Йордан Опиц е задържан за изпълнение на присъдата му от 5 години затвор (допълнена)

Йордан Опиц е задържан за изпълнение на присъдата му от 5 години затвор (допълнена)

© Надежда ЧипеваЙордан Опиц, чието име нашумя след като беше осъден заради убийство на Мариан Янчев при опит за кражба в кооперацията му през 2007 г. , е задържан днес за изпълнение на присъдата му.


Задържането и привеждането му в затвора е за изпълнение на наложеното му на последна инстанция наказание от 5 години лишаване от свобода.


Това съобщиха за "Дневник" от Софийска градска прокуратура. Малко по-рано близки на Опиц информираха за това, че се пристъпва към изпълнение на наказанието.


Присъдата на Върховния касационен съд от 10 септември по делото на Йордан Опиц можете да прочетете тук в пълен текст.От повече от седмица в социалните мрежи и през медиите текат яростни дебати дали Опиц, който се занимава с рисуване на икони, трябва да бъде помилван от президента или е редно да излежи 5-годишната си присъда за това, че е убил човек. Оценките за Опиц са разделени между "хладнокръвен убиец" и "жертва".


Йордан Опиц е осъден на 5 години затвор на последна инстанция от Върховния касационен съд и трябва да плати по 80 хил. лева кръвнина на всеки от родителите на убития през 2007 г. 25-годишен Мариан Янчев.


Дискусията около присъдата е тъй като се предполага, че убитият младеж е влязал в кооперацията на Опиц, за да краде. Преди това блокът е бил многократно обиран. Младежът не е бил в дома на Опиц, а е бил застрелян в момент, когато е тръгнал да бяга от входа. Художникът обясни в телевизионни интервюта, че видял предмет в ръката му, вероятно отвертка.


Дебатът "За" и "Против" в социалните мрежи


Дебатът дали Опиц трябва да излежи присъдата се разгоря отново миналата седмица, когато той даде интервю за сутрешния блок на Би Ти Ви и съобщи, че до дни предстои да влезе в затвора и че няма да издържи там.


Мненията в социалните мрежи и форумите на електронните медии се поляризираха между тезите, че държавата не е защитила Опиц и неговото имущество, а той е предприел самоотбранителни действия и затова сега е редно да бъде помилван и че хладнокръвно е убил невъоръжен човек, който само се предполага, че ще обира кооперацията, но не е предприел никакви подобни действия. Поддръжниците на второто мнение подчертават, че оръжието, с което Опиц е стрелял, е незаконно - преработен газов пистолет в боен.


Веднага след телевизионното интервю на Опиц във "Фейсбук" беше създадена група, която настоява той да бъде помилван от президента и да не излежава ефективно присъдата си. След няколко дни на уточнения, в които става известно, че молба за помилване се подава лично от засегнатия, вчера иконописецът съобщи, цитиран от вестник "24 часа", че е поискал от държавния глава наказанието му да бъде опростено. От статията стана известно, че той трябва да изкара първоначалния т.нар. адаптационен период в затвора, след което ще бъде преместен в общежитието в Казичене, където да излежи присъдата си при по-лек режим.


В същото време тръгна обратната кампания - блогъри развиха тезата, че Опиц не трябва да бъде помилван, посочвайки като основен аргумент, че действията му са били противозаконни.


От снощи пък потребители на "Фейсбук" се оплакват, че са се оказали членове на групата в защита на Йордан Опиц, без съгласието им и без да споделят идеята. Това става възможно, тъй като за групите в социалната мрежа не е необходимо изричното съгласие на лицето, а то може да бъде добавяно от всеки негов приятел. Разбрали, че защитават човек, когото не намират за невинен, някои от участниците в мрежата изразиха недоволството си, а впоследствие съобщиха, че са били изключени от администраторите.


Днес пък група граждани, сред които учени, писатели, журналисти и др., изпратиха пък писмо до главния прокурор с искане "за отмяна на явно несправедливата присъда". "Уважаеми господин Главен прокурор, българското общество желае справедливост. То не я вижда в издадената сурова присъда над Йордан Опиц", пишат те до Борис Велчев, който на практика няма какво да предприеме по влязла в сила съдебна присъда.


Вицепрезидентът Попова: Улицата няма да раздаде право в България


"Улицата никога няма да успее да раздаде право в България. Ние сме демократична държава. Аз като вицепрезидент и в конкретния казус няма да допусна улицата да въздаде право или да направи така, че да не бъдат чути фактите". Това заяви тази сутрин пред "Дарик" радио вицепрезидентът Маргарита Попова, на която държавният глава делегира около помилванията.


"Следим внимателно и обществения дебат, защото той е много важен. Това, което аз констатирам към момента е, че хората спорят много горещо, драматизират, като много малко или никак не се познават фактите. Когато решим случая, имаме ангажимент да кажем по какви критерии комисията е взела решение, да обясним случая, хората да чуят фактите, защото това се прави в името на истината", заяви вицепрезидентът.


Тя уточни, че тепърва комисията по помилванията ще разглежда казуса и ще се действа по реда, както се прави с всички останали помилвания, по които няма такива бурни дискусии и обществен натиск.


Попова заяви, че уважава решенията на българската съдебна система, която след като се е произнесла с присъда, значи съдът се е произнесъл за вината на Йордан Опиц. "Оттук насетне нашето задължение е да преценим едни факти и обстоятелства, които се случват след факта на осъждането, за да решим може ли да бъде въздадена милостта на държавния глава", посочи вицепрезидентът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK