Петър Диков пак има идеи: Мести КАТ, узаконява балкони и надстроява с етаж панелките в София

Петър Диков

© Цветелина Белутова, Капитал

Петър ДиковИзбори 2022

Амнистия за незаконните остъклени балкони", "Вдигат с един етаж панелките при санирането", "Столичният и областният КАТ в София да се преместят догодина". "През 2013 г. трябва да започне модернизацията и реконструкцията на Женския пазар."


Такива идеи съобщава главният архитект на София Петър Диков в днешната преса. За тях все още няма внесени доклади за разглеждане и обсъждане в общинските комисии и съвета. Някои от тях са с давност от 3-4 години. Въпреки предишното им съобщаване назад в месеците и годините, досега не са били изпълнявани.


"Собствениците на панелни блокове в София да получат безвъзмездно от общината право да настроят с един етаж блоковете си", пише "Труд". Според идеята на Диков хората щели да продават правото на строеж и така да финансират санирането на блока си. Очакванията му живеещите да получат поне 90 000 евро.
Друга негова идея е да се узаконят вече изградените незаконни остъклени балкони, а оттук нататък общината да създава типови проекти, от които собствениците да избират. Целта е всички тераси на даден блок да бъдат еднакви.


Друга идея на главния архитект е столичният КАТ в "Дървеница" и областният КАТ в "Слатина" да се обединят в една сграда. Диков не съобщава точно къде да се преместят двете администрации, но "Монитор" смята, че това е терен на "Цариградско шосе" до "Църна маца". Според "24 часа" е друг терен - стара сграда на поделение в близост до Враня.


За тази промяна се говори от 3-4 години, но не е осъществена досега. От публикациите и изговореното от Диков се разбира, че и теренът все още не е ясен, въпреки предположенията.


Обещаваният от месеци ремонт на Женския пазар също се прокрадва като нова идея. Проект вече имало, но тепърва общината ще кандидатства за финансиране по програма "Джесика". "Говоря за цялостен ремонт и абсолютно нова визия", разказва щедро пред вестниците Диков. Беше направен частичен ремонт през 2011 г., но цялостна реконструкция не е осъществявана.


Всъщност от началото на годината главният архитект обеща ремонти и промени в градоустройството, но повечето от тях не се изпълняват, не започват в срок или се отлагат. Така стана с цялостното обновяване на "Витоша". Турският инвеститор на метрото ремонтира безвъзмездно малка част от улицата, каквато беше уговорката с общината.


Обещанието на Диков през пролетта, че паралелно ще протече ремонт на целия булевард до Съдебната палата не се осъществи. Не се намериха пари и готовият проект, за който "Дневник" писа през пролетта, ще отлежи до 2013 г. Все още не е започнала и обещаната процедура за избор на проектант на останалата част на "Витоша" до църквата "Св. Неделя".


Друга лансирана от архитекта неотдавна идея беше свалянето на климатиците от фасадите. След първото му изказване се поправи, че няма насила да принуждават хората да си прибират климатиците, но трябвало да се измисли начин да не текат върху главите на пешеходците. В днешната преса той припомня: "Ще се помисли и за изграждането на отвеждащи системи за конденза при санирането".


Нереализиран остава написаният и после пренаписани проект за наредба за прилежащите части на панелките в големите жилищни квартали в столицата. Първоначално идеята му беше гражданите доброволно да стопанисват тротоарите, но без данъчни или други облекчения. След критики Диков добави в проекта за наредба собствениците да получават нотариален акт след 10 години стопанисване. През пролетта предложението също бе пратено за преосмисляне.


В началото на лятото пред медиите Диков съобщи, че общината е поръчала изготвянето на стратегия за обществените тоалетни в София на Световната организация на тоалетните. Такъв документ все още не е представян публично и явно няма "да мирише на теменужки", каквато цел си постави тогава Диков.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK