че въпросната сграда е проектирана и строена преди 30+ години и така или иначе не отговаря на актуалните изисквания и стандарти за противоземетръсно строителство.

 43. 43 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#39:"Yomega"]ако има човек, който заслужава да бъде обесен на центъра на София и да виси там докато падне то това е главния архитект[/quote]

  Абе, като се замисля... конкуренцията ще е доста голяма.

 44. 44 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#42] от "fireball":
  Много мислиш драги!
  В блатото с алигатори, това е грешка и може да отклони вниманието ти!

 45. 45 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 775 Гневно

  До коментар [#23] от "Франк Нинов":

  А самия той е за друг скат подходящ - да му с*ра на тиквата..

  Eff U Greta
 46. 46 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#44] от "péro":

  Добре, ще го кажа по друг начин.

  Ако на един изстрадал софиянец му предложат да избере кой от корумпираните управници да бъде обесен "на центъра на София", той как ще се почувства?

  Аз лично - като дете в огромен магазин за играчки

 47. 47 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Ако стане чудо и Борисов си тръгне от властта догодина, нека бъде така добър да си вземе Петър Диков с него.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 48. 48 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "jubal harshaw":
  [quote#35:"jubal harshaw"]нема да е стереопор, напрао от фибрано че сложиме[/quote]
  ====
  É, тук там че сложиме и малко гипсокартон, за по-голема сигурност на гражданята де!

 49. 49 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Крайно некомпетентен е най-най-мекото определение за този човек. Който му е дал дипломата за архитект да си я вземе обратно. Този "архитект" наясно ли е, че надстрояване на етаж в панелните жилища е пълна химера.
  - Как ще надстроиш нещо, което конструктивно не е проектирано за още 1 етаж? Какво става при земетресение?
  - Какво правим с асансорните помещения?
  - Какво става с тръбите за парното в подпокривните пространства? Или допълнителният етаж няма да има отопление?
  - Повечето панелни блокове са до 7 етажа. Над тази височина трябва хидрофор за водата. Такъв ще се монтира само за 1 етаж ли?
  - Кой ще е луд да плати право на строеж в стар панелен блок, а после и да си изгради апартамент сам най-отгоре?!?

  За Витошка не мога да не спомена, че цялата хвалба на Фъндъка всъщност се оказва нещо направено от турската фирма.

 50. 50 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 627 Гневно

  [quote#42:"fireball"]Не съм нито архитект, нито строителен инженер, но си позволявам да твърдя, че това изказване е престъпна лудост.[/quote]
  Цяла София трябва да се презастрои и надстрои ! В софийско поле трябва да се събере цялото население на България !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 51. 51 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#49] от "solaar":

  [quote#49:"solaar"]Който му е дал дипломата за архитект да си я вземе обратно. [/quote]
  =============
  Не става, щото е бил сигурно във факултетният комитет на комсомола, а с това се съобразяваха(със страх) и коскожамити доценти!

 52. 52 Профил на lazarova
  lazarova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Главният архитект пак е сънувал чуден сън и е решил да ни го разкаже ))

 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "" но "Монитор" смята, че това е терен на "Цариградско шосе" до "Църна маца". Според "24 часа" е друг терен - стара сграда на поделение в близост до Враня. ""
  ========================

  А ако вземеш и прочетеш статиите и в двата вестника ,
  ще разбереш , че става въпрос , за един и същ терен .
  Но при претовареното Цариградско ще се добави още един масивен авто поток !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54 Профил на TTS
  TTS
  Рейтинг: 606 Неутрално

  A защо не и да издълбаем 2-3 етажа надолу. Климатиците да могат да висят само от остъклена тераса, а КАТ ще се мести на женски пазар ПЪК

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  TTS
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK