Свидетел пред комисията "Хохегер": Съветникът в кабинета "Станишев" Росен Карадимов взел 30 хил. евро

Австрийският лобист Петер Хохегер

© Надежда Чипева, Капитал

Австрийският лобист Петер ХохегерСъветникът на бившия премиер Сергей Станишев - Росен Карадимов през 2006 г., когато е бил консултант към Министерския съвет на граждански договор, е получил малко над 30 хил. евро по договор с австрийския лобист Петер Хохегер. Това твърди бившата съдружничка на Карадимов - адвокат Деяна Марчева пред парламентарната комисия, която разследва договорите на кабинета "Станишев" с Хохегер за 1.5 млн. евро.


Пред депутатите тя разказа, че познава Моника Йосифова (която има дете с лидера на БСП Сергей Станишев) от 2006 г., когато е работила с нейната компания - тогава "PR and media" ЕООД, по два договора - с Хохегер и с Министерство на финансите. По думите на Марчева договорената сума за адвокатските услуги била 35 хил. евро. След удържане на авансов данък на 28 септември 2006 г. в сметката й фирмата на Йосифова превела 31 587 евро. От тях Марчева задържа 1500 евро хонорар за себе си, а останалите 30 087 евро превежда по сметка на Росен Карадимов на "фиктивно основание", обясни пред депутатите Марчева. 


По думите й предварителната договорка била такава - да задържи за себе си своя хонорар, а останалата сума да прехвърли на Карадимов, с когото се познавала от 2002 г., а през 2007 г. основават адвокатско съдружие. Според банково извлечение, предоставено от Марчева в комисията, посоченото "фиктивно основание" за превеждане на сумата е "заем".
Потърсен от "Дневник", Карадимов отказа коментар по темата, докато се запознае с документите, предоставени от Марчева. Той заяви готовност да даде писмено съгласие пред комисията да изиска справка от Националната агенция по приходите за всички преводи, които той е получавал като физическо лице от изслушаните досега в комисията.


Марчева каза, че от 2011 г. се съди с Карадимов за датата на прекратяване на адвокатското им съдружие. То е просъществувало от 2007 г. до декември 2009 г.


Депутатите от БСП Антон Кутев и Ангел Найденов обвиниха Марчева в частен финансов интерес. Кутев съобщи, че тя е била сътрудник на депутата от ГЕРБ Петър Петров и обърна внимание, че макар да не е член на комисията, той редовно участва в нейната работа като задава въпроси и налага дневния й ред и кой да бъде поканен за изслушване.


Още в началото на заседанието Кутев поиска Петров да декларира конфликт на интереси, но той обяви, че няма такъв. Пред журналисти депутатът от ГЕРБ каза, че познава адвокат Марчева от 10 години. Тя се грижела за юридическите въпроси на семейството му, а му била сътрудник едва за десетина дни, тъй като имала прекалено много други ангажименти.


Ангел Найденов пък попита адвокат Марчева дали има финансов интерес по дело, по което Карадимов е свидетел, а тя отказа да отговори, тъй като това не е в обхвата на комисията. Според Найденов обаче именно финансовият интерес на Марчева е в основата на опитите да бъде злепоставен Карадимов като свидетел по въпросното дело. "По това дело има финансов интерес и се опитват да изнудват Росен Карадимов чрез дейността на комисията. Твърдя, че Петър Петров се намира в тежък конфликт на интереси", заяви Кутев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK