Съдът отмени експертизата по делото срещу Цветелин Кънчев

Цветелин Кънчев

© Надежда Чипева

Цветелин Кънчев



Отпадна експертизата за точен превод на български от кардарашки по делото за изнудване срещу Цветелин Къчев – Дон Цеци, Христо Върбанов – Ицо Папата, и Димо Димитров. Повече от четири месеца след като Софийският градски съд назначи да бъде направена експертизата на разговори от специални разузнавателни средства (СРС), съдия Светла Букова я заличи с мотива, че назначените лица не могат да получат информацията, защото тя е секретна. Съдебният състав реши телефонните разговори да бъдат изслушвани в залата без преводач, за да не бъде делото протакано ненужно.


Експертизата на 91 записа по делото беше назначена от СГС през април 2012 г. Тогава подсъдимият Цветелин Кънчев, лидер на "Евророма", се усъмни в преводите на разговорите. Той определи част от тях като неразбираеми. Целта беше да се сравнят разговорите от СРС-та с написаното на хартиения носител.


Днес се оказа не само, че експертизата не е готова, но и че ще отпадне, защото назначените експерти не могат да получат информацията заради секретността й. Решението за това изглежда изненадващо на фона на това, че на предишните заседания не беше повдигнат въпросът, че секретността на информацията от тези СРС ще попречи по някакъв начин при изготвянето на експертизата. "Изпада се в ситуация изпълнителният орган да определя хода на процеса", заявиха по този повод от защитата на обвиняемите.




Днес съдът реши записите да бъдат изслушани в залата и съдия Букова обясни:
"Само способите за събиране на информация са държавна тайна, а не самата информация". Така се пристъпи към дългото изслушване на записите от СРС, без в залата да има преводач от кардарашки на български. А повечето бяха на кардарашки. Неразбираемите за почти всички в залата (включително и за съдия Букова) записи бяха записвани в протокола като разговори на "ромски" или на "български и ромски". В редките случаи, когато разговорите бяха на български, те рядко се разбираха. "Нищо не се разбира. Какви са тия колонки и пищялки", протестираха от защитата.


Преводач от кардарашки в зала 7 на СГС днес нямаше и едва ли някога ще стане ясно какво се каза в огромната част от разговорите. Така може да се окаже, че данни, които могат да имат характер на доказателства по делото, няма да бъдат използвани. От прокуратурата заявиха, че не могат да разберат решението на съда, но все пак поне СРС-тата трябвало да бъдат изслушани, за да влязат в съдебния протокол. Още в началото на заседанието държавното обвинение поиска да има точен превод, който може да бъде направен в залата. Беше дадена и идеята, за да бъде все пак изготвена експертизата, експертите да подпишат в МВР декларация, че няма да разгласяват класифицирата информация.


Въпреки това желание през повечето време присъстващите слушаха, чудейки се на неразбираемата реч. В залата беше повикан само служителят по сигурността на информацията в СГС – Валери Данов, син на Светла Данова, член на ВСС.


Цветелин Кънчев, Христо Върбанов и Димо Димитров са подсъдими по чл. 213 а и 214 от НК - за изнудване. Арестувани през 2009 г., те са обвинени, че са искали 250 000 лв. от генерал Никола Николов, бившия шеф на "Гражданска защита", заплашвайки го с компромати. Делото започна през октомври 2011 г. Тогава Николов обясни, че е дал парите, защото се е притеснявал за семейството си. Съдът допусна и частен иск на бившия шеф на "Гражданска защита" в размер на 322 711 лв. Процесът е все още на първа инстанция.


На заседание през април Кънчев поиска да бъде направена експертиза на записите. Тогава съдът реши тя да бъде изготвена за следващото заседание – 13 май. Но тогава тя не беше готова и беше отложена за 13 юни. На 13 юни беше отложена за 23 юли, когато отново не беше изготвена. За вещи лица през април бяха назначени преводач, един служител от БАН и служител на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на МВР.


През 2001 г. лидерът на "Евророма" получи 6 години затвор за изнудване, побой и грабеж. Той се превърна в първия осъден български депутат. През 2005 г. беше помилван от бившия вицепрезидент Ангел Марин, след като през 2003 г. за добро поведение получи предсрочно освобождение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Идат избори, и комбинацията от "натиск+ухажване" от властта към дон Цеци започва ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 2. 2 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 418 Гневно

  Има си хас. Догодина избори идат, а този на снимката определя, кой ще е следващия министър-председател, така че е нормално. Обаче стават все по-немарливи. Дори не се мъчат да ни замажат очите. Правят си каквото искат и ни плюят в суратите, показвайки колко сме безпомощни срещу юридическо-ченгесарската машина.

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Кънчев беше помилван от марин, но съдийката, която го осъди беше издигната за вице президент от СДС!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Гневно

  Циганска държава! Цигани ни управляват! Цигани ЩЕ ни управляват! Оправия няма!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Избори идват. Циганите са компактна и дисциплиниращо гласуваща маса, борбата за циганските и ДПС-арските гласове започна.

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "др. Иванов":

  Е? Милиционер, ще престанеш ли да ръсиш глупости по форума, бе. Има вестик Земя, Трета възрас, Лечител - там ти е мястото.

  От Кънчев беше пропищял целия пирдопски регион - да го вкарват отново в кауша, заедно с онези костинбродски цигани.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Българската Темида е лека жена, сляпа, глуха, но като помирише кинти и гащите ѝ падат.

 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Кънчев не го осъдиха, защото е тероризирал Пирдоп, а по други причини и го осъдиха на базата лъжесвидетелства и неверни експертизи. Без значение какъв е Кънчев подобни присъди рушат съдебната система и неслучайно тя е на този хал, а това е малката беда. Голямата е, че при такава одобрена практика биват осъдени и много невинни хора.

  На който Кънчев е пречил е трябвало да го застреля на площада, а не да подкупва съдебната система!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на kpt
  kpt
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Този е един от най-големите мръсници в България.За съжаление няма отърване от тези престъпници.

 10. 10 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Весело

  Отпаднала експертизата за точен превод!!!!.... Изобщо може ли да се прави някакъв превод от цигански..., всъщност от кой цигански? Веднъж Цветелин Кънчев "обясняваше",че циганският имал две времена повече от българския!!!... Циганският език се "развива" много " динамично" и за това е трудно да се намери преводач,който е в състояние да направи точен превод...

 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Едно не мога да разбера, откога говорът на циганите кардараши се е превърнал в самостоятелен език, май трябва пак да се запиша в университета, големи празноти имам в езикознанието ...

  Вярно, че циганските говори се различават помежду си, ама чак пък толкова.
  Утре някой може да поиска да му преведат на трънски обвинителния акт.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  "Неразбираемите за почти всички в залата..." - е, това е в новите "светли" решения на нар. избраници, за митинги, събрания, соарета, матинета и пр., не само на БЪЛГАРСКИ език...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Понеже не допускам Цветелин Кънчев да е излъгал,моля някой, разбиращ циганския "език" да ми обясни кои са тези други две времена които има циганския "език" в повече от българския. Чувал съм нещо за минало завършено в настоящо и бъдещо... Като например: "ей сега ще видиш,как ти е....ах м...а.

 14. 14 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#13] от "gorid":

  Не знам за минало завършено в настоящо и бъдещо, но знам за минало свършено незапомнено: снощи бил съм се бил напил".

 15. 15 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Няма граматическо време, което да не може да се преведе, ние имаме две прости минали времена, а в чешки само едно, както и в руски език, но все пак се превежда от и на тези езици, нали?

 16. 16 Профил на vesss
  vesss
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Г-н Кънчев е много интелигентен човек и незнам как може да давате определения за хора,който не познавате ?

 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  Да бяха поканили за преводач Костов , кардарашкия му е като матерен

 18. 18 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Цирк Цирк Цирк!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 19. 19 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#14] от "ikar_01":

  Цветелин Кънчев вече няма основание за гордост. С глаголните времена се изравнихме с циганския...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK